Witam. Mam problem z napędem Nice, model Alto 100, do bramy dwuskrzydłowej. Po zamontowaniu dodatkowego wyłącznika WiFi firmy "Shelly 1 Gen.3" do sterowania otwieraniem i zamykaniem bramy bardzo znacznie osłabił się zasięg pilotów do sterowania bramy z 30 m do 5 m. Po odłączeniu wyłącznika zasięg powraca do poprzedniego stanu. Doczytałem, że powodem mogą być zakłócenia, które powoduje Shelly. Polecono mi, żeby zastosować rdzeń ferrytowy, lecz to nic nie dało, próbowałem na pojedynczej żyle, jednej i drugiej, i na obu razem nic nie pomagało, nie wiem też, czy zastosowałem właściwie. Czy jest możliwość zastosowania jakichś innych filtrów? Czy można to jakoś rozwiązać inaczej. Dodam jeszcze, że wyłącznik został zamontowany na bramie obok sterownika i nie ma możliwości innego usytuowania z uwagi na brak odpowiedniego okablowania. Dodam jeszcze, że wcześniej miałem zamontowany taki wyłącznik z AliExpress, wyłącznik WiFi, który działa z aplikacją Tuya, i on wtedy nie powodował takich zakłóceń
Zasięg pilotów był dalej prawidłowy, ale jego problemem było, że gubił sieć WiFi.
AI: W jaki sposób dokładnie podłączył Pan Shelly 1 Gen.3 do sterownika Nice Alto 100 - czy mógłby Pan opisać lub załączyć schemat połączeń (które przewody, gdzie są podłączone)?
Podłączyłem dwa przewody ze styków bezprądowych wyłącznika Shelly, styki NO, do centralki w miejsce, gdzie podłącza się wyłącznik bramy kluczykiem lub przyciskiem
AI: Z jakiego napięcia zasilany jest Shelly 1 Gen.3 w tej instalacji (230 V, 24 V czy inne) i jak poprowadzone są przewody zasilające - czy idą razem z przewodami sterującymi bramą, czy osobno?
Shelly zasilany jest 230 V i przewód zasilający jest rozdzielony w samej centralce na zasilanie napędu i zasilanie Shelly. Shelly znajduje się tuż obok sterownika, a przewody sterujące z Shelly to dwa krótkie przewody, każdy po 10 cm długości
Zasięg pilotów był dalej prawidłowy, ale jego problemem było, że gubił sieć WiFi.
AI: W jaki sposób dokładnie podłączył Pan Shelly 1 Gen.3 do sterownika Nice Alto 100 - czy mógłby Pan opisać lub załączyć schemat połączeń (które przewody, gdzie są podłączone)?
Podłączyłem dwa przewody ze styków bezprądowych wyłącznika Shelly, styki NO, do centralki w miejsce, gdzie podłącza się wyłącznik bramy kluczykiem lub przyciskiem
AI: Z jakiego napięcia zasilany jest Shelly 1 Gen.3 w tej instalacji (230 V, 24 V czy inne) i jak poprowadzone są przewody zasilające - czy idą razem z przewodami sterującymi bramą, czy osobno?
Shelly zasilany jest 230 V i przewód zasilający jest rozdzielony w samej centralce na zasilanie napędu i zasilanie Shelly. Shelly znajduje się tuż obok sterownika, a przewody sterujące z Shelly to dwa krótkie przewody, każdy po 10 cm długości