logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nice Alto 100 – spadek zasięgu pilotów po montażu Shelly 1 Gen.3 WiFi, jak wyeliminować zakłócenia?

mariuszboldy 08 Sty 2026 21:10 108 5
REKLAMA
  • #1 21803237
    mariuszboldy
    Poziom 3  
    Witam. Mam problem z napędem Nice, model Alto 100, do bramy dwuskrzydłowej. Po zamontowaniu dodatkowego wyłącznika WiFi firmy "Shelly 1 Gen.3" do sterowania otwieraniem i zamykaniem bramy bardzo znacznie osłabił się zasięg pilotów do sterowania bramy z 30 m do 5 m. Po odłączeniu wyłącznika zasięg powraca do poprzedniego stanu. Doczytałem, że powodem mogą być zakłócenia, które powoduje Shelly. Polecono mi, żeby zastosować rdzeń ferrytowy, lecz to nic nie dało, próbowałem na pojedynczej żyle, jednej i drugiej, i na obu razem nic nie pomagało, nie wiem też, czy zastosowałem właściwie. Czy jest możliwość zastosowania jakichś innych filtrów? Czy można to jakoś rozwiązać inaczej. Dodam jeszcze, że wyłącznik został zamontowany na bramie obok sterownika i nie ma możliwości innego usytuowania z uwagi na brak odpowiedniego okablowania. Dodam jeszcze, że wcześniej miałem zamontowany taki wyłącznik z AliExpress, wyłącznik WiFi, który działa z aplikacją Tuya, i on wtedy nie powodował takich zakłóceń
    Zasięg pilotów był dalej prawidłowy, ale jego problemem było, że gubił sieć WiFi.
    AI: W jaki sposób dokładnie podłączył Pan Shelly 1 Gen.3 do sterownika Nice Alto 100 - czy mógłby Pan opisać lub załączyć schemat połączeń (które przewody, gdzie są podłączone)?
    Podłączyłem dwa przewody ze styków bezprądowych wyłącznika Shelly, styki NO, do centralki w miejsce, gdzie podłącza się wyłącznik bramy kluczykiem lub przyciskiem
    AI: Z jakiego napięcia zasilany jest Shelly 1 Gen.3 w tej instalacji (230 V, 24 V czy inne) i jak poprowadzone są przewody zasilające - czy idą razem z przewodami sterującymi bramą, czy osobno?
    Shelly zasilany jest 230 V i przewód zasilający jest rozdzielony w samej centralce na zasilanie napędu i zasilanie Shelly. Shelly znajduje się tuż obok sterownika, a przewody sterujące z Shelly to dwa krótkie przewody, każdy po 10 cm długości
  • REKLAMA
  • #2 21803255
    kotbury
    specjalista -automatyka bramowa
    Ocena: 3614
    Spróbuj (na razie próbnie) zasilić Shelly z zasilacza 12V - Ten Shelly wg netu ma opcje zasilania z 12V DC. Może jakas przetwornica w nim siedząca na 230V tak zakłóca i zasilanie z 12V nieco poprawi sytuację.
    Nie da się odsunąc tego Shelly od centrali chociaż trochę (np montaż drugiej puszki na slupku w pewnej odległości od silownika z centralką)?
  • REKLAMA
  • #3 21803268
    mariuszboldy
    Poziom 3  
    >>21803255 No, niestety ten mój shelly 1 mini gen 3 jest tylko zasilany 110-240 VAC.
  • REKLAMA
  • #4 21803648
    kotbury
    specjalista -automatyka bramowa
    Ocena: 3614
    W pierwszym poście zabrakło tego "Mini" - zwykły ma wejście 12V. Pozostaje odsuwać Shelly od odbiornika.
  • REKLAMA
  • #5 21803651
    mariuszboldy
    Poziom 3  
    >>21803648 A ile minimum trzeba?
  • #6 21803711
    rokbok
    Poziom 40  
    Ocena: 1018
    mariuszboldy napisał:
    A ile minimum trzeba?

Na to nie ma reguły, zrób to doświadczalnie, metodą prób i błędów.
REKLAMA