logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zgrać filmy z VHS, VHS-C, Video8, DV – jedno urządzenie czy kilka sprzętów?

Audiofilek 09 Sty 2026 15:03 525 13
REKLAMA
  • #1 21803798
    Audiofilek
    Poziom 4  
    Ocena: 8
    Witam wszystkich entuzjastów audio-wideo. Otóż szukam dobrego sposobu na zgranie starych filmów z kaset VHS, VHS-C, Video 8, oraz kaset DV. Moje pytanie jest takie czy w ogóle istnieje jakieś urządzenie obsługujące te wszystkie kasety na raz? Czy trzeba zakupić video-odtwarzacz do VHS i kamery obsługujące VHS-C, Video 8 i DV? Kolejne pytanie czy jakiś lepszy grabber w ogóle istnieje i czy trzeba się bawić w magnetowid/kamery i nagrywarkę DVD z wyjściami s-video?

Poproszę o jakieś rozsądne wskazówki
  • REKLAMA
  • #2 21803805
    beatom
    Poziom 38  
    Ocena: 863
    Dużo masz tego? Czy tylko jednorazowa akcja?
  • REKLAMA
  • #3 21803808
    elktrod
    Poziom 41  
    Ocena: 1348
    Nie znam uniwersalnego narzędzia do digitalizowania wszystkich formatów jakie wymieniłeś a trzeba nadmienić, że format filmów 8 mm posiada dwie rożne odmiany 8 mm standard i 8 mm super a obsługuje oba te formaty na przykład projektor RUŚ... Plus 4 odmiany VHS i 3 podrodzaje: PAL, SECAM i NTSC... Tu masz parę linków gdzie udzielałem się w podobnych tematach:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3778247.html
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3794424.html
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3877769.html
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic4110019.html#21466617
  • #4 21803815
    collie2
    Poziom 26  
    Ocena: 188
    Audiofilek napisał:
    Czy trzeba zakupić video-odtwarzacz do VHS i kamery obsługujące VHS-C, Video 8 i DV?

Tak.

Audiofilek napisał:

Kolejne pytanie czy jakiś lepszy grabber w ogóle istnieje i czy trzeba się bawić w magnetowid/kamery i nagrywarkę DVD z wyjściami s-video?

Wystarczy prosty graber podłączany jednym końcem do magnetowidu/kamery, a drugim końcem do komputera.
    https://allegro.pl/oferta/video-grabber-easyc...et-vhs-kamer-pc-win-7-8-10-graber-15345352126
  • #5 21803829
    Audiofilek
    Poziom 4  
    beatom napisał:
    Duzo masz tego? Czy tylko jednorazowa akcja?

Sporo różnych kaset w/w typów.

Ciekawi mnie czy taśmy nie uległy biodegradacji po 35 latach. Na oko wyglądają normalnie. Nie ma na nich osadów i innych podejrzanych ubytków.

Dodano po 1 [minuty]:

elktrod napisał:
    8 mm standard i 8 mm super

ja jestem w posiadaniu 8mm super

Dodano po 59 [sekundy]:

collie2 napisał:
    Wystarczy prosty graber podłączany jednym końcem do magnetowidu/kamery, a drugim końcem do komputera.

Zależało by mi na jakości 720p

Dodano po 1 [minuty]:

elktrod napisał:
    Tu masz parę linków gdzie udzielałem się w podobnych tematach:

Poczytam, widzę że temat dość znany na elektrodzie
  • REKLAMA
  • #6 21803836
    tzok
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6463
    Nie ty jeden szukasz, to jest o wiele trudniejsze zadanie niż mogłoby się wydawać. Po pierwsze zapis jest z przeplotem, po drugie, w zapisie analogowym, nie istnieje pojęcie piksela, są jedynie linie obrazowe, po trzecie "timingi" sygnału odczytywanego z taśmy nie są idealnie stabilne, a czasem nawet nie do końca zgodne ze standardem. Tym grabberem z linku powyżej stracisz połowę rozdzielczości obrazu, do tego obraz będzie "postrzępiony" przy poprzecznych ruchach kamery. Obecnie chyba najłatwiejszą droga jest użycie upsclera EURO-HDMI i grabbera HDMI.

• REKLAMA
  • #7 21803875
    beatom
    Poziom 38  
    Ocena: 863
    Nie lepiej oddać to do jakiegoś studia, które się zajmuje tymi rzeczami?

Potrzebujesz różne odtwarzacze (masz różne kasety) i urządzenie przechwytujące video i audio, podłączane do komputera lub nagrywarki - tzw grabber.
    Tanie grabbery nie nadają się do niczego - stracisz na i tak marnej jakości, problemy z rozjeżdżaniem się dźwięku z obrazem i tak dalej. Trzeba się też trochę tego nauczyć. Zajmie Ci to czas.
    Sam mówisz, że nie wiesz w jakim stanie są nagrania - a co jeśli to wszystko kupisz i okaże się, że bez masteringu się nie obejdzie i kopia 1:1 będzie do niczego?
  • #8 21803975
    collie2
    Poziom 26  
    Ocena: 188
    Audiofilek napisał:

collie2 napisał:

Zależało by mi na jakości 720p

Daje radę. Przegrywałem ongiś podobnym graberem film VHS, który wcześniej został przegrany na taśmę magnetowidową z filmu 8 mm, w profesjonalnym studio. Było (i jest, w komputerze) spoko, nic się nie strzępi, nic nie skacze, nic się nie rozjeżdża, nic nie pikselizuje. A jakość - wiadomo, jak to w VHS-ie, ograniczona tu przez analogowy system zapisu, a nie przez graber. Graberem, choćby nie wiem jaki był, jakości nie podbijesz, zawsze to będzie jakość VHS, tyle że w cyfrowym zapisie.
  • #9 21803991
    gregor124
    Poziom 28  
    Ocena: 826
    Audiofilek napisał:
    Czy trzeba zakupić video-odtwarzacz do VHS i kamery obsługujące VHS-C

Możesz zastosować specjalną kasetę, która pozwala na odtworzenie taśmy VHS-C w odtwarzaczu VHS.
    https://oneclearwinner.co.uk/product/vhs-c-vi...earwinner%20co&utm_content=category%3AAll
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #10 21804069
    robarek
    Poziom 25  
    Ocena: 161
    Raczej adapter a nie kasetę.
  • #12 21804505
    tzok
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6463
    collie2 napisał:
    Było (i jest, w komputerze) spoko, nic się nie strzępi, nic nie skacze, nic się nie rozjeżdża, nic nie pikselizuje.
    To znaczy, że zgrywałeś tylko jedno "pole", czyli straciłeś 1/2 rozdzielczości w pionie. Sygnał PAL ma 625 linii w ramce, z czego obraz mieści się w 576 liniach. Niestety te linie są podzielone na dwa półobrazy. Półobrazy o rozdzielczości 288 linii są wyświetlane naprzemiennie z szybkością 50 półobrazów na sekundę. Efektywnie mamy więc 25 klatek na sekundę (FPS). Przy obróbce cyfrowej problemem jest poskładanie tych półobrazów w pełne klatki, nie ma prostego sposobu na dopasowanie, który półobraz należy do której klatki, tym samym jest ryzyko składania klatek, z półobrazów należących do dwóch różnych, sąsiadujących ze sobą klatek, co objawia się "strzępieniem" pionowych krawędzi, podczas poziomego ruchu kamery. Do tego dochodzą problemy skalowania. PAL ma proporcje 4:3, współczesne monitory (zwykle) 16:9. 576 linii obrazu PAL nijak nie skaluje się do 720 linii formatu HD-ready (to jest 1:1,25 czyli musisz powielić co 4-tą linię obrazową). PAL ma 25/50 FPS, HD ma 30/60 FPS. Praktycznie nic się nie zgadza i ciężko zrobić, by wyglądało to dobrze i płynnie.
  • #13 21804544
    helmud7543
    Poziom 43  
    Ocena: 1563
    Audiofilek napisał:
    Witam wszystkich entuzjastów audio-wideo. Otóż szukam dobrego sposobu na zgranie starych filmów z kaset VHS, VHS-C, Video 8, oraz kaset DV. Moje pytanie jest takie czy w ogóle istnieje jakieś urządzenie obsługujące te wszystkie kasety na raz? Czy trzeba zakupić video-odtwarzacz do VHS i kamery obsługujące VHS-C, Video 8 i DV? Kolejne pytanie czy jakiś lepszy grabber w ogóle istnieje i czy trzeba się bawić w magnetowid/kamery i nagrywarkę DVD z wyjściami s-video?

Poproszę o jakieś rozsądne wskazówki

VHS i VHS-C da się odtworzyć na magnetowidzie VHS, przy czym do VHS-C potrzebujesz kasety matki. Co już było powiedziane. Zakup magnetowidu jest o wiele bardziej opłacalny niż zakup kamery. Szukaj 6 glowicowych z HIFI stereo, sirawnych, po jak najniższych cenach. Ogarną jeśli masz coś w LP lub stereo. Większość urządzeń PAL na polski rynek potrafiła odtworzyć NTSC. Nie wiem w jakim formacie miałeś nagrywane taśmy, ale podpowiadam coś bardziej uniwersalnego.
    To Video8 to upewnij się, że to faktycznie nagrania w formacie Video8. W wątku był użyty zwrot 8mm ale w ramach kaset 8mm były 3 różne formaty, korzystające z tak samo zbudowanych kaset (i nieco różnych taśm, ale w praktyce dawało się używać jednej do wszystkiego). Video8 był pierwszy. Kamera Video8 nie odtworzy dwóch pozostałych - Hi8 i Digital8. Kamery Hi8 zwykle potrafią odtworzyć też Video8. Ale tylko niektóre kamery Digital8 potrafią odtworzyć Video8 i Hi8. Celowo pomijam magnetowidy - w tym formacie kamery są tańsze, a nie widziałem żeby w ogóle istniał magnetowid Digital8. Tu chyba tylko albo PAL albo NTSC. Szukaj okazji na Digital8 dokładnie sprawdzając czy ten model odtwarza też starsze formaty. Będziesz długo szukał bo takie modele jeśli są, to zwykle za chore pieniądze. Jeden typ, jak się zorientował, że mi zależy, to już po umówieniu się, zwiększył cenę. Zrezygnowałem, znalazłem po półtora roku dopiero coś sensownego nie za miliony.
    DV czy miniDV? Różnica jak między VHS i VHS-C - jedna kaseta malutka, druga duża. Co ciekawe miniDV (stawiam że o to chodzi, większe prawdopodobieństwo że masz takie) ma ten sam format kodeków co Digital8 - oczywiście inna kaseta i taśma, nie da się tego podmienić. Przy miniDV również zakup kamery będzie mniej bolał kieszeń. Nie wiem jak tutaj sytuacja z PAL i NTSC.
    Grabber. Widziałem grabber (miałem okazję go użyć) który kosztował 20 zł a poradził sobie genialnie. Ale wiele takich tnie, rozłącza, gubi klatki, zawiesza się.
    W przypadku formatów cyfrowych (Digital8 i miniDV), jeśli kamera ma wyjście cyfrowe, to można pokusić się o zgrywanie przez firewire. Nie będzie strat jakości na przesyle. Musisz zdobyć jakiegoś komputerowego staruszka i kontroler, lub komputer staruszka który to już ma.
    Software - tutaj dostarczane przez producentów graberow różnie sobie radzą, szczególnie na uszkodzeniach. Lepiej użyć triala profesjonalnego softu (u mnie się sprawdza rekorder z Magix Movie Edit) - na uszkodzeniach się nie wiesza, nie rozsynchronizowuje obrazu i dźwięku przy utraconych klatkach). Soft i kodek jednak metodą prób i błędów. Podobnie jak ustawienia, ja zgrywam do jakości DVD Video (tak zwaną jakoś SD, PAL, 25 klatek na s., 720x560 czy jakoś tak, stereo). Potem przy obróbce i ostatecznego eksportu do właściwego formatu jest więcej pola do zabawy, można coś zmniejszyć.
  • #14 21806600
    Audiofilek
    Poziom 4  
    >>21804544

Dzięki za obszerne i profesjonalne wyjaśnienie tematu. Gdzieś mi się zapodziała tak kaseta matka na przełomie lat. Skończy się tym że będę musiał zakupić jakiś egzemplarz z rynku wtórnego. Kamerę i tak będę musiał zakupić choćby do kaset DV. Czeka mnie sporo zgrywania, ale zacznę od VHS'u bo to najtaniej i najprościej chociażby ze względu na zakup magnetowidu.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem digitalizacji materiałów wideo z różnych formatów kaset: VHS, VHS-C, Video8 oraz DV. Zwrócono uwagę, że nie istnieje uniwersalne urządzenie obsługujące jednocześnie wszystkie wymienione formaty. Konieczne jest użycie osobnych odtwarzaczy lub kamer dedykowanych do poszczególnych nośników, np. magnetowid VHS do kaset VHS, kamery do VHS-C, Video8 i DV. Wspomniano także o różnicach w formatach Video8, takich jak standard 8 mm i 8 mm super, które wymagają odpowiedniego sprzętu. Poruszono kwestię stosowania grabberów do przechwytywania sygnału wideo, jednak nie wskazano konkretnego modelu lepszego od tradycyjnego połączenia magnetowid/kamera z nagrywarką DVD wyposażoną w wyjścia S-Video. Podkreślono, że wybór sprzętu zależy od ilości materiału do digitalizacji oraz częstotliwości wykonywania takiej operacji.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA