Audiofilek napisał: Witam wszystkich entuzjastów audio-wideo. Otóż szukam dobrego sposobu na zgranie starych filmów z kaset VHS, VHS-C, Video 8, oraz kaset DV. Moje pytanie jest takie czy w ogóle istnieje jakieś urządzenie obsługujące te wszystkie kasety na raz? Czy trzeba zakupić video-odtwarzacz do VHS i kamery obsługujące VHS-C, Video 8 i DV? Kolejne pytanie czy jakiś lepszy grabber w ogóle istnieje i czy trzeba się bawić w magnetowid/kamery i nagrywarkę DVD z wyjściami s-video?
Poproszę o jakieś rozsądne wskazówki
VHS i VHS-C da się odtworzyć na magnetowidzie VHS, przy czym do VHS-C potrzebujesz kasety matki. Co już było powiedziane. Zakup magnetowidu jest o wiele bardziej opłacalny niż zakup kamery. Szukaj 6 glowicowych z HIFI stereo, sirawnych, po jak najniższych cenach. Ogarną jeśli masz coś w LP lub stereo. Większość urządzeń PAL na polski rynek potrafiła odtworzyć NTSC. Nie wiem w jakim formacie miałeś nagrywane taśmy, ale podpowiadam coś bardziej uniwersalnego.
To Video8 to upewnij się, że to faktycznie nagrania w formacie Video8. W wątku był użyty zwrot 8mm ale w ramach kaset 8mm były 3 różne formaty, korzystające z tak samo zbudowanych kaset (i nieco różnych taśm, ale w praktyce dawało się używać jednej do wszystkiego). Video8 był pierwszy. Kamera Video8 nie odtworzy dwóch pozostałych - Hi8 i Digital8. Kamery Hi8 zwykle potrafią odtworzyć też Video8. Ale tylko niektóre kamery Digital8 potrafią odtworzyć Video8 i Hi8. Celowo pomijam magnetowidy - w tym formacie kamery są tańsze, a nie widziałem żeby w ogóle istniał magnetowid Digital8. Tu chyba tylko albo PAL albo NTSC. Szukaj okazji na Digital8 dokładnie sprawdzając czy ten model odtwarza też starsze formaty. Będziesz długo szukał bo takie modele jeśli są, to zwykle za chore pieniądze. Jeden typ, jak się zorientował, że mi zależy, to już po umówieniu się, zwiększył cenę. Zrezygnowałem, znalazłem po półtora roku dopiero coś sensownego nie za miliony.
DV czy miniDV? Różnica jak między VHS i VHS-C - jedna kaseta malutka, druga duża. Co ciekawe miniDV (stawiam że o to chodzi, większe prawdopodobieństwo że masz takie) ma ten sam format kodeków co Digital8 - oczywiście inna kaseta i taśma, nie da się tego podmienić. Przy miniDV również zakup kamery będzie mniej bolał kieszeń. Nie wiem jak tutaj sytuacja z PAL i NTSC.
Grabber. Widziałem grabber (miałem okazję go użyć) który kosztował 20 zł a poradził sobie genialnie. Ale wiele takich tnie, rozłącza, gubi klatki, zawiesza się.
W przypadku formatów cyfrowych (Digital8 i miniDV), jeśli kamera ma wyjście cyfrowe, to można pokusić się o zgrywanie przez firewire. Nie będzie strat jakości na przesyle. Musisz zdobyć jakiegoś komputerowego staruszka i kontroler, lub komputer staruszka który to już ma.
Software - tutaj dostarczane przez producentów graberow różnie sobie radzą, szczególnie na uszkodzeniach. Lepiej użyć triala profesjonalnego softu (u mnie się sprawdza rekorder z Magix Movie Edit) - na uszkodzeniach się nie wiesza, nie rozsynchronizowuje obrazu i dźwięku przy utraconych klatkach). Soft i kodek jednak metodą prób i błędów. Podobnie jak ustawienia, ja zgrywam do jakości DVD Video (tak zwaną jakoś SD, PAL, 25 klatek na s., 720x560 czy jakoś tak, stereo). Potem przy obróbce i ostatecznego eksportu do właściwego formatu jest więcej pola do zabawy, można coś zmniejszyć.