logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Orange w lokalizacji 53.364110, 14.920474 czy można uzyskać coś więcej ?

Dekrek 09 Sty 2026 15:29 228 5
REKLAMA
  • #1 21803826
    Dekrek
    Poziom 11  
    Dzień dobry,

Korzystam z sieci Orange w lokalizacji 53.364110, 14.920474.

https://maps.app.goo.gl/aceX4FCDEDFt3T2G9

Router to Archer NX510V. Karta SIM Orange Flex. Połączenie zestawione jako 5G.
    Parametry uzyskuję raczej dobre: ping w okolicach 20 ms, pobieranie 300 Mb/s, wysyłanie w okolicach 50 Mb/s.

Router jest umiejscowiony pod schodami w domu, w skrzynce Rack, więc jest raczej zbunkrowany.

Ostatnio robiłem testy prędkości telefonem Samsung S25 na zewnątrz budynku i pomiędzy budynkami udało mi się uzyskać parametry pobierania w okolicach 500 Mb/s i kilka razy nawet 800 Mb/s. W telefonie też karta SIM Orange.

Jak ustalić, z którym nadajnikiem łączy się router, jakich pasm czy częstotliwości używa? Można coś polepszyć lub wymusić w ustawieniach w celu zwiększenia osiągów na routerze?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21803854
    matek451
    Poziom 43  
    Ocena: 5764
    Osiągi słabe ale to nie dziwi biorąc pod uwagę że korzystasz z routera wewnętrznego 5G/LTE, to oczywiście pierwszy bład a kolejny jego umieszczenie , Orange w okolicy posiada kilak stacji bazowych z 5G3600 N78. Odległość ponad 3 km więc to nie ma prawa działać optymalnie. Pokaż screena z aplikacji https://play.google.com/store/apps/details?id=cz.mroczis.netmonster&hl=pl&gl=US na Samsungu na zewnątrz i speedtest. Router oczywiście do zwrotu, przy takich odległośćiach od BTS-a wymagany zew. CPE 5G/LTE +router wew. do sieci lokalnej i WiFi a jesli jeszcze ma być w szafie rackowej to do sieci lokalnej dodatkowe AP lub MESH.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #3 21807727
    Dekrek
    Poziom 11  
    Więc po kilku dniach testowania.

Do nadajnika z 5G3600 nie sięgam. Korzystam z wieży Cellnex / Towerlink - 53.361111, 14.917222.

Do nadajnika mam w linii prostej 420 m.

Osiągi: telefon w domu do 350 Mb/s, na zewnątrz domu wieczorem uda się złapać do 450-550 Mb/s. Pod samym nadajnikiem cały dzień do 550 Mb/s. Router w domu do 350 Mb/s.

Z tego, co wydedukowałem, nie korzystam z 5G - pomimo ikony na routerze i telefonie. Dane lecą po LTE: 2600, 2100, 1800, 800 MHz. To już chyba max dla tego nadajnika i tej technologii?

Router dopiero co kupiłem, więc raczej odpada opcja kolejnej wymiany. Chciałbym jeszcze zapytać, czy dla tego nadajnika są plany na 5G3600 - nie mogę znaleźć żadnego info o pozwoleniach w wykazach UKE, ale ChatGPT usilnie twierdzi, że jest pozwolenie dla tej wieży na 5G3600 N78.

Czy ktoś ma może informacje na ten temat? Wrzucam nawet zdjęcia nadajnika - czy te "kwadraty" to nie są czasem już anteny na 5G3600 N78? To, co martwi, to okrągłe anteny "talerze" - to chyba do radiolinii? A to chyba z kolei świadczy o braku światłowodu do stacji, co wyklucza na tę chwilę 5G3600 N78? Jaki w ogóle dosył sygnału po światłowodzie musi mieć taka wieża z 5G3600 N78, aby obsługiwać takie ilości użytkowników z tak wysokimi prędkościami? Pytanie z czystej ciekawości.

Wieża transmisyjna z zamontowanymi panelami antenowymi i antenami radioliniowymi Wieża antenowa z licznymi panelami sektorowymi i antenami talerzowymi Zrzut ekranu aplikacji z informacjami o nadajniku LTE-A w miejscowości Morzyczyn Zrzut ekranu z aplikacji pokazujący szczegóły połączenia LTE i 5G z wieżą Cellnex w Morzyczynie Zrzut ekranu z aplikacji pokazującej wynik testu prędkości internetu: 532 Mbps pobierania i 72,4 Mbps wysyłania Zrzut ekranu z aplikacji pokazujący wynik testu prędkości internetu: pobieranie 446 Mb/s, wysyłanie 65,5 Mb/s. Wynik testu prędkości z aplikacji Speedtest: pobieranie 284 Mb/s, wysyłanie 62,8 Mb/s
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 21807775
    matek451
    Poziom 43  
    Pewnie ChatGPT doradził też wewnętrzny router 5G/LTE , a on sie nie moze mylić. Oczywiscie to sarkazm ale ile razy mam tu jeszcze pisać że korzystanie z AI w przypadku internetu mobilnego to strzal w kolano. Zreszta tak samo jak zakup w tej lokalizacji NX510.
    Oczywiście ze ten router korzysta w domu z 5G3600 N78 , tak samo jak telefon na zewnątrz. A poniewaz to NSA to kotwica jest na LTE z 1 sektora na BTS-ie w Morzyczynie ale N78 jest z zupełnie innego BTS-a. To n78 odpowiada za wysokie prędkości wiec router w domu , pod schodami nie posiada poprawnych parametrów sygnału i stad osiagi dużo nizsze niż na telefonie na zewnątrz dla którego kotwica na LTE2600 na zewnatrz ma dostateczne parametry sygnału.
    Morzyczyn na pozwoleniu T-mobile to nędzna stacja bazowa NetWorks , 2 sektorowa, bez 5G N78 na 3600MHz.
    Dlatego nie należało kupować routera wewnetrznego 5G/LTE, Kobylanka ma 5G3600 N78 i sektor na azymut 55 stopni, to zapewne z niego zasieg na N78 u ciebie, takze Reptowo ma N78 na azymut 100 stopni wzdłuż linii kolejowej.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #5 21808160
    Dekrek
    Poziom 11  
    Nie korzystam z ChatGPT, nie mam zaufania do tej technologii. Poprosiłem ChatGPT o odnalezienie pozwolenia, sam nie mogłem i pomyślałem, że maszyna zrobi to sprawnie - srogo się pomyliłem. Ale nie o tym rzecz.

Router wybrałem sam. Od początku wyjaśniając, zmieniłem telefon na nowy - Samsung S25 pojawiła się na nim ikona 5G więc byłem przekonany, że już jestem w zasięgu 5G. W międzyczasie dzieci na górze domu zaczęły się skarżyć na spadającą jakość obrazu TV, gdy oglądają go na górze. Na górze domu 2 TV, wieczorem dzieciaki oglądają Netflix lub YouTube. Na dole żona coś ogląda w sypialni i ja na przykład w salonie - sygnał zamiast z satelity ustawiony na korzystanie z internetu.

Sporo klientów na moją małą sieć w domu, a do tego wszystko działające na routerze Huawei B535-232, do tego na górze domu drugi router podłączony tylko kablem LAN 100 Mb/s.

Postanowiłem to zmodernizować - wymieniłem kabel pomiędzy modemem na dole i routerem na górze na 10 Gb/s - połączenie zestawione na 1 Gb/s i do tego szukałem lepszego modemu z routerem na dół, aby wymienić posiadany B535-232 na coś nowszego z 5G. Znalazłem w dobrej cenie tego Archer NX510V i to cała historia. Nie ukrywam, nie szukałem routera zewnętrznego, aby nie ciągnąć nowych kabli po domu.

Wracając do sprawy, na terenie domu czy to wewnątrz czy na zewnątrz, router i telefon nie korzystają - nie łapią sieci 5G z zakresem N78 - czy to z masztu w Kobylance czy Reptowo przy torach. Jak pojadę pod te maszty wtedy tak - telefon pokazuje pasmo N78 i transfery na poziomie 600 - 900 Mb/s.

Pod domem czy to w domu tylko nadajnik NetWorks Morzyczyn - w pasmach 2600 MHz, 2100 MHz, 1800 MHz i 800 MHz. Nie mam nic pod domem z zakresu N78. Te transfery w domu czy pod domem w zakresie 300 - 550 Mb/s z telefonu to tylko ten nadajnik Morzyczyn - czyli udawane 5G - ale tak naprawdę LTE na 4 pasmach.

Więc pytanie kluczowe, czy na tym nadajniku mogę się spodziewać modernizacji do standardu z pasmem N78 na 3600 MHz? Czy nie ma takich planów do tego nadajnika i będzie max to, co jest?

Jeżeli nie będzie modernizacji nigdy to czy iść w modem, router zewnętrzny? Jeżeli tak to jaki dokładnie modem? Nadmienię, że do końca 2026 roku mam mieć dociągnięty światłowód do granicy działki - ale pomyślałem właśnie o modemie 5G - czyli w moim przypadku kupionym NX510V, aby znów nie kopać działki z kablem do domu. Która opcja będzie dla mnie najlepsza, aby mieć spokój na lata?
  • Pomocny post
    #6 21808228
    matek451
    Poziom 43  
    Nie ma mozliwośći uzyskania 550Mb/s w agregacji 4 pasm LTE czy N1+3XLTE z BTS-a w Morzyczynie, takie osiagi tylko z udziałem N78, Morzyczyn zapewnia tylko kotwicę na LTE2600 i agregację pasm LTE do N78 z innej, pobliskiej stacji bazowej bo to jest 5G NSA, wiec inicjalizacja połączenia odbywa się na LTE z Morzyczyna a transmisja danych idzie w agregacji N78+ pasma LTE z Morzyczyna. Jak działa N78 z Reptowa i Kobylanki sam zreszta sprawdziłeś, stad wymóg posiadania zew. CPE 5G/LTE i ustawienia go na któryś z tych BTS-ów lub sprawdzenie na obydwu kierunkach.
    NX510 pod tymi schodami ma zapewne słabsze parametry sygnału na N78, co powina zresztą pokazać jego Diagnostyka, na pasmach LTE I 5G bo takowa posiada.
    Popełniłes bład, stacja Morzyczyn to jest nędza na maszcie Play, dwusektorowa więc pewnie póki co nie ma możliwośći i sensu jej modernizacji gdy NetWorks ma w poblizu kilka stacji bazowych z N78.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
REKLAMA