logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Uszkodzenie 6 rolet jednocześnie przez sterownik ELMES

Kukizek1983 12 Sty 2026 00:06 381 2
REKLAMA
  • #1 21806113
    Kukizek1983
    Poziom 7  
    Ocena: 12
    Posiadam 11 rolet podłączonych pod 2 sterowniki ELMES ST6H (1 sterownik może maksymalnie obsłużyć 6 rolet).
    Dzisiaj syn opuszczał rolety i bodajże przy 3 przestało działać na wszystkich roletach, które obsługuje 1 sterownik (6 rolet).
    Zacząłem sprawdzać, odłączyłem od sterownika przewody, puściłem bezpośrednio napięcie na silnik i okazało się, że działa opuszczanie, a podnoszenie w 6 roletach nie działa :(
    Tak wygląda, jakby sterownik uszkodził 6 rolet, pod które był podłączony, masakra.
    Co może być przyczyną takiej sytuacji?
  • REKLAMA
  • #2 21806160
    elktrod
    Poziom 41  
    Ocena: 1348
    Kukizek1983 napisał:
    puściłem bezpośrednio napięcie na silnik i okazało się, że działa opuszczanie, podnoszenie w 6 roletach nie działa :(
    Tak wygląda, jakby sterownik uszkodził 6 rolet, pod które był podłączony, masakra. .
    Nie napisałeś czy sprawdzałeś w każdym silniku z osobna i nic nie wiemy o silnikach....
    Może jakąś metkę silnika pokażesz?
    Kukizek1983 napisał:
    Co może być przyczyną takiej sytuacji?
    Bez wiedzy o zastosowanych silnikach, sterownikach (pilotach), napięciach i bez pomiarów trudno wyrokować...
    Schemat podłączenia sterownika ST6H z sześcioma silnikami 230V
    Gdy podłączałeś zasilanie tylko w odbiorniku sterownika pod N i C to teraz podłącz zasilanie pod N i O ale bezpośrednio na silniku a dowiesz się i napisz nam czy drugi kierunek działa? Ja bym jeden silnik rozebrał... Może to tylko jakaś pomyłka lub brak styku ogólnego w badaniu? Przepraszam za moje wątpliwości i pytania ale czasem zbyt pochopnie wyciągamy wnioski... OBY. one okazały się fałszywe bo trudno uwierzyć aby uzwojenia tylu silników na raz się spaliły?
  • #3 21807125
    krzbor
    Poziom 29  
    Ocena: 1063
    Odłącz kompletnie jeden silnik (czyli przewody N, C, O) i sprawdź omomierzem opór N-C i N-O. Opory powinny być zbliżone. Jeśli w jednym z połączeń masz nieskończony opór, to pewnie silnik. Jeśli opory są zbliżone, to sprawdź na niezależnym zasilaniu działanie N-C i N-O. Rozumiem, że sam napęd nie posiada dodatkowej "inteligencji" poza mechanicznymi czujnikami krańcowymi?
REKLAMA