Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Problem ze sterowaniem centralnym rolet (sterownik zamel srp-01)

zalewa132 16 Mar 2021 22:40 1512 9
Testo
    zalewa132
    Level 6  
    Witajcie jakiś czas temu montowałem 8 rolet, które napędza sterownik ZAMEL SRP-01, do każdej rolety jeden sterownik. Podłączyłem wszystko wedle instrukcji załączonej w opakowaniu (schemat poniżej)

Problem ze sterowaniem centralnym rolet (sterownik zamel srp-01)

Sterowanie lokalne działa bez zarzutu na każdej z rolet, problem natomiast występuje, gdy chciałbym załączyć sterowanie centralne podczas naciśnięcia dowolnego przycisku góra/dół rolety stoją w miejscu i natychmiastowo wywala bezpiecznik B16 oraz różnicówkę. Przycisk centralny łącze podając normalnie fazę oraz dwa przewody od sterowania centralnego. Mam dwie teorie, które będę chciał sprawdzić na weekend, ale liczę, że może ktoś bardziej doświadczony w temacie podpowie mi, albo zasugeruje inne teorie. Moim zdaniem jeżeli pomyliłbym kolejność góra/dół w sterowniku po prostu rolety jeździły by albo do góry, albo do dołu.

-Brak ciągłości, uszkodzone przewody od sterowania centralnego
    -Możliwość wypięcia się przewodu PE z dowolnej rolety, ponieważ były strasznie krótkie i w dodatku linka.
  • Testo
    DEEJAYMIKI27
    Level 11  
    Myślę ze trzeba by było przeliczyć czy bezpiecznik 16 A wystarczy na wszystko . Jeżeli było by coś nie tak z obwodem ochronnym to wywalało by ci tylko różnicówkę , a wywala bespiecznik i różnicówkę a to oznaka ze pojawia się przeciążenie obwodu. Jakby niebyło to pare silników podczas startu generuje pobór mocy.
  • Testo
    zalewa132
    Level 6  
    Zauważyłem, że wywala jedna fazę w złączu, ponownie wraca temat selektywnosci poza tematem rolet powinna tez wyrzucać przy mocnym obciążeniu obwodu ?
    zalewa132
    Level 6  
    Też o tym myślałem ale to niemożliwe z rozdzielnicy idzie kabel 3x2,5 do puszki laczeniowej gdzie jest łącznik sterowania centralnego dalej idzie 5x2,5 gdzie L, N wykorzystuje do zasialania sterownika i łącznika do sterowania lokalnego a dwa pozostałe przewody to te od sterowania centralnego i to wszystko idzie Do 1 rolety i następnie szeregowo do następnej i tak dalej. I w tej puszce co opisałem wyżej pobieram Te sama fazę na łącznik od centralnego
    zalewa132
    Level 6  
    Ale jeżeli lokalnie każda z rolet działa prawidłowo to raczej o wadzie produktu można zapomnieć, dziękuje za dotychczasowe rady liczę, że ktoś jeszcze na coś wpadnie. Zbieram teorie bo na weekend będę się za to brać.
    bhtom
    Level 38  
    Witam,

Niekoniecznie...
    Przecież sterowanie centralne wpinasz pod inne złącza w module.
    Tak jak radził @kotbury odepnij przewody sterowania centralnego i podłączaj po kolei do każdego modułu z osobna.

Pozdrawiam.

PS: Może początkowy pobór prądu jest zbyt duży, podczas startu wszystkich rolet na raz, i trzeba będzie zmienić zabezpieczenie z B16 na C16... Ale z drugiej strony to RCD nie powinno wyrzucać. Trzeba sprawdzić i pomierzyć pobór prądu. Przydałby się miernik cęgowy... ;)
    zalewa132
    Level 6  
    Na pewno będę chciał podłączyć sterowanie centralne od nowa i analizowanie roleta po rolecie czy błąd występuje, pamietam że gdy podłączyłem 1 rolete to sprawdzałem od razu to lokalnie działało lecz roleta prawdopodobnie spadła z zawiasów i słychać było tylko jak silnik pracuje (gdy sterowaniem nią lokalnie) zaś centralnie wywalało rcd, b16 i dodatkowo fazę w złączu, problem selektywnosci tez mnie trapi jest sens brnąc tez w temat wywalania bezpiecznika w złączu ? To jakiś problem przy odbiorze instalacji ?
    zalewa132
    Level 6  
    Siemanko majstry, do śniadania problem rozwiązany okazało się, że przy montażu jednego ze sterowników uszkodził się jeden przewód od sterowania centralnego, dziękuje za cenne porady.