sq3evp napisał: że wymiana akumulatora po gwarancji to min 1500 zł robocizna (do tego koszty akumulator rozruchowegio AGM > 80 Ah
Znowu miejskie legendy, 1500 zł za wymianę aku. Chyba coś poknociłeś lub klient coś źle zrozumiał. Za dopisanie aku do systemu ja przynajmniej biorę 150 zł, mam sporo klientów którym ktoś lub sami wymienili aku i przyjeżdżają aby ten nowy dopisać .
sq3evp napisał: Założył klucz pneumatyczny, jęknęło i się urwało i do mnie żebym sobie warsztatu poszukał - źle trafili bo powiedziałem, że jestem w warsztacie a nie u fryzjera.
Piękna odpowiedź, i tak powinno się załatwiać temat.
Mechanik widząc że coś nie tak powinien albo odstąpić od roboty albo uprzedzić klienta o możliwych skutkach. Wina leży w poprzednim warsztacie lub samoróbce gdzie śruby dokręcane są na max.
Ja jak dotąd zrezygnowałem z wymiany świecy żarowej, 3 jakoś poszły ale jedną jakby ktoś przyspawał. Mówię klientowi że jest zbyt duże ryzyko urwania świecy i wtedy dopiero zaczną się problemy, a ja ich nie chcę.
cranky napisał: Rozumiem, że zawodowcy zmieniający 30 aku dziennie tłumaczą kobiecie po usłudze: teraz sobie Pani tylko wprogramuje to i tamto albo pojedzie do innego warsztatu to pani wprogramują, ponadto auto może dziwnie się zachowywać przez 30 kilometrów, bo czujniki się będą kalibrować i proszę jechać ostrożnie...
Tu się z Tobą zgodzę, jest dużo warsztatów króre nawymieniają masę części a na koniec - jedź pan do elektryka, ja np uwielbiam takich klientów