logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Podłączenie drugiego akumulatora przed wyciągnięciem pierwszego

PiotrN72 16 Sty 2026 09:19 1221 78
Najlepsze odpowiedzi

Czy można podłączyć drugi akumulator równolegle przed odłączeniem głównego, aby podtrzymać elektronikę auta podczas wymiany?

Tak — to bezpieczny i stosowany w serwisach sposób wymiany akumulatora, żeby nie tracić ustawień elektroniki [#21810311][#21810348] Najlepiej użyć małego akumulatora 12 V albo zasilacza/ładowarki w trybie podtrzymania ustawionego mniej więcej na 13,4–13,8 V, bo elektronika zwykle potrzebuje tylko niewielkiego prądu podtrzymania [#21810313][#21821841] Podłączaj bufor bezpośrednio do klem przewodami z krokodylkami lub oczkami; jeden z użytkowników opisał proste przewody z linki 4 mm² i nakrętkami motylkowymi [#21820681] Nie opieraj się na gnieździe zapalniczki, a rozwiązania przez OBD są mniej pewne, bo zależą od auta i przekroju przewodów — bezpośrednie podłączenie do klem daje największą stabilność [#21820519] Taki bufor ma sens zwłaszcza w autach, w których po odłączeniu akumulatora trzeba ponownie ustawiać radio, szyby albo wykonywać adaptacje, choć w prostszych samochodach często sama wymiana niczego nie psuje [#21822933][#21823234]
Wygenerowane przez model językowy.
  • #61 21822649
    Aleksander_01
    Poziom 43  
    Ocena: 3351
    danielzy napisał:
    gdzie coś się wysypie po wymianie aku bez podtrzymania.

Co się wysypie ? Ostatnio wymieniałem aku w Volvo XC 60 z 20 roku, nic się nie wysypało, oprócz tego co wcześniej podczas rozruchu. Kiepski aku jest po stokroć gorszy niż odpięcie aku.
    Fajna dyskusja - jak się coś wysypie itd. Co się ma wysypać, że nie da się powrócić do nominalnych ustawień ?
  • #62 21822735
    danielzy
    Poziom 31  
    Ocena: 306
    Wiele rzeczy , bo nowe auta to jeźdzące komputery - pisał o tym mastertech. Wszystko da się przywrócić czy ponownie zakodować jak ma się odpowiedni sprzęt i wiedzę. Rozumiem że ty masz i jedno i drugie - do większości marek nowszych aut ? Z resztą ta dyskusja nie ma dalej sensu. Ty zawsze wiesz najlepiej.
  • #63 21822755
    Aleksander_01
    Poziom 43  
    Nie wiem najlepiej, ale robię przy samochodach i odpięcie aku to dla mnie codzienność i potem wszystko z tym związane. Żaden konstruktor nie robi samochodu tak aby po odpięciu aku coś tam nie miało prawa działać, przecież to normalna funkcja serwisowa.
    @danielzy podaj mi choć jeden taki przypadek gdzie po zdjęciu napięcia coś się zablokowało, bo jak na razie to tylko straszenie czarnym ludem, a najbardziej straszą ci którzy nie mają z tym wiele wspólnego tzn z motoryzacją.
  • #64 21822915
    cranky
    Poziom 30  
    Ocena: 372
    Aleksander_01 napisał:
    cranky napisał:
    Jak dla mnie już samo programowanie stacji, equalizera i parowanie telefonów w radiu to dość zabawy, żeby jednak podpiąć dodatkowy aku na te minutę.

No i od razu widać że jesteś amatorem, stacje radiowe, telefony pozostają nietknięte.

Oczywiście że jestem amatorem. W moim samochodzie znikają (toledo z radiem Alpine). Podpięcie aku od wkrętarki podczas wymiany akumulatora zajęło poniżej minuty. Zaoszczędziłem trochę czasu.
    Rozumiem, że zawodowcy zmieniający 30 aku dziennie tłumaczą kobiecie po usłudze: teraz sobie Pani tylko wprogramuje to i tamto albo pojedzie do innego warsztatu to pani wprogramują, ponadto auto może dziwnie się zachowywać przez 30 kilometrów, bo czujniki się będą kalibrować i proszę jechać ostrożnie...
    To takich zawodowców "obskakujących z palcem w bucie 99,8% łatwych tematów" to jednak wolę omijać.
    Zwłaszcza po doświadczeniach tego zniszczonego kompletu zawieszenia przy zmianie opon.
  • #65 21822926
    user64
    Poziom 35  
    Ocena: 688
    Bzdury wymyślasz o jakiejś tam kalibracji czujników przez 30 czy 400 km. Nie występuje nic takiego. Nawet w tym twoim wspomnianym wcześniej scenicu chyba (nie chce mi się wracać i ponownie tego czytać). Owszem jest reset wyuczonych parametrów, ale one nie znikają po odpięciu akumulatora, a trzeba komputerem ten reset wymusić. Serio. Nie szukaj dziury w całym.
    Jak w tej alpinie znikają stacje to wymień w niej kondensator, bo on jest za to odpowiedzialny.
  • #66 21822933
    sq3evp
    Poziom 39  
    Ocena: 833
    cranky napisał:

Zwłaszcza po doświadczeniach tego zniszczonego kompletu zawieszenia przy zmianie opon.

Pewnie to była Twoja wina. Mi kiedys urwali śrubę od koła przy wymianie opon.
    Założył klucz pneumatyczny, jęknęło i się urwało i do mnie żebym sobie warsztatu poszukał - źle trafili bo powiedziałem, że jestem w warsztacie a nie u fryzjera. Tacy fachowy są jak w bajkach. Inny warszta rozruszał śruby ręcznie a potem penumatem, żeby nie urwać. Kwestia podejścia do klienta.

Każdy stara się dbać o swoje auto - znam przypadek właściela hybrydy co kupił jum starter po tym jak sięokazało, że wymiana akumulatora po gwarancji to min 1500 zł robocizna (do tego koszty akumulator rozruchowegio AGM > 80 Ah i możliwe wymiana akumulatora do hybrydy) - grzebanie w kompi + rozbiórka auta, bo aku od hybrydy schowane, a przy tym przebiegu wymiana rozruchowego to do tego ten od hybrydy + kalibracja. Kazdy liczy pieniądze, chyba że ma ktoś auto max 3-5 lat i ma w nosie co dalej, to wtedy ropzumiem.
  • #67 21822945
    user64
    Poziom 35  
    Ale czy koszt wymiany wpłynął na jego podejście, czy to że coś tam trzeba zrobić?
    Bo zdaje się mylisz zupełnie sprawy. To że ze względu na koszty właściciel się nie zdecydował to zupełnie inna sprawa jest przecież.
  • #68 21822958
    Aleksander_01
    Poziom 43  
    sq3evp napisał:
    że wymiana akumulatora po gwarancji to min 1500 zł robocizna (do tego koszty akumulator rozruchowegio AGM > 80 Ah

Znowu miejskie legendy, 1500 zł za wymianę aku. Chyba coś poknociłeś lub klient coś źle zrozumiał. Za dopisanie aku do systemu ja przynajmniej biorę 150 zł, mam sporo klientów którym ktoś lub sami wymienili aku i przyjeżdżają aby ten nowy dopisać .
    sq3evp napisał:
    Założył klucz pneumatyczny, jęknęło i się urwało i do mnie żebym sobie warsztatu poszukał - źle trafili bo powiedziałem, że jestem w warsztacie a nie u fryzjera.

Piękna odpowiedź, i tak powinno się załatwiać temat.
    Mechanik widząc że coś nie tak powinien albo odstąpić od roboty albo uprzedzić klienta o możliwych skutkach. Wina leży w poprzednim warsztacie lub samoróbce gdzie śruby dokręcane są na max.
    Ja jak dotąd zrezygnowałem z wymiany świecy żarowej, 3 jakoś poszły ale jedną jakby ktoś przyspawał. Mówię klientowi że jest zbyt duże ryzyko urwania świecy i wtedy dopiero zaczną się problemy, a ja ich nie chcę.
    cranky napisał:
    Rozumiem, że zawodowcy zmieniający 30 aku dziennie tłumaczą kobiecie po usłudze: teraz sobie Pani tylko wprogramuje to i tamto albo pojedzie do innego warsztatu to pani wprogramują, ponadto auto może dziwnie się zachowywać przez 30 kilometrów, bo czujniki się będą kalibrować i proszę jechać ostrożnie...

Tu się z Tobą zgodzę, jest dużo warsztatów króre nawymieniają masę części a na koniec - jedź pan do elektryka, ja np uwielbiam takich klientów
  • #69 21822975
    Mastertech
    Poziom 30  
    Ocena: 365
    danielzy napisał:
    eksander_01 - Ciekawe czy ci tak łatwo pójdzie jak ci przyjedzie klient z autem klasy średniej z rocznika 2020 + , gdzie coś się wysypie po wymianie aku bez podtrzymania.

On powie że pojedzie do ASO to znaczy weźmie na lawetę i tam go zawiezie aby go postawili.
    W praktyce jest tak że wiele marek wymaga wykupie3nia jakiegoś pakietu aby mu szlaban otworzyli przy wjeździe,
    za Mercedesa płacę 3000 takiego abonamentu rocznie, mam w tym telemetrię i przedpłatę za wymianę filtrów i olejów.
    Wyjeżdżam od nich z portfelem chudszym tylko o 1500zł bo reszta idzie z tego pakietu. Chyba właśnie o to chodziło w przypadku kolegi @ta_tar :
    ta_tar napisał:
    ale w serwisie powiedzieli mi że kosz około 120 zł + możliwość jakiejś tak opłaty.

"Jakaś ta opłata" to może być kilka tysięcy złotych jak samochód nowy i klasa średnia. O tym się nie pisze bo kto o tym wie ? ten co ma drogie auto i jeździ nim do ASO czyli w PL praktycznie nikt
  • #70 21823004
    Aleksander_01
    Poziom 43  
    Mastertech napisał:
    płacę 3000 takiego abonamentu rocznie, mam w tym telemetrię i przedpłatę za wymianę filtrów i olejów.

Te systemy mają własne podtrzymanie więc odpięcie aku na krótki czas nie powinno spowodować "zniszczeń".
    Dwa - wykupiłeś to na własną prośbę no to teraz musisz płacić.
    To fakt jak się rozjedzie taki system to trzeba mieć autoryzację aby go przywrócić do życia. Obecnie raczej żaden prywatny warsztat nie ma takiej autoryzacji, ale to tylko kwestia czasu ponieważ telemetria będzie obejmowała wszystkie samochody i nie tylko.
    A kto na tym straci - klienci, bo to oni muszą pokryć inwestycję w urządzenia i autoryzację.
    Mastertech napisał:
    "Jakaś ta opłata" to może być kilka tysięcy złotych jak samochód nowy i klasa średnia.

Jak sobie dasz wcisnąć to niestety będziesz bulił.
  • #71 21823026
    cranky
    Poziom 30  
    Ocena: 372
    sq3evp napisał:
    cranky napisał:

Pewnie to była Twoja wina.

Powtórze: są samochody, które przed podniesieniem należy ustawić w tryb podnoszenia. Warsztat uduś dowiedział się o tym po kilku latach pracy. A tak adaptacyjny system tak długo pompował amortyzatory, aż je zniszczył. A przecież od lat tyle kół zmieniali.
    To samo w kwestii zmiany aku. W większości nic się nie stanie. Ale te 0,01% może drogo kosztować.
  • #72 21823091
    sq3evp
    Poziom 39  
    Aleksander_01 napisał:

Znowu miejskie legendy, 1500 zł za wymianę aku. Chyba coś poknociłeś lub klient coś źle zrozumiał. Za dopisanie aku do systemu ja przynajmniej biorę 150 zł, mam sporo klientów którym ktoś lub sami wymienili aku i przyjeżdżają aby ten nowy dopisać .

Tak powiedział mu facet w warsztacie na przeglądzie - chodzi i wspomagania jump starter rozruchu zanim będzie do wymiany po kilku latach. Chodziło chyba o cykle rozruchu i stan akumulatora w trakcie procesu rozruchu.
    Koszt wziął się z tego, że do wymiany akumulator rozruchowy + procedura w ECU, a do tego możliwe wymiana akumulatora do hybrydy a ten ejst zabudowany gdzieś. Nie wiem czy to było ASO czy nie było, ale wiem, że czasem cena usługi jest zależna od zasobności klienta.
  • #73 21823154
    Aleksander_01
    Poziom 43  
    cranky napisał:
    W większości nic się nie stanie. Ale te 0,01% może drogo kosztować.

O, i to stwierdzenie bardzo mi pasuje i się z nim całkowicie zgadzam.
  • #74 21823168
    danielzy
    Poziom 31  
    Ocena: 306
    Przecież nikt tu nie napisał że w nowszych autach notorycznie wysypuje sie elektronika przy wymianie aku bez podtrzymania. Ale jest to możliwe w małym stopniu nie wiem 1/ 500 czy 1000 przypadków.
  • #75 21823234
    sq3evp
    Poziom 39  
    A kto napisał że musi się coś psuć?
    Po prostu mogą wystapić problemy i tyle. Przyuczenie szyb to nie psucie tylko procedura przewidziana po wymianie akumulatora.
  • #76 21823270
    user64
    Poziom 35  
    Więc potencjalne problemy mogą wystąpić w promilach, a tymczasem w temacie są opinie, jakby wszystkie auta miały nagle być nieruchomościami.
  • #77 21823274
    sq3evp
    Poziom 39  
    Dlaczego?
    Tema dotyczył tego czy podłączać czy nie. Niektóre auta wymagają, a inne nie.
    Zależy od wielu zmiennych - i co tu debatować?
    To, że u kogoś się nic nie dziej to nie jest reguła dla 100% aut.
  • #78 21823367
    user64
    Poziom 35  
    No i co tu debatować, dokładnie tak. :) Tymczasem temat ma 3 stronę już. A jedna lub kilka odpowiedzi powinny załatwić temat. Autor przezornie milczy i nawet nie wiemy jakie auto.;)
  • #79 21824001
    sq3evp
    Poziom 39  
    user64 napisał:
    Autor przezornie milczy i nawet nie wiemy jakie auto.;)

Zawstydzony został pewnie poziomem dyskusji w prostym pytaniu.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy podłączania drugiego akumulatora o niższej pojemności (np. 12 V, 18 Ah) równolegle przed wyjęciem głównego akumulatora (np. 12 V, 45 Ah) w celu podtrzymania zasilania elektroniki samochodowej i uniknięcia błędów systemowych. Uczestnicy potwierdzają, że jest to powszechnie stosowana i bezpieczna praktyka w serwisach, szczególnie w autach dobrze wyposażonych, gdzie odłączenie akumulatora może skutkować utratą ustawień, kodów radia, kalibracji czujników czy koniecznością programowania sterowników. Alternatywnie proponowane jest użycie zasilacza stabilizowanego o napięciu 13,4-13,8 V, który może pełnić funkcję podtrzymania napięcia. Wskazano również na dostępne na rynku urządzenia typu "anty-reset" podtrzymujące napięcie ECU przez złącze OBD2, choć ich zastosowanie bywa ograniczone przez kompatybilność i przekrój przewodów. Podkreślono, że w nowoczesnych samochodach często występuje dodatkowy akumulator podtrzymujący systemy elektroniczne. Wymiana akumulatora bez podtrzymania może wymagać ponownej kalibracji lub programowania, co bywa kosztowne i czasochłonne, zwłaszcza w autach z zaawansowanym oprogramowaniem i funkcjami SaaP (Software as a Product). Jednakże wielu użytkowników nie zauważa poważnych problemów po odłączeniu akumulatora, ograniczając się do ustawienia zegara czy kodu radia. Dyskusja podkreśla, że konieczność stosowania podtrzymania zależy od modelu i rocznika pojazdu oraz stopnia jego wyposażenia. Wskazano na praktyczne rozwiązania, takie jak wykonanie własnych przewodów z krokodylkami i oczkami do szybkiego podłączenia drugiego akumulatora. Poruszono także kwestie kosztów serwisowych i dostępności kodów do radia w ASO. Wymieniono przykłady samochodów, w których wymiana akumulatora przebiega bezproblemowo (np. Bentley, Volvo XC60 2020), jak i tych wymagających dodatkowych procedur. Wskazano na ryzyko uszkodzeń elektroniki przy nieprawidłowej wymianie oraz na rosnącą rolę telemetrii i autoryzacji serwisowej w nowoczesnych pojazdach. Podsumowując, podłączenie drugiego akumulatora lub zasilacza podtrzymującego jest rekomendowane w przypadku aut z zaawansowaną elektroniką, aby uniknąć problemów z utratą danych i koniecznością kosztownej reprogramacji.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA