logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Modyfikacja ogranicznika prądu 47 mA do 15 A/30 V – które elementy zmienić?

CHOPIN66 02 Lut 2026 01:39 399 10
REKLAMA
  • #1 21826646
    CHOPIN66
    Poziom 15  
    Ocena: 212
    Cześć.
    Które elementy należy zmienić aby ten ogranicznik prądu działał do 15 A przy max 30 V? To że trzeba połączyć równolegle kilka tranzystorów mocy celem rozproszenia ponad 380 W i duży radiator to wiem. wzmacniacz operacyjny zastąpię parą różnicową. Ogranicznik ze schematu ogranicza do 47 mA.

I w którym miejscu należy się wpiąć z sygnałami sterującymi? Chcę nim sterować z uC prze zewnętrzny DAC.

Schemat ogranicznika prądu z LM741 i tranzystorami TIP41, TIP42 oraz 2N2222.

Ma być użyty w zasilaczu laboratoryjnym 0,4 V do 30 V - sam stabilizator napięcia już mam zaprojektowany, tak samo układy pomiaru prądu obciążenia i prądu powrotnego.
  • REKLAMA
  • #2 21826729
    pawlik118
    Poziom 33  
    Ocena: 596
    Nie będzie to działać. 10 tranzystorów wymaga 10x większego prądu bazy.
  • #3 21826871
    jarek_lnx
    Poziom 43  
    Ocena: 6028
    CHOPIN66 napisał:
    Ma być użyty w zasilaczu laboratoryjnym 0,4 V do 30 V - sam stabilizator napięcia już mam zaprojektowany,
    Układów stabilizacji prądu i napięcia nie projektuje się niezależnie, bo musiał byś zastosować dwa zestawy tranzystorów wyjściowych. Pokaż co masz zrobione.

Ten schemat jest bardzo skomplikowany jak na pełnioną funkcję, dwa obwody reagujące na prąd i jakby niedokończony stabilizator napięcia (może brakuje kropki) musiałbym się dłużej przyjrzeć, żeby odnaleźć w tym sens (choć nie wiem po co, skoro sam umiem zaprojektować prostszy). Skąd go wziąłeś?
  • REKLAMA
  • #4 21826918
    viayner
    Poziom 43  
    Ocena: 2009
    Witam.
    To nie zadziała, jeżeli pytasz o takie podstawy, to raczej zbuduj sprawdzony zasilacz.
    Zastanów się nad tym wymaganym prądem 15 A, 450 W do rozproszenia, to naprawdę dużo, do czego chcesz wykorzystywać takie prądy?
    Wracając do pytań:
    - Ogranicznik prądu to R5/Q3, cała reszta to zasilacz regulowany.
    - sterowanie napięciem tego układu będzie trudne, bo ten jest sterowany sygnałem sprzężenia zwrotnego.
    - przeanalizuj/rozważ schemat zasilacza SN1533 i pochodnych, ten da się sterować napięciowo z mikrokontrolera.
    Pozdrawiam
  • #5 21827217
    jarek_lnx
    Poziom 43  
    Dopiero z tym połączeniem będzie to zasilacz regulowany:

Schemat zasilacza z LM741C i tranzystorami TIP41, TIP42 oraz 2N2222.

W takim układzie miał by stopień wyjściowy w układzie Sziklaiego Q1 i Q4, Q1, miał by zabezpieczenie w postaci Q2, a Q4 był by zabezpieczony przez Q3. Bez sensu bo Q1 i Q4 pracują na jedno wyjście. Elementy dobrane bez sensu.

Podejrzewam, że to schemat przerabiany przez jakichś elektronicznych analfabetów, z trzeciego świata, służący tylko uzyskaniu lajków i klików. Moja obserwacja jest taka, że kolorowane schematy zawsze zawierają błędy, może te kolorowanki służą zwiększeniu klikalności.
  • #6 21827378
    CYRUS2
    Poziom 43  
    Ocena: 3461
    CHOPIN66 napisał:
    I w którym miejscu należy się wpiąć z sygnałami sterującymi?
    Układ post #1 to stabilizator napięcia na LM741.
    Nie nadaje się do twojego zastosowania.
    CHOPIN66 napisał:
    sam stabilizator napięcia już mam zaprojektowany, tak samo układy pomiaru prądu obciążenia i prądu powrotnego.
    Do twojego stabilizatora należy zaprojektować ogranicznik prądu dopasowany do schematu, którego nie pokazałeś.
  • REKLAMA
  • #7 21827525
    CHOPIN66
    Poziom 15  
    Ocena: 212
    CYRUS2 napisał:
    CHOPIN66 napisał:
    I w którym miejscu należy się wpiąć z sygnałami sterującymi?
    Układ post #1 to stabilizator napięcia na LM741.
    Nie nadaje się do twojego zastosowania.
    CHOPIN66 napisał:
    sam stabilizator napięcia już mam zaprojektowany, tak samo układy pomiaru prądu obciążenia i prądu powrotnego.
    Do twojego stabilizatora należy zaprojektować ogranicznik prądu dopasowany do schematu, którego nie pokazałeś.

Schemat stabilizatora prądu z 1# postu znalazłem na tej stronie https://www.homemade-circuits.com/universal-high-watt-led-current-limiter/
    Dopiero teraz jestem przy komputerze .
    Poniżej schemat stabilizatora napięcia - symulowałem z tymi wartościami i miałem pod obciążeniem 10A zakres regulacji od 0,5V do 30V. Napięcie wejściowe 35V , wyjściowe 0,4V do 30V przy napięciu regulacyjnym 0.8V do 5V.

Pod tym adresem jest link do symulacji stabilizatora napięcia w Fastland
    https://tinyurl.com/24brq89e
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #8 21827641
    jarek_lnx
    Poziom 43  
    Jak chcesz się uczyć konstruować zasilacze to obejrzyj filmy Aleksandra Burda:
    https://www.youtube.com/watch?v=BxP4jltLnos
    O zasilaczach są cztery filmy, zazwyczaj nie polecam materiałów z YT bo większość jest niskiej jakości, ale jest tam też kilku wykładowców akademickich i zaawansowanych pasjonatów którzy tworzą materiały na poziomie.

Albo stare konstrukcje takie jak ten Farnel L30

Fragment schematu zasilacza z elementami VT, R, C i przełącznikami; w prawym górnym rogu czerwone zaznaczenie

Oba powyższe wykorzystują dwie pary różnicowe jedną do stabilizacji napięcia drugą do prądu.

Co do realizacji bez tranzystorów to najprościej dać rezystor od strony masy i napięcie na nim porównywać z napięciem potencjometru, przy pomocy wzmacniacza operacyjnego. Z tranzystorami ogólnie jest trudniej, ale łatwiej kształtować parametry dynamiczne.

Zazwyczaj w takich zasilaczach stosuje się przełączanie uzwojeń żeby ograniczyć straty, albo preregulatory tyrystorowe lub impulsowe, ale są też inne rozwiązania.

Posiadam stary zasilacz KEPCO ATE 36-15M 36V 15A który dosłownie ma wbudowaną farelkę, rezystor o nominale 3,6Ω 750W wykonany w postaci spirali z drutu oporowego rozciągniętego na izolatorach. Co to daje? Ciepło :) a poza tym rezystor przejmuje aż 3/4 mocy która była by tracona w tranzystorach. Tranzystory trzeba schładzać poniżej 100°C (obudowa) co jest trudne przy tych mocach, a drut oporowy może sobie mieć kilkaset stopni i wydajnie odprowadza moc z małej powierzchni. Rezystor zaznaczony na czerwono
    Fragment schematu zasilacza z czerwonym obramowaniem elementu oznaczonego R202.
  • #9 21827673
    CYRUS2
    Poziom 43  
    Ocena: 3461
    CHOPIN66 napisał:
    Schemat stabilizatora prądu z 1# postu znalazłem na tej stronie .....
    Z angielskiego nie tłumaczy się dosłownie.
    Cytat:
    Regulowany obwód regulatora prądu z wykorzystaniem układu scalonego IC 741
    Należy rozumieć :Regulowany obwód regulatora prądu w stabilizatorze napięcia na LM 741.
  • #10 21827690
    jarek_lnx
    Poziom 43  
    Ja wspieram wszystkie próby projektowania na forum, ale trudno znaleźć powody do konstruowania zasilacza tej mocy jako liniowego. O ile zasilacze liniowe bywają niezastąpione gdzie potrzeba małych tętnień i dobrych parametrów regulatorów, ale wszystkie urządzenia wrażliwe na zakłócenia, wymagają małej mocy zasilania. Zasilacz liniowy mocy kilkadziesiat watów wystarcza. Jak coś pobiera kilkaset watów, to w środku ma już źródła zakłóceń takie jak przetwornice albo silniki i zasilania z przetwornicy się nie boi. Sens posiadania jednego zasilacza do wszystkiego jest iluzoryczny, elektronik potrzebuje mieć więcej niż jeden zasilacz.
    Dobrze by było żebyś określił do jakiego celu dążysz, chcesz się uczyć konstruowania? czy po prostu mieć taki zasilacz?
  • #11 21830901
    Mastertech
    Poziom 30  
    Ocena: 369
    Popieram przedmówcę.
    Kupić impulsowy 30V/15A i samemu zbudować liniowy 0-30V 0-3A z przełączaniem odczepów transformatora.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy modyfikacji ogranicznika prądu z 47 mA do 15 A przy napięciu do 30 V w zasilaczu laboratoryjnym. Wskazano, że prosty schemat ogranicznika prądu na LM741, znaleziony na stronie homemade-circuits.com, nie nadaje się do tak wysokich prądów ze względu na konieczność dużej mocy rozpraszanej (ok. 450 W) i skomplikowaną konstrukcję. Zaleca się stosowanie równoległego połączenia tranzystorów mocy z odpowiednio dużym prądem bazy oraz solidnym radiatorem, jednak wymaga to przemyślanego projektu stopnia wyjściowego. Sterowanie napięciem i prądem w takim układzie jest trudne, gdyż oryginalny schemat wykorzystuje sprzężenie zwrotne, co komplikuje sterowanie z mikrokontrolera przez DAC. Proponowano rozważenie prostszych i sprawdzonych konstrukcji, np. zasilacza opartego na układzie SN1533 lub klasycznych projektów z dwoma parami różnicowymi do stabilizacji napięcia i prądu. Zwrócono uwagę, że projektowanie stabilizatora prądu i napięcia powinno być zintegrowane, a nie realizowane niezależnie. Wskazano również, że dla dużych mocy lepszym rozwiązaniem jest zasilacz impulsowy lub hybrydowy z preregulacją, a liniowe zasilacze o mocy kilkuset watów są trudne do efektywnej realizacji i chłodzenia. Podsumowując, do osiągnięcia 15 A przy 30 V konieczne jest zaprojektowanie dedykowanego ogranicznika prądu z odpowiednio dobranymi elementami mocy i układem sterowania, a także rozważenie alternatywnych topologii zasilaczy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA