logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaki internet 5G wybrać w okolicach Gdańska? ZTE MC889 Pro ODU – jaki router?

traczi 07 Lut 2026 13:05 651 20
REKLAMA
  • #1 21831708
    traczi
    Poziom 7  
    Witam, kończy mi się umowa internetu 5G w T-Mobile, więc czas na zmiany, bo nie jestem do końca zadowolony.

Pierwsze pytanie: na jakiego operatora polecacie zmienić?

Drugie pytanie: planuję zakupić ZTE MC889 Pro ODU i jaki router do tego polecacie?
    Chyba że jeszcze jakieś inne, lepsze ODU polecacie, to dajcie znać.

Z góry dziękuję za pomoc :)
    AI: Czy mógłbyś podać, jakie masz obecnie prędkości internetu (download/upload/ping) oraz jak wygląda zasięg i stabilność połączenia w Twojej lokalizacji? Może masz wyniki speedtestów lub z aplikacji typu NetMonster?
    https://www.speedtest.pl/wynik/Jwro6aKx0n - głównie chodzi mi o ping i jitter, a na ten moment jest średnio.
    AI: Do czego głównie używasz internetu (np. praca zdalna, gry online, streaming, liczba użytkowników)? Czy masz jakieś szczególne wymagania co do limitu transferu lub stabilności połączenia?
    Głównie używam do gier online i bardzo zależy mi na stabilnym połączeniu.
  • REKLAMA
  • #2 21831888
    gulki81
    Poziom 20  
    Ocena: 40
    A co z tym sprzętem co miałeś do tej pory (ZTE MC889 5G ODU ZTE T5400 IDU)? Jeżeli nie jesteś zadowolony z T to zakup startery pozostałych operatorów i posprawdzaj na nich sygnał, tak będzie najłatwiej, bo teoretyzować sobie tutaj możemy, ale zawsze najważniejsze posprawdzanie sygnału na miejscu instalacji, zwłaszcza, że dysponujesz odpowiednim sprzętem, aby takie testy porobić. Testy w godzinach szczytu, czyli miedzy 18, a 22.

Nieco niżej niż bts T- Mobile'a/Orange'a masz bts PLAY z sektorem na Ciebie, z wszystkimi pasmami, nim się zainteresuj. Zakup starter na kartę PLAY i przetestuj jakość połączenia na nim.
  • REKLAMA
  • #3 21833955
    traczi
    Poziom 7  
    Zakupiłem kartę Playa i wygląda to następująco:

Zrzut ekranu z tabelami parametrów LTE i 5G, m.in. RSRP, RSRQ, SINR i RSSI

Jeżeli chodzi o temat bieżący, czyli T-Mobile, to wygląda to tak:

Zrzut ekranu z tabelą parametrów komórek LTE i 5G, m.in. RSRP, RSRQ, SINR i RSSI.

Zrzut panelu routera z tabelami parametrów komórek LTE i 5G (RSRP, RSRQ, SINR, RSSI).

Bardziej ta konfiguracja z pierwszego obrazka T-Mobile jest stała, ta druga czasami się pojawia.
    Wszystkie pomiary robione dziś po godzinie 16:00.

Co uważacie na ten temat?

Jeszcze ponawiam drugie pytanie: jaki router polecacie do ZTE MC889 Pro ODU, bo jak skończy mi się umowa w T-Mobile, to muszę oddać sprzęt.

Pozdrawiam
  • #4 21834019
    gulki81
    Poziom 20  
    Poczytałem te tematy wcześniej przez Ciebie założone. Zrozumiałem z nich, że żebyś łapał N78 potrzebna jest kotwica na niskich częstotliwościach LTE i dlatego był problem z pingiem, dobrze rozumiem? W Playu masz kotwicę na LTE2600, odczuwasz jakąś poprawę w działaniu... ping, jitter? Jakie prędkości w tym Playu? Testowałeś Orange na kartę, tak jak Ci matek zasugerował?
  • REKLAMA
  • #5 21834040
    traczi
    Poziom 7  
    >>21834019

Jest spora poprawa jeżeli chodzi o ping i jitter, prędkość to akurat mało ważny temat, bo u obu operatorów oscyluje w granicach 500 Mb/s, więc jest dobrze.
    Orange nie testowałem, bo w ich ofercie nie ma internetu 5G bez limitu danych i prędkości, więc to akurat odpada - chyba, że coś zobaczyłem albo jest jeszcze jakaś inna opcja, to daj znać.

Przy ewentualnym wyborze Playa myślisz, że warto coś kombinować z blokadą pasm, czy to raczej nie będzie miało żadnego wpływu?
  • #6 21834061
    gulki81
    Poziom 20  
    Wg. mnie w trudnym terenie mieszkasz, wzdłuż drogi nasypy ziemne, ekrany akustyczne, linie wysokiego napięcia, ciężka sprawa. Ty mieszkasz na Asesora, tak? Widzisz ze swojego miejsca zamieszkania tego bts'a Playa? On jest na tyłach stacji benzynowej. Do tego jeszcze po drodze ten maszt T/Orange. Pewnie to wszystko składa się na to, że parametry nie są takie jakby się chciało.

Orange ma Flexa Unlimited za 80 zł, chodzi jedynie o przetestowanie Orange'a na starterze na kartę, aby zorientować się, czy będą występować podobne problemy co w T.
  • #7 21834151
    matek451
    Poziom 43  
    Ocena: 5769
    Oczywiscie nieprawda jest że Orange nie ma oferty na internet mobilny bez limitu danych i prędkości, no i mozna pisać setki razy ze w Orange Free jak się wymienia karty to ma sie praktycznie no limit za 1-2 piwa czyli kilka zł/m-c i jak grochem o ścianę. Biorą to T-mobile za 100 zł z zestawem zew. CPE 5G/LTE+router wew . oczywiście na uzyczenie, płacą 20 zł co m-c czyli 480 zł w 2 lata a potem niosą go do zwrotu, niepojęte.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #8 21834278
    gulki81
    Poziom 20  
    Ja mam kilku takich znajomych, którym pomagałem w wyborze operatora i nie pomogły tłumaczenia, żeby nie łączyli się długoterminową umową, bo jak się sygnał pogorszy to w każdej chwili mogą zmienić operatora, a tak są uwiązani na kilka lat, ale nie przemówisz. Ludziom trudno jest pamiętać, aby doładować kartę raz na miesiąc, a przecież wystarczy doładować ja wyższą kwotą, żeby starczyło na dłużej, a co dopiero zabawa z przekładaniem simek :D Ich stać, żeby zapłacić abonament 100 zł za coś co mogą mieć za 5-35 zł i nie przetłumaczysz.

Sam mam ofertę w Plusie na kartę za 28 zł/m-cznie, bo nie chce mi się bawić z simkami co 30 dni, więc trochę tych ludzi rozumiem :D Uznałem, że 28 zł za w praktyce nielimitowany transfer danych jest dla mnie O.K., ale więcej bym nie dał, szczególnie, jakbym miał jeszcze dopłacać za użyczenie sprzętu.
  • #9 21835953
    traczi
    Poziom 7  
    Panowie, na spokojnie... :)

Sprawdzałem w Orange i wypadało jeszcze gorzej niż T-Mobile, także odpuściłem. Wziąłem sobie kartę z Play i na nowym sprzęcie wygląda to następująco:

Zrzut panelu modemu z tabelami „Pasma LTE” i „Pasma 5G” oraz parametrami sygnału

Jak na moje amatorskie oko to wydaje mi, że jest chyba w miarę dobrze.

Pytanie mam jeszcze jedno, żeby lepiej to działało, to jaki tryb pracy modemu wybrać?
    Tryb mostka czy tryb routera?
    Coś warto jeszcze zmieniać w panelu modemu?
  • Pomocny post
    #10 21836019
    gulki81
    Poziom 20  
    Ładnie wyszło :) RSRQ słabe, ale to może być spowodowane obciążeniem nadajnika, skontroluj je jeszcze po godzinie 23 i zaobserwuj, czy wzrośnie w okolice -10 dB, ewentualnie też te przeszkody po drodze mogą mieć na to wpływ.

Tryb mostu używa się, gdy CPE podłączasz pod wewnętrzny router (IDU), a tryb routera, gdy korzystasz z bezpośredniego podpięcia pod komputer/laptop.

Jakie prędkości uzyskujesz przy takim sygnale?
  • Pomocny post
    #11 21836074
    matek451
    Poziom 43  
    Tam są po drodze sieci energetyczne i BTS na słupie energetycznym od NetWorks po drodze więc stąd pewnie ten nie najlepszy SINR bo Play ma sektor na niego.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #12 21836944
    Enxosnsndj
    Poziom 2  
    Ocena: 7
    Ja uzywam plus i jestem szczesliwy. Zobacz sobie mapy operatorow komorkowych
  • #13 21836997
    matek451
    Poziom 43  
    Skoro tobie wystarcza to co jest na mapach operatorów komórkowych to nie dziwi mnie że jesteś klientem Plusa a takim jak wiadomo do szczęścia niewiele potrzeba . Dlatego korzystają z tej sieci skansenu od Solorza , są specyficzni , nie potrzebują jakiś normalnych osiagów, wystarczą im te oferowane przez ten syf z Plusa.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #14 21837033
    Enxosnsndj
    Poziom 2  
    Ja nie narzekam, ale nigloby byc lepiej. Ja do playa sie chyba przenosze
  • #15 21837054
    matek451
    Poziom 43  
    No to pochwal się jakie masz prędkości w Plusie, pokaż teraz speedtest Plusa z którego jesteś szczęśliwy, po 20 jest szczyt internetowy wiec obciązenie sieci jest największe i dlaczego chcesz wybrać Play, na jakiej podstawie.
    Ja korzystam z Orange 5GN78+4XLTE i taki wynik teraz https://www.speedtest.net/my-result/a/11426405197
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #16 21837072
    Enxosnsndj
    Poziom 2  
    To ja mam duzo gorsze osiagi. Nie ma sie czym chwalic
  • #17 21837084
    matek451
    Poziom 43  
    Ale osqiagi zależą od operatora, jego infrastruktury na pobliskich BTS-ach, obciązenia sektora z którego korzystasz , sprzętu oraz parametrów sygnału na poszczególnych pasmach. Kluczowe jest czy jakiś operator posiada w pobliżu stację bazową z 5G N78,oczywiście nie dotyczy to Plusa który przez 2 lata nie wybudował stacji z N78, poza jedną we Wrocławiu taka pokazową. Plus to zdecydowanie najgorszy operator, odstający od konkurencji ilością stacji bazowych oraz infrastrukturą radiową na nich i dotyczy to operatora który ma największe zasoby pasm radiowych, które od lat są niewykorzystywane optymalnie i leżą odłogiem. Nikt zorientowany w 95% lokalizacji w Polsce nie wybierze tego operatora jako dostawcę internetu mobilnego.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #18 21837150
    gulki81
    Poziom 20  
    Wypraszam sobie, ja mam w Plusie w godzinach szczytu w granicach 200 Mb/s przy routerze wewnętrznym, 800 metrów od nadajnika :D Poczekaj Krzyś, jeszcze wyplujesz te słowa, jak się w końcu ogarną z tą zmianą warunków rezerwacji :D 19 stycznia zostało wszczęte postępowanie w UKE, jest 30-dniowy termin na składanie uwag i teoretycznie po tym czasie decyzja. Już są niby dogadani z Cellnex'em na 5000 nadajników :D A wtedy nie nadążą z produkcją CPE z agregacją 3 nośnych w NSA... taki żarcik :D
  • #19 21837159
    matek451
    Poziom 43  
    Powiem ci że ja też mam czasami w Plusie ze swojego BTS-a nawet ponad 200Mb/s na LTE2600+1800 a więc bez 5G2600 N41 więc u mnie jest OK ale co z tego jak w większości lokalizacji stacje LTE1800+900 z tragicznym dosyłem ledwo zipią.
    To są lata nic nie robienia z siecią , to sie musiało tak skończyć a szkoda bo potencjal jaki mają pasma będące do dyspozycji w Plusie jest ogromy. Tylko jak zawsze potrzebne sa pieniadze na inwestycje.
    Na Forum Plusa to nawet na pytania o modernizacje na LTE i 5g padają jakieś dane ale z reguły prace są przewidziane w nieokreślonym blizej terminie. Na Telepolis z tego powodu to już sobie kawały jak ten twój opowiadają bo ile mozna czytać wkoło to samo .
    Ale ja wciąż kibicuję Plusowi , jest już na dnie więc zawsze jest się od czego odbić, z drugiej strony szkoda straconych lat bo procesy inwestycyjne w GSM są czasochłonne, nie da się tego nadgonić w kilka miesięcy, nawet gdy znajdą sie ogromne środki na nie.
    A 5g N78 u pozostałej 3 operatorów przeniósł użytkowników mobilnego na nowy zupełnie inny poziom.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #20 21837174
    heksonpl
    Poziom 6  
    Ocena: 8
    >>21837159 Kiedyś chyba pisali że Plus chce osiągnąć na 5G nawet 2Gb/s czy z ich zasobami byłoby to możliwe?
  • #21 21837175
    gulki81
    Poziom 20  
    Tu chyba chodzi o to, żeby nie musieli płacić za pozwolenie na każdy nadajnik na paśmie C, dlatego czekają na zmianę warunków. Wydaje mi się, że z tego własnie powodu na forum Plusa wskazują terminy nieokreślone, bo nie wiedzą kiedy się postępowanie zakończy. Może ruszą z montażem z dnia na dzień, jak tylko dostaną decyzje pozytywną. Oni i tak są zobowiązani warunkami aukcji do uruchomienia 3800 nadajników do końca przyszłego roku, w tym także w mniejszych i średnich gminach. Wiesz jak było z innymi operatorami, że duża część nadajników działała już na drugi dzień od uzyskania pozwoleń, sam byłem w szoku tempem uruchamiania. Myślałem, że może pasmo C ruszy najpierw w centrach miast i zejdzie im się ze dwa lata zanim pomontują je w mniejszych miejscowościach, a tu jebut w parę dni mieli ogarnięty cały kraj. Nie zdziwiłbym się, jakby tak samo było w Plusie.

Dodano po 4 [minuty]:

heksonpl napisał:
    >>21837159 Kiedyś chyba pisali że Plus chce osiągnąć na 5G nawet 2Gb/s czy z ich zasobami byłoby to możliwe?

Jak z nadajnika będzie korzystał jeden użytkownik, to jest to do ogarnięcia, oni mają już 5G na 2600, 2100 i jak zagregują to z 3400 to jest to teoretycznie osiągalne, ale praktycznie nikt tego nie zobaczy, realnie z 1.5 Gb/s byłoby świetnym wynikiem.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy wyboru operatora internetu 5G w okolicach Gdańska oraz odpowiedniego routera do modułu ZTE MC889 Pro ODU. Użytkownik testował sygnał i parametry sieci u operatorów T-Mobile i Play, zauważając lepsze wyniki ping i jitter w Play, przy prędkościach około 500 Mb/s. Orange został odrzucony ze względu na brak oferty 5G bez limitu danych, choć pojawiły się uwagi, że Orange oferuje internet mobilny bez limitu w ramach oferty Flex i Free. Zalecane jest testowanie sygnału na miejscu instalacji, szczególnie w godzinach szczytu, ze względu na lokalne przeszkody takie jak nasypy ziemne, ekrany akustyczne, linie wysokiego napięcia oraz bliskość BTS-ów. Wskazano, że w Play kotwica LTE na paśmie 2600 MHz poprawia stabilność połączenia i ping. Co do konfiguracji sprzętu, tryb mostka jest zalecany przy podłączeniu do wewnętrznego routera (IDU), a tryb routera przy bezpośrednim podłączeniu do komputera. Wskazano, że RSRQ może być obniżone przez obciążenie nadajnika i przeszkody terenowe. Dyskusja podkreśla znaczenie testów praktycznych z kartami różnych operatorów oraz rozważenie blokady pasm w celu optymalizacji połączenia.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA