logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Internet mobilny Świętne – Play vs T-Mobile, wybór routera NETBOX 5G CPE MAX 5 czy ZTE

werofilipek 07 Maj 2025 11:49 1650 7
REKLAMA
  • #1 21541953
    werofilipek
    Poziom 2  
    Cześć wszystkim,

pod koniec miesiąca przeprowadzam się z miasta na wieś – miejscowość Świętne (52,481388° 18,096707°). Na razie dom jeszcze w budowie, ale potrzebuję mieć już stabilny internet do pracy zdalnej od końcówki maja. Jestem kompletnym laikiem w temacie – do niedawna nie wiedziałam nawet, co to BTS, więc z góry przepraszam, jeśli coś źle robię albo źle opisuję.

Zgodnie z tym, co czytałam tutaj na forum, zrobiłam testy (podlinkowałam na dole) – niestety tylko na tablecie z kartą T-Mobile (bo tylko taką obecnie mam). Wyniki, delikatnie mówiąc, średnie. Ale zauważyłam, że w okolicy (dwa domy 'obok') ludzie mają zewnętrzne routery od Play. Sprawdziłam mapy BTS i faktycznie wygląda na to, że Play ma tam nadajnik bliżej niż T-Mobile. Niestety nie mam już możliwości pojechać na miejsce i przetestować karty Play.

I teraz moje pytania:

1. Czy Play może być w tej lokalizacji lepszy od T-Mobile? Chociaż to pytanie pewnie głupie, bo by trzeba było zrobić testy.

2. Czy sprzęt z oferty Play – konkretnie zestaw Router NETBOX 5G CPE MAX 5 (H352-381) HUAWEI WiFi AX3 – to dobry wybór? Może coś innego?

3. Czy warto inwestować w ten router, bo nie wiem, czy 5G od Play tam dochodzi? Ten BTS, co tam jest, to chyba nie obsługuje 5G? Czy lepiej coś innego, np. jakieś ODU-IDU od ZTE? Albo zamiast modemu zewnętrznego to coś z zewnętrzną anteną kierunkową? Co polecalibyście w tym przypadku?

4. Budżet to ok. 2000 zł, ale jeśli naprawdę warto coś droższego, to jestem otwarta.

5. Jeśli nie Play – może warto rozważyć inną sieć? Z góry mówię, że zależy mi głównie na stabilnym i możliwie szybkim łączu do pracy (Google Meets, przeglądarka, upload plików, itd.).

Rozmowy z konsultantami niestety nie pomogły – jak wiadomo. Liczę więc na Was, bo widzę, że tu są prawdziwi eksperci 🙏

Dzięki za każdą radę i z góry wielkie dzięki za cierpliwość do laika ❤️

TESTY:

w środku w przyczepie (bo tylko to na razie tam stoi): https://drive.google.com/drive/folders/1RzA8y7KF2arfLS-joHJcwpibtlPZvZgZ?usp=sharing
    na zewnątrz (1): https://drive.google.com/drive/folders/1h2WVDJS09skB_1djPCylt65ARfaCgEwl?usp=sharing
    na zewnątrz (2): https://drive.google.com/drive/folders/10q-BLac_MA6CtP-u3APa6Nqz20yIh1Am?usp=sharing
    nad przyczepą: https://drive.google.com/drive/folders/1h9ZNFxx_dcGXNeyk3eUdeY7r5QIvMFf4?usp=sharing

AI: Czy mogłabyś podać konkretne wyniki testów internetu T-Mobile, które zrobiłaś na miejscu (np. prędkość pobierania, wysyłania, ping, poziom sygnału, pasmo LTE/5G)? To bardzo pomoże w ocenie sytuacji.
    prędkość pobierania: 19,82 Mb/s
    wysyłania: 3,64 Mb/s
    ping: 18 ms
    4G LTE 1800
    5G NSA
    poziom sygnału nie wiem za bardzo które to dane, przepraszam

AI: Czy masz możliwość dopytać sąsiadów korzystających z Play, jak sprawdza się u nich internet (stabilność, prędkości, ewentualne problemy) i jakiego dokładnie sprzętu używają (model routera, antena)? To może być bardzo cenna wskazówka.
    powiedzieli, że prędkość jest 'bardzo dobra', oglądają filmy online, itd. niestety nie przekazali konkretnych parametrów. Co do sprzętu to też tylko tyle, że mają modem zewnętrzny...
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21542169
    matek451
    Poziom 43  
    Ocena: 5764
    Opinia sąsiadów bez żadnego znaczenia, nie mają zielonego pojęcia o internecie mobilnym w tym takze o Play który w tej okolicy jest operatorem ostatniego wyboru, posiada zdecydowanie najsłabszą infrastrukturę. Wilczyn stacja bazowa Plusa z 5G na TDD2600MHz i FDD LTE2600+1800+900 ale nie wiem czy ma sektor z 5G na Świętne bo są tylko 2sektory przy 6 na LTE. Do tego BTS w Budzisławiu Kościelnym z LTE2600+2100+1800+900 pierwszy sektor na azymut 40 czyli na Świetne. Operatorzy NetWorks czyli T-mobile/Orange w Wilczynie LTE2100+1800+800+900 i 5G n1 na 2100MHz w DSS z LTE2100 , sektor na ciebie. Budzisław to samo ale też jeszcze LTE2600, sektor na Swiętne i dla T-mobile stacja bazowa Orchowo z prawdziwym 5G 3700 MHz n78 oraz 4 pasmami LTE I 5g2100 n1 w DSS z LTE2100, dla Orange podobnie ale bez N78. Ale to do weryfikacji , sektor 2 na azymut 90 czyli na Mlecze a 3 na 180 stopni.
    Play Budzisław i Wilczyn z sektorami na Świetne ale to nędza z LTE1800+800.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #3 21542861
    werofilipek
    Poziom 2  
    >>21542169 >>21542169

Dziękuję Ci bardzo za odpowiedź, w takim razie zostanę przy T-Mobile - a czy mógłbyś jeszcze podpowiedzieć w sprawie modemu/routera, który mógłby być tu odpowiedni? Myślałam może o ZTE MC889A Pro ODU 5G, ale nie mam pojęcia, jaki wewnętrzny wtedy kupić do tego... i czy lepiej właśnie modem zewnętrzny czy antena... Naprawdę doceniam pomoc, bo chociaż w ostatnich dniach dużo o tym czytałam, to jednak nadal dużo też nie rozumiem...
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 21542992
    matek451
    Poziom 43  
    Jesli budzet pozwala to wybór MC889A PRO, ok https://allegro.pl/oferta/zte-mc889a-pro-5g-o..._unit_id=5d280727-2614-4916-a97c-efd4dcd8171d jest promocja w oficjalnym sklepie ZTE, Tu link do niego na Allegro a tu na stronie https://zteshop.pl/zte-mc889a-pro-odu-jednostka-zewntrzna-5g-lte-cat18-20
    On ma port 2.5Gb/s więc router wewnetrzny też z 2,5Gb/s , np. tanio fajny router Mercusysa https://allegro.pl/oferta/router-mercusys-be9...8Hds7g5w5&gclid=Cj0KCQjwrPHABhCIARIsAFW2X lub nowy https://allegro.pl/oferta/router-mercusys-mr4...esowy-wi-fi-7-triband-trzypasmowy-17288321582 ma 1 port WAN i 3x LAN wszystkie 2.5GE, WiFi 7 czyli BX9300 , najnowszy standard wybór terż na przyszłość, takze do światłowodu.
    Taniej taki z WAN2.5Gb/s, 1 x LAN 2.5 GE i 2 xLAN 1Mb/s WiFi 7 z BX3600 https://allegro.pl/oferta/router-mercusys-mr2..._content=bpg&utm_source=google&utm_me
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • Pomocny post
    #5 21543324
    Pawrzes
    Poziom 17  
    Ocena: 20
    Play jest najbliżej z Zygmuntowa więc pewnie jest najsilniejszy sygnał ale musiałbyś sprawdzić obciążenie tej stacji (większość takich ubogich jak na Play ma znikomy ruch) a jak dolatuje 2100 z Budzisławia Kościelnego to modem załączy to pasmo do agregacji.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 21543379
    kjoxa
    Poziom 23  
    Ocena: 236
    Podzielę się moim sposobem, bo w zeszły weekend "stawiałem" internet mobilny na wsi u rodziców.

1. Idziemy do żabki po starter sieci, która zgodnie z naszym rekonesansem ma szansę działać.
    U mnie to był Play.

2. Trzeba zakupić router dobrej jakości. Ja nie bardzo miałem inną opcję niż potuptać do Media Expertu i zdać się na to, co dostępne od ręki.
    Dom rodzinny 100km ode mnie, akurat miałem potrzebę wyjazdu. Zakupiłem ten:
    https://www.euro.com.pl/routery-gsm-3g/tp-link-tp-link-router-5g-ax1800-archer-nx200.bhtml

3. Test.
    Najpierw na telefonie zapasowym Taty (Redmi Note 8 Pro) uruchomiłem kartę, aktywowałem. Zainstalowałem aplikację Play24.
    Doładowałem konto, odpaliłem usługę GIGAMAKS/GIGACZAD/GIGAWYPAS - już nie pamiętam, w każdym razie mnóstwo tych starterów z 5400 GB/rok, 8600 GB/rok itp.
    Wskoczyło 650 GB internetu, więc jeszcze speedtest na telefonie.
    Wyynik?

5 Mbit/s - megabitów. W megabajtach to trzeba podzielić przez 8.
    Skonsternowany przepiąłem kartę do routera.

Wynik na routerze:
    60 - 120 Mbit/s :)

-----------------------------------------------------------------------------

Także ja odradzam sugerowanie się wynikiem z tabletu/telefonu.
    Musi być to jednak router z niezłą agregacją pasm - tylko tak dostaniemy miarodajny wynik w niskim zagęszczeniu BTSów.
    Co do stabilności - tu nikt nie da gwarancji. Ktoś obok zorganizuje festyn albo mszę lub będzie padał śnieg/deszcz i spadnie do 10.
    Taki urok, mam to przetestowane w Charzykowach, gdzie mieszkam. Są to jednak bardzo rzadkie sytuacje. 99% czasu internet śmiga super.
    U siebie zrobiłem tak samo - kupiłem dobry router polecony tu na elektrodzie (Huawei, taka kolumna, nowy ok 1600 PLN), starter.
    I tak sobie cały czas działam bez abonamentu. Te promocje na internet wymagają doładowania 30/40 PLN miesięcznie. Czasem transfer się kończy nagle
    więc dezaktywuję GIGACZAD, doładowuję kartę i włączam GIGAWYPAS lub odwrotnie. Szacher-macher i po 5 minutach mam już kilkaset GB neta :)
  • Pomocny post
    #7 21543433
    matek451
    Poziom 43  
    Testy na zabytkowym telefonie z modemem 4 kat. LTE bez znaczenia jesli chodzi o prędkości, jedyny niewielki pozytek to NetMonster na nim i pokazane potrzebne dane dotyczace infrastruktury operatora .
    Router za 1000 zł więc kupa kasy , oczywiście całkowicie nieopłacalny do lokalizacji wiejskich przy większych odległościach od BTS-a, wart z 500- 600 zł, przy słabych parametrach sygnału wewnątrz domu i tak nie zapewni wysokich osiagów na pasmach pojemnościowych LTE nie wspominając o 5G N78 na C-Band.
    Stabilne działanie można uzyskać poprzez optymalizację i poprawę parametrów sygnału na poszczególnych pasmach LTE/5G.
    W tym budżecie mozna mieć zestaw TP-Link NE211+HX510 czyli zew. CPE 5G/LTE z portem 2.5GE plus router wewnętrzny z 1GE na WAN i WiFi z AX3000 czyli szybszy od karty WiFi w NX200 który ma AX1800 a port tylko 1GE. Obydwa oparte na X62.
    Wymieniony MC889A PRO to zew. CPE na X65 z portem 2.5GE. Cena 1400 zł czyli staniał o 400 zł.
    W Charzykowach działa N78 czyli 5G3700 T-mobile z BTS-a w Polnicy, 2 sektor na Charzykowy, agregacja z LTE2100+1800+800/900
    Play odpalił 5G N78 3 m-ce temu na BTS-ie Chojnice na Szpitalu, 3 sektor niestety na azymut 270, do tego agregacja z 4 pasmami LTE, oczywiście do korzystania z N78 konieczny wymieniony jeden z zew. CPE 5G/LTE.
    A co do Virgin Mobile to mnie nie stać na doładowania więc wymieniam kart jak zuzyje 760GB z promocji wiec mam tyle za 3.5 zł bo tyle kosztuje starter Virgin. Oczywiście nawet w agregacji 4 pasm LTE mam po 150-250Mb/s z pobliskiej stacji bazowej Play, router za 300-500 zł.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #8 21566485
    werofilipek
    Poziom 2  
    Cześć wszystkim!

Chciałam ogromnie podziękować za wszystkie rady, które od Was dostałam w temacie internetu mobilnego na wsi (Świętne, woj. wielkopolskie). Dzięki Waszym wskazówkom udało się znaleźć rozwiązanie, które na razie sprawdza się świetnie!

Krótko podsumowując:

- Ostatecznie zdecydowałam się na zestaw ZTE MC889A PRO (ODU) + router MERCUSYS MR47BE (IDU).
    - Włożyłam najpierw kartę z T-Mobile (nielimitowany internet), ale okazało się, że działa tylko w tablecie – w routerze już nie (coś, co przeoczyłam w umowie, ugh). W punkcie T-Mobile powiedziano mi, że obecnie nie sprzedają samych kart do użytku w zewnętrznym sprzęcie (trzeba brać ich zestaw, no i konsultantka ostrzegła mnie, że karta tylko działa z ich sprzętem).
    - Trochę T-Mobile mi już po tym podpadł, ale dla testu wzięłam ich zestaw "T-Mobile Internet 5G Home Office" – internet działał w porządku (50–60 Mbps), ale niestety wideo-konferencje się zacinały. Dla mnie to dyskwalifikujące, bo pracuję zdalnie i to podstawa.
    - W końcu sięgnęłam po kartę Plusa (na szczęście nie mają wymogu korzystania z ich sprzętu). Włożyłam kartę do zestawu ZTE + Mercusys poleconego przez matek451 – i działa rewelacyjnie! Stabilnie, szybko, bez zacięć na Google Meet i Zoom, wszystko hula 😊

Podsumowując:
    ✅ ZTE MC889A PRO + Mercusys MR47BE – strzał w dziesiątkę
    ✅ Karta od Plusa – na tę chwilę sprawdza się najlepiej
    ❌ T-Mobile – niestety nieprzyjazne zasady i problemy ze stabilnością na wideokonferencjach

Dziękuję raz jeszcze wszystkim, a szczególnie użytkownikowi matek451 za konkretne, merytoryczne wskazówki!

Zamykam temat i zaczynam życie na wsi! 🌿
    Pozdrawiam serdecznie! (Poniżej screeny z testów karty Plusa)
    Zrzut ekranu z aplikacji pokazujący szczegółowe dane sygnału sieci komórkowej T-Mobile 4G w okolicach Wilczyna i Budzisławia Kościelnego.
    Zrzut ekranu z aplikacji testującej prędkość internetu Plus, pokazujący wyniki: ping 40 ms, download 98,64 Mb/s, upload 31,54 Mb/s i wysokie oceny dla przeglądania, streamingu i gier online.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono temat wyboru operatora i sprzętu do internetu mobilnego na wsi w miejscowości Świętne (woj. wielkopolskie). Analiza infrastruktury sieciowej wykazała, że T-Mobile dysponuje lepszym zasięgiem i nowocześniejszą infrastrukturą 5G (m.in. pasma n1, n78, DSS) w porównaniu do Play, który ma słabsze pokrycie i starsze pasma LTE (1800+800 MHz). Zalecane jest wykonanie testów z kartą Play ze względu na bliskość BTS, ale T-Mobile jest rekomendowany jako operator z lepszą jakością i agregacją pasm. W kwestii sprzętu polecono zewnętrzny modem/router ZTE MC889A PRO ODU 5G z portem 2,5 Gb/s oraz kompatybilny router wewnętrzny z portem 2,5 Gb/s, np. Mercusys MR47BE lub TP-Link Archer NX200. Zwrócono uwagę na konieczność optymalizacji anten i sygnału, gdyż tanie routery wewnętrzne z portem 1 Gb/s i słabym WiFi mogą ograniczać prędkości. Użytkowniczka ostatecznie wybrała zestaw ZTE MC889A PRO + Mercusys MR47BE, jednak napotkała problemy z kartą T-Mobile, która działała tylko w tablecie, a nie w routerze zewnętrznym, co wymusiło testy z zestawem T-Mobile Internet 5G Home Office. Pomimo prędkości 50–60 Mbps, występowały problemy z płynnością wideokonferencji, co jest kluczowe dla pracy zdalnej. Podsumowując, rekomendowany jest operator T-Mobile z odpowiednim zewnętrznym modemem 5G i routerem wewnętrznym z portem 2,5 Gb/s, a także uwzględnienie warunków umowy dotyczących kart SIM do routerów zewnętrznych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA