logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć gniazdo ethernet – w puszce tylko pętla kabla, co zrobić?

proud_pl 08 Lut 2026 10:34 699 24
  • #1 21832492
    proud_pl
    Poziom 9  
    Cześć :)

Potrzebuję rady/pomocy. Chciałem założyć gniazdo Ethernet w pokoju na piętrze. Niestety z puszki nie wystaje kabel z jednym końcem, a pętla widoczna na zdjęciu... Gniazdo na dole zakładał monter przy okazji aktywacji usług Internetu. W miarę delikatnie sprawdzałem, czy któraś część nie jest luźna i czy przypadkiem nie da się wyciągnąć, ale nic z tego. Nie chcę na ślepo ciąć kabla.

Ręka trzyma pętlę białego przewodu przy trzech otworach instalacyjnych w ścianie

AI: Czy wiesz może, dokąd prowadzi ta pętla kabla – czy oba jej końce są dostępne w innym miejscu (np. w rozdzielni, na dole), czy tylko w tej puszce?
    Niestety, nie wiem
    AI: Jaki dokładnie kabel masz w puszce (np. Cat5e, Cat6) i ile żył/żyłek jest w środku?
    Cat5e
  • #2 21832508
    elktrod
    Poziom 41  
    Ocena: 1337
    I co Ci doradzić gdy dom jest Twój a nie wiesz jak biegną kabelki? Są takie narzędzia z generatorem sygnału służące do badania którędy przebiega kabelek... Niezależnie od tego to i tak musisz przeciąć gdy chcesz mieć tam gniazdko, wiec nie wiem w czym problem. A jak przetniesz to zwykłym dzwonkiem z baterią sprawdzisz sobie skąd dokąd przebiega kabel. A jak się okaże, że to jest ważna linia to i tak będziesz musiał zainstalować tam jakiegoś najtańszego switche'a gdy nie da się założyć samego gniazdka bez niego? No ale jak to jest linia sąsiada to Cię rozumiem, że masz obawy czy przecinać? A w ogóle dostawca internetu - monter założył Ci tylko jedno gniazdko na dole bez modemu, routera czy switche'a? Aby Ci pomóc musisz zinwentaryzować swoją instalację a nie pisać, że nie wiesz którędy biegną kabelki? Bo my tego tym bardziej nie wiemy. A jak nie potrafisz ustalić to podaj adres i jak mieszkasz blisko to Ci pomogę...
  • #3 21832514
    proud_pl
    Poziom 9  
    >>21832508 Tak, mój dom/segment, ale budował deweloper, więc nie uważam za coś dziwnego, że nie wiem, jak biegnie kabel :)
    Chciałem się wziąć z rana za montaż i ku mojemu zdziwieniu, zamiast nieobrobionego jednego kabla w puszce "zastałem" pętlę :/ Zadałem pytanie, bo nie wiem, czy to normalna praktyka i czy powinienem szukać innego gniazdka niż pojedyncze podtynkowe, które miałem zamiar założyć.
  • #4 21832515
    krakarak
    Poziom 42  
    Ocena: 1840
    Tak czy inaczej ciąć musisz a więc tnij przez środek a potem zrób zwarcie na jednej z par, np. niebieska-biała i poszukaj tego zwarcia na którymś gnieździe / wtyku już zarobionego.
    Taka porada dotyczy tylko gdy sieć nie pracuje lub można ją wyłączyć (z routera/switcha) i jest najprostszą.
    Gdybyś miał (a po treści tematu widzę, że nie masz) prosty generator i odbiornik do testowania kabla LAN byłoby to bardziej "profesjonalne"... Ale zwykłe zwarcie (skręcenie żył) w domowych, amatorskich pracach też wystarczy, znajdziesz drugi koniec kabla choć miernik niestety nadal będzie potrzebny...
  • #5 21832516
    elktrod
    Poziom 41  
    Deweloper na pewno gdzieś tam przewidział miejsce na rozdzielnicę medialną - zajrzyj tam i opisz co się tam znajduje i porób zdjęcia... A ponadto nie otrzymałeś żadnej dokumentacji co Ci zapewnił i położył, przecież nawet ten kabelek ktoś kładł według jakiejś dokumentacji czy umowy? A jak to jest salon, to być może po przecięciu okaże się, że obydwie przecięte końcówki biegną do tej rozdzielnicy medialnej i taka praktyka też bywa normalną, że wtedy według planu w tym miejscu przewidziano miejsce na dwa gniazdka np. do TV i do komputera lub na router, który niektórzy chcą go mieć w salonie - plany to podstawa...
  • #6 21832543
    KOCUREK1970
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 5384
    proud_pl napisał:
    Nie chcę na ślepo ciąć kabla.

Poleciał deweloper po kosztach i masz problem, nie tylko dziś!
    Przewody sieciowe winny być ułożone na gwiazdę, a nie jak tu szeregowo.
  • #7 21832727
    artaa
    Poziom 43  
    Ocena: 1689
    Opcje są generalnie dwie:
    - robili idioci (jak wyżej kolega przypuszcza) i kabel idzie szeregowo do innego gniazda, czyli trzeba po przecięciu dać switch aby zasilić dalsze gniazdko
    - robili jednak nie idioci i po prostu wciągnęli bez przecinania jako dwie pary od "szkrznki rozdzieczej" do tego w zamyśle podwójnego gniazda LAN, czy po przecięciu masz dwa kable do podwójnego gniazda w tym pokoju.

Trzeba przeciąć i pomierzyć gdzie idą, jak wyżej pisano.
  • #8 21832764
    KOCUREK1970
    Ocena: 5384
    artaa napisał:
    robili jednak nie idioci i po prostu wciągnęli bez przecinania jako dwie pary od "szkrznki rozdzieczej" do tego w zamyśle podwójnego gniazda LAN, czy po przecięciu masz dwa kable do podwójnego gniazda w tym pokoju.

Oby tak było.
    Jednak, jeśli to develop, to na bank kładł to elektryk.
    I po 2 przewody sieciowe na pokój - toż dewowi serce pęknie...
  • #9 21832825
    exlibris71
    Poziom 18  
    Ocena: 104
    Zdarzało mi się kłaść kable jako elektryk w deweloperce i często kładliśmy podwójne przewody właśnie w ten sposób. Można spróbować to zmierzyć bez rozcinania od strony rozdzielnicy medialnej – jeśli są tam dwa przewody i będzie między nimi zwarcie na odpowiednich parach, to będzie ta pętla.
  • #10 21832836
    elktrod
    Poziom 41  
    Możesz też kabel wymyć i sprawdzić czy są znaczniki długości i takie podobne w innych punktach mieszkania i po tym także można wykapować odległości jak i przebieg - zabaw się w detektywa.... Gdy się temat zacznie drążyć to czasem rozwiązanie można znaleźć nawet bez narzędzi gdy to możliwe a szczęście sprzyja...
  • #11 21839423
    eleCTr
    Poziom 11  
    Ocena: 9
    Ja zawsze w takiej sytuacji przecinam i montuje podwójne gniazdo ethernet - i tak będą tam gniazda w potrójnej listwie więc jedno z nich podwójne ethernet w niczym nie będzie przeszkadzać, a pozwoli to zakończyć prace w tym miejscu. Gdy jest to kabel w szeregu(czyli z tego gniazda idzie dalej gdzieś do gniazda zapewne w tym pokoju) i musisz mieć sygnał tam to po prostu zmostkujesz te dwa gniazda, a jeśli będziesz potrzebujesz sygnał w obu miejscach to tutaj wstawisz switch i zrobione.

Jeśli masz więcej takich "magicznych miejsc" polecam to co @krakarak sugeruje czyli tester LAN za 30zł:

Tester kabli RJ45/RJ11 z modułem głównym i zdalnym, biała obudowa z zielonymi etykietami

I nie musisz bawić się w skręcanie par, routery, urządzenia klienckie po drugiej stronie tylko po obu stronach przewodu podłączasz tester i sprawdzasz co jest co :)
  • #12 21839460
    matek451
    Poziom 43  
    Ocena: 5753
    Poziom na Elektrodzie po takich wpisach jak powyzej szoruje po dnie, a takie cos jak na zdjęciu to zabawka a nie tester sieci.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #13 21839667
    beatom
    Poziom 38  
    Ocena: 858
    A co zlego w tym urzadzeniu? Wystarczajace do sprawdzenia gdzie, ktory przewod wystaje i czy zyly sa nieuszkodzone.
    Ma jedna wielka zalete: kosztuje $5.
  • #14 21839866
    jprzedworski
    Ocena: 827
    beatom napisał:
    czy zyly sa nieuszkodzone

I to wszystko. Fakt, że to na początek istotne. Uszkodzona albo niezaciśnięta żyła degraduje połączenie. Ale np. rozdzielenie par i połączenie niezgodne ze standardem może nie zostać wykryte, a też degraduje. Nie mówiąc już o bardziej subtelnych parametrach.
  • #15 21839907
    krakarak
    Poziom 42  
    matek451 napisał:
    ...a takie cos jak na zdjęciu to zabawka a nie tester sieci.

Zgadza się, ale autor nie ma nic - ani tej zabawki, ani miernika, ani wiedzy o kablach ethernetowych, nożach do zaciskania żył, o EIA/TIA... Przestraszony, że musi przeciąć.
    To co mu doradzić? Jeśli nic z powyższego, bo amatorszczyzna to niech znajdzie fachowca od sieci LAN, zapłaci mu i po problemie. Temat zamknie a my skończymy z pomysłami na tak prostą (dla tych co wiedzą) czynność.
    Pozdrawiam.
  • #16 21839913
    jprzedworski
    Ocena: 827
    proud_pl napisał:
    czy powinienem szukać innego gniazdka

Od tego trzeba było zacząć. Trzeba szukać jakiegoś gniazda i jakiejś skrzynki, gdzie ten kabel albo kable się zaczynają. Skoro jest pętla, to trzeba znaleźć jeszcze dwa końce tego kabla. Bez tego jakakolwiek dyskusja na temat testera czy podłączenia traci nieco sens.. Chyba tak dużo gniazd tam nie ma. To nie wielopokojowy pałac.
  • #17 21839915
    krakarak
    Poziom 42  
    jprzedworski napisał:
    proud_pl napisał:
    czy powinienem szukać innego gniazdka

Trzeba szukać jakiegoś gniazda i jakiejś skrzynki, gdzie ten kabel albo kable się zaczynają. Skoro jest pętla, to trzeba znaleźć jeszcze dwa końce tego kabla.

Pewnie to zrobił, ale gdy brak wiedzy i instrumentów do pomiaru to może sobie co najwyżej popatrzeć na kabelki... I będzie w punkcie wyjścia.
    Dajmy już sobie na luz z doradzaniem, bo autor milczy a my zaraz się zagryziemy...
  • #19 21839983
    Zbych034
    Poziom 39  
    Ocena: 1406
    Często wystarczy policzyć kable w "skrzynce" porównać z ilością punktów i spora się wyjaśni.
  • #20 21840047
    matek451
    Poziom 43  
    A jak robił to deweloper to wystarczy umiejętność liczenia tak średnio do 3 bo akurat w temacie sieci lokalnej Ethernet to standard. I od sprawdzenia gdzie schodzą sie kable i ile ich jest należało zacząć, autor milczy więc pewnie sobie już sam poradził.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #21 21840127
    eleCTr
    Poziom 11  
    „Poziom na Elektrodzie po takich wpisach jak powyzej szoruje po dnie” ;)

Moderowany przez ArturAVS:

3.1.9. Rozpowszechnianie treści ironizujących, prześmiewczych lub złośliwych, stanowiących przejaw braku szacunku do innych Użytkowników lub osób trzecich.

• #22 21840182
    elktrod
    Poziom 41  
    matek451 napisał:
    Poziom na Elektrodzie po takich wpisach jak powyżej szoruje po dnie, a takie coś jak na zdjęciu to zabawka a nie tester sieci.
    A czego się spodziewałeś, przecież to forum jest dostępne dla wszystkich, autor problemu otrzymał już tyle właściwych porad, począwszy od mojej pierwszej z propozycją osobistej nawet pomocy, że dziwię się braku zamknięcia tematu "z urzędu"... Dlatego proponuję zamknąć już ten temat... Bo uważam, że w zeszłym wieku kupując taki tester to nie był zabawką i nadal nią nie jest, chociaż dla wnuków jest to wspaniała zabawka bo od zabawy trzeba zacząć aby zaszczepić w kimś zamiłowanie do tego typu zabawek a nie do czego innego:
    Tester kabli Weidmüller Paladin Tools z wieloma gniazdami i przełącznikiem ON/OFF Stary tester kabli: złącza DB i RJ oraz dwa gniazda RJ‑45 i złącza koncentryczne z przodu Tester kabli PC Cable-Check 1570 z wieloma złączami D‑Sub i portem Centronics na szarym tle
    Z tym, że do takiej zabawki trzeba było mieć jeszcze 100 metrów kabelka sieciowego aby sprawdzić poprawność zaciśniętego kabelka sieciowego na takiej odległości, gdyż obydwa gniazda testowe RJ-45 nie były rozdzielne jak w tej zabawce: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic4164229.html#21840182#gallery-2... :) No cóż, zwykła historia i sentyment do zabawek z ponad półwiecza sieci internetowych... Ps. Gdyby ktoś miał klapkę od baterii do tej zabawki to chętnie odkupię...
  • #23 21840194
    eleCTr
    Poziom 11  
    @elktrod to było nawiązanie do postu #12 użytkownika @matek451 nic wiecej :)
  • #24 21840261
    matek451
    Poziom 43  
    Nie przepłacajcie https://www.temu.com/pl/ul/kuiper/un9.html?su...goods_id=601099545382469&sku_id=175923392 , niecałe 10 zł więc to musi być profesjonalny sprzęt. Na Ali najprostsze NOYAFA za około 150 zł.
    Ale w tym temacie to kolega juz napisał jak sprawdzić kable bez testera, tylko najpierw to trzeba zlokalizować ich końce.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #25 21840880
    eleCTr
    Poziom 11  
    Widzę, że temat się mocno rozwinął, a mi umknęło ostrzeżenie od administratora. Więc "delikatnie" się rozwinę..
    Na podstawie opisu oraz załączonego zdjęcia przez autora tematu wywnioskowałem, że:

1. Instalacja to "gwiazda" ale niestety tylko do pierwszego punktu w pomieszczeniu - dalej szereg. Takie to nie chlubny standard naszej deweloperki.

2. Pod palcem serdecznym na zdjęciu jest taki kąt załamania przewodu, że przy jakości skrętki jaką deweloperzy oferują i dużym pechu jakaś z żył może być uszkodzona → wniosek: trzeba ciąć.

3. Jeśli autor wskazuje gniazdo jako miejsce w którym chce mieć gniazdo ethernet → wniosek: trzeba ciąć.

4. Oczywiście można doradzić, że jeśli ma jeden przewód od routera do pokoju, a w pokoju zakłada np. dwa urządzenia i maksymalny transfer 100 Mbps mu wystarczy, to kupuje splitery ethernet typu Y lub krosuje żyły w przewodzie ethernet - nie wyraził takiego zapotrzebowania + widać, że dopiero zaczyna w świecie instalacji → wniosek: trzeba ciąć, a gdy zajdzie potrzeba wstawiamy switch.

Moje w/w wnioski, że trzeba ciąć + założyć 2x ethernet potwierdza np. praktyk @exlibris71. Tak swoją drogą miło, że taka metoda jest czasami stosowana, ponieważ można router umieścić w innym miejscu i ostatecznie nie musi wisieć poza rozdzielnią multimedialną gdy ta ma wymiary np. 200x250 :)
    Jeśli w swoich założeniach się pomyliłem to niestety opcja 1 użytkownika @artaa ze szkodą dla autora tematu.
    Przeglądając wszystkie kolejne odpowiedzi użytkowników cieszę się, że są jeszcze rozsądne, a przede wszystkim racjonalnie podchodzące do życia osoby - bądźcie pozdrawieni :)
    Zapewne autor tematu cieszy się już internetem z punktu w którym zrobił fotografię - max prędkości życzę!
    ps. @elktrod piękny sprzęt

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik planował montaż gniazda Ethernet w pokoju na piętrze, jednak w puszce znalazł pętlę kabla Cat5e zamiast pojedynczego wyprowadzenia. Dyskusja wskazuje, że w takiej sytuacji konieczne jest przecięcie kabla, aby zidentyfikować przebieg przewodów i ich końce. Zalecane jest użycie narzędzi diagnostycznych, takich jak tester LAN lub generator sygnału, które umożliwiają lokalizację i weryfikację połączeń bez przypadkowego uszkodzenia instalacji. W przypadku sieci ułożonej szeregowo (pętla) może być konieczne zastosowanie switcha do zasilenia dalszych gniazd. Wskazano, że deweloperzy często układają kable w gwiazdę, ale zdarzają się oszczędnościowe rozwiązania z pętlami. Rekomendowane jest znalezienie rozdzielnicy medialnej i dokumentacji instalacji, co ułatwi identyfikację przewodów. Jeśli brak jest wiedzy i narzędzi, sugeruje się skorzystanie z pomocy fachowca. Montaż podwójnego gniazda Ethernet w miejscu pętli jest praktycznym rozwiązaniem, pozwalającym na dalszą rozbudowę sieci. Dyskusja zawiera także krytykę tanich testerów sieci, podkreślając ich ograniczenia w wykrywaniu subtelnych problemów połączeniowych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA