logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy płyta główna może uszkadzać pamięci RAM w moim komputerze?

ligonis24 15 Lut 2026 14:06 960 22
REKLAMA
  • #1 21839351
    ligonis24
    Poziom 2  
    Mam problem z RAM-ami, otóż dwa razy reklamowałem już RAM-y. W obu przypadkach na początku wszystko ładnie działało bez zarzutów i po jakimś czasie zaczynały wyskakiwać BSOD-y (MEMORY_MANAGEMENT) oraz błędy typu STATUS_ACCESS_VIOLATION i STATUS_BREAKPOINT, uszkadzały się pliki systemowe, aplikacje zamykały się same z siebie itd. W każdym razie problemy zaczęły się pojawiać po dłuższym czasie użytkowania. Tym razem jednak jest inaczej.

Mam teraz już trzecie RAM-y, drugie zwróciłem 2 tygodnie temu i dostałem nowe. Po zamontowaniu ich zrobiłem format systemu, update BIOS do najnowszej wersji i ustawiłem Ai Overclock Tuner na DOCP oraz Memory Frequency na 3600 MHz i kilka innych ustawień już niezwiązanych z RAM-em. Zrobiłem raz TestMem5 przed zmianami w BIOS-ie i pokazał 0 błędów, później po zmianach w BIOS-ie i tak samo 0 błędów. Wszystko ładnie działało przez 2 tygodnie i dziś pojawił się pierwszy BSOD. Sprawdziłem znowu RAM-y w TestMem5 i zaczęło sypać błędami, dokładnie tak samo jak w przypadku poprzednich RAM-ów. Czego to może być wina?

Warto też dodać, że kiedy z najnowszymi RAM-ami pierwszy raz uruchomiłem komputer, jeszcze przed formatem systemu, to na monitorze pokazywała się chora ilość artefaktów i ekran miał problem się załadować, jednak po dłuższym czasie ekran się załadował i wszystko działało. Jednak przy włączeniu komputera na następny dzień również pojawiały się artefakty i ekran się długo ładował zanim można było cokolwiek zrobić na komputerze. Teraz jednak ten problem ustał. W przypadku poprzednich zmian RAM-u czegoś takiego nie było. Załączam film, na którym to widać.

Spróbowałem przełożyć RAM-y do innego komputera, zrobiłem TestMem5 i również sypało błędami.

Płyta główna niby ma limit prędkości RAM-u do 3200 MHz i powyżej to już OC. Może płyta ma problem z OC? Albo po prostu jest wadliwa? Raczej ciężko uwierzyć, że mógłbym dostać 3 razy pod rząd wadliwą pamięć RAM.

Specyfikacja:
    RAM: G.Skill Trident Z Royal, DDR4, 32 GB (2x16 GB), 3600 MHz, CL16
    MOBO: ASUS ROG STRIX B550-A GAMING
    CPU: AMD Ryzen 7 5800X, 3.8 GHz, 32 MB
    GPU: Gigabyte GeForce RTX 4060 Ti Aero OC 16 GB GDDR6
    PSU: SeaSonic Focus GX 850 W 80 Plus Gold

Jeśli potrzebne jest więcej jakichkolwiek informacji, śmiało pytać. Proszę o pomoc.

Ekran monitora z jasnym, niebieskoszarym pasem i widocznymi artefaktami na prawie całej powierzchni
    Okno Podglądu zdarzeń Windows z wpisem „Zdarzenie 1001, BugCheck” i ścieżką do MEMORY.DMP
    Okno TestMem5 0.13.1 z konfiguracją Extreme@anta777 i licznikiem 5 błędów w trakcie testu RAM

AI: Jaki dokładnie system operacyjny masz zainstalowany (wersja Windows i ewentualnie numer buildu)?
    Windows 10 Education 22H2.
    AI: Czy próbowałeś uruchomić komputer i przetestować RAM na domyślnych ustawieniach (bez DOCP/OC, np. 2133/2666/3200 MHz)? Jeśli tak, czy wtedy również pojawiały się błędy?
    Testowałem RAM na domyślnych ustawieniach w BIOS-ie i również pokazywało błędy.
  • REKLAMA
  • #2 21839430
    Kasek21
    Poziom 43  
    Ocena: 3524
    Tak, płyta może uszkodzić moduły pamięci.

Jeszcze jedno, może to szwankuje CPU, bo tam jest kontroler pamięci, a jeżeli chodzi akurat o 5800X, to różne już cuda widziałem.
  • REKLAMA
  • #3 21839448
    ligonis24
    Poziom 2  
    >>21839430 Rozumiem, dzięki za odpowiedź. Ale to w takim razie gdyby była to wina CPU, to wymiana na nowy pomoże? Czy RAM-y mogą zostać przez to uszkodzone permanentnie i będzie trzeba wymieniać obie części?
  • #4 21839453
    lisek
    Serwisant RTV
    Ocena: 6823
    Możesz pamięci sprawdzić w lokalnym serwisie komputerowym.
    Jak będzie OK > CPU do wymiany.

Cytat:
    Czy ramy mogą zostać przez to uszkodzone permanentnie i będzie trzeba wymieniać obie części?

50:50 bez testów, pomiarów.
    Dla 100% pewności wymień całość: RAM + CPU.
  • #5 21839459
    Kasek21
    Poziom 43  
    Ocena: 3524
    ligonis24 napisał:
    Ale to w takim razie gdyby była to wina CPU to wymiana na nowy pomoże?

Tak.

ligonis24 napisał:
    Czy ramy mogą zostać przez to uszkodzone permanentnie

Nie powinny.
  • #6 21839487
    ligonis24
    Poziom 2  
    Odpaliłem TestMem5 po zmianie ustawień na fabryczne w BIOS-ie i tak samo pokazuje błędy.

Dodano po 2 [godziny] 56 [minuty]:

Wyjąłem z czwartego slotu jedną kość puściłem TM5, pokazywało błędy. Wyciągnąłem tą, która pokazywała błędy i włożyłem w jej miejsce tą, która była wcześniej w 4 slocie. Odpaliłem TM5 i 0 błędów. Co ciekawe ostatnim razem kiedy zwracałem poprzedni ram była dokładnie ta sama sytuacja co teraz. Nawet z tym samym modelem ramu. Oczywiście wszytko bez XMP, na fabrycznych ustawieniach w BIOS. Nie mam pojęcie o co może chodzić.
  • #7 21840033
    robert nawrot
    Poziom 21  
    Ocena: 106
    A procesor wyciągałeś i wkładałeś z powrotem ? Może coś nie łączy ?
  • #8 21840057
    jack63
    Poziom 43  
    Ocena: 2788
    Wg. mnie dochodzi jeszcze problem zasilania. Tzn tętnienia napięcia zasilania idące już od zasilacza i tętnienia związane z uszkodzeniem kondensatorów na płycie głównej. Z resztą te ostatnie często padają właśnie przez zasilacz czyli uszkodzenie kondensatorów w nim.
  • #9 21841161
    nostromo
    Poziom 15  
    Ocena: 23
    >>21839487 Tak z ciekawości, wyjmowałeś pamięci na odłączonym kablu zasilającym kompa? Sprawdź czy na płycie głównej kondensatory nie są lekko spuchnięte. Z opisu to stawiam na problemy z płytą. Zbyt mało danych.
  • #10 21842155
    gniew1971
    Poziom 11  
    Ocena: 15
    Jak najbardziej, niesprawna płyta główna może uszkadzać pamięci RAM oraz inne podzespoły.
  • REKLAMA
  • #11 21842225
    elktrod
    Poziom 41  
    Ocena: 1337
    Przypuszczam, że te wszystkie pamięci mogły być dobre, lub są dobre - do weryfikacji w innym komputerze a wtedy dopiero wyciąg wnioski? Wiem, pisałeś już w pierwszym poście, że tak robiłeś, ale nigdy nie wierzę, że były włożone parami w odpowiednie porty lub badane pojedynczo itd itp. ani w to, że oba komputery były sprawne czy też pamięci dla nich właściwe.... Z pierwszego postu info wskazuje raczej na padnięty dysk a nie na to, aby pamięć RAM uszkadzała pliki... :) Jeżeli dysk przekaże uszkodzony plik do RAM nawet w celu testu to wnioski możesz mieć fałszywe, że to RAM uszkadza pliki... Nie chcę tutaj dyskutować o uszkodzeniach procesorów czy też o celowości update BIOS tak chętnie i nagminnie przeprowadzanym jakby to było rewelacyjne i jedynie słuszne panaceum na wszelkie usterki, wady i zło? A jak czytam jeszcze o formatowaniu systemu a potem o trudnościach i pikselowaniu w obrazie no to możesz mieć usterkę już w plikach instalacyjnych jak i w kacie graficznej itd itp... Czyli także na styku kompatybilności czyli współpracy Twoich podzespołów...
    ligonis24 napisał:
    Wyjąłem z czwartego slotu jedną kość puściłem TM5, pokazywało błędy. Wyciągnąłem tą, która pokazywała błędy i włożyłem w jej miejsce tą, która była wcześniej w 4 slocie. Odpaliłem TM5 i 0 błędów. Co ciekawe ostatnim razem kiedy zwracałem poprzedni ram była dokładnie ta sama sytuacja co teraz. Nawet z tym samym modelem ramu. Oczywiście wszytko bez XMP, na fabrycznych ustawieniach w BIOS. Nie mam pojęcie o co może chodzić.

Według mnie nie dokończyłeś testu - trzeba go było powtórzyć nawet 3 razy aby stwierdzić czy slot jest wadliwy a jak tak to który, czy pamięć wadliwa a jak tak to która?
  • #12 21844044
    kaleron

Specjalista - HDD i odzyskiwanie danych
    Ocena: 2326
    elktrod napisał:
    wskazuje raczej na padnięty dysk
    - gdzie to widzisz? Jakiekolwiek problemy dysku nigdy nie spowodują błędów w memteście.
    elktrod napisał:
    dysk przekaże uszkodzony plik do RAM nawet w celu testu
    - a wiesz na czym polega test pamięci?

elktrod napisał:
    pikselowaniu w obrazie
    - to dosyć typowy objaw uszkodzenia pamięci. Na karcie graficznej lub, w przypadku grafik zintegrowanych, RAMu.

ligonis24 napisał:
    Wyjąłem z czwartego slotu jedną kość puściłem TM5, pokazywało błędy. Wyciągnąłem tą, która pokazywała błędy i włożyłem w jej miejsce tą, która była wcześniej w 4 slocie. Odpaliłem TM5 i 0 błędów.
    - to wskazanie w kierunku problemów z obsługą pamięci/uszkodzenia kanału kontrolera pamięci...lub też uszkodzenia/zabrudzenia slotu. Ale zastanawiające jest to, że błędami sypało także w innym komputerze.

I na pewno zasilacz do pomierzenia pod obiciążeniem.
    Konto firmowe:
    Kaleron sp. z o. o.
    Hirszfelda 4/18, Jelcz-Laskowice, 55-231 | Tel.: 713XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://kaleron.pl
  • #13 21851781
    ligonis24
    Poziom 2  
    >>21841161 Kabel zasilający był podłączony, kiedy wyciągałem pamięci. Jedyne, co - zasilanie z zasilacza - wyłączałem za każdym razem. A czy kondensatory są spuchnięte - to nie mam pojęcia, nie znam się kompletnie na tym. Podsyłam zdjęcie, jak one wyglądają.

Zbliżenie płyty głównej z grupą złotych kondensatorów i złączem AAFP
    Zbliżenie na płytę główną z grupą złotych kondensatorów i widocznymi złączami oraz śrubą mocującą
    Zbliżenie płyty głównej z rzędem czarnych kondensatorów obok aluminiowego radiatora
    Zbliżenie na płytę główną z dwoma gniazdami RAM DDR4 i widocznymi kondensatorami obok

Dodano po 3 [minuty]:

>>21840033 Wyciągnąłem dziś procesor i włożyłem go z powrotem. Po włączeniu komputera czarny ekran i świeciła się dioda boot. Powtórzyłem to samo jeszcze raz i za drugim razem komputer odpalił. Ustawienia BIOS-u się zresetowały do fabrycznych i na takich też odpaliłem TestMem5 (bez włączonego XMP) po włączeniu się komputera. Przez 40 minut testu na extreme presecie pokazało tylko jeden błąd, gdzie wcześniej sypało błędami od samego początku i po kilku minutach już było ponad 10 błędów. Podsyłam zdjęcie z TM5. Czy to w takim razie by wskazywało na wadliwy procesor? Czy nadal nie jest to pewne?

Okno TestMem5 0.13.1 z presetem Extreme, 1 błąd po 34 minutach testu
  • #14 21852065
    robert nawrot
    Poziom 21  
    Ocena: 106
    Może nie łączyć w gnieździe procesora, obejrzyj czy nie widać jakiś drobnych "uszkodzeń"
  • #15 21852278
    kaleron

ligonis24 napisał:
    Czy nadal nie jest to pewne?
    - nie, nie jest pewne.
    robert nawrot napisał:
    Może nie łączyć w gnieździe procesora, obejrzyj czy nie widać jakiś drobnych "uszkodzeń"
    - uszkodzenia mogą być na tyle drobne lub tak zlokalizowane, że mogą być trudne do zauważenia. Od tzw. "zimnych lutów" po mikropęknięcia i rozwarstwienia wewnątrz laminatu.
    W tym momencie bardziej bym się skłaniał ku szukaniu problemu po stronie płyty, niż po stronie pamięci lub procesora. Czy masz możliwość przetestować procesor i pamięci w innej płycie?
    Konto firmowe:
    Kaleron sp. z o. o.
    Hirszfelda 4/18, Jelcz-Laskowice, 55-231 | Tel.: 713XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://kaleron.pl
  • #16 21852362
    ligonis24
    Poziom 2  
    >>21852278 Mam możliwość na komputerze brata. Powinienem wsadzić od razu procesor i pamięci do innej płyty, czy najpierw samą pamięć i puścić testmem z jego procesorem?
  • #17 21852366
    kaleron

Być może będziesz musiał przeprowadzić kilka testów w różnych konfiguracjach, by wyeliminować przyczynę. Możesz zacząć od swojego procesora ze swoimi pamięciami - jeśli wszystko będzie ok, będziesz miał silne wskazanie na swoją płytę.
    Konto firmowe:
    Kaleron sp. z o. o.
  • #18 21852733
    ligonis24
    Poziom 2  
    >>21852366 Oto, co dziś przetestowałem:

Inny komputer z moimi RAM-ami i moim procesorem (BIOS default):

- wsadziłem swój procesor i obie kości RAM-u do komputera brata i puściłem tm5 - pokazywało błędy prawie od razu po starcie testu.
    - wyciągnąłem jedną kość z 4. slotu i puściłem tm5 z jedną kością w 2. slocie - pokazywało błędy.
    - zamieniłem kości i włożyłem tę drugą w 2. slot - zero jakichkolwiek błędów po ponad godzinnym tm5.

No i tak samo było na moim komputerze - tylko ta jedna kość sypała błędami i to samo było w przypadku poprzedniego zestawu RAM-u, który zreklamowałem.

Mój komputer z procesorem brata i moimi RAM-ami (XMP włączone):

- wsadziłem procesor brata i moje RAM-y z powrotem do mojego komputera i puściłem tm5 z obiema kościami - pokazywało błędy.
    - wyciągnąłem tę kość, która na komputerze brata nie pokazała ani jednego błędu i puściłem tm5 z tą drugą - pokazywało błędy.
    - włożyłem tylko tę dobrą kość w 2. slot i przetestowałem - 0 jakichkolwiek błędów.

Mój komputer, mój procesor i moje RAM-y (XMP włączone):

- puściłem tm5 z tą dobrą kością w 2. slocie, no i tak samo - 0 błędów.

Powtarza się już drugi raz schemat, gdzie obie kości, które pierwotnie były w 2. slocie testowane pojedynczo, zawsze są tymi wadliwymi, a te, które siedziały w 4. slocie testowane pojedynczo w 2. slocie nie pokazują żadnych błędów.
  • #19 21852754
    kaleron

Wstępnie załóżmy, że komputer Twojego brata jest pewniakiem. Przetestuj pamięci pojedynczo w jego komputerze i zdyskwalifikuj wszystkie, w jakich pojawią się błędy. Następnie wsadź zwój procesor i przetestuj ze sprawną pamięcią wszystkie kanały.
    Trochę strach proponować testowanie Twojego komputera (płyta/zasilacz) z podzespołami brata, ale też warto byłoby to zrobić. Ew. skołuj jakąś małą, tanią pamięć, by sprawdzić, czy faktycznie jest uszkadzana przez Twój komputer.
    Konto firmowe:
    Kaleron sp. z o. o.
  • #20 21853064
    lisek
    Serwisant RTV
    Pisałem #4 15 Lut 2026 16:04 , co masz robić .

mamy dzisiaj 3- marzec , i dalej "tuptamy" w tym samy miejscu!

p.s
    Dla mnie (z opisu) masz problem
    - cpu ,płyta
    - i dlatego padają RAM"y (już 3-ci raz)
  • #21 21853115
    kaleron

lisek napisał:
    Pisałem
    - jak zapewne zauważyłeś
    lisek napisał:
    płyta

, pisałeś o CPU do wymiany, a tu nam się w międzyczasie urodziły podejrzenia odnośnie płyty głównej. Więc to nie całkiem tak, że
    lisek napisał:
    "tuptamy" w tym samy miejscu!
    Konto firmowe:
    Kaleron sp. z o. o.
  • REKLAMA
  • #22 21853153
    lisek
    Serwisant RTV
    Umie , to pomierzy napiecia na slocie DDR4 (na forum podawano jakie piny ważne )
    - sprawa b. jasna

Problem czy : płyta ubiłacpu i RAM > czy cpu ubił płyte i RAM
    przypomina dyskusję
    - „Ile diabłów mieści się na główce szpilki?”

czyli w naszym przypadku odsyła do definicji "miejsca" jako dowolnego podzbioru trójwymiarowej przestrzeni euklidesowej: płyta, cpu i RAM
  • #23 21853156
    kaleron

lisek napisał:
    płyta ubiłacpu i RAM > czy cpu ubił płyte i RAM
    - pierwszy wariant jest dużo bardziej prawdopodobny, ale jeszcze nie mamy pewności, czy CPU faktycznie jest uszkodzony. I jeszcze nie mamy pomierzonego zasilacza.
    Konto firmowe:
    Kaleron sp. z o. o.

Podsumowanie tematu

✨ Płyta główna może uszkadzać moduły pamięci RAM, co objawia się błędami typu BSOD (MEMORY_MANAGEMENT, STATUS_ACCESS_VIOLATION, STATUS_BREAKPOINT), uszkodzeniami plików systemowych oraz niestabilnością aplikacji. Problemy pojawiają się po dłuższym czasie użytkowania, mimo prawidłowego działania testów pamięci (TestMem5) na początku. Możliwe przyczyny to uszkodzenie płyty głównej, w tym kondensatorów (spuchnięte kondensatory mogą wskazywać na problemy z zasilaniem), uszkodzenie kontrolera pamięci w procesorze (np. AMD Ryzen 7 5800X), zabrudzenie lub uszkodzenie slotów pamięci, a także problemy z zasilaczem. Zaleca się testowanie pamięci w innym komputerze, sprawdzenie kondensatorów na płycie głównej, wymianę CPU w przypadku potwierdzenia uszkodzenia kontrolera pamięci oraz dokładne sprawdzenie połączenia procesora w gnieździe. Reset BIOS-u do ustawień fabrycznych i wyłączenie XMP może pomóc w stabilizacji pracy RAM. Problemy z dyskiem raczej nie powodują błędów w testach pamięci, więc należy skupić się na podzespołach odpowiedzialnych za obsługę RAM i zasilanie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA