logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Denon AVR-X1500H – jak podłączyć magnetofon do nagrywania, instrukcja po polsku

Kris8873 02 Mar 2026 16:56 297 6
REKLAMA
  • #1 21852555
    Kris8873
    Poziom 2  
    Dzień dobry, jestem nowy na grupie. Kupiłem Denon AVR X1500H, poszukuję instrukcji po polsku albo jak podłączyć magnetofon, tak aby nagrywał. Na razie podłączyłem do wejścia na CD i odtwarzacz, ale nie nagrywał. Pomyślałem, że może kupię kabel HDMI z czterema RCA, czy to dobre rozwiązanie?
    AI: Jaki dokładnie model magnetofonu posiadasz i jakie wejścia/wyjścia są w nim dostępne (np. RCA, DIN)?
    Yamaha KX W421
    AI: Z jakiego źródła chcesz nagrywać na magnetofon - czy chodzi o dźwięk z konkretnego urządzenia (np. CD, radio), czy o wszystko, co leci przez amplituner?
    Wszystko, co leci z amplitunera
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21852655
    leszekpo59
    Poziom 28  
    Ocena: 263
    Witaj. Przewodami typu chincz, połącz wyjście z AVR X1500H opisane jako LINE REC L R. Drugie połączenie, to w Denon AVR X1500H wejście opisane jako AUDIO OUT L/R. Powinno to zadziałać. Z tego co widzę, to tylko prawy magnetofon nagrywa. Powodzenia.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 21852672
    CMS
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2597
    Widzi tu kolega jakieś analogowe wyjście audio? A tym bardziej wejście opisane jako OUT?
    https://i.erli.pl/egwkaj.aecc14.xl.webp
    Jedyny sposób to zakup urządzonka które wpinamy w szereg z wejściem HDMI i podkrada dźwięk wyprowadzając go w formie analogowej. Mam takie urządzenie i nawet działa, ale jakość dźwięku jest tragiczna, może są na rynku jakieś lepsze modele.
  • REKLAMA
  • #4 21852683
    Kris8873
    Poziom 2  
    >>21852672 Czy mógłbym zobaczyć na zdjęciu, jak pan to podłączyć? Myślałem już o kablu HDMI z czterema RCA.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 21852692
    leszekpo59
    Poziom 28  
    Ocena: 263
    >>21852672 Fakt. Nie zwróciłem dokładnie uwagi, że te gniazdo OUT, jest do subwofera. Już wycofuję swoja podpowiedź, aby nie wprowadzać w błąd.
  • Pomocny post
    #6 21853359
    James596
    Poziom 29  
    Ocena: 533
    Teoretycznie można podebrać sygnał do nagrywania z wyjścia słuchawkowego, pod warunkiem wyłączenia wszelkich efektów dźwiękowych.
    Praktycznie mało funkcjonalne, przez brak podsłuchu na głośnikach, ale na bezrybiu i rak ryba...
  • #7 21865521
    Kris8873
    Poziom 2  
    Problem rozwiązałem, że podłączyłem z powrotem do starego wzmacniacza. I teraz nagrywa. Dziękuję wszystkim za rady.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem podłączenia magnetofonu Yamaha KX W421 do amplitunera Denon AVR-X1500H w celu nagrywania dźwięku. Standardowe wejścia i wyjścia analogowe w Denon AVR-X1500H są ograniczone – brak dedykowanego wyjścia liniowego do nagrywania, a gniazdo oznaczone jako OUT służy wyłącznie do subwoofera. Propozycja użycia kabla HDMI z czterema RCA została odrzucona ze względu na brak odpowiednich wyjść analogowych. Jako alternatywę zasugerowano podłączenie sygnału z wyjścia słuchawkowego amplitunera, jednak rozwiązanie to jest mało praktyczne z powodu braku możliwości odsłuchu na głośnikach podczas nagrywania. Ostatecznie problem rozwiązano przez ponowne podłączenie magnetofonu do starego wzmacniacza, co umożliwiło nagrywanie. Wskazano również, że do ekstrakcji sygnału audio z HDMI potrzebne są specjalne konwertery, które jednak mogą obniżać jakość dźwięku.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA