logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] FAAC 740 – silnik traci moc, nie domyka bramy; bardzo wolne tempo

Dinoino 05 Mar 2026 15:39 315 4
  • #1 21855124
    Dinoino
    Poziom 8  
    Napęd bramy FAAC 740. Silnik ma już 8 lat. Wszystko było ok, ale zauważyłem, że silnik stracił moc. Nie domyka bramy. W łapaczu bramy rolka musi "przeskoczyć" przez taki garbik na dole i brama dojeżdża do łapacza i nie ma siły pokonać tego "garbika". Trzeba bramę dopchnąć ręką. Nawet jak brama jedzie, to można ją bez większego problemu zatrzymać dłonią. Co to może być? W czym problem? Wymieniłem kondensator, ale nic to nie zmieniło. Jeśli odrygluję zabezpieczenie bramy, to można ją bez problemu pchać ręką, więc zatarte wózki bym wykluczył.

Mam też drugi problem z drugą taką samą bramą.
    Tam jest problem, że po jakimś czasie bardzo, bardzo wolno się otwiera. (zazwyczaj przy deszczach czy wilgotności to się dzieje często) Brama o szer. ok. 4 m otwiera się w 4 minuty lub więcej. Pchanie ją ręką, gdy się otwiera, nie pomaga. Idzie swoim wolnym tempem. Jak idzie wolno, wystarczy, że wyłączę w bramie zasilanie na 2-3 s i już przesuwa się normalnie. Będzie normalnie działać przez następne 2-3 otwarcia i znów zwalnia. Zamykanie zawsze idzie normalną prędkością. (tutaj kondensatora nie wymieniałem)
  • Pomocny post
    #2 21855135
    kotbury
    specjalista -automatyka bramowa
    Ocena: 3613
    Przyjrzyj się wyświetlaczowi co wyświetla podczas startu. Jeśli pokaże sie na moment albo dłuzej 05 - masz włączony fototest - wyłącz (programowanie zaawansowane, FC na "no").
    Jesli dalej nic, sprawdź czy brama nie opiera sie na odbojach - może być że krańcówki szwankują, pomoże jak napiszesz, co sie wyświetla przy starcie z tym wolnym biegiem.

To wolne tempo (czyli suw na zwolnieniu, naped bradzo słaby - normalne - ale musisz mu pozwolić na przejście całego suwu do krańcówki nawet pomagając, wtedy wszystko na razie wróci do normy) to reakcja na błąd testu fotek lub uszkodzenie krańcówki, czasem reakcja na kilkukrotne zadzialanie fotek lub uporczywą zabawę z pilotem.
    PS. Czy brama nieco nie opadła? Może za nowości łapacz stawil mniejszy opór. Tak na zaś - wyłacz w ogóle zwolnienie przed krańcami (rP) jesli są i masz właczone i zostaw tylko zwonienia po krańcowkach (rA) ustawione na jakies 5-7.
  • #3 21855151
    Dinoino
    Poziom 8  
    Czy brama nieco nie opadła? Może za nowości łapacz stawił mniejszy opór. Nic nie wskazuje na opuszczenie się bramy. Poza tym, jak pisałem wcześniej, niewiele trzeba jej pomóc ręką, więc wygląda na to, że w ogóle nie ma siły. Tak samo, jak już się zamyka, to lekko dłonią można przytrzymać i zatrzymać całkowicie suw bramy. Mam takie wrażenie, jakby silnik wykorzystywał 95% mocy. Silnik, z tego co pamiętam, powinien uciągnąć bramę ok. 500 kg, a brama waży ok. 250 kg, więc zapas mocy powinien być duży. To się stało niedawno samo z siebie: jak odjeżdżałem, zobaczyłem, że brama się zamknęła, a kogut mruga. Zainteresowałem się tym i podszedłem do bramy, a ona jednak nie była zamknięta do końca - tylko ok. 7-8 cm brakowało, bo dolna rolka z szyny stała przy początku łapacza.

Tak na zaś - wyłącz w ogóle zwolnienie przed krańcami (rP), jeśli są i masz włączone, i zostaw tylko zwolnienia po krańcówkach (rA) ustawione na jakieś 5-7. (Nie wiem, gdzie się to zmienia?)
  • Pomocny post
    #4 21855630
    kotbury
    specjalista -automatyka bramowa
    Ocena: 3613
    Instrukcja, programowanie zaawansowane - punkt 5, 5.1, 5.2.
    Brama jadąca na zwolnieniu może sie niedomknąć bo jest ono bardzo słabe a poza tym przekroczy ustawiony czas działania (parametr menu t).
    Jak już napęd zmęczy to wolne zamykanie (z twoja pomocą jak trzeba) aż do zadziałania krańcowki zamknięcia to wszystko wróci do normy aż do następnej anomalii - czyli znowu niedojechania.
    A anomalia to prawdopodobnie błąd pracy fotek jak napisalem wyżej - pierwszy ruch to wyłaczenie fototestu a potem sprawdzaj.
  • #5 21855797
    Dinoino
    Poziom 8  
    Dziekuje. Juz ogarnięty temat. Problem byl z mocowaniem silnika napedu. listwa zebata na koncu szła jakos ze skosa i tarła o obudowę silnika i tym samym na samym końcu zamykania bramy silnik nie miala wystarczającej sily zamknąć bramę bo większa cześć mocy silnik tracił na " przepychanie " listwy zębatej po obudowie silnika i nie wystarczało mocy na wepchniecie bramy w łapacz. Ustawilismy silnik prostopadle do bramy i juz jest ok. Kiedyś montowali nam klawiaturę do otwierania bramy kodem i pewnie naruszyli silnik, ze nie byl idealnie prostopadle do listwy zębatej.
REKLAMA