logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Renault Scenic II 1.6 16V 2004 – liczniki po naprawie, błędy i choinka na desce

marcinvarkaus 08 Mar 2026 12:03 369 13
  • #1 21857186
    marcinvarkaus
    Poziom 2  
    Scenic 2 2004. 1.6 16V.

Zleciłem naprawę licznika (zgasł całkowicie oprócz czerwonej diody). Po założeniu działał poprawnie przez 20 km. W piątek pokazała się na nich choinka. Błędy wspomagania kierownicy, poduszki, kierunkowskazy i otwarcie drzwi. Załączam film. Czy wysyłać zegary do reklamacji? Błędów żadnych w pamięci nie ma.

Proszę o pomoc.
  • #2 21857192
    DiZMar
    Poziom 43  
    Ocena: 6597
    Najczęstszą przyczyną tzw. "choinki" jest brak masy. Możliwe, że była luźno wpięta i po przejechaniu przestała spełniać swoja rolę. Spadł konektor lub jest luźny. Warto wrócić z problemem do wykonującego wymianę.
  • #3 21857202
    marcinvarkaus
    Poziom 2  
    Dziękuję za odpowiedź. Zegary wysyłałem paczką zza granicy do Polski. Demontowałem i zakładałem samodzielnie. Czy mogę jakkolwiek sprawdzić te masy samemu? Gdzie szukać: od akumulatora i wszystkie kable masowe?
  • #4 21857250
    kwok
    Poziom 40  
    Ocena: 1336
    Co znaczy, że błędów w pamięci nie ma? W liczniku? Nie będzie, bo on działa. Musisz sprawdzić co słychać w pozostałych sterownikach auta. Mi się wydaje, że jest problem z CAN albo zasilaniem sterowników.
  • #5 21857936
    marcinvarkaus
    Poziom 2  
    Więc dzisiaj podpiąłem thinkdiaga do auta i pokazał kilka ciekawych rzeczy.
    Na szybko je wrzuciłem do AI:

DF005 (Card, weak card battery) – karta ma słabą baterię wewnętrzną (CR2032) albo problem z kontaktami/stykami w slocie karty. Powtarza się dwa razy → UCH widzi to jako poważny problem. Często powoduje choinkę, bo karta nie komunikuje się prawidłowo z immobilizerem/UCH.

DF010 (Combined stalk under steering wheel circuit) – usterka w manetce kierunkowskazów / świateł pod kierownicą. Może być: luźna wtyczka, korozja styków, uszkodzona manetka lub problem w UCH (UCH odczytuje manetkę). Często powoduje choinkę + problemy z kierunkami/światłami.

DF100 (Multiplex instrument panel connection, CAN connection fault) – kluczowy kod! Brak komunikacji CAN z deską rozdzielczą. Przyczyny: słaba masa, korozja/utlenienie wtyczek CAN (w UCH lub za licznikiem), przerwy w wiązce CAN, uszkodzony UCH lub problem w samym liczniku (mimo regeneracji).

DF455 (Low fuel level information, open/short circuit) – czujnik poziomu paliwa w baku ma przerwę lub zwarcie (typowa usterka po latach – pływak, wtyczka w baku). Może powodować błędne wskazania, ale nie bezpośrednio choinkę.

DF049 (Refrigerant sensor circuit, voltage out of limits) – czujnik ciśnienia czynnika w klimie – napięcie poza zakresem (zwarcie/przerwa). Często od korozji wtyczki lub samego czujnika. Mało wpływa na choinkę, ale pokazuje ogólne problemy z obwodami.

Po pracy sprawdzę manetkę i wtyczki do licznika.

Ten błąd DF100 mnie martwi. Pisałem wcześniej ze błędów nie było, bo sczytywałem je przy odpiętym liczniku, który był w regeneracji. Byłem przekonany ze po podpieciu zniknie.

Jeśli macie jakieś pomysły proszę o poradę.
  • #6 21858554
    kwok
    Poziom 40  
    Ocena: 1336
    Sprawdz uch noi może być licznik. Rozumiem że w pozostałych sterownikach czysto?
  • #7 21873167
    marcinvarkaus
    Poziom 2  
    Witam.

Wciąż walczę z usterką. Co dotąd udało mi się zrobić:
    - Sprawdziłem masy na podłużnicy za akumulatorem, pomierzyłem w innych punktach masowych, wydaje się być OK.
    - Otworzyłem i oczyściłem UPC - był tam zielony nalot w okolicach jednego z przekaźników, wydaje mi się, że jakieś 3-4 luty mogą być skorodowane.
    - Otworzyłem UCH - wygląda jak nowy.
    - Porozpinałem kostki, gdzie się dało, popsikałem contact sprayem - nigdzie nie znalazłem problemów.
    - Pod fotelem coś kiedyś było grzebane, ale nie wygląda na to, żeby gdzieś kontaktu nie było.
    Po wszystkich działaniach brak zmian.

Sprawdziłem jeszcze raz błędy. Doszły nowe od poduszek powietrznych, poniżej cała aktualna lista:
    - ECM (Engine Control Module) – 3 błędy:
    DF049 – Refrigerant sensor circuit, voltage outside tolerance limits
    DF100 – Multiplex instrument panel connection, CAN connection fault
    DF455 – Low fuel level information, open circuit or short circuit

SRS (Airbag) – 4 błędy:
    DF060 – Multiplexed network, apply multiplexed network fault finding procedure
    DF060 – Multiplexed network, apply multiplexed network fault finding procedure
    DF071 – Driver's front air bag circuit 2, open circuit
    DF072 – Driver's front air bag circuit 1, open circuit

Dodatkowe błędy (z czytnika):
    DF005 – Card, weak card battery
    DF014 – Card reader circuit, open circuit or short circuit to earth
    DF010 – Combined stalk under steering wheel circuit, column-mounted stalk combination switch lighting function connection to UCH in open circuit or combination switch

Pozostałe sterowniki bez błędów. Auto odpala normalnie, jeździ, cała elektryka działa poprawnie, oprócz tej choinki na zegarach.

Dodano po 17 [minuty]:

To nie moje UPC. - Zaśniedziałe było wkoło zaznaczonego przekaźnika, od niewidocznej strony (na brzegu płytki, zasłonięte przekaźnikiem) są 3 punkty lutowane, wydają mi się skorodowane.

Płytka modułu bezpieczników samochodowych z przekaźnikami; w lewym dolnym rogu zaznaczony element

Jeszcze jedna rzecz, w styczniu przy kręceniu kierownicą chyba było słychać taśmę pod kierownicą (żona sobie teraz przypomniała). Już nie ma tego "odgłosu cykania".
  • #8 21877500
    carrot
    Moderator Samochody
    Ocena: 3577
    Zanim rozkręcisz cały samochód, to sprawdź wtyczkę wskaźników, czy jest prawidłowo zapięta i czy CAN tam dochodzi (miernikiem, po ok. 2,5 V na H i L).
  • #9 21877564
    marcinvarkaus
    Poziom 2  
    Dziękuję za wskazówkę. Pomierzyłem napięcia, na jednym przewodzie stabilne 2,22 V na drugim 2,4 V.

Dodano po 19 [minuty]:

Rezystancja pomiędzy pinami 6 i 14 OBD 63,8 ohma. Rezystancja obu pinów względem masy 12 kohm. Napięcia na pinach 2,07 V i 2,24 V.

Po odłączeniu akumulatora i ponownym podłączeniu od razu zapala się choinka, bez włożonej karty.
  • #10 21877618
    carrot
    Moderator Samochody
    Ocena: 3577
    Czyli można wnioskować, że magistrala can do wskaźników jest ok, natomiast brak komunikacji z nimi wynika z usterki w samym panelu
  • #11 21877624
    marcinvarkaus
    Poziom 2  
    napięcia canH i canL mierzyłem na odpiętym liczniku, czy one nie powinny się sumować do 5V?
  • #12 21877916
    marcinvarkaus
    Poziom 2  
    Z nudów rozkopałem trochę auto.

Wypiąłem:
    - licznik i radio,
    - 3 wtyczki z UCH (czarna, szara i biała),
    - kostkę R2 pod fotelem (była wymieniana i wygląda OK),
    - kostkę poduszek pod fotelem,
    - przycisk start,
    - blokadę kierownicy,
    - całe UPC.

W takim stanie napięcia na pinach 6 i 14 OBD do masy 0 V.

Podpinałem po kolei wtyczki w UCH - po podpięciu środkowej (czarnej) pokazuje się 1,7 V i 2,3 V w OBD. Następnie wyciągałem po kolei bezpieczniki pod kierownicą i nic się nie zmieniło.
    Czy powyższe działania mogą pomóc w diagnostyce?
  • #13 21877919
    DevilFish
    Poziom 18  
    Ocena: 51
    marcinvarkaus napisał:
    napięcia canH i canL mierzyłem na odpiętym liczniku, czy one nie powinny się sumować do 5 V?

Wtf, co?

Scenic X84? numer UCH?
  • #14 21878013
    marcinvarkaus
    Poziom 2  
    O tych 5 V znalazłem gdzieś na obcojęzycznych forach.

Poszedłem sprawdzić do auta nr UCH, poskładałem wszystko żeby sprawdzić ostatni raz przed jego wyciągnięciem i jakiś cud wielkanocny się zdarzył, bo choinka zniknęła. Wykasowałem zapamiętane błędy w sterownikach, przejechałem 10 km i wszystko działa. Żadnych błędów nie ma. Pewnie coś poprawiłem rozpinając wszystko. Na tą chwilę dziękuję wszystkim, mam nadzieję, że problem nie powróci.

Napięcie na pinach 6 i 14 aktualnie 2,4 V i 2,4 V.

Podsumowanie tematu

✨ Renault Scenic II 1.6 16V z 2004 roku ma problem z licznikiem po naprawie – początkowo działał poprawnie, lecz po przejechaniu 20 km pojawiła się tzw. "choinka" na desce rozdzielczej, sygnalizująca błędy wspomagania kierownicy, poduszek powietrznych, kierunkowskazów i otwarcia drzwi. Brak błędów w pamięci licznika sugeruje, że problem może dotyczyć magistrali CAN lub zasilania sterowników. Diagnostyka wykazała błędy takie jak DF005 (słaba bateria karty), DF010 (usterka manetki kierunkowskazów), DF100 (brak komunikacji CAN z panelem), DF455 (niski poziom paliwa) oraz błędy w modułach ECM i SRS. Sprawdzono masy, wtyczki, przekaźniki i połączenia, oczyszczono UPC, a także zmierzono napięcia CAN H i CAN L, które mieszczą się w normie. Pomimo prawidłowej magistrali CAN i stabilnych napięć, brak komunikacji z licznikiem wskazuje na uszkodzenie samego panelu lub problemy z UCH. Zalecane jest dalsze sprawdzenie połączeń i ewentualna reklamacja licznika, gdyż problem może leżeć w jego elektronice lub w module UCH.
REKLAMA