logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Renault Scenic 2004r. Nie działa licznik i hamulec ręczny.

G.A.P.A 01 Maj 2007 19:50 8751 9
REKLAMA
  • #1 3839372
    G.A.P.A
    Poziom 16  
    Ocena: 66
    Witam
    Mam następujące pytanie co może być przyczyną tego że nie działa licznik (wogóle się nie zapala) a także hamulec ręczny. Może jakiś przekaźnik lub bezpiecznik lub co innego??Gdzie szukać przyczyny??Może jakiś schemat instalacji itp.
    Pozdrawiam - Maciej
  • REKLAMA
  • #2 3839434
    .gonzo.
    Poziom 14  
    Ocena: 20
    Może jakaś wtyczka się wypięła z tyłu licznika. :idea:
  • REKLAMA
  • #3 3839455
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #4 3839461
    milejow

Poziom 43  
    Ocena: 5131
    O ile mnie pamiec nie zawodzi to w tym scenicu jest chyba hamulec postojowy elektryczny,jego uklad bierze sygnal o predkosci pojazdu.Sprawdz bezpieczniki jednak ze wzgledu na rozbudowany system elektroniki pojazdu radzil bym udac sie na diagnoze clipem
    Konto firmowe:
    Działalność własna
    Mętów 99, Lublin, 20-388
  • REKLAMA
  • #5 3842556
    G.A.P.A
    Poziom 16  
    Ma może ktoś schemat instalacji tego autka lub coś co by pomogło bardzo mi zależy.Z góry dziękuje
    Pozdrawiam - Maciej
  • #6 3842623
    bosal
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    witam , z doświadczenia wiem że w tym aucie nic lepiej nie ruszaj jeżeli chodzi o elektronikę bo szkoda słów do tej renówki brat ma z 2006 i non stop siedzi w serwisie . jest takie przysłowie "wszyscy właściciele renówki się znają bo się na servisie spotykają :) pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #7 3843677
    Buzka23
    Poziom 18  
    Ocena: 65
    Problem tkwi prawdopodobnie w układzie elektronicznym tej deski, a konkretnie stabilizator napięcia

pozdrawiam
  • #8 3844115
    G.A.P.A
    Poziom 16  
    O już są jakieś konkrety ;) Wiesz może jakie są te stabilizatory (chodzi mi o rodzaj obudowy i wielkość) czy to są stabilizatory powszechnie stosowane w elektronice, może jakieś oznaczenia itp. Bardzo przydał by się schemat wtedy było by prościej.
    Pozdrawiam - Maciej
  • #9 3844174
    milejow

Poziom 43  
    Ocena: 5131
    Masz problemy z sygnalem predkosci,co sie uczepiles zegarow
    Konto firmowe:
    Działalność własna
    Mętów 99, Lublin, 20-388
  • #10 4494930
    tomatrix1
    Poziom 14  
    Ocena: 56
    witam serdecznie,ja mam taki sam problem nie świeći licznik więc go rozebrałem okazało sie ze jest uszkodzony bezpiecznik znajduje sie koło cewki

Podsumowanie tematu

✨ W Renault Scenic z 2004 roku problem z nie działającym licznikiem i hamulcem ręcznym może wynikać z kilku przyczyn. Możliwe jest poluzowanie lub wypięcie wtyczki z tyłu licznika, uszkodzony bezpiecznik (znaleziony w pobliżu cewki), lub problem z układem elektronicznym deski rozdzielczej, w tym stabilizatorem napięcia. Hamulec postojowy w tym modelu jest elektryczny i jego działanie zależy od sygnału prędkości pojazdu, co może wskazywać na problem z sygnałem prędkości lub magistralą CAN. Ze względu na rozbudowaną elektronikę zaleca się diagnostykę za pomocą narzędzia Clip. Schemat instalacji elektrycznej byłby pomocny do dokładniejszej analizy, jednak użytkownicy podkreślają, że elektronika w tych autach jest skomplikowana i często wymaga serwisu.
REKLAMA