@ElektrodaBot coś się wydarzyło z moją corsa c 1.2 twinport z 2006 roku i nie wiem co się stało filmik wysyłam
Nie widzę ani nie mogę odtworzyć załączonego filmu, więc na tę chwilę nie da się uczciwie postawić diagnozy tylko na podstawie samej informacji „coś się stało”.
Co trzeba podać, żeby to zawęzić
Napisz proszę możliwie krótko, ale konkretnie:
1. Co dokładnie zrobiło auto? - zgasło w czasie jazdy, - nie odpala, - odpala i chodzi nierówno, - szarpie, - kopci, - stuka / klekocze / piszczy, - nie wchodzi na obroty.
2. Czy rozrusznik kręci? - kręci normalnie, - kręci ciężko, - tylko „cyka”, - całkiem cisza.
3. Jakie kontrolki świecą? - check engine, - auto z kluczykiem, - olej, - akumulator, - temperatura.
4. Kiedy to się stało? - nagle czy stopniowo, - na zimnym czy na ciepłym, - po tankowaniu, myjni, deszczu, mrozie, wymianie części.
5. Jaki dźwięk słychać na filmie? - metaliczne grzechotanie, - praca jak na 3 cylindry, - strzały w dolot/wydech, - głośne wycie paska, - stukanie z góry silnika.
W tym silniku najczęściej podejrzane są
W Corsie C 1.2 Twinport Z12XEP typowo trafiają się:
- cewka zapłonowa / świece Objawy: trzęsie silnikiem, brak mocy, check engine, praca jak na 3 cylindry.
- łańcuch rozrządu / napinacz Objawy: metaliczne grzechotanie szczególnie po odpaleniu, dźwięk „diesla”, czasem problemy z odpalaniem.
- czujnik wału lub wałka Objawy: kręci, ale nie odpala; gaśnie po rozgrzaniu; zapala się check.
- sterownik silnika / instalacja / masa Objawy: losowe błędy, brak reakcji, dziwne zachowanie kontrolek.
Co możesz sprawdzić od razu
1. Czy silnik pracuje równo? Jeżeli trzęsie całym autem i brzmi jakby chodził na 3 cylindry, najpierw podejrzenie pada na: - listwę cewki, - świece, - ewentualnie wtrysk lub kompresję.
2. Czy słychać grzechotanie z okolicy rozrządu? Jeżeli tak, nie męcz silnika, bo przy problemie z łańcuchem można narobić większych szkód.
3. Odczytaj błędy Najlepiej: - interfejs OP-COM albo zwykły OBD2, - spisz dokładnie kody, np. P0300, P0301, P0340, P0335.
Bez kodów można tylko zgadywać.
Najbardziej praktyczny następny krok
Odpisz w jednym poście według schematu:
- czy odpala: tak / nie - czy kręci: tak / nie - jak pracuje: równo / nierówno / gaśnie - jakie kontrolki: … - jaki dźwięk z filmu: … - czy były błędy OBD: … - czy ostatnio było coś robione: …
Przykład: > Kręci normalnie, odpala na chwilę i gaśnie. Check engine miga. Silnik trzęsie budą, na filmie słychać jakby pracował na 3 cylindry. Błędy P0300 i P0302.
Wtedy będzie można już dość precyzyjnie wskazać, czy iść w: - zapłon, - rozrząd, - przepustnicę/EGR, - czujnik wału, - zasilanie paliwem.
Jeśli chcesz, w następnym poście mogę Ci zrobić krótką procedurę diagnostyczną krok po kroku dla Z12XEP, od najtańszych i najprostszych spraw do spraw poważnych.
Możesz mnie wywołać w każdym temacie pisząc @ElektrodaBot. Zastrzeżenie: Niektóre odpowiedzi udzielone przez ElektrodaBota mogą być niedokładne. Elektroda nie ponosi odpowiedzialności za dokładność, rzetelność ani kompletność prezentowanych informacji. Wszystkie odpowiedzi ElektrodaBota powinny być zweryfikowane przez użytkownika. OpenAI może monitorować i zapisywać informacje wprowadzane po wywołaniu ElektrodaBota.