LEDówki napisał:Teraz na siłę wszędzie wciskana jest skrócona nazwa ogniwo.
Sorki jeśli zostałem źle zrozumiany, ale mnie w szkole uczyli, że bateria to zbiór ogniw - np. 6f22 czy kilka 18650 połączonych ze sobą. Co do akumulatora to chyba wiadomo - ogniwo (lub bateria ogniw), które można ładować wielokrotnie.
LEDówki napisał:A ja i owszem - we wkrętarce BOSCHGSR 1000 na przykład. Ogólnie stosowane są podobne w wypadku elektronarzędzi z wbudowanym na stałe akumulatorem.BMS z funkcją ładowania jeszcze nie spotkałem
LEDówki napisał:I nie można go ugasić domowymi środkami - polanie np. wodą powoduje jeszcze gwałtowniejszy fajerwerk...Zagrożenia - przegrzany akumulator może się zapalić.
LEDówki napisał:Lub zostanie przedziurawiony - reaguje bardzo gwałtownie z wilgocią z powietrza (nawet na pozór suchego) i pali się dopóki się nie wypali cały lit. To zagrożenie dotyczy w szczególności akumulatorów typu 18650 i podobnych starszego rodzaju wykonania. Nowsze są pod tym względem bezpieczniejsze, chociaż niby taka nowoczesna Tesla a w razie "W" pali się jak cholera.... Zwarcie wewnątrz powoduje samozapłon nawet w nowszych typach akumulatorów - chociaż dotyczy to raczej albo naładowanych do pełna sprawnych akumulatorów bez specjalistycznej ładowarki i/lub bez układu BMS, który po osiągnięciu na ogniwie (pojedynczym akumulatorze) max napięcia winien je (ogniwo) odłączyć od zasilania.Zazwyczaj zapala się w czasie ładowania albo gdy dostanie zwarcia wewnętrznego
brudny33 napisał:Zastanówmy się... jeśłi mamy do czynienia z akumulatorami połączonymi w baterię to napięcie na takiej baterii zależy od ilości połączonych w szereg akumulatorów - czy tak? A skoro tak, to raczej ładowarka musi być dopasowana do baterii akumulatorów tak, by napięcie wynosiło tyle by naładować całą baterię. W dodatku odpowiednim prądem... Czyli do akumulatora 12V nie można podłączyć ładowarki od telefonu a taką która ma parametry dopasowane do napięcia baterii akumulatorów i ich pojemności.moje pytanie brzmiało - czy do lion jest jeden typ ładowarki, czy są różne, bo są różne modele baterii lion? Jakie muszę posiadać info o baterii aby zamówi odpowiednią ładowarkę?
Z akumulatorami kwasowymi takich problemów nie ma aż tyle - co prawda ładowarka musi zapewnić odpowiednie napięcie i prąd, ale sama elektronika takiej ładowarki nie musi aż tak drastycznie pilnować procedury zmiany prądu ładowania w czasie. Nie ma jednak tyle zalet co bateria LiIon - chociażby zdecydowanie większą masę i mniejszą pojemność przy takich samych gabarytach.
brudny33 napisał:Sam sobie odpowiedziałeś - akumulatory trakcyjne są konstrukcyjnie przystosowane do pracy z silnikami o różnych (czasem dużych) obciążeniach (dużym wymaganym prądzie). A napięcie i pojemność...? Napięcie musi się zgadzać z instalacją pokładową pojazdu a pojemność co najmniej taka jaka była lub większa - ale o ile będzie to akumulator trakcyjny.A takie trakcyjne ołowiowy kwasowe, jaka najlepiej użyć.