logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak rozdzielić nypel 1/2 od wylewki wannowej bez imbusu i uszkodzeń? WD40 wystarczy?

Teoss 19 Mar 2026 15:35 282 8
REKLAMA
  • #1 21865987
    Teoss
    Poziom 9  
    Zacznę od tego, że chciałem wymienić wąż od prysznica. Wykręciłem "prawdopodobnie" też elementy z wylewki wannowej. Jeżeli to prawda, to jak mogę te dwa elementy rozdzielić. Mam WD40, czy to starczy, żeby je "ruszyć"? Nie ma jak złapać dobrze tego elementu, bo nie dość, że wąski, to idealnie okrągły, a w środku, wbrew temu, co mi powiedział pan w hydraulicznym, nie ma miejsca na imbus. Jakieś rady? Moja wiedza kończy się na wymianie uszczelki, wymianie węża albo wyczyszczenia syfonu. A tutaj jakieś cuda wyszły.

Na zdjęciu mam ten nypel 1/2, bo na początku nie wiedziałem, co to za taki wąski gwint.
    Dłoń trzyma dwa metalowe nyple z gwintem; jeden ma zardzewiałą nakrętkę i oznaczenie „1/2”. Dłoń trzyma dwa metalowe elementy gwintowane, prawdopodobnie części armatury prysznicowej
  • REKLAMA
  • #2 21866001
    klm787
    Poziom 37  
    Ocena: 942
    Chodzi o rozkręcenie tych dwóch elementów zaznaczonymi strzałkami?
    Dwa metalowe złączki gwintowane na dłoni, jedna z korozją, z czarnymi strzałkami wskazującymi miejsca
    Bo jeśli tak to w sumie proste.
    W miejscu, tam gdzie piszesz, ze:
    Teoss napisał:
    Nie ma jak złapać dobrze tego elementu bo nie dość że wąski to idealnie okrągły, a w środku wbrew temu co mi powiedział pan w hydraulicznym nie ma miejsca na imbus

Można po prostu użyć tak zwanej "żabki"
    Ooo... na przykład takiej:
    Szczypce nastawne typu „żabka” z czerwonymi rękojeściami, marka VERKE, na białym tle
    A z tym elementem po lewej stronie fotki co chcesz zrobić?
    Bo jeśli chcesz je połączyć to chyba nic z tego.
    Ten element po lewej stronie ma inny gwint.
  • #3 21866016
    Teoss
    Poziom 9  
    Wiesz co. Myślałem na początku, że wkręcę ten nypel do wylewki. Ale teraz zdjęcie było tylko porównawcze. Jak odkręcę te dwa elementy, to mam nadzieję, że tam będzie ukryty standardowy gwint 1/2. Chociaż M22 na wężu jest mylące.
  • REKLAMA
  • #4 21866029
    gklub
    Poziom 34  
    Ocena: 756
    Są takie szczypce Morse'a
    https://obrazki.elektroda.pl/1502518100_1773080645.jpg
    Złap ten drobniejszy gwint przez gumę np. z dętki rowerowej lub chociaż przez pasek drobnego płótna ściernego, a nakrętkę już zwykłym kluczem.
    Z siłą zacisku morsa nie przesadź, bo łatwo zgnieciesz tulejkę.
    I podgrzanie na żelazku "na bawełnę" do np. 150°C też pomaga.
  • #5 21866038
    Mateusz_konstruktor
    Poziom 37  
    Ocena: 1106
    Teoss napisał:
    Mam WD40 czy to starczy żeby je "ruszyć" ?

Najpierw dokładnie wyczyść miejsce zachodzenia jednego gwintu na drugi, potem wysusz, a na koniec zapodaj w to miejsce wskazywany preparat.
    Następnie trzeba odczekać pewien czas, by ów preparat przeniknął jak najgłębiej i by ta operacja po prostu była skuteczna.
    Kilkadziesiąt minut będzie tu rozsądnym minimalnym czasem, sądząc po rdzy widocznej na zewnętrznej powierzchni drugiego z elementów.
    Potem dużym ułatwieniem będzie usunięcie tego środka z elementu mającego okrągły kształt zewnętrzny.
    Chodzi o zapewnienie możliwości solidnego uchwycenia i brak ślizgania się narzędzia.
    Teraz trzeba będzie podłożyć coś, co zabezpieczy przed uszkodzeniem ozdobnej powierzchni.
    Na koniec zostanie uchwycenie tego elementu, przy czym trzeba zaczynać od w miarę słabego nacisku ze względu na możliwość zgniecenia.
    Przydadzą się tu szczypce Morse'a.
  • REKLAMA
  • #6 21866044
    Teoss
    Poziom 9  
    Czy te szczypce morse'a to po prostu żabka z możliwością blokady uścisku?
  • REKLAMA
  • #7 21866053
    Mateusz_konstruktor
    Poziom 37  
    Ocena: 1106
    Można tak, w uproszczeniu, powiedzieć.
    To jest popularne narzędzie, wygląd da się sprawdzić wpisując tę nazwę w wyszukiwarkę.
    Jednocześnie można posłużyć się też innym narzędziem, choć tak byłoby łatwiej i pewniej od np. typowej żabki.

Dodano
    Tak wyglądają szczypce Morse'a.
    Metalowe szczypce zaciskowe typu Morse’a z śrubą regulacyjną na brązowym tle
  • #8 21866084
    Teoss
    Poziom 9  
    >>21866053 No właśnie, patrzyłem, to i tak one potrafią się mocno różnić konstrukcją, szczypcami itp., ale te, co pokazałeś, to pewnie najbardziej basic i do podstawowych rzeczy starczą.
  • #9 21866207
    collie2
    Poziom 27  
    Ocena: 195
    Teoss napisał:
    Myślałem na początku, że wkręcę ten nypel do wylewki. Ale teraz zdjęcie było tylko porównawcze. Jak odkręcę te dwa elementy, to mam nadzieję, że tam będzie ukryty standardowy gwint 1/2.

Ten nypel nie bez kozery tam jest - to przejściówka pod gwint węża. Więc wkręć go z powrotem, owinąwszy przedtem gwint taśmą teflonową.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik napotkał problem z rozdzieleniem nypela 1/2 od wylewki wannowej, który jest wąski, okrągły i nie posiada miejsca na klucz imbusowy. Próbuje wymienić wąż prysznicowy, ale elementy z wylewki wydają się zablokowane. Zastanawia się, czy zastosowanie WD40 wystarczy do poluzowania połączenia bez uszkodzeń. W dyskusji podkreślono, że brak dostępu do imbusu wymaga użycia preparatów penetrujących, takich jak WD40, oraz delikatnego obracania i ewentualnego podważania elementów, aby uniknąć uszkodzeń gwintów i uszczelek. Zaleca się ostrożność przy manipulacji wąskimi, okrągłymi elementami armatury łazienkowej, a także sprawdzenie, czy nypel nie jest dodatkowo zabezpieczony lub zardzewiały, co może wymagać dłuższego działania środka penetrującego. Wymiana uszczelek i czyszczenie syfonu to podstawowe czynności, ale w tym przypadku konieczne jest zastosowanie odpowiednich narzędzi i środków chemicznych do rozdzielenia elementów bez uszkodzeń.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA