Dzień dobry. Przychodzę z takim problemem , a mianowicie samochód Seat ibiza 6L1 2006 rok 1.4 benzyna 86 koni po 4 dniach postoju przestał odpalać. Komputer OBD pokazał błąd P0606. mówiący o uszkodzonym procesorze ECU, ale znalazłem w sieci ze taki błąd może również powodować czujnik wałka rozrządu który w tym modelu znajduje się u góry silnika. Gdy odpiąłem wtyczkę od czujnika to w wtyczce oraz w czujniku było dużo oleju. Wiec kupiłem nowy czujnik i go wymieniłem błąd został skasowany i już więcej się nie pojawia oraz nie ma innych błędów. Silnik dalej nie odpala. Więc szukałem dalej. Immobilajzer jest sprawny bo kontrolka gaśnie po przekręceniu kluczyka. Pompa paliwa też działa bo słychać jak się załącza na zapłonie, ale żeby być 100% pewny to odpiąłem wąż wychodzący z pompy i podpiąłem wężyk przeźroczysty i dałem go do butelki, po przekręceniu zapłonu szło paliwo z dużym ciśnieniem tak samo zrobiłem za filtrem i zrobiłem też tak przy listwie wtryskowej i wszędzie było tak samo cienienie szło i pchało paliwo do przodu. Wymieniłem przekaźnik z numer 109 który odpowiada za ECU i sterowanie wtryskami, tak wyczytałem w Internecie. Dalej nic, Auto nie odpala. Wyczyściłem wszystkie styki masowe w silniku i dalej nic. Co zauważyłem? że gdy silnik kreci świece są suche więc nie podaje paliwa ale wykluczając pompę postawiłem na Wtryski że się nie otwierają więc sprawdziłem każdą wtyczkę wtryskiwacza osobno na zapłonie. Miedzy pinami na wtyczce napięcie wynosi 9,46V , a gdy wepnę sondę dodatnio do pinu w kostce a sondę minusową przyłożę do silnika wartość wtedy to 12,6 V tyle ile jest na akumulatorze miedzy klemami. Pytanie brzmi czy w tym aucie na zapłonie miedzy pinami na wtryskach powinno być napięcie 12V ? czy powinno być 0V i gdy zaczyna kręcić wtedy sterownik podaje , bądź steruje napięcie ? Również sprawdziłem wszystkie bezpieczniki jakie tylko są możliwe w tym aucie również te blaszkowe. Podsumowując Iskra jest ale świece są suche i na wtyczce wtryskiwaczy jest 9,46 V. Dziękuje za pomoc