logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Seat Ibiza 6L1 1.4 86 KM 2006 nie odpala - jakie napięcie na wtryskach?

wojtas4t 24 Mar 2026 17:02 264 7
REKLAMA
  • #1 21869572
    wojtas4t
    Poziom 9  
    Ocena: 8
    Dzień dobry. Przychodzę z takim problemem , a mianowicie samochód Seat ibiza 6L1 2006 rok 1.4 benzyna 86 koni po 4 dniach postoju przestał odpalać. Komputer OBD pokazał błąd P0606. mówiący o uszkodzonym procesorze ECU, ale znalazłem w sieci ze taki błąd może również powodować czujnik wałka rozrządu który w tym modelu znajduje się u góry silnika. Gdy odpiąłem wtyczkę od czujnika to w wtyczce oraz w czujniku było dużo oleju. Wiec kupiłem nowy czujnik i go wymieniłem błąd został skasowany i już więcej się nie pojawia oraz nie ma innych błędów. Silnik dalej nie odpala. Więc szukałem dalej. Immobilajzer jest sprawny bo kontrolka gaśnie po przekręceniu kluczyka. Pompa paliwa też działa bo słychać jak się załącza na zapłonie, ale żeby być 100% pewny to odpiąłem wąż wychodzący z pompy i podpiąłem wężyk przeźroczysty i dałem go do butelki, po przekręceniu zapłonu szło paliwo z dużym ciśnieniem tak samo zrobiłem za filtrem i zrobiłem też tak przy listwie wtryskowej i wszędzie było tak samo cienienie szło i pchało paliwo do przodu. Wymieniłem przekaźnik z numer 109 który odpowiada za ECU i sterowanie wtryskami, tak wyczytałem w Internecie. Dalej nic, Auto nie odpala. Wyczyściłem wszystkie styki masowe w silniku i dalej nic. Co zauważyłem? że gdy silnik kreci świece są suche więc nie podaje paliwa ale wykluczając pompę postawiłem na Wtryski że się nie otwierają więc sprawdziłem każdą wtyczkę wtryskiwacza osobno na zapłonie. Miedzy pinami na wtyczce napięcie wynosi 9,46V , a gdy wepnę sondę dodatnio do pinu w kostce a sondę minusową przyłożę do silnika wartość wtedy to 12,6 V tyle ile jest na akumulatorze miedzy klemami. Pytanie brzmi czy w tym aucie na zapłonie miedzy pinami na wtryskach powinno być napięcie 12V ? czy powinno być 0V i gdy zaczyna kręcić wtedy sterownik podaje , bądź steruje napięcie ? Również sprawdziłem wszystkie bezpieczniki jakie tylko są możliwe w tym aucie również te blaszkowe. Podsumowując Iskra jest ale świece są suche i na wtyczce wtryskiwaczy jest 9,46 V. Dziękuje za pomoc
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21869599
    piotrekwoj1
    Poziom 43  
    Ocena: 3393
    Wtryskiwacze są sterowane masą czyli na jednym pinie każdego wtryskiwacza powinno być napięcie równe napięciu akumulatora względem minusa akumulatora. Drugi pin to sterowana masa z sterownika silnika. Miernik wrzuć do szafki bo Ci się nie przyda. Weź probówkę zrobioną z żarówki 21W i sprawdź zasilanie na wtryskiwaczach względem minusa akumulatora. Powinna normalnie świecić. Następnie weź probówkę zrobioną z żaróweczki 1,2W taką od podświetlania przycisków w starych autach zegarów wepnij równolegle do wtryskiwacza i zobacz czy mruga podczas kręcenia. Jedno i drugie sprawdź na wszystkich 4 wtryskiwaczach.
  • REKLAMA
  • #3 21869615
    wojtas4t
    Poziom 9  
    Dobrze , sprawdzę w ten sposób. Jadę szukać żarówki 1,2W bo takiej nie posiadam. Dam znać co się wydarzyło

Dodano po 5 [godziny] 33 [minuty]:

Żarówka 21W względem minusa akumulatora świeci mocnym światłem
    Żarówka 1,2W która miała być wpięta w kostkę wtryskiwacza w dwa piny świeci pulsacyjnie zapala się i gaśnie przy próbie odpalenia
  • REKLAMA
  • #4 21869878
    piotrekwoj1
    Poziom 43  
    Ocena: 3393
    Skoro
    wojtas4t napisał:
    Pompa paliwa też działa bo słychać jak się załącza na zapłonie, ale żeby być 100% pewny to odpiąłem wąż wychodzący z pompy i podpiąłem wężyk przeźroczysty i dałem go do butelki, po przekręceniu zapłonu szło paliwo z dużym ciśnieniem tak samo zrobiłem za filtrem i zrobiłem też tak przy listwie wtryskowej i wszędzie było tak samo cienienie szło i pchało paliwo do przodu.

i
    wojtas4t napisał:
    Żarówka 21W względem minusa akumulatora świeci mocnym światłem
    Żarówka 1,2W która miała być wpięta w kostkę wtryskiwacza w dwa piny świeci pulsacyjnie zapala się i gaśnie przy próbie odpalenia

ale
    wojtas4t napisał:
    świece są suche

To jedyne co mi przychodzi do głowy to to, że stanęły wtryskiwacze.
  • Pomocny post
    #5 21869905
    grala1
    Specjalista grupy V.A.G.
    Ocena: 5046
    Niekoniecznie.
    Jeżeli faktycznie żarówka wpięta zamiast wtryskiwacza czy też równolegle, miga przy odpaleniu a wtryskiwacz nie podaje paliwa to może być zbyt niskie ciśnienie paliwa przez co wtryskiwacz się nie otwiera.
    Do sprawdzenia ciśnienie paliwa.
  • #6 21870029
    wojtas4t
    Poziom 9  
    Powiem tak. W listwie wtryskiwaczy jest taki korek do wciśnięcia by sprawdzić czy jest paliwo. Po wciśnięciu tego zaworka paliwo wylatuje ale to tak jakby delikatnie "splunąć" nie ma jakiegoś ogromnego ciśnienia wygląda to tak jakby przechylić rurkę z wodą i po prostu wylatuje. Pompa może podaje paliwo , ale może za mało. Musze wyciągnąć pompę i ją obejrzeć czy nie ma pęknięć albo jakiś widocznych urządzeń. Samochód stał 4 dni wątpię by tak nagle stanęły wszystkie 4 wtryski. Auto po remoncie silnika wraz z rozrządem który ma niecałe 20 tyś. równo zawsze chodził na światłach gdy się stało na czerwonym to było takie wrażenie jakby zgasł bo tak równo chodził i cicho.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #7 21870105
    sigwa18
    Poziom 43  
    Ocena: 3306
    Tam ma być 4 bary. Więc jak tylko pluje to za małe ciśnienie.
  • #8 21870215
    wojtas4t
    Poziom 9  
    Ok , mam filtr paliwa będę go zaraz wymieniać zobaczę czy coś się zmieniło i dla znać

Dodano po 4 [godziny] 54 [minuty]:

Wymiana filtra paliwa rozwiązała sprawę . Dziękuję wszystkim za odpowiedzi 😃

Podsumowanie tematu

✨ Samochód Seat Ibiza 6L1 1.4 86 KM z 2006 roku nie odpala po kilku dniach postoju. Diagnostyka OBD wykazała błąd P0606 wskazujący na uszkodzony procesor ECU, jednak możliwą przyczyną był czujnik wałka rozrządu, który w tym modelu znajduje się na górze silnika i był zalany olejem. Po wymianie czujnika błąd został skasowany, ale silnik nadal nie odpala. Immobilizer działa prawidłowo, a pompa paliwa jest sprawna i dostarcza paliwo pod odpowiednim ciśnieniem do filtra i listwy wtryskowej. Problem nie leży więc w układzie paliwowym ani immobilizerze. Poszukiwania rozwiązania koncentrują się na dalszej diagnostyce ECU, układu zapłonowego oraz wtrysków, w tym pomiarze napięcia na wtryskach, aby ustalić przyczynę braku zapłonu i uruchomienia silnika.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA