logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

TECE podłogówka - po włączeniu pompy ciepłe tylko zasilanie przy zaworze.

robert nawrot 03 Kwi 2026 23:46 240 4
REKLAMA
  • #1 21877095
    robert nawrot
    Poziom 21  
    Ocena: 108
    Witam

Mam pytanie natury technicznej: montując zasobnik cwu poproszono mnie o pomoc przy podłogówce bo kiepsko grzeje.
    Instalacja zrobiona na TeCe więc i rozdzielacz takowy, którego nie mogę rozgryźć a dokładniej co montujący miał na myśli.

Rozdzielacz ogrzewania podłogowego w szafce z pompą, manometrem, przepływomierzami i przewodami

Jak mam pompę wyłączoną to zasilanie i powrót są ciepłe jak tylko włączę to przy głowicy na dole po prawej mam ciepłe zasilanie a reszta zimna.
    Pod tą głowicę na dole po prawej jest podłączona kapilara, która biegnie na lewą stronę w okolice pompy. Na ścianie w pokoju jest sterownik (Salus) do sterowania tego układu.
    Puszka elektryczna widoczna na zdjęciu

Otwarta puszka elektryczna z podłączonymi przewodami, obok element instalacji grzewczej z rotametrem
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21877161
    Magister_123
    Poziom 36  
    Ocena: 974
    W momencie gdy pompa nie pracuje woda swobodnie przepływa od prawej strony dolnej belki wychodząc poprzez prawą stronę górnej belki (zasilanie i powrót z źródła zasilania).
    Gdy uruchomisz pompę całość zaczyna działać zgodnie ze strzałkami na rysunku. Pompa wyciąga zimną wodę z podłogówki przez co masz wrażenie że wszystko się wychładza a tak naprawdę zaczyna działać jak producent przewidział.
    Podstawowe pytania:
    -Co jest źródłem ogrzewania?
    -Czynnik grzewczy jaką ma temperaturę?
    -Pompa zasilająca rozdzielacz w kotłowni jaką ma wydajność?
    -Podłogówka od początku niedogrzewa czy od jakiegoś czasu?

Mosiężny rozdzielacz ogrzewania podłogowego z pompą, zaworami i strzałkami kierunku przepływu
  • REKLAMA
  • #3 21877484
    robert nawrot
    Poziom 21  
    A więc po kolei:

- kocioł gazowy
    - ustawiona na kotle 55 C
    - kocioł nowy po uruchomieniu grzania grzejniki na piętrze b. szybko robią się ciepłe - na dole podłogówka
    - od momentu zamontowania było źle
    Ściągałem głowicę na dole jak i na górze i zero reakcji (głowice na rozdzielaczu). Rozumiem, że te dwie głowice robią za zawór termostatyczny ?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 21877581
    Magister_123
    Poziom 36  
    Ocena: 974
    Górną głowicę załóż i ustaw na 3.
    Dolna głowica (elektryczna) niech pozostanie zdemontowana ale się upewnij że zawór jest otwarty.
    Pompę włącz na stałe do gniazdka.
    Pozostaw taki układ na kilka ładnych godzin a nawet na dobę. Po tym czasie podłoga się wygrzeje.
    Trzeba brać pod uwagę że podłoga jest zimna więc rury po uruchomieniu pompy również staną się zimne.
    Sterownik elektroniczny należy pominąć z racji zbyt dużej bezwładności podłogówki.
    Pompa podłogówki w okresie grzewczym powinna pracować 24h a regulacja temperatury podłogi będzie się odbywać tylko przy pomocy górnego termostatu.
  • #5 21877718
    robert nawrot
    Poziom 21  
    Po wolnym podjadę i przestawię. Do tej pory montowałem rozdzielacze z zaworem trójdrożnym ESBE i działało bez problemu, ale TeCe wymyśliło swój układ.
    Po Twoim rysunku zrozumiałem zasadę działania tego ustrojstwa.
    Dziękuję i pozdrawiam.
REKLAMA