logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wnętrze starego sterownika automatyki Saia PCD2.M120 wraz z modułami rozszerzeń

p.kaczmarek2 06 Kwi 2026 11:26 1353 3

TL;DR

• Pokazano wnętrze starego sterownika przemysłowego Saia PCD2.M120 oraz modułów rozszerzeń PCD2.C100, skupiając się na jednostce bazowej i jej architekturze.
  • Płyta główna siedzi nad magistralą jako osobne PCB, a sekcja komunikacji i zasilania wykorzystuje m.in. DS75176, DS14C89, DS14C88 oraz przetwornicę opartą o L4972A.
  • W części logicznej pracują Xilinx XC9572, MC68340 z 1994 roku i układ zegara V3022, a po bokach magistrali mieszczą się po cztery moduły we/wy.
  • Egzemplarz ma ułamane plastikowe dystanse i brak wyświetlacza, ale mimo ponad 20 lat sprzęt wygląda na potencjalnie uruchamialny.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA
📢 Słuchaj (AI):
  • Wnętrze starego sterownika automatyki Saia PCD2.M120 wraz z modułami rozszerzeń
    Jakiś czas temu prezentowałem wnętrze kasety rozszerzeń Saia PCD2.C100, dziś chciałbym pokazać jej moduł główny, czyli jednostkę bazową PCD2.M120. PCD2.M120 składa się z obudowy, wewnątrz której znajduje się płyta główna oraz magistrala dla modułów we/wy oraz pokrywy z diodami LED, wyświetlaczem i złączem PGU (programowanie). Złącza do kart rozszerzeń znajdują się z boku:
    Płyta główna znajduje się nad magistralą jako osobne PCB. Od razu rzucają się w oczy oznaczenia i bateryjka do podtrzymania czasu. W moim egzemplarzu nie ma wyświetlacza.
    Zdjęcie z drugiej strony; widać gniazda szpilkowe DIP na kości pamięci wraz ze zworką do zmiany trybu.
    Dodatkowe złącza po obu stronach płyty głównej:
    Wnętrze starego sterownika automatyki Saia PCD2.M120 wraz z modułami rozszerzeń Wnętrze starego sterownika automatyki Saia PCD2.M120 wraz z modułami rozszerzeń
    Sposób podłączenia płyty głównej z magistralą na spodzie:
    Moduł z 7580 DS75176 - transceiver RS485:
    W pobliżu są kolejne układy kontroli linii RS485 - DS14C89 i DS14C88. Dodatkowo mamy układy HC30, 74HC14, HC74, 74HC03, LM339D, być może od sterowania magistralą.
    Ciekawym elementem jest widoczny na zdjęciu TICOMEL - model jest zasłonięty, ale można zobaczyć w sieci przykładowy - SD-17-0.63-500 0.63A 500UH. To po prostu cewka. Ten cały układ tam to sekcja zasilania oparta o przetwornicę na L4972A.
    Po sekcji zasilania mamy region z głównymi układami scalonymi. Są tam Xilinx XC9572 (CPLD), MC68340 (procesor z DMA, też wiekowy, 1994 rok) i V3022 (układ zegara - obok widać oscylator).
    Wnętrze starego sterownika automatyki Saia PCD2.M120 wraz z modułami rozszerzeń Wnętrze starego sterownika automatyki Saia PCD2.M120 wraz z modułami rozszerzeń
    Wnętrze starego sterownika automatyki Saia PCD2.M120 wraz z modułami rozszerzeń Zbliżenie na płytę PCB z układem Xilinx XC9572 i sąsiednimi elementami elektronicznymi
    Zdejmijmy teraz płytę główną. Mój egzemplarz musiał komuś upaść, bo są ułamane plastikowe dystanse:
    Spód zielonej płytki PCB z licznymi ścieżkami i lutami na drewnianym blacie
    Po obu stronach magistrali można umieścić po cztery moduły we/wy.
    Wnętrze modułowego sterownika: cztery zielone płytki PCB z pomarańczowymi przekaźnikami i listwami zaciskowymi Plastikowa kaseta z czterema metalowymi prowadnicami i gniazdami na moduły, na drewnianym blacie Płyta drukowana z przekaźnikami, złączami śrubowymi i złączem D-sub na drewnianym blacie
    Mogę jeszcze je pokazać na kilku zdjęciach, ale ogólnie to już te moduły omawiałem: Wnętrze kasety rozszerzeń Saia PCD2.C100 od programowalnego sterownika PCD2
    Trzy zielone płytki PCB z pomarańczowymi przekaźnikami i listwami zaciskowymi na drewnianym stole Zbliżenie na płytę PCB z przełącznikami DIP, układami scalonymi, rezystorami i listwami zaciskowymi Zbliżenie płytek PCB z pomarańczowymi przekaźnikami, układami scalonymi i niebieskimi przełącznikami DIP
    Zbliżenie płytki PCB z pomarańczowymi przekaźnikami, układami scalonymi i niebieskimi przełącznikami DIP Spód zielonej płytki PCB z ośmioma modułami i metalowym złączem z boku na drewnianym blacie

Podsumowując, to był ponad 20-letni przemysłowy sprzęt. W tej części pokazałem jednostkę bazową, karta rozszerzeń była prezentowana osobno. Być może pokazany tu egzemplarz dałoby się uruchomić, choć nie wiem co z wyświetlaczem. Na razie potraktujmy całość jako ciekawostkę - we współczesnych czasach coraz ciężej jest o tego typu budowę sterownika, osobne układy logiczne, osobne kości pamięci, jeszcze w podstawkach DIP... a o ich parametrach nawet nie wspominam.
    Czy pracowaliście z tego typu sterownikami Saia? Kiedy ostatnio widzieliście je używane w praktyce, w jakich zastosowaniach? Jak oceniacie ich budowę i niezawodność?
    Załączniki:
    • PCD1_PCD2_Hardware_Manual_26-737_E.pdf (10.59 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • pcd-2.pdf (2.92 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Fajne? Ranking DIY
    Pomogłem? Kup mi kawę.
    O autorze
    p.kaczmarek2
    Moderator Smart Home
    Inżynier programista z wieloletnim doświadczeniem embedded i full stack developer.
    Specjalizuje się w: embedded, Full-Stack Developer
    p.kaczmarek2 napisał 14518 postów o ocenie 12523, pomógł 652 razy. Jest z nami od 2014 roku.
  • REKLAMA
  • #2 21878307
    jerry1960
    Poziom 37  
    Ocena: 1551
    U nas pracują jeszcze dwa takie sterowniki, można powiedzieć że od 30 lat bezawaryjnie.
  • REKLAMA
  • #3 21878529
    Kris52
    Poziom 24  
    Ocena: 66
    W pewnym robocie przemysłowym do odbioru detali z wtryskarki też były montowane. Z tego co mi się obiło o uszy pracuje do dzisiaj. Mam jeszcze jeden taki sprawny sterownik bez modułów zewnętrznych na półce.
  • #4 21878605
    DJ MHz
    Poziom 26  
    Ocena: 243
    W robocie też trzy przenośniki taśmowe. Okolice 2003 roku chyba coś montowane
📢 Słuchaj (AI):
REKLAMA