logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Renowacja UNIVERSALNEGO PRZYRZĄDU TELEWIZYJNEGO K933.

kupcit 25 Maj 2026 15:46 48 0
REKLAMA
  • Witam.
    Tak jak zapowiadałem, przedstawiam post o renowacji wobulatora Elpo K932.

Zainteresowałem się tym wobulatorem na początku lat 80. XX wieku, a więc ponad 40 lat temu :) Będąc w technikum elektronicznym w moim rodzinnym mieście.
    Będąc krótkofalowcem, budowałem lepsze lub gorsze sprzęciki łączności. Oczywiście trzeba było je jakoś stroić, postanowiłem zbudować wobulator do strojenia głównie P.CZ. odbiorników.
    Zbudowałem najpierw częstościomierz - co jest najprostsze dla amatora, a pomiar częstotliwości jest kluczowy.

Wpadła mi w ręce książka, którą kupił mój ojciec (główny technolog chemik - naprawiający nasz domowy telewizor Nefryt, takie były czasy), o strojeniu telewizorów autorstwa pana Budynka.

Czytając ją, poznałem zasady pomiaru charakterystyk P.CZ. i metody otrzymywania liniowych dewiacji sygnału pomiarowego, metodą mieszania sygnału modulowanego z sygnałem o stałej częstotliwości.
    Jako przykład był schemat i zasada działania wobulatora Elpo 932. Wiedzę skonsumowałem i zacząłem budowę.

Wobulator na 465 kHz i 10,7 MHz wykonałem jako pracę dyplomową w technikum. Takie były częstotliwości, bo odbiornik KF, jaki budowałem, miał podwójną przemianę częstotliwości, a pośrednie pracowały w tych zakresach.

Odbiornik KF w zasadzie skończyłem w 1983 r. i poszedłem na studia el. do Gdańska, również w tym samym roku.

Sentyment do K932 pozostał i obecnie, po zaspokojeniu ważniejszych funkcji życiowych i ustawieniu dzieci, postanowiłem posiąść taki wymarzony przyrząd, w latach 80. - to była wówczas wartość Syrenki!! :).

Posiadam duże, niezagospodarowane poddasze i zamierzam tam stworzyć studio odsłuchowe audio i ekspozycję sprzętu, w tym również Elpo. K932 będzie stroił TV Pegaz, K933 - TV Alga, a K935 - Thomsona T5601.

Te telewizory mam już poddane gruntownej renowacji po 1 szt. i je dalej zbieram jako ciekawe i atrakcyjne przez swój design. - Dodatkowo jeszcze fajny jest jeszcze z kablowym pilotem Alladyn. Pilot obok kanapy i piwa.

Na dodatek!! seria wobulatorów Elpo K931, K932, K933 i wiele innych sprzętów niszowych firmy Elpo była według portalu "Radiomuzeum" produkowana w Rumi, gdzie mieszkam od 25 lat. Co ciekawe, firma o nazwie "Elpo zakład elektromechaniczny Rumia" jest zarejestrowana w Rumi nadal i zajmuje się dziwnymi rzeczami?

Między innymi znane mierniki lamp Elpo też były robione w Rumi. Firma Elpo to podobnie jak Inco (Cyrankiewicza) i kilka innych podmiotów miała wiele oddziałów i szyła nawet jeansy dla dzieci "Szarik" we Wrocławiu i były to firemki - spółdzielnie, własności komunistycznej nomenklatury.
    To były dochodowe tematy.

Mam już skompletowany zestaw wobulatorów Elpo K931, K932, K933, K935.

K931 - renowacja jeszcze nie zaczęta, szukam kolejnego egzemplarza w lepszym stanie,
    K932 - renowacja zaawansowana w 98%.
    K933 - jest prawie skończony w 95%,
    K935 (2 szt.) - w 50%.

Przedstawię teraz proces renowacji wobulatora K932.

Kupiłem go od przemiłego młodego człowieka z okolic Lublina. Był na tylnej ściance napis inwentarzowy "ZURIT LUBLIN...."

Posiadany egzemplarz jest z 1963 r. i był w średnim stanie, brak było dużej korozji, ale powłoki metalu i spoiwa cynowego mocno utlenione.
    Miernik był kompletny, z pokrętłami ebonitowymi w dobrym stanie. Pokrycie lakiernicze nieco zniszczone, kwalifikowało się do malowania, jednak płyta czołowa z napisami wymagała tylko czyszczenia, polerowania
    i korekcji napisów - całe szczęście wgłębionych.

Miernik w tym stanie i w tym wieku wymaga niestety gruntownej renowacji.

Wielu tz. kolekcjonerów ogranicza się do powierzchownego wyczyszczenia, odkurzenia. Jednak efekt jest słaby, a wytłumaczenia że to taki "styl", są tylko wymówką dla lenistwa. Sprzęcik śmierdzi myszami, i jest obrzydliwy, prawie działa tz. coś tam świeci.

Sprzęty w tym wieku zawsze są niesprawne !!, i nie estetyczne, żadna kobieta nie wpuści tego do domu.

Porady zakupowe.

Jeżeli chcemy mieć piękny artefakt technmiczny musimy:

- Ocenić realne możliwości realizacji projektu, trzeba mieć chętnego do sprzedaży, pieniądze, przestrzeń bytową i co najważniejsze - czas i cierpliwość. Wiele sprzętu zdobytego do tz. kolekcji zmienia tylko piwnicę i się tak naprawdę marnuje.

- Kupując trzeba zadbać aby sprzęt był kompletny i miał sprawne kluczowe elementy np. lampę oscyloskopową, transformator, główne elementy mechaniczne.

Renowacja UNIVERSALNEGO PRZYRZĄDU TELEWIZYJNEGO K933. Renowacja UNIVERSALNEGO PRZYRZĄDU TELEWIZYJNEGO K933.
    CDN.

Fajne? Ranking DIY
    O autorze
    kupcit
    Poziom 11  
    kupcit napisał 73 postów o ocenie 12, pomógł 1 razy. Jest z nami od 2021 roku.
  • REKLAMA
REKLAMA