logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Samsung Freestyle SP-LSP3BLA 1 gen – obraz bardzo ciemny, jaka dioda LED?

Zinge 07 Kwi 2026 14:02 249 1
REKLAMA
  • #1 21879061
    Zinge
    Poziom 3  
    Ocena: 13
    Cześć. Zepsuł się Samsung Freestyle 1. generacji SP-LSP3BLA, ten pierwszy… działał normalnie i nagle się zrestartował — a teraz prawie nic nie widać.
    Dioda świeci wewnątrz, ale na około 1/10 mocy… mimo że deklarowana żywotność podświetlenia to około 20 000 godzin, a na pewno nie przepracował nawet połowy tego czasu. Dziwne jest też to, że w ogóle świeci, ale nie z taką mocą, jak powinien — widać go ledwo nawet w ciemności… a wcześniej działał normalnie nawet przy świetle, coś było widać.
    Rozebrałem go, wyczyściłem — w środku nawet nie był szczególnie zakurzony. Wentylator działa, ogólnie wszystko funkcjonuje… sprawdziłem tryby eco i inne ustawienia — wszystko wyłączone. Zrobiłem reset do ustawień fabrycznych — i nadal to samo.
    Gdyby dioda LED całkiem padła, to nie byłoby w ogóle podświetlenia, a nie tylko słabsze… prawda? I w takim urządzeniu powinny być jakieś zabezpieczenia? Jeśli światła jest mniej, to znaczy, że i prąd jest mniejszy, i teoretycznie powinno zadziałać zabezpieczenie z błędem typu „wymień lampę”? Powiedzcie, jaka dokładnie dioda LED tam jest? Jak można ją sprawdzić? Już bym kupił nową, ale nie wiem, jak ją znaleźć. Dzięki.

Wideo z rozbiórki (co jest w środku): https://www.youtube.com/watch?v=7UszIxQ-wQ8
    Instrukcja: https://manuals.plus/m/c938b3375418cb78b5d497...0dca9ac331198b3fd511434bb79b83796c5_optim.pdf
    Post na forum z podobnym problemem, gdzie pomogła wymiana lampy: https://www.reddit.com/r/projectors/comments/...with_samsung_freestyle_splsp3bla_model/?tl=pl
    Słaby, wyblakły obraz z projektora; niewyraźny ekran z polskim tekstem i grafiką kropli
  • REKLAMA
  • #2 21879149
    CMS
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2589
    Od lat nie naprawiam już projektorów, nawet nie znam tego modelu, ale tam są 4 diody, więc problemu szukałbym gdzieś indziej. Obstawiam jakiś problem w układzie optyki. Jakby co, to dostałem kiedyś taką optykę od przyjaciela w ramach "a zobacz jaką mam ciekawostkę - optyka na cztery ledy" (normalnie są trzy więc to faktycznie ciekawostka). Taka optyka musi być bardzo precyzyjnie skalibrowana, i jeśli np. pryzmat minimalnie się przesunął to już może być problem z jasnością obrazu. Zastanawiającym jest jednak to, że wspominasz, że działał normalnie a potem si zrestartował z już znacznie ciemniejszym objawem. Pachnie mi to celowym działaniem producenta i zaprogramowaniem tej "usterki", chyba, że zapomniełeś wspomnieć, że np. upadł :D.

Zinge napisał:
    Post na forum z podobnym problemem, gdzie pomogła wymiana lampy:

Nie pomogła bo klient nie zaakceptował ceny, a moim zdaniem ten serwis albo tą lampę sobie wymyślił, albo zwyczajnie podał zaporową cenę, bo sam nie wiedział jaka jest prawdziwa przyczyna usterki, lub wiedział, że to celowa robota Samsunga.
REKLAMA