logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zamek drzwiowy - klamka nie odbija po rozkręceniu, co źle złożyłem?

1234Monika 26 Kwi 2026 12:35 975 36
Najlepsze odpowiedzi

Dlaczego klamka w trzypunktowym zamku do drzwi drewnianych nie odbija po rozkręceniu i jak poprawnie złożyć sprężynę powrotną?

Klamka zwykle nie odbija przez źle założoną albo zbyt słabą sprężynę powrotną, którą trzeba wstępnie napiąć przy składaniu zamka, najpewniej przy tym pionowym druciku/sprężynie odbojowej pod półksiężycem klamki [#21891397][#21891473] Warto też poluzować śruby łączące połówki zamka, bo zbyt mocne skręcenie potrafi blokować mechanizm, oraz przesmarować wszystkie suwliwe i obrotowe części [#21891196][#21891308][#21891765] Jeśli w zamku są widoczne opory, trzeba sprawdzić też zużycie zapadki/falki i elementów współpracujących, bo wyrobiony narożnik albo opadające drzwi mogą powodować brak powrotu klamki niezależnie od sprężyny [#21891507][#21891636] Gdy oryginalnej sprężyny nie da się poprawnie zaczepić lub jest za słaba, można założyć mocniejszą sprężynę albo zastosować klamkę ze sprężyną powrotną [#21891306][#21891666] W praktyce w tym wątku pomogła właśnie mocniejsza sprężyna i klamka samoodbijająca [#21892181]
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA
  • Pomocny post
    #31 21891703
    bodziot
    Poziom 21  
    Ocena: 92
    Ostatnio naprawiałem podobny zamek, nie trzeba kupować całego kompletu, ja kupiłem tylko wkładkę środkową. Podejrzewam , że w markecie budowlanym nie dostaniesz takiej wkładki, najlepiej udać się z nią do sklepu zaopatrującego stolarzy, oni powinni pomoc dobrać, lub jeśli drzwi były robione na zamówienie, do stolarza, który je wykonał. Sprawdź firmę metalplast Częstochowa, wiele zamków listowych jest właśnie ich produkcji
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #32 21891765
    collie2
    Poziom 26  
    Ocena: 192
    1234Monika napisał:

Czy można naprawić taki zamek? Klamka nie odbija. Po rozkręceniu mogło coś zostać nie tak złożone, ale nie wiem co?

Aż poszedłem do warsztatu i pod hasłem "pokaż kotku co masz w środku" rozkręciłem dwa przydasie. Choć zbudowane są różnie, to w obu przypadkach za odbijanie klamki odpowiada sprężyna (a nawet dwie dla lepszego efektu) umieszczona na ryglu klamki:

Podobnie jest i u ciebie, a nie odbijanie klamki spowodowane jest oporami nie nasmarowanego zamka i ewentualnie dodatkowo - słabą sprężyną wskazaną strzałką. Rada: wyczyścić i przesmarować zamek, skręcić połówki zamka z wyczuciem - nie za mocno i gdyby się klamka jeszcze nieco opierała, to wymienić sprężynę na mocniejszą:

• REKLAMA
  • #33 21891769
    1234Monika
    Poziom 4  
    Ocena: 1
    >>21891636
    Dzisiaj podejmę jeszcze jedną próbę i wykręcę zamek z drzwi.
    Mam jeszcze takie zdjęcia
    Bardzo dziękuję za pomoc.
    Załączniki:
    • Zamek drzwiowy - klamka nie odbija po rozkręceniu, co źle złożyłem? 20260425_113834.jpg (2.12 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Zamek drzwiowy - klamka nie odbija po rozkręceniu, co źle złożyłem? 20260425_154510.jpg (1.87 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #34 21891773
    1234Monika
    Poziom 4  
    >>21891648 takie mam tylko jedne

Dodano po 3 [minuty]:

>>21891765 będę próbowała kupić sprężynę
    Dziękuję

Dodano po 28 [minuty]:

>>21891703

Faktycznie, bardzo duży asortyment i szczegółowe opisy.

Jest szansa, że może coś znajdę
    Dziękuję
  • Pomocny post
    #35 21891999
    Jacekj
    Poziom 24  
    Ocena: 57
    Już komuś pisałem, ale sprężynę za parę złotych znajdziesz na giełdzie samochodowej. Trzeba tylko pogrzebać w pudle.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #36 21892045
    koci50
    Poziom 9  
    Ocena: 7
    1234Monika napisał:
    takie mam tylko jedne

Ale zamki mogą być tego samego producenta, bez wkładki, ale na klucz. Zapadki i sprężyny będą tak samo poukładane.
  • #37 21892181
    1234Monika
    Poziom 4  
    Dzisiaj udało mi się kupić sprężynę mocniejszą i trochę większą średnicę, klamkę samoodbijającą i chyba wszystko działa

Nie udało mi się zaczepić nigdzie tej 4 sprężyny napinającej.
    Więc klamka odbija na jednej sprężynie i tym mechanizmem, który jest w samej klamce.
    Zobaczymy, jak długo będzie działało

Bardzo wszystkim dziękuję za pomoc.
    Uważam, że to świetne miejsce, w którym ludzie mający takie cenne informacje po prostu się nimi dzielą.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy zamka trzypunktowego do drzwi drewnianych, w którym po rozkręceniu i ponownym złożeniu klamka nie odbija. Pytanie dotyczy możliwości naprawy oraz tego, czy podczas składania mogło zostać coś nieprawidłowo zamontowane w mechanizmie zamka lub klamki.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA