logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zamek drzwiowy - klamka nie odbija po rozkręceniu, co źle złożyłem?

1234Monika 26 Kwi 2026 12:35 972 36
Najlepsze odpowiedzi

Dlaczego klamka w trzypunktowym zamku do drzwi drewnianych nie odbija po rozkręceniu i jak poprawnie złożyć sprężynę powrotną?

Klamka zwykle nie odbija przez źle założoną albo zbyt słabą sprężynę powrotną, którą trzeba wstępnie napiąć przy składaniu zamka, najpewniej przy tym pionowym druciku/sprężynie odbojowej pod półksiężycem klamki [#21891397][#21891473] Warto też poluzować śruby łączące połówki zamka, bo zbyt mocne skręcenie potrafi blokować mechanizm, oraz przesmarować wszystkie suwliwe i obrotowe części [#21891196][#21891308][#21891765] Jeśli w zamku są widoczne opory, trzeba sprawdzić też zużycie zapadki/falki i elementów współpracujących, bo wyrobiony narożnik albo opadające drzwi mogą powodować brak powrotu klamki niezależnie od sprężyny [#21891507][#21891636] Gdy oryginalnej sprężyny nie da się poprawnie zaczepić lub jest za słaba, można założyć mocniejszą sprężynę albo zastosować klamkę ze sprężyną powrotną [#21891306][#21891666] W praktyce w tym wątku pomogła właśnie mocniejsza sprężyna i klamka samoodbijająca [#21892181]
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA
  • #1 21891158
    1234Monika
    Poziom 4  
    Ocena: 1
    Dzień dobry.
    Czy można naprawić taki zamek?
    Klamka nie odbija.
    Po rozkręceniu mogło coś zostać nie tak złożone, ale nie wiem co?

Otwarty mechanizm zamka drzwiowego z widocznymi sprężynami i gniazdem kwadratowym na trzpień klamki

AI: Jaki to dokładnie zamek/klamka — marka, model albo chociaż typ drzwi i zamka?
    Zamek trzypunktowy.
    Do drzwi drewnianych.
    AI: Co dokładnie było rozkręcane i czy możesz dodać zdjęcia środka zamka/klamki po złożeniu?
    Zamek.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 21891196
    wojtek1234321
    Poziom 36  
    Ocena: 1128
    Takie zamki, tego typu, też są wrażliwe na zbyt mocne, ciasne skręcenie śrub mocujących obydwie połówki zamka, czasami wystarcza lekkie poluźnienie tych wkrętów...
  • REKLAMA
  • #4 21891284
    1234Monika
    Poziom 4  
    Spróbuję poluzować.

Dodano po 4 [minuty]:

A mogę zabrać tę sprężynkę i zastąpić czymś innym?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 21891306
    balonika3
    Poziom 43  
    Ocena: 3693
    1234Monika napisał:
    A mogę zabrać ta sprezynke i zastąpić czymś innym?

Możesz dać mocniejszą sprężynę (chodzi o tą z lewej strony na zdjęciu) - będzie lepiej podnosić klamkę.
  • REKLAMA
  • #6 21891307
    1234Monika
    Poziom 4  
    >>21891306 tak myślałam, ale gdzie taką kupić?
  • Pomocny post
    #7 21891308
    Jacekj
    Poziom 24  
    Ocena: 57
    Wydaje mi się, że zamek jest dobrze złożony, wątpliwości mam co do dolnej sprężyny. Przesmaruj wszystkie suwliwe i obrotowe części smarem.
    Pozdrawiam
  • Pomocny post
    #8 21891375
    balonika3
    Poziom 43  
    1234Monika napisał:

Może w jakimś markecie budowlanym.
  • Pomocny post
    #9 21891380
    mojepetro
    Poziom 21  
    Ocena: 91
    1234Monika napisał:
    Markety takim drobiazgiem się nie zajmują. Próbuj szukać w sklepach metalowych. Nie wiem skąd jesteś, ale w Gdańsku są 3 takie specjalistyczne sklepy.
  • Pomocny post
    #10 21891392
    ta_tar
    Poziom 41  
    Ocena: 2038
    Tak dla jasności pokaż zdjęcie pokrywy tego zamka.
  • Pomocny post
    #11 21891397
    popromienny
    Poziom 25  
    Ocena: 162
    Witam, ja w tym zamku widzę na zdjęciu 4 sprężynki i ta 'czwarta - jest luźna' / nie jest niczym podparta - czyli nie jest wstępnie napięta i jest to właśnie sprężynka 'odbojowa' do klamki : ten pionowy 'drucik', który widać na ok. 4 - 5 mm wystający spod 'półksiężyca', w który wchodzi kwadratowy trzpień klamki.
    Najprawdopodobniej w trakcie nakładania pokrywy / trzeba ten 'drucik - napiąć wstępnie', żeby klamka odbijała, tylko jego zaczep - jest prawdopodobnie pod pokrywą zamka, której nie ma na zdjęciu...?
    Mam inne zamki [ 'NOS' - ale bardzo stare, z lat 60 / 70-tych ] i nie wiem dokładnie - jak ta sprężynka jest akurat w tym zamku 'napinana wstępnie' - tylko widzę na zdjęciu właśnie taką 'luźną końcówkę' tej sprężynki odbojowej klamki, niczym nie podpartą...
    Pozdrawiam.
    Załączniki:
    • Zamek drzwiowy - klamka nie odbija po rozkręceniu, co źle złożyłem? 2490521900_1777199571.jpg (298.51 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • Pomocny post
    #12 21891436
    cirrostrato
    Poziom 38  
    Ocena: 952
    Ja bym podjechał do marketu budowlanego i kupił nowy IDENTYCZNY zamek, ceny do ok. 50zł, tylko trzeba mieć stary na wzór, sam to przerabiałem niedawno, ilość typorozmiarów ogromna, trzeba zwrócić uwagę na każdy szczegół i wymiar, jedno fajne, że praktycznie każdy da się przestawić (łatwiej lub trudniej/rozbierając) na lewy lub prawy lub od razu można kupić odpowiedni. Wymieniałem na nowy zamek po ponad 30-tu latach, wątpiłem czy odpowiedni dostanę a kupiłem nówkę za 35zł, w moim przypadku w Leroy Merlin.
  • Pomocny post
    #13 21891438
    mojepetro
    Poziom 21  
    Ocena: 91
    popromienny napisał:
    Najprawdopodobniej w trakcie nakładania pokrywy / trzeba ten 'drucik - napiąć wstępnie', żeby klamka odbijała, tylko jego zaczep - jest prawdopodobnie pod pokrywą zamka, której nie ma na zdjęciu...?
    A może tak jak na foto - zaczepem jest ten słupek?
    Popromienny - gratuluję spostrzegawczości, nie zauważyłem tej czwartej sprężynki.

PS
    Przepraszam - mój błąd, kierunek napięcia sprężynki jest przeciwny niż strzałka pokazana na moim zdjęciu.
    Załączniki:
    • Zamek drzwiowy - klamka nie odbija po rozkręceniu, co źle złożyłem? 2490521900_1777199571.jpg (256.31 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • Pomocny post
    #14 21891443
    koci50
    Poziom 9  
    Ocena: 7
    [

To jest inny typ, ale ta długa sprężynka u Ciebie nie powinna być tak jak w tym typie?
  • Pomocny post
    #15 21891473
    popromienny
    Poziom 25  
    Ocena: 162
    Tego typu sprężynki / '0,5 - 1 zwojowe' muszą działać, czyli być napięte wstępnie jeszcze przed zamontowaniem klamek, żeby 'podnosiły do poziomu' klamki po włożeniu w element 'odbojowy', np. ciężkie klamki mosiężne, stalowe, itp. - nie mogą one 'opadać pod własnym ciężarem', sprężyna nie może 'zaczynać działać po chwili', po naciśnięciu - tylko musi być 'naszpanowana' od początku.
    Dlatego stosuje się przeważnie ich w miarę mocne wstępne napinanie / poniżej przykład akurat z mojego starego zamka 'NOS', jeszcze na 'zabytkowe klucze', bez wkładki patentowej :
    Załączniki:
    • Zamek drzwiowy - klamka nie odbija po rozkręceniu, co źle złożyłem? IMG20260426201551.jpg (191.1 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #17 21891502
    1234Monika
    Poziom 4  
    [postid:708e945a22]21891392[/pos Zamek drzwiowy - klamka nie odbija po rozkręceniu, co źle złożyłem?20260424_1..738.jpg (3.63 MB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik. tid][/postid:708e945a22]
  • #18 21891505
    1234Monika
    Poziom 4  
    >>21891438 Tam właśnie wszystko mi się rozpadło, jak rozkręciłam zamek.
    O ile sprężynkę domyśliłam się jak złożyć, to już reszta była trudna tam, gdzie wchodzi klamka.
  • Pomocny post
    #19 21891507
    elktrod
    Poziom 41  
    Ocena: 1350
    Dyskusja się rozwija a pewnie jak zwykle brak zdjęcia zamka od czoła lub z obu stron dekli aby rozpoznać producenta i znaleźć właściwe rozwiązanie, czasem mogą pomóc zdjęcia metek z framugi drzwi, bo może producent drzwi i zamka jest ten sam?
    Ponadto zapadka czy też przez innych nazywana: stalowa falka zatrzaskowa u Ciebie jest wygryziona (zużyta, wyrobiona) z jednej strony a jeżeli z przyczyny opadających z biegiem czasu drzwi lub opadającej futryny, no to blaszka profilu gdzie wchodzi ta zapadka (falka) może powodować to, że nie cofa Ci się klamka a więc zdalnie możemy Ci nie pomóc, bo trzeba być tam u Ciebie na miejscu aby zdiagnozować usterkę...
    To też może być przyczyna nie odbijania klamki i choćbyś tam dwie czy trzy sprężyny założyła lub jedną mocniejszą to taką wadę nie przezwyciężą żadne sprężyny....
  • #20 21891511
    1234Monika
    Poziom 4  
    >>21891436
    To zamek trzypunktowy, na internecie widzę takie za 500 zł.
    Więc wolałabym naprawić.

Dodatkowo zwykłego nie można przekręcić, bo wnęka na zamek jest wydrążona tak wielka, że nie ma do czego go przykręcić.
  • Pomocny post
    #21 21891518
    elktrod
    Poziom 41  
    1234Monika napisał:
    To zamek trzypunktowy na internecie widzę takie za 500 zł
    Poproszę o link do tego zamka o ile to nie tajemnica od początku?
    PS. Aby nie wydawać 500 złotych, to nieraz szukałem właściwej sprężyny o właściwych rozmiarach i właściwej sprężystości nawet jeden rok i takie mam w swoich zapasach, ale u Ciebie problem jest chyba bardziej złożony oprócz ułożenia sprężyn... O czym czytaj wyżej, bo piszemy posty w tym samym czasie i możemy się mijać w dyskusji... A na pewno się mijamy bo zanim napisałem poprzedni post to zamieściłaś zdjęcie jednej ze stron zamka Link ale od czoła nadal brak zdjęcia... A tam także bywają oznaczenia...
    Te dwie sprężyny na sobie widoczne nawet w tym linku to nie jest właściwe rozwiązanie!!!
  • #22 21891529
    1234Monika
    Poziom 4  
    >>21891518
    Nie wiem, jak dodać link.
    Widziałam takie na Allegro.
    Pewnie i tak by nie pasował, jakbym zamówiła.
    Tam wszystko musi pasować do siebie idealnie.
    A to są drzwi zrobione przez stolarza z dziwnie zwymiarowanymi wnękami.
    Jutro jeszcze spróbuję rozkręcić zamek.
    Może coś z sugestii pomoże.

Bardzo dziękuję wszystkim, jestem bardzo mile zaskoczona, że jest tyle osób, które poświęcają swój czas, żeby pomóc innym.

Dodano po 2 [minuty]:

>>21891518 Zamek drzwiowy - klamka nie odbija po rozkręceniu, co źle złożyłem?Screenshot...llegro.jpg (254.62 kB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #23 21891532
    1234Monika
    Poziom 4  
    >>21891518 >>21891529
    To może być taki
    Ale nie mam pewności

Dodano po 17 [minuty]:

>>21891518
    To gdzie powinna być ta sprężyna?
  • #24 21891549
    elktrod
    Poziom 41  
    1234Monika napisał:
    Nie wiem jak dodać link.
    Gdy jesteś na stronie swojego zamka to kursorem myszki wjeżdżasz na linijkę adresu i tam kliknij raz, potem naciśnij CTRL+A co znaczy zaznacz cały adres ALL apotem naciśnij CTRL+C co znaczy kopiuj - COPY do pamięci komputera,
    Zamek drzwiowy - klamka nie odbija po rozkręceniu, co źle złożyłem? potem otwierasz okienko odpowiedzi w forum ELEKTRODA i klikasz w nie a potem naciskasz CTRL+V (wstaw) link i to jest najprostszy sposób:
    bo ląduje tu np.taki link https://hatpol.pl/zamek-wpuszczany-3585-dla-smartlock-rcf-p-514.html
    Zrzut ekranu forum Elektroda z instrukcją kopiowania linku i wklejania go w odpowiedzi i klikasz niżej "Odpowiedź..". Można i inaczej poprzez edycję już wysłanego postu.. itd itp...
    Przy okazji zaznaczyłem Ci jak wiele wymiarów potrzeba aby dobrać zamek innego producenta być może tańszy - już nawet zrezygnowałem z rysowania strzałek bo wszystko to mija się z celem gdy nie masz suwmiarki... Ale jak chcesz uniknąć kosztów to bez suwmiarki i bez dokładnego "zwymiarowania" wszystkich ważnych elementów swojego zamka nie znajdziesz nigdy tańszego zamiennika.... :)
    1234Monika napisał:
    To gdzie powinna być ta sprężyna?
    Bez linka nie wiem z czym mam do czynienia, bo w piwnicy mam sporo zamków a nie wiem czy mam taki jak Ty a nie będę wszystkich rozkręcał bo to też się mija z celem gdy nie mam dokładnie takiego i tego producenta co Ty masz... A gdybym ja nie miał to jak podasz linka to może kto inny ma i rozkręci i Ci pomoże zdjęciem gdzie te sprężyny mają być, bo bez tego ani rusz - to tylko kupno tego za 500 złotych...
    Patrząc na Twój zamek poważnie się zastanów, czy nie było jeszcze takiej sprężyny z drutu ale nie spiralnej:
    https://forum.budujemydom.pl/topic/41985-naprawa-zamka-wpuszczanego/ oznaczonej nr 1 w tym linku na co wskazywałyby zadrapania wewnątrz komory Twojego zamka mniej więcej w tych miejscach gdzie jest ta sprężyna z tego linku?
    Ona mogła być nie tylko z drutu, ale i ze sprężystego płaskownika...
    Mało kto Ci pomoże, kto nie miał Twojego zamka i nie ma go fizycznie w rękach, bo zdalna pomoc nawet z manualną intuicją bez manualnego dotyku na nic się zdaje... Trzeba zapoznać fizycznie a nie zdalnie jakiegoś zdolnego mechanika :) . A piszę to w kontekście takim, że dzisiaj kobiety boją się kontaktów osobistych jak diabeł święconej wody... A niestety, w ciążę zdalnie nie da się zajść, bo było to podobno możliwe ale tylko raz około 2000 lat temu... :)
    Jeżeli chodzi ci o taki zamek "Maco 55/92 E 92 DM 55 zamek zasuwnica listwa czoło 16 mm": Link to ciężko o jakieś pomocniki w internecie bo sam się borykam z problemem zamka listwowego w drzwiach balkonowych ale co innego mam uszkodzone - co kosztuje ponad 1000 złotych i na razie w inny sposób obchodzę mój problem...
    Rozpatrz też taką możliwość położenia dwóch sprężyn osobno a nie jedna na drugiej:
    Zaprawdę, aby rozwiązywać krzyżówki, muszę posiadać w ręku długopis a jeszcze lepiej mi to idzie gdy siedzę (nie powiem na czym), aby rozwiązywać zagadki tego typu jak Twoja muszę posiadać w ręku zamek... To jest tak, że układacze kostek Rubika w parę sekund ją ułożą gdy ją mają rękach a wytłumaczenie tego tutaj na forum pisząc zajęłoby im zapewne sporo czasu przy tysiącu a jak ostatnio usłyszałem nawet przy sporo większej ilości możliwych kombinacji rozwiązań... Dla przykładu zamieszczam jeszcze tutaj jedną grafikę ile wymiarów odgrywa rolę:
  • #25 21891625
    1234Monika
    Poziom 4  
    >>21891549
    Wiem, że bez zamka w ręku to ciężko rozwiązać ten problem, a już na pewno zdalna naprawa to przecież łamigłówka przy takim mechanizmie.
    Nazwy producenta tego zamka nie ma nigdzie wyłoczonej na częściach metalowych, a opisy na naklejkach zmyły się po użyciu spreju ze smarem.
    Dodam tylko, że drzwi są ponad 20-letnie, więc linku tego zamka, co mam, nie znalazłam nigdzie.
    A same drzwi też nie mają nazwy własnej, to drzwi robione przez stolarza, z którym nie mam kontaktu.
  • #26 21891636
    elktrod
    Poziom 41  
    Czasem daleko się szuka a nazwa może być od czoła:
    Jak będziesz miała zamek wykręcony to jednak proponuję odrysować go na papierze i zmierzyć wszelkie wymiary na wzór tego: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic4172196.html#21891636#gallery-11
    Zdjęcia drugiej strony wnętrza zamka czyli przykrywek komory z obu stron także mogą pomóc obserwując istniejące stare zadrapania (wyrobienia) itd itp...
    Według mnie uszkodzenie zatrzasku (zapadki, falki) polegające na wytarciu się narożnika pokazane czerwonym kółeczkiem na tym zdjęciu https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic4172196.html#21891648#gallery-6 dyskwalifikuje zamek i kwalifikuje do wymiany. Ktoś zapewne ratował się dołożeniem drugiej spręży, co na chwilę pomogło ale tylko na chwilę w celu przezwyciężenia oporów powstających w czasie zacinania się.. Takiego uszkodzenia nie naprawisz w prosty sposób, bo tego wyrobionego i brakującego narożnika materiału nie za bardzo da się nadspawać i doprowadzić do używalności...
    Pozdrawiam
  • Pomocny post
    #27 21891648
    koci50
    Poziom 9  
    Ocena: 7
    1234Monika napisał:
    Wiem, że bez zamka w ręku to ciężko rozwiązać ten problem, a już na pewno zdalna naprawa to przecież łamigłówka przy takim mechanizmie.

Na pewno masz drugie drzwi w domu, sprawdź, czy jest tam taki sam zamek. Będziesz mogła go ostrożnie rozkręcić i podglądnąć, jak wszystko jest ułożone.
  • Pomocny post
    #28 21891655
    Jacekj
    Poziom 24  
    Ocena: 57
    Główny wymiar zamka, to odległość między mocowaniem klamki, a otworem na wkładkę. Ja mam 90-tki w domu, czyli u mnie ten wymiar to 90, są też chyba 60-tki, czy może 70-tki. Ważny jest też rozstaw śrub mocujących zamek do drzwi.
    Pozdrawiam
  • Pomocny post
    #29 21891666
    balonika3
    Poziom 43  
    >>21891529 To jest zamek do drzwi PCV i ceny faktycznie takie są. Jeden z kolegów słusznie zauważył mało widoczną sprężynę, na której należy się skupić. Jeżeli jednak w żaden sposób nie uda się naprawić zamka, to ratunkiem może być zakup klamki ze sprężyną powrotną. Wyjdzie zdecydowanie taniej, niż nowy zamek.
  • #30 21891698
    elktrod
    Poziom 41  
    Mam jeszcze jedną propozycję do sprawdzenia:
    Oczywiście mogę się mylić bo zdjęcie dwuwymiarowe nie odzwierciedla trzech wymiarów i nie mam możliwości sprawdzenia korelacji obu w/w elementów w stosunku do siebie w czasie nacisku klamki i puszczenia jej bo wydaje mi się, że w tym położeniu po wkręceniu śrubki od szyldu nie pozwala ona na obrót elementu znajdującego się pod spodem i może dlatego "nie odbija" jak napisałaś w pierwszym poście. W każdym razie do sprawdzenia są w sumie na szczęście tylko trzy położenia. Przed włożeniem do drzwi wypróbuj każdą pozycję z włożonymi na czas próby śrubkami od szyldu... Pozdrawiam...

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy zamka trzypunktowego do drzwi drewnianych, w którym po rozkręceniu i ponownym złożeniu klamka nie odbija. Pytanie dotyczy możliwości naprawy oraz tego, czy podczas składania mogło zostać coś nieprawidłowo zamontowane w mechanizmie zamka lub klamki.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA