Dlaczego klamka w trzypunktowym zamku do drzwi drewnianych nie odbija po rozkręceniu i jak poprawnie złożyć sprężynę powrotną?
Klamka zwykle nie odbija przez źle założoną albo zbyt słabą sprężynę powrotną, którą trzeba wstępnie napiąć przy składaniu zamka, najpewniej przy tym pionowym druciku/sprężynie odbojowej pod półksiężycem klamki [#21891397][#21891473] Warto też poluzować śruby łączące połówki zamka, bo zbyt mocne skręcenie potrafi blokować mechanizm, oraz przesmarować wszystkie suwliwe i obrotowe części [#21891196][#21891308][#21891765] Jeśli w zamku są widoczne opory, trzeba sprawdzić też zużycie zapadki/falki i elementów współpracujących, bo wyrobiony narożnik albo opadające drzwi mogą powodować brak powrotu klamki niezależnie od sprężyny [#21891507][#21891636] Gdy oryginalnej sprężyny nie da się poprawnie zaczepić lub jest za słaba, można założyć mocniejszą sprężynę albo zastosować klamkę ze sprężyną powrotną [#21891306][#21891666] W praktyce w tym wątku pomogła właśnie mocniejsza sprężyna i klamka samoodbijająca [#21892181]
Dzień dobry. Czy można naprawić taki zamek? Klamka nie odbija. Po rozkręceniu mogło coś zostać nie tak złożone, ale nie wiem co?
AI: Jaki to dokładnie zamek/klamka — marka, model albo chociaż typ drzwi i zamka? Zamek trzypunktowy. Do drzwi drewnianych. AI: Co dokładnie było rozkręcane i czy możesz dodać zdjęcia środka zamka/klamki po złożeniu? Zamek.
Takie zamki, tego typu, też są wrażliwe na zbyt mocne, ciasne skręcenie śrub mocujących obydwie połówki zamka, czasami wystarcza lekkie poluźnienie tych wkrętów...
Witam, ja w tym zamku widzę na zdjęciu 4 sprężynki i ta 'czwarta - jest luźna' / nie jest niczym podparta - czyli nie jest wstępnie napięta i jest to właśnie sprężynka 'odbojowa' do klamki : ten pionowy 'drucik', który widać na ok. 4 - 5 mm wystający spod 'półksiężyca', w który wchodzi kwadratowy trzpień klamki.
Najprawdopodobniej w trakcie nakładania pokrywy / trzeba ten 'drucik - napiąć wstępnie', żeby klamka odbijała, tylko jego zaczep - jest prawdopodobnie pod pokrywą zamka, której nie ma na zdjęciu...?
Mam inne zamki [ 'NOS' - ale bardzo stare, z lat 60 / 70-tych ] i nie wiem dokładnie - jak ta sprężynka jest akurat w tym zamku 'napinana wstępnie' - tylko widzę na zdjęciu właśnie taką 'luźną końcówkę' tej sprężynki odbojowej klamki, niczym nie podpartą...
Pozdrawiam.
Załączniki:
2490521900_1777199571.jpg(298.51 KB)
Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
Ja bym podjechał do marketu budowlanego i kupił nowy IDENTYCZNY zamek, ceny do ok. 50zł, tylko trzeba mieć stary na wzór, sam to przerabiałem niedawno, ilość typorozmiarów ogromna, trzeba zwrócić uwagę na każdy szczegół i wymiar, jedno fajne, że praktycznie każdy da się przestawić (łatwiej lub trudniej/rozbierając) na lewy lub prawy lub od razu można kupić odpowiedni. Wymieniałem na nowy zamek po ponad 30-tu latach, wątpiłem czy odpowiedni dostanę a kupiłem nówkę za 35zł, w moim przypadku w Leroy Merlin.
Najprawdopodobniej w trakcie nakładania pokrywy / trzeba ten 'drucik - napiąć wstępnie', żeby klamka odbijała, tylko jego zaczep - jest prawdopodobnie pod pokrywą zamka, której nie ma na zdjęciu...?
A może tak jak na foto - zaczepem jest ten słupek?
Popromienny - gratuluję spostrzegawczości, nie zauważyłem tej czwartej sprężynki.
PS
Przepraszam - mój błąd, kierunek napięcia sprężynki jest przeciwny niż strzałka pokazana na moim zdjęciu.
Załączniki:
2490521900_1777199571.jpg(256.31 KB)
Tego typu sprężynki / '0,5 - 1 zwojowe' muszą działać, czyli być napięte wstępnie jeszcze przed zamontowaniem klamek, żeby 'podnosiły do poziomu' klamki po włożeniu w element 'odbojowy', np. ciężkie klamki mosiężne, stalowe, itp. - nie mogą one 'opadać pod własnym ciężarem', sprężyna nie może 'zaczynać działać po chwili', po naciśnięciu - tylko musi być 'naszpanowana' od początku.
Dlatego stosuje się przeważnie ich w miarę mocne wstępne napinanie / poniżej przykład akurat z mojego starego zamka 'NOS', jeszcze na 'zabytkowe klucze', bez wkładki patentowej :
Załączniki:
IMG20260426201551.jpg(191.1 KB)
>>21891438 Tam właśnie wszystko mi się rozpadło, jak rozkręciłam zamek.
O ile sprężynkę domyśliłam się jak złożyć, to już reszta była trudna tam, gdzie wchodzi klamka.
Dyskusja się rozwija a pewnie jak zwykle brak zdjęcia zamka od czoła lub z obu stron dekli aby rozpoznać producenta i znaleźć właściwe rozwiązanie, czasem mogą pomóc zdjęcia metek z framugi drzwi, bo może producent drzwi i zamka jest ten sam?
Ponadto zapadka czy też przez innych nazywana: stalowa falka zatrzaskowa u Ciebie jest wygryziona (zużyta, wyrobiona) z jednej strony a jeżeli z przyczyny opadających z biegiem czasu drzwi lub opadającej futryny, no to blaszka profilu gdzie wchodzi ta zapadka (falka) może powodować to, że nie cofa Ci się klamka a więc zdalnie możemy Ci nie pomóc, bo trzeba być tam u Ciebie na miejscu aby zdiagnozować usterkę...
To też może być przyczyna nie odbijania klamki i choćbyś tam dwie czy trzy sprężyny założyła lub jedną mocniejszą to taką wadę nie przezwyciężą żadne sprężyny....
To zamek trzypunktowy na internecie widzę takie za 500 zł
Poproszę o link do tego zamka o ile to nie tajemnica od początku?
PS. Aby nie wydawać 500 złotych, to nieraz szukałem właściwej sprężyny o właściwych rozmiarach i właściwej sprężystości nawet jeden rok i takie mam w swoich zapasach, ale u Ciebie problem jest chyba bardziej złożony oprócz ułożenia sprężyn... O czym czytaj wyżej, bo piszemy posty w tym samym czasie i możemy się mijać w dyskusji... A na pewno się mijamy bo zanim napisałem poprzedni post to zamieściłaś zdjęcie jednej ze stron zamka Link ale od czoła nadal brak zdjęcia... A tam także bywają oznaczenia...
Te dwie sprężyny na sobie widoczne nawet w tym linku to nie jest właściwe rozwiązanie!!!
>>21891518 Nie wiem, jak dodać link.
Widziałam takie na Allegro.
Pewnie i tak by nie pasował, jakbym zamówiła.
Tam wszystko musi pasować do siebie idealnie.
A to są drzwi zrobione przez stolarza z dziwnie zwymiarowanymi wnękami.
Jutro jeszcze spróbuję rozkręcić zamek.
Może coś z sugestii pomoże.
Bardzo dziękuję wszystkim, jestem bardzo mile zaskoczona, że jest tyle osób, które poświęcają swój czas, żeby pomóc innym.
Dodano po 2 [minuty]:
>>21891518Screenshot...llegro.jpg (254.62 kB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
Gdy jesteś na stronie swojego zamka to kursorem myszki wjeżdżasz na linijkę adresu i tam kliknij raz, potem naciśnij CTRL+A co znaczy zaznacz cały adres ALL apotem naciśnij CTRL+C co znaczy kopiuj - COPY do pamięci komputera,
potem otwierasz okienko odpowiedzi w forum ELEKTRODA i klikasz w nie a potem naciskasz CTRL+V (wstaw) link i to jest najprostszy sposób:
bo ląduje tu np.taki link https://hatpol.pl/zamek-wpuszczany-3585-dla-smartlock-rcf-p-514.html i klikasz niżej "Odpowiedź..". Można i inaczej poprzez edycję już wysłanego postu.. itd itp...
Przy okazji zaznaczyłem Ci jak wiele wymiarów potrzeba aby dobrać zamek innego producenta być może tańszy - już nawet zrezygnowałem z rysowania strzałek bo wszystko to mija się z celem gdy nie masz suwmiarki... Ale jak chcesz uniknąć kosztów to bez suwmiarki i bez dokładnego "zwymiarowania" wszystkich ważnych elementów swojego zamka nie znajdziesz nigdy tańszego zamiennika....
1234Monika napisał:
To gdzie powinna być ta sprężyna?
Bez linka nie wiem z czym mam do czynienia, bo w piwnicy mam sporo zamków a nie wiem czy mam taki jak Ty a nie będę wszystkich rozkręcał bo to też się mija z celem gdy nie mam dokładnie takiego i tego producenta co Ty masz... A gdybym ja nie miał to jak podasz linka to może kto inny ma i rozkręci i Ci pomoże zdjęciem gdzie te sprężyny mają być, bo bez tego ani rusz - to tylko kupno tego za 500 złotych...
Patrząc na Twój zamek poważnie się zastanów, czy nie było jeszcze takiej sprężyny z drutu ale nie spiralnej:
https://forum.budujemydom.pl/topic/41985-naprawa-zamka-wpuszczanego/ oznaczonej nr 1 w tym linku na co wskazywałyby zadrapania wewnątrz komory Twojego zamka mniej więcej w tych miejscach gdzie jest ta sprężyna z tego linku?
Ona mogła być nie tylko z drutu, ale i ze sprężystego płaskownika...
Mało kto Ci pomoże, kto nie miał Twojego zamka i nie ma go fizycznie w rękach, bo zdalna pomoc nawet z manualną intuicją bez manualnego dotyku na nic się zdaje... Trzeba zapoznać fizycznie a nie zdalnie jakiegoś zdolnego mechanika . A piszę to w kontekście takim, że dzisiaj kobiety boją się kontaktów osobistych jak diabeł święconej wody... A niestety, w ciążę zdalnie nie da się zajść, bo było to podobno możliwe ale tylko raz około 2000 lat temu... Jeżeli chodzi ci o taki zamek "Maco 55/92 E 92 DM 55 zamek zasuwnica listwa czoło 16 mm": Link to ciężko o jakieś pomocniki w internecie bo sam się borykam z problemem zamka listwowego w drzwiach balkonowych ale co innego mam uszkodzone - co kosztuje ponad 1000 złotych i na razie w inny sposób obchodzę mój problem...
Rozpatrz też taką możliwość położenia dwóch sprężyn osobno a nie jedna na drugiej:
Zaprawdę, aby rozwiązywać krzyżówki, muszę posiadać w ręku długopis a jeszcze lepiej mi to idzie gdy siedzę (nie powiem na czym), aby rozwiązywać zagadki tego typu jak Twoja muszę posiadać w ręku zamek... To jest tak, że układacze kostek Rubika w parę sekund ją ułożą gdy ją mają rękach a wytłumaczenie tego tutaj na forum pisząc zajęłoby im zapewne sporo czasu przy tysiącu a jak ostatnio usłyszałem nawet przy sporo większej ilości możliwych kombinacji rozwiązań... Dla przykładu zamieszczam jeszcze tutaj jedną grafikę ile wymiarów odgrywa rolę:
>>21891549 Wiem, że bez zamka w ręku to ciężko rozwiązać ten problem, a już na pewno zdalna naprawa to przecież łamigłówka przy takim mechanizmie.
Nazwy producenta tego zamka nie ma nigdzie wyłoczonej na częściach metalowych, a opisy na naklejkach zmyły się po użyciu spreju ze smarem.
Dodam tylko, że drzwi są ponad 20-letnie, więc linku tego zamka, co mam, nie znalazłam nigdzie.
A same drzwi też nie mają nazwy własnej, to drzwi robione przez stolarza, z którym nie mam kontaktu.
Czasem daleko się szuka a nazwa może być od czoła:
Jak będziesz miała zamek wykręcony to jednak proponuję odrysować go na papierze i zmierzyć wszelkie wymiary na wzór tego: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic4172196.html#21891636#gallery-11 Zdjęcia drugiej strony wnętrza zamka czyli przykrywek komory z obu stron także mogą pomóc obserwując istniejące stare zadrapania (wyrobienia) itd itp...
Według mnie uszkodzenie zatrzasku (zapadki, falki) polegające na wytarciu się narożnika pokazane czerwonym kółeczkiem na tym zdjęciu https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic4172196.html#21891648#gallery-6 dyskwalifikuje zamek i kwalifikuje do wymiany. Ktoś zapewne ratował się dołożeniem drugiej spręży, co na chwilę pomogło ale tylko na chwilę w celu przezwyciężenia oporów powstających w czasie zacinania się.. Takiego uszkodzenia nie naprawisz w prosty sposób, bo tego wyrobionego i brakującego narożnika materiału nie za bardzo da się nadspawać i doprowadzić do używalności...
Pozdrawiam
Wiem, że bez zamka w ręku to ciężko rozwiązać ten problem, a już na pewno zdalna naprawa to przecież łamigłówka przy takim mechanizmie.
Na pewno masz drugie drzwi w domu, sprawdź, czy jest tam taki sam zamek. Będziesz mogła go ostrożnie rozkręcić i podglądnąć, jak wszystko jest ułożone.
Główny wymiar zamka, to odległość między mocowaniem klamki, a otworem na wkładkę. Ja mam 90-tki w domu, czyli u mnie ten wymiar to 90, są też chyba 60-tki, czy może 70-tki. Ważny jest też rozstaw śrub mocujących zamek do drzwi.
Pozdrawiam
>>21891529 To jest zamek do drzwi PCV i ceny faktycznie takie są. Jeden z kolegów słusznie zauważył mało widoczną sprężynę, na której należy się skupić. Jeżeli jednak w żaden sposób nie uda się naprawić zamka, to ratunkiem może być zakup klamki ze sprężyną powrotną. Wyjdzie zdecydowanie taniej, niż nowy zamek.
Mam jeszcze jedną propozycję do sprawdzenia:
Oczywiście mogę się mylić bo zdjęcie dwuwymiarowe nie odzwierciedla trzech wymiarów i nie mam możliwości sprawdzenia korelacji obu w/w elementów w stosunku do siebie w czasie nacisku klamki i puszczenia jej bo wydaje mi się, że w tym położeniu po wkręceniu śrubki od szyldu nie pozwala ona na obrót elementu znajdującego się pod spodem i może dlatego "nie odbija" jak napisałaś w pierwszym poście. W każdym razie do sprawdzenia są w sumie na szczęście tylko trzy położenia. Przed włożeniem do drzwi wypróbuj każdą pozycję z włożonymi na czas próby śrubkami od szyldu... Pozdrawiam...
✨ Problem dotyczy zamka trzypunktowego do drzwi drewnianych, w którym po rozkręceniu i ponownym złożeniu klamka nie odbija. Pytanie dotyczy możliwości naprawy oraz tego, czy podczas składania mogło zostać coś nieprawidłowo zamontowane w mechanizmie zamka lub klamki. Wygenerowane przez model językowy.