logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Yaesu FTM-310D/FTM-150 – plamy i nierówny kontrast wyświetlacza.

slawekscorp 03 Maj 2026 20:52 144 7
REKLAMA
  • #1 21895748
    slawekscorp
    Poziom 12  
    Ocena: 104
    Kupiłem ostatnio Yaesu FTM310D. Ma być jako bazowo samochodowe. Ogólnie radio w porządku. Ma kilka ułomności takich jak brak banków pamięci ale da się z tym żyć.
    Zauważyłem pewną przpadłość tego radia. Przy mniejszym kontraście wyświetlacz wyświetla pixele z różną intensywnością. Oczywiście objawia się to różnymi dziwnymi plamami. Nie widać tego przy kontraście ustawionym na 6 ale w tym rzecz że takich nie powinno być tego widać w zakresie od 1 do 9. Widziałem kilka filmów w necie na których widać podobne plamy.
    Może ma ktoś FTM 310 albo 150 i mógłby sprawdzić czy jest tak samo jak u mnie. Radio oczywiście zareklamuję. Niestety, wszędzie coraz gorsza jakość...

• REKLAMA
  • #2 21895756
    Jap
    Poziom 29  
    Ocena: 652
    Chyba nie od teraz taka jakość. Ja mam FT857 - pojawił się efekt zebry po 10 latach, zakupiłem nowy panel za 1200PLN i pomimo, że radio przeleżało kilka lat nieużywane to załączam i.... mam podobne plamy :( . To trochę niewiarygodne, że Japońska firma może sobie pozwolić na tak słabe wyświetlacze, szczególnie, że np Quacheng za 70PLN ma piękny kontrast i wyraźne piksele...
  • REKLAMA
  • #3 21895761
    SP5IT
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1661
    Jap napisał:
    chyba nie od teraz taka jakość. Ja mam FT857 - pojawił się efekt zebry po 10 latach, zakupiłem nowy panel za 1200PLN i pomimo, że radio przeleżało kilka lat nieużywane to załączam i.... mam podobne plamy :( . To trochę niewiarygodne, że Japońska firma może sobie pozwolić na tak słabe wyświetlacze, szczególnie, że np Quacheng za 70PLN ma piękny kontrast i wyraźne piksele...

Daj znać jak wyświetlacz w kwaczengu będzie wyglądał w 2036. Chętnie zobaczę.
  • #4 21895764
    slawekscorp
    Poziom 12  
    Napisałem temat na forum pki i jeden z kolegów potwierdził ten sam problem w swoim 310... Normalnie żarty Yaesu sobie robi z ludzi.
  • REKLAMA
  • #6 21897159
    Jap
    Poziom 29  
    Ocena: 652
    SP5IT napisał:
    Jap napisał:
    chyba nie od teraz taka jakość. Ja mam FT857 - pojawił się efekt zebry po 10 latach, zakupiłem nowy panel za 1200PLN i pomimo, że radio przeleżało kilka lat nieużywane to załączam i.... mam podobne plamy :( . To trochę niewiarygodne, że Japońska firma może sobie pozwolić na tak słabe wyświetlacze, szczególnie, że np Quacheng za 70PLN ma piękny kontrast i wyraźne piksele...

Daj znać jak wyświetlacz w kwaczengu będzie wyglądał w 2036. Chętnie zobaczę.

jak już pijesz do Yaesu - to ten nowy panel dostał plam po 3 latach nieużywania... Stary nie miał plam - ale zmarzł w weekendowym QTH i pojawiły się martwe prążki. Ponoć nowe nie mają tych wad.. za to mają plamy.. ręce opadają. Nigdy nie miałem problemów z wyświetlaczami w ICOMach, w YAESU mam też w lecie zanik pikseli w rogu w FTM350 - ale on ma z 13 lat i ciągle jest narażony na promienie słońca więc mu wybaczam.
  • REKLAMA
  • #8 21898648
    slawekscorp
    Poziom 12  
    Zdecydowałem się na 150-tkę. Poprosiłem sprzedawcę o sprawdzenie wyświetlacza. Odebrałem dziś radio od kuriera. Wyświetlacz wygląda w miarę dobrze. Jednak 150-tka ma inną przypadłość której nie mam w żadnym innym radiu (w tym kilku
    Yaesu) Przy skręconym Volume na zero w momencie pojawienia się transmisji szumi. Nie jest to "czysty" biały szum. Jest to bardzo uciążliwe. Dodatkowo szum jest obecny przy normalnym odsłuchu nawet przy bardzo silnym sygnale. 310-tka jak i inne moje radia nie mają tej przypadłości. Mocny sygnał całkowicie wycisza w nich szumy. Żadne S-DX czy ASP nie zmienia sytuacji. Zwracam radio do sklepu. Szkoda nerwów i pieniędzy. Jestem rozczarowany tą firmą....

Podświetlony na czerwono ekran radia z menu: LCD DIMMER, LCD CONTRAST i BAND SCOPE

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy nierównego kontrastu i plam na wyświetlaczu Yaesu FTM-310D/FTM-150, widocznych szczególnie przy niższym ustawieniu kontrastu. Zgłoszono, że podobny efekt występuje także w innych egzemplarzach i modelach Yaesu, a problem może nasilać się z czasem lub po ekspozycji na temperaturę i warunki pracy. W odpowiedzi pojawiły się sugestie reklamacji z tytułu rękojmi oraz porównania z innymi radiami, w których wyświetlacze nie wykazują takich wad. W dalszej części wątku opisano też dodatkową przypadłość FTM-150: szum pojawiający się przy skręconym volume na zero podczas nadawania oraz obecność szumu przy silnym sygnale, co skłoniło do zwrotu urządzenia do sklepu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA