logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaki router LTE stacjonarny z możliwością okazjonalnej pracy w terenie (wbudowane aku lub powerbank)

Nowaciu 05 Maj 2026 16:22 312 13
REKLAMA
  • #1 21896958
    Nowaciu
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Cześć. Zastanawiam się nad zakupem routera, który miałby posłużyć w sumie w dwóch odmiennych warunkach. Na co dzień stałby u mnie w garażu w centrum miasta z dobrym zasięgiem i z zasilaniem sieciowym aby tylko sobie był tam internet (bez wymagań) ALE chciałbym też mieć możliwość zabrania go ze sobą aby mieć internet w miejscach, gdzie zasięg komórkowy jest na zewnątrz ale w budynku już brak. Router stawiałbym wtedy na zewnątrz i wysyłał wifi za ścianę do siebie. To rozwiązanie byłoby wykorzystywane bardzo okazjonalnie, w zeszłym roku miałem może 2 dni w których bym potrzebował taki router po 3-5h. Fajnie gdyby router miał możliwość polepszenia odbieranego zasięgu np. z wykorzystaniem antenek oraz aby nie kosztował więcej niż 150zł. Jeśli opcja z powerbankiem to posiadam xiaomi 20000mah. Czy ktoś może doradzić coś sensownego? Użyłem opcji szukaj, czytałem o MF286 ale tylko podstawowa wersja ma zasilanie z akumulatorka, w dodatku te sprzedawane mają zazwyczaj zużyty akumulatorek, a jest ciężko dostępny. Myślałem tez o ZTE MF971V z dodatkowymi antenami ale to router mobilny, a jednak chciałbym aby mój działał 24h/7 i tylko okazjonalnie był "mobilny" i nie wiem czy taki MF971V nadaje się do ciągłej pracy. Dopuszczam jeszcze myśl, że w podobnym budżecie i sensowniej będzie w tym wypadku kupić dwa urządzenia, np używkę mf286 bez baterii/b525 za grosze do garażu i coś pokroju MF971V do użytku mobilnego.
  • REKLAMA
  • #2 21896971
    matek451
    Poziom 43  
    Ocena: 5752
    Za 150 zł kupno routera stacjonarnego do miasta gdzie sieci są bardzo zaawansowane z agregacją pasm LTE czy 5G jest niemozliwe, za tyle to kupisz zabytek z modemem LTE 4 KAT. portem 100Mb/s i WIFI 4 na 2.4GHz i zasilanie 5V/2A czyli z powerbanka. Na wyjazdy od biedy moze być. Zakup MF286 to kolejne nieporozumienie, chcesz korzystać z mobilnego w Jeleniej Górze, jaki operator?
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #3 21896975
    Nowaciu
    Poziom 11  
    Operator to Orange, tak jak pisałem, ten internet ma po prostu być - do użytku okazjonalnego zarówno w garażu jak i na wyjazdach. W międzyczasie znalazłem też rozwiązanie typu kabel usb zmieniający napięcie z 5v na 12v (tutaj w grę wchodzi użycie powerbanka) i do tego np. LINKHUB HH132VM (12v/1a) cat 12/13?
  • REKLAMA
  • #4 21897012
    matek451
    Poziom 43  
    Ja Alcatela/TCL do ręki nie biorę i nikomu nie polecam . Nie bez powodu na rynku wtórnym są dużo tańsze.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #5 21897034
    Nowaciu
    Poziom 11  
    Rozumiem, zaproponujesz więc cokolwiek co się włączy i połączy z siecią w danym budżecie według Ciebie? To nie ma być router do obsługi serwerowni, jak czasem sie zawiesi to tez nic sie nie stanie 😄
  • REKLAMA
  • #6 21897323
    IC_Current
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 2503
    matek451 napisał:
    i zasilanie 5V/2A

To jest 10W minus straty na konwerterze i przewodach. Do uzysku ok 8W, czyli mniej niż potrzebują wszystkie routery LTE/5G. A nawet jak się włączy, to będziesz się doktoryzował, czemu niestabilnie działa.
    Potrzebujesz powerbank z wyjściem QC 18W (dużo Xiaomi takich robiło dawniej właśnie w opcjach 10000mAh i więcej) a najlepiej z portem USB-C i obsługą Power Delivery. Dopiero potem "kabelek na 12V".
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #7 21897358
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #8 21897456
    Nowaciu
    Poziom 11  
    >>21897323

Chodziło o to, że 5V/2A ma zasilacz tamtego routera, sam powerbank ma usb-c pd

>>21897358

13 lat mnie tu nie było ale nic sie nie zmieniło, typowa elektroda jest typowa. Ahhh czuje ten klimat.

Szukam routera w ogóle ale dostaje odpowiedzi typu - nie da się, czekam aż przyjdzie ktoś, kto nie wie że sie nie da, jemu się uda.
  • Pomocny post
    #9 21897491
    IC_Current
    Nowaciu napisał:
    Szukam routera w ogóle ale dostaje odpowiedzi typu - nie da się, czekam aż przyjdzie ktoś, kto nie wie że sie nie da, jemu się uda.

Skoro nie chcesz konkretnej porady i dobrania routera do warunków w danej lokalizacji, więc przychodzę jeszcze raz.
    Za 150zł cokolwiek kupisz będzie działało dokładnie tak samo, czyli nada się do sterowania yntelygentną lampą, ale YT z poradnikiem odkręcenia elementu w samochodzie to z dużą pewnością nie odtworzysz.
    Nowaciu napisał:
    zasilanie z akumulatorka

A jak pozostawiony bez nadzoru akumulatorek albo kontroler ładowania odmówi posłuszeństwa, to spalisz sobie garaż, samochód i może jeszcze sąsiadom szkody narobisz.
    Nowaciu napisał:
    b525

Do jakiegoś przyzwoitego użytku celowałbym chociaż w B535 w wersji 333.
    Nowaciu napisał:
    jak czasem sie zawiesi to tez nic sie nie stanie

Jak dalej chcesz maksymalnie tanio i "cos tam będzie działać", to mam na zbyciu taki B525. Miałem go gdzieś wsadzić do IoT jak zajdzie potrzeba. Właśnie do IoT, bo działa stabilnie jak skała - przez kilka lat ani jednej zwieszki. Natomiast transfery - na B525 na nieobciążonym nadajniku z 3CA 60Mbps, na nowym sprzęcie 250Mbps, zaś na B535-232 120Mbps.

Na podróż - powerbank z USB-PD jak pisałeś.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • Pomocny post
    #10 21897492
    matek451
    Poziom 43  
    Ale czego oczekujesz, masz zaplanowany budzet 150 zł a do tego nie zależy ci na osiagach i stabilności połaczenia więc na rynku jest mnóstwo uzywanego sprzętu z modemami LTE spełniajacych twoje wymogi i budzet. To sprzet na poziomie technicznym 2014-2019 roku. Osobiście wybrałbym coś z Huawei i jego klonów, w przypadku ZTE z serii MF28X/29X trzeba brać pod uwagę ze z antenami zew. działa tylko w SISO 1X1 zamiast MIMO2X2.
    Na szybko B535-232/B535-333 lub B628-265/B638-350 , mozna znaleźć spokojnie do 150 zł za uzywane. Zasilanie z powerbanka i przetwornicy w terenie a w domu z sieci 230V. Z ZTE MF286D/MF297D.
    Ale jeśli to Jelenia Góra to w Orange są lokalizacje z dostępem do 5G N78 z osiagami na poziomie 500-800Mb/s ale to inny budzet na sprzęt.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #11 21897581
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #12 21897587
    Jacekj
    Poziom 22  
    Ocena: 42
    Za dychę mogę ci wysłać używanego ZTE MF 971R. Właśnie przestałem używać. Pracował w Plusie.
    Pozdrawiam
  • #13 21897797
    Nowaciu
    Poziom 11  
    >>21897492

Zanim zadałem pytanie nie zdawałem sobie sprawy z kabelków USB-C PD 12v, dopiero później znalazłem to rozwiązanie
    Miałem nadzieję, że uzyskam odpowiedź typu "w tej cenie możesz zrobić to ale nie będzie to działało super bo niski budżet", a nie "w tej cenie to nic i pozdrawiam". Ja mam u siebie w mieszkaniu i w lokalu światłowód, jeśli tego nie kupię to nic mi się nie stanie, dlatego założyłem niski budżet. Skorzystam z propozycji kolegi i wezmę 971R + do tego zapewne przetestuję opcję z prawdopodobnie B535 i powerbankiem bo ciekawi mnie czy to w ogóle będzie działać i jak.

matek451 napisał:

Ale jeśli to Jelenia Góra to w Orange są lokalizacje z dostępem do 5G N78 z osiagami na poziomie 500-800Mb/s ale to inny budzet na sprzęt.

Sprawdziłem z ciekawości na Samsungu S25 - 5G mam download 802Mbps w mojej lokalizacji ale to nie jest istotne akurat bo w domu mam światło 1000Mbps

>>21897581
    Kolega @IC_Current potrafił napisać, celowałby chociaż B535-333 do przyzwoitego użytku.

na edit odpowiadam: Dokładnie tak zrobię ale nie byle co tylko raczej wspomnianego b535 i zasilę go z USB-C :-)

Tak czy inaczej dziękuję za poświęcony czas na przeczytanie i na odpowiedzi. (oprócz Erbita, co nie pomógł)
  • #14 21897818
    IC_Current
    Nowaciu napisał:
    nie zdawałem sobie sprawy z kabelków USB-C PD 12v

Nowaciu napisał:
    zapewne przetestuję opcję z prawdopodobnie B535 i powerbankiem

Ja mam powerbank Baseusa 45W i 10000mAh (chciałem lekki). Do tego kabelek z regulacją napięcia od 3 do 20V /chyba 2A (za całą dychę na Ali) i zestaw ok 20 różnych końcówek zasilających (kolejna dycha). Używam czasem do przeróżnych celów przy robocie - były zasilacze antenowe, switche, routery, kamery, cały rejestrator NVR z dyskami się trafił a raz nawet stary laptop Lenovo z tą ich płaską wtyczką zasilającą.
    Choć tylko do routera lepiej mieć przetwornicę na jedno napięcie, żeby przypadkiem nie przełączyć zbyt wysoko i nie ugotować czegoś.
    Pomogłem? Kup mi kawę.

Podsumowanie tematu

✨ Poszukiwany jest tani router LTE do pracy stacjonarnej w garażu z dobrym zasięgiem miejskim i zasilaniem sieciowym, ale także do okazjonalnego użycia w terenie jako mobilny punkt dostępu. Urządzenie ma umożliwiać ustawienie na zewnątrz budynku, gdy sygnał komórkowy jest dostępny tylko poza obiektem, oraz rozsyłanie Wi‑Fi do wnętrza. Wymagane są możliwość poprawy odbioru sygnału przez anteny zewnętrzne, opcjonalne zasilanie z wbudowanego akumulatora lub z powerbanku Xiaomi 20000 mAh, a także niski koszt zakupu do 150 zł. Rozważany był model MF286, jednak zwrócono uwagę, że tylko podstawowa wersja ma akumulator, a egzemplarze z rynku wtórnego zwykle mają zużyte baterie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA