logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak mocno grzeje się lampa LED Tuya sterowana przez Wi-Fi? Zmiana firmware i przedłużenie życia

p.kaczmarek2 22 Gru 2025 10:58 1743 9

TL;DR

• Rozebrano lampę LED Tuya SL20 sterowaną przez Wi‑Fi, z regulacją jasności i temperatury bieli, oraz sprawdzono parowanie z aplikacją Tuya.
  • W środku znalazły się układ SM2123EGL, moduł Wi‑Fi BK7231T i zasilacz; kopułka jest klejona, a firmware można wgrać przez UART do OpenBeken.
  • Fabrycznie lampa pobiera 8,8 W i po 15 minutach przekracza 100°C, a obudowa przed rozebraniem miała około 60°C.
  • Po ograniczeniu PWM do 80% moc spadła do 5,7 W, a temperatura do 70°C, co wyraźnie zmniejsza grzanie LEDów.
  • Tryb PowerSave obniża pobór modułu Wi‑Fi o około 0,5 W, ale najlepiej działa bez częstej obsługi panelu WWW.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA
📢 Słuchaj (AI):
  • Obraz termowizyjny inteligentnej żarówki LED z temperaturą do 72,7°C
    Czy "inteligentne" lampki LED są zaprojektowane tak, by się przegrzewać? Jaką temperaturę osiągnie taka "ledówka" po kwadransie pracy? Czy można jakoś zredukować jej grzanie i przedłużyć jej życie? Zapraszam na prezentację wnętrza, pomiarów, oraz zmiany firmware SL20, czyli sterowanej przez Wi-Fi lampy LED oferującej kontrolę nad poziomem jasności oraz temperaturą bieli.
    Pudełko żarówki LED Tuya WiFi, model A60T 10W, z etykietą producenta i oznaczeniami CEBok opakowania żarówki LED z zakresem RGB i temperaturą barwową 2700–6500KOpakowanie żarówki LED z napisem Smart Bulb i grafiką kolorowej żarówki
    Parowanie z aplikacją
    Instrukcja dobrze opisuje proces parowania - potrzebna jest aplikacja Tuya, sieć Wi-Fi (koniecznie 2.4 GHz) oraz też trzeba włączyć Bluetooth, bo pierwszy skan w poszukiwaniu urządzenia odbywa się po BT. Wykonujemy trzy szybkie włączenia i wyłączania zasilania. Lampa powinna zacząć migać.
    Inteligentna żarówka LED oraz instrukcja obsługi z grafikami i kodem QRInteligentna żarówka LED z instrukcją obsługi do integracji z Alexa
    Tuya widzi ją jako SL20:
    Telefon paruje się z lampą LED SL20 w trybie konfiguracji Tuya
    Nie da się jej sparować bez logowania:
    Telefon z aplikacją do konfiguracji konta, obok obudowa lampy LED
    Sukces:
    Ekran aplikacji Tuya po pomyślnym dodaniu żarówki Smart Bulb SL20Ekran aplikacji zdalnej obsługi żarówki SL20 z suwakiem jasności i kontrolą barwyInterfejs aplikacji Tuya z ustawieniem barwy i jasności żarówki SL20
    Z samą apką jest standardowo - mamy kontrolę nad temperaturą oświetlenia i nad poziomem jasności. Mamy timer countdown (odliczanie) oraz automatyzacje. Dodatkowo mamy różne animacje i tryby pracy, w tym tryb "biorytm", który dopasowuje temperaturę światła do danej pory.
    Ekran aplikacji sterującej lampką SL20 z rozwiniętym menu planowaniaEkran trybu Biorytm aplikacji Tuya do sterowania oświetleniem LEDInterfejs aplikacji Tuya z podłączoną lampą Smart Bulb SL20 przy 100% jasności

Test nagrzewania
    Pierwsze, co chciałem sprawdzić, to grzanie się produktu w fabrycznej konfiguracji. Czekałem piętnaście minut. Oprawa może nie była najlepsza, bo nie jest przewiewna, ale takie też się przecież stosuje. Przed wykręceniem widać około 60°C:
    Termowizja żarówki LED pokazująca temperaturę 62,7°C na powierzchni obudowy
    Obudowa jest metalowa, dopiero z zewnątrz pokrywa ją plastik. Całość jest ciężko dotknąć. Ciekawe, co dzieje się w środku.
    Termowizyjne zdjęcie żarówki LED z temperaturami 72,7°C i 68,2°C
    Nie mogłem zwlekać, bo wszystko szybko stygnie. Zdjęta kopuła:
    Termowizyjne zdjęcie lampki LED z temperaturą sięgającą 103,5°C
    Bariera 100°C została przekroczona, choć najbardziej grzeje się chyba zasilacz i moduł Wi-Fi, a nie sama płytka z LEDami. Próbowałem jeszcze zrobić zdjęcie z soczewką makro:
    Termowizyjny widok podzespołów lampy LED, najcieplejszy punkt: 87,3°C
    Diody nie są raczej przystosowane do ciągłej pracy w takich warunkach. Zobaczmy, czy da się coś zrobić.

Wnętrze produktu
    Kopułka jest klejona, można ją oderwać, albo ewentualnie podważyć, ale nie można zbyt głęboko wkładać śrubokrętu.
    Wnętrze lampy LED z widocznymi diodami i modułem sterującym SM2123EGL
    LEDy kontroluje SM2123EGL:
    Zbliżenie na układ SM2123EGL i diody LED na płytce lampki LED
    Karta katalogowa układu SM2123E w języku chińskim z diagramem pinów i schematem aplikacyjnym
    Po zdjęciu płytki z LEDami widzimy moduł Wi-Fi i zasilacz:
    Wnętrze obudowy lampki LED z widoczną płytką drukowaną i złączemWidok wnętrza rozebranej żarówki LED z odsłoniętą płytką z modułem WB8P

Zmiana firmware
    WB8P opiera się o BK7231T. Można wgrać na niego OpenBeken przez UART.
    Diagram pinów modułu Wi-Fi z oznaczeniami ADC, PWM, UART i SPI
    Trzeba dostać się do zasilania i RX/TX. W tym celu lekko uwolniłem PCB zdejmując "guzik":
    Zbliżenie na gwint żarówki LED i pęsetę unoszącą plastikową osłonęZbliżenie na rozkręconą podstawę gwintu żarówki LED trzymanej w dłoni
    Teraz można wysunąć płytkę:
    Zbliżenie na moduł Wi-Fi WB8P oraz kondensator wewnątrz obudowy lampki LED
    Pobieliłem przewody i przylutowałem dwa bezpośrednio do RX i TX, a dwa do nóżek kondensatora od 3.3 V - widać po ścieżkach, że jest tam podłączony.
    Flashujemy zgodnie z instrukcją BK7231GUIFlashTool, wszechstronnego narzędzia UART, nie tylko dla Beken:
    https://github.com/openshwprojects/BK7231GUIFlashTool
    Potrzebne jest solidne zasilanie 3.3 V oraz konwerter USB na UART.
    Flasher poprawnie odkrywa konfigurację GPIO:
    Okno narzędzia BK7231 z wyodrębnioną konfiguracją GPIO w formacie JSON
    JSON Tuya:
    Kod: JSON
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod

Nawet częstotliwość PWM udało się wyciągnąć - 2 kHz. Szablon OpenBeken:
    Kod: JSON
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod

Potem można szybko skonfigurować OpenBeken - podłączamy się do AP, IP konfiguracyjne to 192.168.4.1, ustawiamy namiary na naszą sieć:
    Widok sieci Wi-Fi OpenBK7231T_7605CDC3 z opcją Połącz w systemie Windows
    Interfejs OpenBK7231T z temperaturą układu 55,1°C i przyciskiem Restart
    Interfejs OpenBeken z opcjami konfiguracji modułu LED
    Urządzenie dołącza do naszego Wi-Fi:
    Lista klientów DHCP z widocznym urządzeniem OpenBK7231T i przypisanym adresem IP 192.168.0.161
    Następnie importujemy szablon w Web App - > Import:
    Zrzut ekranu z konfiguracją lampki LED SL20 w OpenBeken i wygenerowanym skryptem.

Test nagrzewania - 80% PWM
    OpenBeken pozwala sztucznie ograniczyć zakres PWM tak, by zmniejszyć zużycie energii i grzanie się LEDów. Nie jest to prymitywny sposób na zasadzie "pamiętaj, by ustawiać 80% jasności", tylko elegancka metoda, która kryje wszystko w firmware, a UI i Home Assistant wciąż operuje na pozornym zakresie 0-100%, gdzie wyświetlane 100% to w rzeczywistości ustawiony przez nas limit.
    Ekran z OpenBeken z komendą uruchamiającą „led_dimmerScale 0.8”
    Pora sprawdzić efekty:
    Termowizyjne zdjęcie żarówki LED z widocznymi punktami pomiaru temperatury
    Termowizja wnętrza żarówki LED z zaznaczonymi temperaturami 72,4°C i 51,4°C
    Termowizyjne zdjęcie wnętrza lampki LED z widocznymi punktami pomiaru temperatury

Oszczędzanie energii modułu Wi-Fi - PowerSave
    OBK posiada jeszcze opcję dynamicznego snu modułu Wi-Fi - pozwala to oszczędzać energię, ale najlepiej działa, gdy nie operujemy na panelu WWW urządzenia. Aktywność układu jest dostosowywana do obciążenia. Komendę aktywuje się wpisując:

Tak jak wcześniej - jeśli testujemy na bieżąco, to można wpisać to w linii komend. W przeciwnym razie, trzeba dopisać to do startowej komendy, by urządzenie pamiętało to między rebootami.
    Rezultaty pomiarów umieściłem na grafice:
    Porównanie zużycia energii żarówki LED SL20 przy różnych trybach pracy i jasności

Podsumowanie
    Przy pełnej jasności lampka pobiera 8.8 W i nagrzewa się do ponad 100°C. Po obniżeniu jasności do 80%, moc spada do 5.7 W a temperatura osiąga 70°C. Dodatkowo sprawdziłem też oszczędzanie energii modułu Wi-Fi - po jego włączeniu moc spadła z 5.7 W do 5.2 W, co pozwala nam szacować, że oszczędza to około 0.5 W, co też jest dość dobrym wynikiem. Na koniec sprawdziłem moc bez zapalonych LEDów - 0.6 W bez oszczędzania energii, z oszczędzaniem znacznie mniej - mój UT230B pokazuje wtedy 0, zakładam, że pewnie to około 0.1 W.
    Wnioski nasuwają się same - tzw. "inteligentne żarówki", a przynajmniej pokazana tu seria, ma tendencję do przegrzewania się co może znacząco skracać życie LEDów. Obniżenie maksymalnej jasności o 20% może znacząco zmniejszyć grzanie, być może warto jest się o to pokusić.
    Dodatkowo zmiana firmware pozwala nam na lokalną kontrolę produktu i integrację go z różnymi usługami i środowiskami, takimi jak Home Assistant.
    Czy korzystacie z lampek sterowanych przez Wi-Fi, czy zauważyliście ich nadmierne przegrzewanie?

Fajne? Ranking DIY
    Pomogłem? Kup mi kawę.
    O autorze
    p.kaczmarek2
    Moderator Smart Home
    Inżynier programista z wieloletnim doświadczeniem embedded i full stack developer.
    Specjalizuje się w: embedded, Full-Stack Developer
    p.kaczmarek2 napisał 14451 postów o ocenie 12436, pomógł 650 razy. Jest z nami od 2014 roku.
  • REKLAMA
  • #2 21787779
    E8600
    Poziom 41  
    Ocena: 2475
    Na przyszłość przydało by się pomiary jak zmniejszył się strumień świetlany wraz ze zmniejszoną mocą (pomiar porównawczy choćby luxomierzem z telefonu). LEDy mają to do siebie, że obniżenie mocy mocno obniżają też strumień świetlny. Co do przegrzewania LED to jest to kwestia konstrukcji, mam jedną "żarówkę" co działa z 10 lat PCB zasilacza zbrązowiało od temperatury a żaden LED się nie spalił ale radiator jest z ciężkiego grubego odlewu stalowego (2 razy naprawiałem bo padł dławik pełniącą funkcje bezpiecznika na zasilaniu nawet kondensatory nie zmienianie).
  • #3 21787785
    p.kaczmarek2
    Moderator Smart Home
    Ocena: 12436
    Czy taki pomiar aplikacją "luxomierz" jest chociaż troszkę miarodajny?

Ja mogę w każdej chwili na swoich urządzeniach wykonać komendę led_dimmerScale z dowolną wartością i porównać efekty.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #4 21787814
    E8600
    Poziom 41  
    Ocena: 2475
    Na pewno nie są to realne wartości ale mając pomiar tym samym "narzędziem" w tych samych warunkach daje możliwość porównania wyników.
    Może ktoś porównywał pomiar aplikacją z pomiarem dedykowanym urządzeniem i się wypowie.
  • #5 21788010
    Borygo123
    Poziom 28  
    Ocena: 189
    Akurat miałem pod ręką luksomierza Sonel LXP-1 i zrobiłem z ciekawości na szybko porównanie wskazań telefonami Huawei P30 light i iPhone 16e. Jako źródło światła służyła żarówka 75W. Na Huawei zainstalowałem aplikację Światłomierz, na iPhone Light Meter (niestety nie znalazłem takiej samej na oba systemy).
    Wskazania:
    Sonel 540 Lux
    Huawei 1180 Lux
    Iphone 586
    Mała uwaga. Huawei - aplikacja używała czujnika światła i pokazywała wartości jak wyżej, ale na iPhone aplikacja zażądała użycia dyfuzora (jego rolę pełniła zgodnie z instrukcją programu kartka papieru przysłaniająca czujnik). Po użyciu dyfuzora wskazania na iPhone zbliżyły się do tych pokazywanych przez Sonela (wcześniej oscylowały wokół wartości pokazywanych przez Huawei.
  • REKLAMA
  • #6 21789310
    CosteC
    Poziom 39  
    Ocena: 1621
    Borygo123 napisał:
    iPhone aplikacja zażądała użycia dyfuzora (jego rolę pełniła zgodnie z instrukcją programu kartka papieru przysłaniająca czujnik)

Czujnika oświetlenia czy przedniej kamery?
  • #7 21789335
    Borygo123
    Poziom 28  
    Ocena: 189
    Z opisu w programie wynika, że używa przedniej kamery.
  • REKLAMA
  • #8 21789453
    kamil3211
    Poziom 10  
    Ocena: 57
    Ja kupiłem żarówkę w klasie A kiedy innych nie da się po odkręceniu utrzymać w ręce ta jest tylko ciepła. Właściwie było by jeszcze lepiej jakby pozbyć się bańki szklanej a świeciło by tak samo. W sumie mogli by tak produkować te żarówki z filamentem aby wystarczyło wymienić tylko pręcik. Zamiast tych rewolucji że wifi itd wolałbym żarówki zasilane przez jakiś zasilacz na wyjściu 325V DC stabilne !! A żarówki przystosowane do 325V z wymiennymi ledami w środku
  • #9 21794331
    LEDówki
    Poziom 43  
    Ocena: 2538
    Źarówka bez żarnika... Wymienne diody marzeniem producenta - zamiast zysku za całą ledówkę jakieś marne grosze za diody... Kupuj, konsumuj, bo to podstawa kapitalizmu.
  • #10 21794407
    keseszel
    Poziom 26  
    Ocena: 556
    Dość ciekawie i dokładnie opisany temat.
    Mam chyba podobną żarówkę kupioną do smart home, który będę uruchamiał jak znajdę wolny czas.
📢 Słuchaj (AI):

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy nagrzewania się inteligentnej lampy LED Tuya sterowanej przez Wi-Fi (model SL20) oraz możliwości zmniejszenia jej temperatury i przedłużenia żywotności. Wskazano, że przegrzewanie LED zależy od konstrukcji lampy, w tym jakości radiatora i elementów zasilających. Przykładowo, lampa z solidnym stalowym radiatorem i trwałym PCB może działać wiele lat bez uszkodzeń, mimo wysokich temperatur. Poruszono temat pomiarów natężenia światła przy zmniejszaniu mocy LED, podkreślając, że obniżenie mocy znacząco redukuje strumień świetlny. Dyskutowano o użyteczności aplikacji luxomierz na smartfonach do porównań natężenia światła, choć ich wskazania różnią się od profesjonalnych mierników (np. Sonel LXP-1). Wspomniano, że aplikacje na smartfony mogą korzystać z czujnika światła lub przedniej kamery, co wpływa na dokładność pomiarów. W kontekście konstrukcji lampy zasugerowano, że lepsze byłoby pozbycie się bańki szklanej i stosowanie stabilnego zasilania DC (np. 325 V) z wymiennymi diodami LED, co mogłoby ułatwić serwis i zmniejszyć przegrzewanie. Podkreślono jednak, że wymienne diody LED są mało opłacalne dla producentów, co wpływa na obecny model konsumpcyjny.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA