logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Mikroamperomierz analogowy - skala zaniża o 16uA, da się wyregulować?

PROgamerEvil 16 Maj 2026 01:08 642 39
Najlepsze odpowiedzi

Czy analogowy mikroamperomierz, który zaniża wskazania o stałe 16 µA, da się wyregulować?

Tak, ale najpierw trzeba sprawdzić mechanikę zera: białe pokrętło reguluje zero, a przy większym przesunięciu trzeba zdjąć obudowę i upewnić się, że bolec pokrętła trafia w dźwigienkę w kształcie „U” z przodu ustroju [#21904138][#21904329] Jeśli wskazówka chodzi płynnie i da się ustawić na zero, a mimo to całe wskazanie jest przesunięte, to winny może być właśnie wysunięty albo źle ustawiony element regulacji zera, ewentualnie problem z tarciem lub pozycją łożyska, ale śrubki zalanej lakierem nie należy kręcić, bo można trwale uszkodzić ustrój [#21904348][#21904412] Jeden z uczestników zwrócił uwagę, że przy takim tanim wskaźniku może to być po prostu wada fabryczna i wtedy regulacja nie pomoże, więc sensowniejsza bywa podmiana całego ustroju niż walka z nim [#21904239]
Wygenerowane przez model językowy.
  • #1 21903939
    PROgamerEvil
    Poziom 3  
    Ocena: 64
    Cześć. Piszę z problemem dotyczącym mikroamperomierza analogowego.
    Znalazłem nowy nieodpakowany mikroamperomierz, trochę przeleżał, jednak w dobrych warunkach. Ma zakres do 100uA.
    Problem jest z nim taki, że cała skala przesunięta jest o dokładnie 16uA.
    Gdy przykładam 26uA pokazuje 10uA, gdy przyłoże 100uA pokazuje 84uA. Gdy przyłoże cokolwiek poniżej 16uA nie reaguje. Czy taka rzecz jest do uratowania? Po rezebraniu widać gałkę do drobnej regulacji początku skali, z tym nie ma problemu, jest na zerze oraz śrubkę, którą narazie wolałem nie kręcić.
    Zależy mi na tym mierniku, gdyż jest wyskalowany w kV (1uA --> 1kV).

Proszę o jakieś porady i pozdrawiam (:
  • #2 21903942
    gklub
    Poziom 34  
    Ocena: 712
    Zależy od konstrukcji.
    Np. taki Lumel MA1 ma dużą regulację śrubą schowaną pod małą białą okrągłą zaślepką.
    Gdyby było mało, można rozebrać i w środku ustawić np. spiralną sprężynkę i doregulować śrubą.
    Analogowy amperomierz w prostokątnej obudowie, z podziałką i skalą na froncie
  • #4 21903957
    LEDówki
    Poziom 43  
    Ocena: 2543
    Na zdjęciu jest woltomierz. 100 uA to on ma przy 100 kV napięcia na końcówkach. Chyba, że te opisy to bajka. Ustrój mały jak na 100 kV. Zero ustawione? Być może i ten ustrój pozwala wyregulować napięcie sprężyny. Trzeba zdjąć osłonę i sprawdzić. Może coś widać przez osłonę?
  • #5 21903961
    mam_pytanie
    Poziom 30  
    Ocena: 255
    Jeśli, podczas kręcenia śrubką, wkazówka porusza się powyżej i poniżej zera, a więc można ją na zero ustawić, to opóźniony start i stała, niezależna od wychylenia poprawka, wskazują na pojawienie się wewnątrz jakiegoś ogniwa galwanicznego lub złącza półprzewodnikowego, np. wskutek zawilgocenia lub utlenienia styku - jeśli jakiś wewnątrz jest - względnie tzw. "zimnego" lutu, np. sprężystej taśmy przewodzącej.
  • #6 21904023
    jarek_lnx
    Poziom 43  
    Ocena: 6032
    PROgamerEvil napisał:
    Gdy przyłoże cokolwiek poniżej 16uA nie reaguje.
    Większość wad to uszkodzenia mechaniczne. Mechanika takiego wskaźnika jest bardzo prosta, albo zero jest przesunięte, albo wskazówka się opiera o zderzak, albo o coś ociera.
    Wystarczy wziąć do ręki i pokręcić lewo-prawo żeby wykryć czy wskazówka porusza się swobodnie w okolicach zera.
  • #7 21904116
    398216 Usunięty
    Poziom 43  
    Ocena: 9228
    jarek_lnx napisał:
    Mechanika takiego wskaźnika ...

Ano właśnie - to jest WSKAŹNIK nie MIERNIK. Dokładność wskazań nie będzie nigdy idealna, niezależnie od regulacji. Po prostu to wskaźnik służący do ogólnego orientowania się czy i kai rząd wielkości mamy mierzone.
    Poza tym wewnątrz musi być posobnik - rezystor o wartości dopasowanej tak, aby przy przepływie tych 100uA uzyskać MNIEJ WIĘCEJ pełne wychylenie na skali. Na zaciskach samego ustroju na pewno nie występuje napięcie jak w opisie. A 100uA to wbrew pozorom bardzo typowa wartość dla ustrojów tego typu.
    Jeżeli szukasz DOKŁADNEGO miernika 100kV to raczej nie ta półka cenowa.
  • #8 21904134
    PROgamerEvil
    Poziom 3  
    Wskazówka porusza się płynnie, nie ociera. Da się ją ustawić na zerze lub lekko poniżej lub powyżej. To jednak nic nie zmienia, jak ustawie ją na maksimum, czyli +8uA to wskaźnik przy przyłożeniu 25uA wychyla się dalej tylko do 10uA, zamiast do spodziewanych 18uA. Regulacja początkowej pozycji wskazówki więc nie pomaga. Wiem, że takie urządzenie nie będzie super dokładne, ale błąd aż 16uA w skali 100uA to ogromny błąd, a przynajmniej ja tak twierdzę. Kręcenie śrubą wewnątrz po rozebraniu miernika nic nie zmienia, jedyne to, że jak zostanie dokręcona za mocno to to wskazówka się blokuje, a jeśli za słabo to wskazówka nie reaguje. Kręciłem nią pod obciążeniem, aby mieć wgląd na to, czy wynik się poprawi. Dodam, że rezystancja ustroju jest mierzalna, na zakresie 20kOhm multimetru pokazuje 1.5kOhm przy czym wskazówka wychyla się do połowy. Domyślam się raczej, że nic z tego ):
  • #9 21904138
    _jta_
    Specjalista elektronik
    Ocena: 4186
    PROgamerEvil napisał:
    Problem jest z nim taki, że cała skala przesunięta jest o dokładnie 16uA.

To się reguluje tym białym pokrętłem (zdjęcie w #3, na dole na środku, ma taki rowek na śrubokręt). Kiedyś tego uczyli w szkole...
  • #10 21904146
    LEDówki
    Poziom 43  
    Ocena: 2543
    To regulacja zera. Mogłem spytać czy pokazuje 16 µA bez prądu?
  • #11 21904154
    jarek_lnx
    Poziom 43  
    398216 Usunięty napisał:
    Ano właśnie - to jest WSKAŹNIK nie MIERNIK. Dokładność wskazań nie będzie nigdy idealna, niezależnie od regulacji. Po prostu to wskaźnik służący do ogólnego orientowania się czy i kai rząd wielkości mamy mierzone.
    Producent zadeklarował klasę 2,5%, w tylu powinien się zmieścić. Większość chińskiego badziewia w poprzedniej wersji była poprawnym, działającym produktem. Może warto przyjrzeć się co jest nie tak.

@PROgamerEvil Wczoraj naprawiłem miernik LUMEL-a z podobną wadą. do środka dostały się opiłki, oczywiście wylądowały na magnesie ocierając o cewkę zmieniały wskazanie.
    Bez mechanicznej wady takiej że coś blokuje cewkę/wskazówkę nie da się "zrobić" miernika który zaniża o 16uA

398216 Usunięty napisał:
    Ano właśnie - to jest WSKAŹNIK nie MIERNIK. Dokładność wskazań nie będzie nigdy idealna,
    Nie ma być idealna, ma się mieścić w klasie. Od zastosowania zależy jaka klasa będzie wystarczająca.
  • #12 21904178
    _jta_
    Specjalista elektronik
    LEDówki napisał:
    To regulacja zera. Mogłem spytać czy pokazuje 16 µA bez prądu?

Raczej pokazywałby -16µA, gdyby odbojnik nie przeszkadzał. Ale pewnie pokazuje 0µA przy prądzie 16µA, i 100µA przy 116µA.

Ale 16µA to spore przesunięcie - może ta regulacja przesunęła się poza zasięg pokrętła i trzeba zdjąć obudowę, żeby ją przesunąć na miejsce.
  • #13 21904186
    Jacekj
    Poziom 22  
    Ocena: 41
    Na pewno trzeba zdjąć obudowę. Inaczej nic się nie poradzi. Tył jest albo na zatrzaski, albo na dwie nakrętki.
    Pozdrawiam
  • #14 21904187
    cirrostrato
    Poziom 38  
    Ocena: 941
    PROgamerEvil napisał:
    Jest to niestety miernik typu 85C1, produkcji najpewniej chińskiej ):
    Analogowy panelowy miernik kV 0–100 z czerwonym wskazaniem, model 85C1 w przezroczystej obudowie

To nie miernik, to zabawka, mam uA na zakres 10uA i pokazuje niemal idealnie ale nie taki zabawkowy jak twój..
  • #15 21904239
    PROgamerEvil
    Poziom 3  
    Wiem, że to badziew, ale ma fajną skalę w kV, gdyby nie to trafiłby na śmietnik, bo to szkoda zachodu. Oczywiście mówiłem wcześniej o śrubce wewnątrz, bo rozebraniu miernika, ta zewnętrzna wiem, że jest tylko do regulacji zera. Przyjrzę się magnesowi może faktycznie coś tam jest.

Edit:
    Dobra, poddaje się. Ten miernik po prostu ma wadę fabryczną, nie da się go wyregulować, to zbyt tani szmelc do zabawy. Kupiłem rzekomo identyczny mikroamperomierz 100uA te są normalnie w sprzedaży za około 20zł. Podmienię skalę z tego i tyle, bo szkoda zachodu.
  • #16 21904242
    aksakal
    Specjalista - urządzenia lampowe
    Ocena: 2980
    398216 Usunięty napisał:
    Poza tym wewnątrz musi być posobnik - rezystor

Przy pomiaru napięcia 100 kV umieszczenie rezystora wewnątrz mikroamperomierza jest równoznaczne z samobójstwem! Takie napięcie może przebić szczelinę powietrzną do 25-30 cm, a odległość między zaciskami w takim mikroamperomierzu nie przekracza 4-5 cm.

Dodano po 35 [minuty]:

Korzystając z prawa Ohma, nie jest trudno obliczyć, jaka moc zostanie rozproszona na tym rezystorze i jakie będą jego wymiary. Zwykłe rezystory nie nadają się w tym przypadku, ponieważ nie są zaprojektowane do takich napięć. Potrzebne są specjalne rezystory, wytrzymujące wysokie napięcia , lub girlanda z kilkudziesięciu zwykłych rezystorów.
  • #18 21904281
    398216 Usunięty
    Poziom 43  
    jarek_lnx napisał:
    Producent zadeklarował klasę 2,5%, w tylu powinien się zmieścić.
    Powinien, ale z własnych doświadczeń (stosowałem takie wskaźniki - no może nie takie same, ale tego samego typu i rodzaju) w kilku zasilaczach i wiem, że wiele tu zależy od indywidualnych cech konkretnego ustroju. Czasem takie same dwa wskaźniki potrafią mieć różne charakterystyki wychylenia - i nawet najdokładniejsze regulacje nie na wiele się zdadzą. Próbowałem...
    Jak pisałem taki wskaźnik służy do orientacyjnego zorientowania się z jaką wartością mierzonego napięcia/prądu mamy do czynienia. A że na cyferblacie ktoś umieścił klasę dokładności 2,5... a kto mu zabroni?
    Zresztą - gdy używałem tych wskaźników płaciłem za sztukę coś ok. 7 - 10 zł. Jakiej jakości można wymagać za takie pieniądze? Bądźmy realistami...

Dodano po 1 [minuty]:

aksakal napisał:
    Przy pomiaru napięcia 100 kV umieszczenie rezystora wewnątrz mikroamperomierza jest równoznaczne z samobójstwem!

Moje niedopatrzenie - miałem na myśli wewnątrz nie tyle samego ustroju/obudowy wskaźnika co urządzenia w jakim pracuje.
  • #19 21904328
    cirrostrato
    Poziom 38  
    Ocena: 941
    Jeśli można ustawić wskazówkę na zero, wskazówka chodzi płynnie... to można wyskalować TAKI USTRÓJ do pomiaru dowolnej wartości V,A, om czy kV, nie ma znaczenia czułość ustroju czyli czy na końcu skali wskazanie jest 100uA czy 120uA, zakres pomiaru (na końcu skali) i tak wynika z włączonych rezystorów szeregowo lub równolegle do ustroju.
  • #20 21904329
    _jta_
    Specjalista elektronik
    Jacekj napisał:
    Tył jest albo na zatrzaski, albo na dwie nakrętki.

Ale trzeba zdjąć przód - ustrój właśnie z przodu ma taką dźwigienkę z wycięciem (jej kształt przypomina U), w które powinien wchodzić bolec z tego białego pokrętła. Czasem on się wysuwa (np. po nieodpowiednim pokręceniu), wtedy regulacja przestaje działać (i na ogół jest duże przesunięcie).
  • #21 21904335
    Jacekj
    Poziom 22  
    Ocena: 41
    No nie do końca. Im większy prąd, tym grubszy drut w cewce.
    Pozdrawiam
  • #22 21904348
    mam_pytanie
    Poziom 30  
    Ocena: 255
    Dla lepszego określenia, co mu może dolegać, opis "pokazuje 16 uA za mało" to też trochę za mało.
    Cytat:
    oraz śrubkę, którą narazie wolałem nie kręcić

Jeśli cewka nie jest zawieszona na taśmach, to może być śrubka do regulacji luzu łożysk, w których osadzona jest jej oś. Może być za mocno wkręcona albo wręcz przeciwnie, poluzowana i wtedy oś nie pracuje "w osi". W obu przypadkach może pojawiać się siła tarcia pokonywana np. skokowo - coś jak przy przesuwaniu bez smarowania.
    Jeśli chcesz jeszcze się tym pobawić, otwórz i sprawdź. Delikatnie - tak, żeby czegoś nie pogiąć - popychając wskazówkę powinieneś dojrzeć, jak się ustrój zachowuje. Czy na osi, w ogóle jest jakiś luz, czy minimalnie popchnięta wskazówka wraca bez problemów na swoje miejsce.
    A może przeciwnie - cewka "lata" na wszystkie strony.
    W razie podejrzeń możesz spróbować - minimalnie, bardzo minimalnie - nią pokręcić. Wcześniej, dokładnie zaznacz położenie. Być może jest tam kropelka lakieru, ale ta przy pierwszym ruchu, prawdopodobnie odpadnie.
    Podczas wkręcania uwaga. Zbyt mocne, w pierwszej fazie spowoduje spadek czułości, tym razem procentowy, zależny od wychylenia, zaś przy jeszcze mocniejszym wystąpi ryzyko trwałego zgięcia ośki lub nawet jej oderwania od cewki.

Co do 100 kV, przyrząd zapewne przeznaczony jest to do pracy z układem zewnętrznego dzielnika, którego wieloelementowa, z certyfikowanych rezystorów budowa zagwarantuje, że na zaciskach nie pojawi się niebezpieczne napięcie.
  • #23 21904370
    gklub
    Poziom 34  
    mam_pytanie napisał:
    popychając wskazówkę

Dmucha się na wskazówkę, i to nie za mocno.
    Ma wracać zawsze w to samo miejsce.
    Zderzaczki mają ograniczać ale tuż poza użytecznym zakresem.
    Na ogół są tam dwie spiralne sprężynki doprowadzające prąd do ceweczki - górna i spodnia.
    Zobacz https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2915812.html#14055674
    https://www.youtube.com/watch?v=nXyjo5DXcXw - to chyba twój mierniczek.
    Ew. https://www.youtube.com/watch?v=mE6YvkwM4kQ
  • #24 21904382
    _jta_
    Specjalista elektronik
    mam_pytanie napisał:
    Jeśli cewka nie jest zawieszona na taśmach, to może być śrubka do regulacji luzu łożysk, w których osadzona jest jej oś. Może być za mocno wkręcona albo wręcz przeciwnie, poluzowana i wtedy oś nie pracuje "w osi". W obu przypadkach może pojawiać się siła tarcia pokonywana np. skokowo - coś jak przy przesuwaniu bez smarowania.

Jeśli to sprawa tarcia, to widać to po wskazaniach przy małych zmianach prądu - można najpierw płynnie zwiększać, a potem płynnie zmniejszać prąd, i sprawdzać, czy przy takim samym prądzie wskazówka jest w tym samym miejscu niezależnie od kierunku zmieniania prądu - jeśli nie, to jest problem z tarciem. Ale jeśli tarcie powodowałoby wskazanie 10µA przy prądzie 26µA, to potem bez prądu też powinno pozostać te 10µA - to jest raczej łatwe do zauważenia. Podejrzewam raczej przesunięcie dźwigni regulacji zera - i to ze 25° - może przy kręceniu regulacją zera ten bolec wyszedł z "U" i popchnął to "U" od zewnątrz...
  • #25 21904412
    398216 Usunięty
    Poziom 43  
    Jeśli już coś jest źle to raczej chodzi o lewy zderzak, o który obija się wskazówka żeby nie przekroczyć skali. Sprężyna ściągająca ustrój do zera ma pewien "naciąg" oddziałuje na ruchomą część ustroju z określoną siłą. W normalnych warunkach regulacja zera wskazówki ustawia wskazówkę na zero skali przy wyrównaniu sił sprężyn (są dwie jedna działająca odwrotnie do drugiej) zawieszenia.Jeśli jednak zderzak ustawiony jest zbyt blisko "zera" skali a regulacja wskazówki ustawiona tak, by pokrywała się wskazówka z zerem skali może dojść do sytuacji gdzie wskazówka będzie się opierać o zderzak - wówczas wskazówka będzie "martwa" aż do określonego prądu powodując wychylenie - prądu który przezwycięży siły sprężynek stabilizujących ruch. Tak może być w wypadku gdy sam ustrój jest złożony prawidłowo i nic nie wprowadza zbędnych tarć. Z tego co zrozumiałem (?) Autor próbował regulować zero regulatorem zera wskazówki i nie uzyskał poprawnych wskazań - stąd też mój wcześniejszy post w którym przedstawiłem, swoje doświadczenia z tymi miernikami. Jeśli faktycznie nadal są one składane tak jak były gdy ja je stosowałem, to marne szanse na poprawne działanie. Z drugiej strony należy brać pod uwagę możliwość wprowadzenia ostrzejszej kontroli i wtedy to co pisałem na początku tego postu powinno pomóc. Jedno jest pewne - nie polecam w żadnym wypadku kręcenia śrubkami zalanymi lakierem. To jest śrubka ustalająca położenie łożyska (ostrzowego o ile pamiętam), w wypadku nawet niewielkiego przekręcenia tej śrubki w niewłaściwą stronę możemy trwale uszkodzić łożysko i miernik będzie do wyrzucenia już na pewno. Jedyna regulacja do której może mieć dostęp użytkownik to dostępny z zewnątrz regulator ustawienia wskazówki na zerze skali - biała "śrubka" na przednim panelu z nacięciem na płaski wkrętak.
  • #26 21904461
    beatom
    Poziom 38  
    Ocena: 857
    Trzydziesci postow na temat badziewia za trzy zlote..?!
    Jeszcze bym zrozumial jakby to byl ustroj od dobrego miernika.
  • #27 21904470
    _jta_
    Specjalista elektronik
    beatom napisał:
    Trzydziesci postow na temat badziewia za trzy zlote..?!

Tu istotną wartością nie jest sprzęt, ale nauczanie. No cóż, jak uczeń początkujący, to czasem ciężko go czegoś nauczyć... Pewnie po zajrzeniu do środka obudowy można by było - nawet bez wielkiej wprawy w ciągu paru minut zorientować się, czy to jest coś, co mozna naprawić w parę kolejnych minut, czy coś trudniejszego. Ale dopóki autor nie opisze jasno, co tam widzi i co sprawdzał, niewiele można mu pomóc. A nie wiem, czy on umie jasno pisać, na razie tego nie pokazał.
  • #28 21904514
    gklub
    Poziom 34  
    beatom napisał:
    Trzydzieści postów na temat badziewia za trzy zlote..?!

To jeszcze jeden ode mnie:
    Chyba nikt z piszących - włącznie z Autorem - nie powoduje się oszczędnością.
    Raczej "żebym wiedział na przyszłość..."
    A część z odpowiadających:
    Zobacz - ja to znam, to nie jest trudne, będziesz wiedzieć na przyszłość i może Ty komuś pomożesz... ;)
  • #29 21904533
    jarek_lnx
    Poziom 43  
    Mnie zawsze interesowało jak urządzenia są zrobione, jak działają, co jest w nich dobrze a co źle zrobione, ciekawość jest ta sama, czy się rozbiera badziewie za 3 złote czy sprzęt wojskowy za kilkadziesiąt tysięcy. W tym drugim przypadku, zawsze ktoś się denerwuje, kiedy wyciągam śrubokręt :)
    Badziewie za 3 złote to świetny sprzęt do nauki, można rozebrać, przeanalizować co jest źle, naprawić, a jak się nie zepsuje to strata jest tylko 3 złote.
  • #30 21904537
    DiZMar
    Poziom 43  
    Ocena: 6541
    jarek_lnx napisał:
    a jak się nie zepsuje to strata jest tylko 3 złote.

Jak się nie zepsuje to raczej nie ma straty.

Podsumowanie tematu

✨ Pytanie dotyczy analogowego mikroamperomierza o zakresie 100 µA, którego wskazania są przesunięte o stałe 16 µA w dół: przy 26 µA pokazuje 10 µA, przy 100 µA pokazuje 84 µA, a poniżej 16 µA nie reaguje. Miernik jest nowy, nieużywany, ale długo przechowywany; po rozebraniu widać regulację zera początku skali oraz dodatkową śrubkę regulacyjną. Urządzenie ma być używane jako wskaźnik wyskalowany w kV (1 µA = 1 kV), dlatego zależy na jego naprawie i ewentualnej kalibracji.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA