U_I_sinus_fi napisał: CosteC napisał: Wyjaśnij zatem czemu pralki są produkowane jako urządzenia w 1 klasie izolacji/z uziemieniem a nie z izolacją wzmocnioną/podwójną? Skoro wg ciebie to "niebezpieczne".
A gdzie ja napisałem, że pralki są niebezpieczne? Niebezpieczne są Twoje i
tyqva porady.
Oczywiście że napisałeś. Ba, jest jeszcze zabawniej:
U_I_sinus_fi napisał: Bo do tej decyzji nie trzeba znać urządzenia. Pomysł uziemienia bieguna 230V sam w sobie jest niebezpieczny.
Więc jasno stwierdziłeś, że NIEWAŻNE czy to dyskutowane urządzenie do fotografii, pralka czy też cały dom.
A że w sieci TN (w tym TN-C-S) jeden biegun transformatora 230 V jest uziemiony, to wychodzi, że prawie cały świat nie umie w elektryczność a ty umiesz.
Więc nie dość, że mi zarzucasz "niebezpieczne porady" to jeszcze uznałeś cały system zasilania niskiego napięcia za niebezpieczny, co jest dosyć komiczne w 2026 roku. Biorąc pod uwagę ilość dostępnej literatury tłumaczącej czemu najpopularniejszy jest układ TN a nie IT to mogę spokojnie nazwać Cię ignorantem w zakresie bezpieczeństwa elektycznego i nie będzie to zniewaga tylko opis stanu faktycznego.
Można Cię oczywiście bronić, że niby mówisz o izolowanej wyspie w postaci tylko tego urządzenia i tak dalej, ale bardzo podkreślałeś, że nieważne jakie to urządzenie. No więc cały budynek też się liczy
Zapytałem o pralkę bo byłem ciekawy czy weźmiesz pod uwagę metalową obudowę i obecność wody wewnątrz oraz na zewnątrz urządzenia oraz możliwość kondensacji... Nie wziąłeś tego pod uwagę.
EDIT:
U_I_sinus_fi napisał: No, ale jak moderator ArturAVS pochwala podłączanie przewodów czynnych o napięciu 230V do zacisków PE to nic tu po mnie.
Możliwe, że moderator zna się na temacie bezpieczeństwa elektrycznego...

Coś tak czuję, że mógł coś czytać ze zrozumieniem..