logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Orange 5G n78 300 m od BTS: ZTE G5 Ultra + AP po RJ45 czy ODU-IDU +AP po RJ45?

AimlessStruggles 22 Maj 2026 09:03 141 1
  • #1 21907989
    AimlessStruggles
    Poziom 1  
    `
    Cześć,

Szukam porady w kwestii wyboru optymalnego sprzętu do domowego internetu 5G od Orange i poprawnego rozplanowania topologii sieci w budynku. W zakresie lokalizacji i warunków radiowych stacja bazowa to 86273 z pasmem C, n78 w odległości ok. 300 metrów w linii prostej. Widoczność optyczna niemal czysta. Po drodze niska zabudowa handlowa, trochę drzew, brak gęstych blokowisk.

Dom typu bliźniak z ok. 2015 roku, ściany z pustaka, grube zbrojone stropy betonowe. Łącznie 3 kondygnacje - parter, 1 piętro i 2 piętro / poddasze użytkowe. W budynku rozprowadzone jest okablowanie z gniazdami RJ45 na parterze za TV i pozostałych kondygnacjach.

Mam dylemat, bo z jednej strony lokalny dostawca światłowodu zbiera w tej okolicy fatalne opinie za stabilność i obsługę klienta, dlatego pomyślałem o ofercie Orange. Konsultant na słuchawce forsował router wewnętrzny ZTE G5 Ultra, twierdząc, że przy 300 metrach od nadajnika sprzęt w środku na poddaszu bez problemu sobie poradzi, by do codziennego korzystania i streamingów zasięg nie łapał zadyszki.

Mam obawy, czy to wystarczy, czy może jednak mimo odległości jakaś wyraźną różnicę zrobi ODU-IDU? Jak tak, to jaki? Zauważyłem, że Orange ma w swojej ofercie ZTE G51F 5G router ZTE T3000 albo ZTE MC889A Pro 5G ZTE5400. Pytanie, czy któryś z tych zestawów będzie odpowiedni, czy jednak poszukać gdzieś poza Orange urządzeń do zbierania zasięgu?

Czy przy tak bliskiej odległości od BTS-u n78 pchanie się w router wewnętrzny na poddaszu ma sens, czy jednak dla stabilnego c-bandu zewnętrzna antena ODU to konieczność?

Jak to sensownie spiąć z siecią wewnętrzną? Planuję postawić IDU na poddaszu, wpiąć je w gniazdko ścienne, a w centralnym punkcie rozejść się switchem na parter i 1. piętro, gdzie dołożyłbym dodatkowe access pointy po kablu, żeby ominąć tłumienie stropów. Tylko też czy jakieś szczególne urządzenia byście do takiej akcji polecali? Na każdym piętrze jest około 50 metrów przestrzeni użytkowej.

Z góry dzięki za merytoryczne wskazówki i pomoc w nieprzepłacaniu za sprzęt!

Orange 5G n78 300 m od BTS: ZTE G5 Ultra + AP po RJ45 czy ODU-IDU +AP po RJ45?obraz_2026...247322.png (2.65 MB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    Masz możliwość zrobić pomiary na telefonie 5G w Orange w miejscu, gdzie realnie stałby router (np. poddasze) oraz dla porównania na zewnątrz budynku - najlepiej screeny z NetMonster/Field Test speedtest (RSRP/RSRQ/SINR, pasmo/PCI, DL/UL/ping)?
    Niestety nie mam nikogo, kto by korzystał z sieci Orange, żeby móc wykonać takie porównanie. Jedyne źródło informacji u mnie to na razie odległość od nadajników.
    Jakie masz realne wymagania i ograniczenia: ile urządzeń/użytkowników ma z tego korzystać, czy zależy Ci na grach/niski ping, czy głównie streaming/praca, jaki budżet zakładasz i czy w ogóle możesz legalnie/technicznie zamontować ODU na elewacji albo dachu?
    Na co dzień 2-3 osoby - laptop, telefon, telewizor. Potencjalnie takie sprzęty jak lodówka, zmywarka, klimatyzacja po wewnętrznej sieci Wi-Fi. Co do gier na jakimś bardzo niskim pingu, nie zależy mi, nie gram w gry, gdzie mikrosekunda się liczy, ale dobrze, gdyby po prostu połączenie się nie zrywało. Priorytetem natomiast na ten moment jest streaming i praca zdalna, żeby mnie z jakiegoś calla nagle nie wywalało jednak. ODU będę mógł bez problemu montować na elewacji albo dachu, tylko musiałbym pomyśleć, jak to do wewnątrz doprowadzić i gdzie robić miejsce dla kabla.
    `
  • #2 21908008
    matek451
    Poziom 43  
    Ocena: 5757
    Kupujesz starter Orange Free za 5 zł , rejestrujesz , wkładasz do telefonu i masz od razu 825GB/m-c za darmo, robisz test w domu na telefonie 5G na Android i pokazujesz screena z aplikacji NetMonster i ze speedtestu.
    Narysuj jak wyglada ta sieć lokalna kablowa, gdzie schodzą się wszystkie przewody z poszczególnych kondygncji i pomieszczeń.
    T3000/T54000 i routery 5G od ZTE nie dziłaja w MESH przy backhaul po kablu Ethernet tylko po WiFi.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
REKLAMA