logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Orange 5G n78 300 m od BTS: ZTE G5 Ultra + AP po RJ45 czy ODU-IDU +AP po RJ45?

AimlessStruggles 22 Maj 2026 09:03 360 7
REKLAMA
  • #1 21907989
    AimlessStruggles
    Poziom 2  
    `
    Cześć,

Szukam porady w kwestii wyboru optymalnego sprzętu do domowego internetu 5G od Orange i poprawnego rozplanowania topologii sieci w budynku. W zakresie lokalizacji i warunków radiowych stacja bazowa to 86273 z pasmem C, n78 w odległości ok. 300 metrów w linii prostej. Widoczność optyczna niemal czysta. Po drodze niska zabudowa handlowa, trochę drzew, brak gęstych blokowisk.

Dom typu bliźniak z ok. 2015 roku, ściany z pustaka, grube zbrojone stropy betonowe. Łącznie 3 kondygnacje - parter, 1 piętro i 2 piętro / poddasze użytkowe. W budynku rozprowadzone jest okablowanie z gniazdami RJ45 na parterze za TV i pozostałych kondygnacjach.

Mam dylemat, bo z jednej strony lokalny dostawca światłowodu zbiera w tej okolicy fatalne opinie za stabilność i obsługę klienta, dlatego pomyślałem o ofercie Orange. Konsultant na słuchawce forsował router wewnętrzny ZTE G5 Ultra, twierdząc, że przy 300 metrach od nadajnika sprzęt w środku na poddaszu bez problemu sobie poradzi, by do codziennego korzystania i streamingów zasięg nie łapał zadyszki.

Mam obawy, czy to wystarczy, czy może jednak mimo odległości jakaś wyraźną różnicę zrobi ODU-IDU? Jak tak, to jaki? Zauważyłem, że Orange ma w swojej ofercie ZTE G51F 5G router ZTE T3000 albo ZTE MC889A Pro 5G ZTE5400. Pytanie, czy któryś z tych zestawów będzie odpowiedni, czy jednak poszukać gdzieś poza Orange urządzeń do zbierania zasięgu?

Czy przy tak bliskiej odległości od BTS-u n78 pchanie się w router wewnętrzny na poddaszu ma sens, czy jednak dla stabilnego c-bandu zewnętrzna antena ODU to konieczność?

Jak to sensownie spiąć z siecią wewnętrzną? Planuję postawić IDU na poddaszu, wpiąć je w gniazdko ścienne, a w centralnym punkcie rozejść się switchem na parter i 1. piętro, gdzie dołożyłbym dodatkowe access pointy po kablu, żeby ominąć tłumienie stropów. Tylko też czy jakieś szczególne urządzenia byście do takiej akcji polecali? Na każdym piętrze jest około 50 metrów przestrzeni użytkowej.

Z góry dzięki za merytoryczne wskazówki i pomoc w nieprzepłacaniu za sprzęt!

Orange 5G n78 300 m od BTS: ZTE G5 Ultra + AP po RJ45 czy ODU-IDU +AP po RJ45?obraz_2026...247322.png (2.65 MB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    Masz możliwość zrobić pomiary na telefonie 5G w Orange w miejscu, gdzie realnie stałby router (np. poddasze) oraz dla porównania na zewnątrz budynku - najlepiej screeny z NetMonster/Field Test speedtest (RSRP/RSRQ/SINR, pasmo/PCI, DL/UL/ping)?
    Niestety nie mam nikogo, kto by korzystał z sieci Orange, żeby móc wykonać takie porównanie. Jedyne źródło informacji u mnie to na razie odległość od nadajników.
    Jakie masz realne wymagania i ograniczenia: ile urządzeń/użytkowników ma z tego korzystać, czy zależy Ci na grach/niski ping, czy głównie streaming/praca, jaki budżet zakładasz i czy w ogóle możesz legalnie/technicznie zamontować ODU na elewacji albo dachu?
    Na co dzień 2-3 osoby - laptop, telefon, telewizor. Potencjalnie takie sprzęty jak lodówka, zmywarka, klimatyzacja po wewnętrznej sieci Wi-Fi. Co do gier na jakimś bardzo niskim pingu, nie zależy mi, nie gram w gry, gdzie mikrosekunda się liczy, ale dobrze, gdyby po prostu połączenie się nie zrywało. Priorytetem natomiast na ten moment jest streaming i praca zdalna, żeby mnie z jakiegoś calla nagle nie wywalało jednak. ODU będę mógł bez problemu montować na elewacji albo dachu, tylko musiałbym pomyśleć, jak to do wewnątrz doprowadzić i gdzie robić miejsce dla kabla.
    `
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21908008
    matek451
    Poziom 43  
    Ocena: 5808
    Kupujesz starter Orange Free za 5 zł , rejestrujesz , wkładasz do telefonu i masz od razu 825GB/m-c za darmo, robisz test w domu na telefonie 5G na Android i pokazujesz screena z aplikacji NetMonster i ze speedtestu.
    Narysuj jak wyglada ta sieć lokalna kablowa, gdzie schodzą się wszystkie przewody z poszczególnych kondygncji i pomieszczeń.
    T3000/T54000 i routery 5G od ZTE nie dziłaja w MESH przy backhaul po kablu Ethernet tylko po WiFi.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #3 21925115
    AimlessStruggles
    Poziom 2  
    Dzięki, potestowałem. Korzystałem jeszcze z Network Cell Info Lite. Dla laika było łatwiejsze w odbiorze. Przy tych 300 metrach odległości od nadajnika, w zależności od miejsca wewnątrz, wyciągało mi od 200 Mbps do 800 Mbps na telefonie. Postawiłem na ZTE G5 Ultra na poddaszu. Na każdym piętrze i w każdym pomieszczeniu są gniazda RJ, które schodzą się w salonie na parterze. G5 podpiąłem gniazdem LAN do ściany na poddaszu. Na parterze kabel idący w ścianie z poddasza wpiąłem na razie w jakiegoś starego tp link z Wi-Fi 4, wyłączyłem w nim DHCP i zmieniłem IP, podpiąłem też gniazdem LAN pod TV. Do tego momentu wszystko działa. Zasięg z głównego routera sięga nawet minimalnie do parteru. Docelowo pod telewizorem ma stanąć ZTE Z1320, póki co zamówiłem, zobaczymy za kilka dni, jak to się sprawdzi.

Natomiast mam problem z dalszym rozprowadzeniem zasięgu na 1 piętro. Próbowałem podpiąć na parterze od tp linka w gniazdo LAN kabel, który szedł z 1 piętra. Na 1 piętrze podpiąłem jakiegoś starego pentagrama i nie wykrywało mi w ogóle, że jest jakieś połączenie między tymi routerami. Próbowałem wyłączać podobnie DHCP, zmieniać IP, może coś robiłem źle lub powinienem zmienić inaczej. Po wyłączeniu DHCP w ogóle przestawało mi łączyć z routerem. Jak postawiłem G5 na parterze, wpiąłem w niego kabel idący do ściany na 1 piętrze i tam podpiąłem tp linka, to sygnał się ładnie złapał, więc gniazdko jest sprawne. Możliwe, że dla wygodnego użytku wystarczy mi ten dodatkowy ZTE na parterze, to się okaże za kilka dni, ale zastanawia mnie, jak to zrobić, gdybym kiedyś chciał jeszcze jeden punkt postawić na 1 piętrze, żeby mieć pełną prędkość z G5. Może problem jest po prostu w tym, że łączyłem nowy router z 2 starociami różnych marek i z routerami ZTE takiego problemu w ogóle nie będzie ;).
  • REKLAMA
  • #4 21925156
    matek451
    Poziom 43  
    Nie zrobiłes nic o co prosiłem, nie raczyłeś nawet przeczytać to co napisałem na temat MESH na sprzecie ZTE w zamian za T5400 kupiłeś Z1320 czyli słaby router działajacy w MESH tylko z backaul po WiFi, nie obsługuje protokołu k,v,r po Ethernet. Zakup G5 Ultra to kupa niepotrzebnie wydanej kasy, MC8512 na T830 nie jest wart takich pieniędzy nawet z kartą WiFi 7.
    A co do działania sieci lokalnej Ethernet to też nie pokazałeś jak wyglada ta sieć. Stawianie routera z WiFi 7 to kiepski pomysł. Korzystania z NCI Lite nikt majacy minimum wiedzy o tej aplikacji jej nie poleci bo ona niczego konkretnego nie pokazuje.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #5 21925197
    AimlessStruggles
    Poziom 2  
    Zamiast rysować laurki z mapą kabli w domu, po prostu wrzucam to, o co tak usilnie prosisz. W załączniku screen z NetMonstera i Speedtestu. Testowałem to połączenie w ciągu dnia, wieczorami i wczoraj w weekend. Sieć jest w 100% stabilna, nic nie zrywa, a prędkość z ogromnym naddatkiem pokrywa moje realne potrzeby. Router wewnętrzny w zupełności mi wystarcza.

Żebyś miał jasność co do topologii sieci lokalnej, o którą pytałeś: wszystkie kable Ethernet z poszczególnych kondygnacji schodzą się centralnie na parterze. Sam główny router stoi celowo na 2. piętrze (poddaszu), bo tam jakość sygnału mobilnego jest najlepsza i ta lokalizacja pozostaje dla mnie priorytetowa. Stamtąd sygnał rozprowadzany jest kablem w dół.

Skoro tak bardzo krytykujesz ekosystem ZTE - proszę o konkret. Routery kupiłem przez Internet, by sprawdzić go w praktyce, wrócić na forum z informacjami i w każdej chwili mogę go odesłać.

Jeśli według Ciebie da się to zrobić lepiej i taniej dla takiego układu kabli schodzących się na parterze i routerze na poddaszu - podaj konkretne modele urządzeń, które Twoim zdaniem powinienem zamówić w zamian. Chętnie je przetestuję, a obecne odeślę. Tylko proszę, oszczędźmy sobie dalszego narzekania na NCI Lite i podaj po prostu konkretne marki i modele.
    Załączniki:
    • Orange 5G n78 300 m od BTS: ZTE G5 Ultra + AP po RJ45 czy ODU-IDU +AP po RJ45? 2dcb4eb8-914e-404d-b11f-8d86f6dda002.jpg (134.8 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Orange 5G n78 300 m od BTS: ZTE G5 Ultra + AP po RJ45 czy ODU-IDU +AP po RJ45? da23c971-5565-4490-b450-e4ac08dc3855.jpg (120.62 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #6 21925238
    matek451
    Poziom 43  
    Sam sobie przeczysz, piszesz ze router wewnętrzny ci wystarcza a potem ze w celu optymalizacji parametrów sygnału musi być na parterze. To się kupy nie trzyma, tym bardziej ze centralny punkt sieci lokalnej Ethernet jest w salonie. Główny router sieci lokalnej powinien znajdować się w salonie ewentualnie jeszcze switch , do niego jako źródło internetu w postaci zew. CPE 5G/LTE wpietęgo do gniazda na poddaszu i dalej do WAN w routerze w salonie, pozostałe pomieszczenia po LAN z tego routera lub ze switcha jesli w routerze będzie niewystarczajaca liczba portów.
    Sieć lokalna oparta o sprzęt z protokołem k,v,r i backhaul po Ethernet i WiFi.
    Koszt zew. CPE 5G/LTE od 650 zł za opartego na X65 NR7302 lub do 900 zł na T830 czyli tym samym chipsecie co w G5Ultra czyli za G51F(MC7512), do tego 2x router z k,v,r z portem WAN 2.5GE czyli takim samym jak w G51F/Zyxel NR7302 oraz 4x LAN GE i WiFi AX3000 za około 210 zł sztuka. Całość około 1100-1300 zł.
    Test wykonany na telefonie z NetMonster pokazuje ze kotwica na LTE2100 z 1 sektora na hotelu, RSRP dostateczne SINR fatalny, sektor na azymut 110, to niska stacja lokalna. 5G N78 niekoniecznie z niego , PCI636 póki co niezweryfikowane ale wewnatrz parametry sygnału na 3.6GHz słabe a SINR niski. Do tego w sąsiadach na LTE2100 2 sektor z takimi samymi parametrami sygnału jak z 1 sektora czyli jesteś pomiędzy 1 a 2 sektorem który świeci na azymut 180.
    Jak wyglada diagnostyka sygnału na LTE i 5G N78 oraz dane dotyczace połaczenia na G5Ultra?
    Ja nie krytykuję ZTE w roli sprzetu do 5G/LTE ale MESH od ZTE, bo on jest po prostu słaby.
    U ciebie widać że zamiast G5 Ultra czy inego routera wew. 5G nalezy zastosować zew. CPE 5G/LTE, moze być G51F lub NR7302, na dziś nie ma potrzeby wydawania wiekszej sumy na taki sprzet a do niego zestaw 2-3 sztuk zestaw MESH , np. Cudy WR3000H lub WR3600H z WiFi BE3600.
    To optymalne rozwiązanie.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #7 21925270
    AimlessStruggles
    Poziom 2  
    Zanim zarzucisz komuś, że jego wypowiedź „nie trzyma się kupy”, radzę najpierw samemu przeczytać tekst ze zrozumieniem. Gdzie ja napisałem, że router w celu optymalizacji parametrów sygnału musi być na parterze? Przecież wyraźnie zaznaczyłem, że router stoi i ma stać na 2. piętrze (poddaszu), bo tam parametry 5G są najlepsze. Na parterze schodzą się jedynie kable Ethernet z całego domu, które ten router z poddasza ma po prostu „karmić” sygnałem w dół. Gdzie tu widzisz jakąkolwiek sprzeczność?

Co do reszty Twojego wywodu: mimo moich wyraźnych zapewnień, że interesuje mnie router wewnętrzny, na siłę próbujesz mi wciskać montaż zewnętrznego CPE za ponad 1000 zł. Nie mam zamiaru wiercić w elewacji ani bawić się w okablowanie zewnętrzne. Router zewnętrzny od początku był tu ostatecznością - na wypadek, gdyby sygnał w domu się zrywał. G5 Ultra w praktyce świetnie sobie radzi, a stabilne działanie wygrywa tu z Twoimi teoriami o złych azymutach i sektorach.

Biorąc pod uwagę Twoje porady o zewnętrznej jednostce: na 2. piętrze, gdzie jakość połączenia jest dla mnie absolutnym priorytetem, mam wyprowadzone tylko jedno gniazdko RJ45. Gdybym podpiął tam zewnętrzne CPE i puścił sygnał kablem w dół na parter, musiałbym kombinować, jak przesłać internet z powrotem na poddasze. G5 Ultra idealnie rozwiązuje ten problem. Zgadzam się, że sprzęt może i jest przepłacony, ale eliminuje potrzebę kombinowania z instalacją zewnętrzną. Jeśli znasz lepsze, tańsze alternatywy, ale bazujące na routerze wewnętrznym - chętnie posłucham.

Dzięki za propozycję systemów od Cudy (WR3000H/WR3600H). Pytanie tylko, czy są one u mnie naprawdę konieczne? Cudy są droższe od Z1320, a ja nie potrzebuję idealnie płynnego, laboratoryjnego przełączania sygnału co do milisekundy przy chodzeniu po schodach. G5 Ultra z poddasza daje świetny zasięg na 1. piętrze, a nawet na parterze telefon łapie sieć.

ZTE Z1320 zamówiłem wyłącznie po to, żeby podpiąć go na dole kablem do G5 Ultra i za pomocą Wi-Fi doświetlić sam parter w ramach tej samej sieci. Trochę nie rozumiem, dlaczego tak to krytykujesz i twierdzisz, że to niemożliwe. Routery sprzed dwóch dekad potrafią odebrać Internet po kablu i rozsiać go po Wi-Fi. Z oficjalnych specyfikacji wynika, że G5 Ultra i Z1320 bez problemu spinają się w EasyMesh po kablu (Ethernet Backhaul). Czytałem błędne informacje, czy po prostu demonizujesz ten sprzęt? Czy Cudy naprawdę poradzą sobie w takim układzie zauważalnie lepiej?
  • #8 21925417
    matek451
    Poziom 43  
    Literówka z mojej strony, oczywiście zamiast na poddaszu napisałem przez pomyłkę na parterze ale optymalizacja sygnału 5G/LTE poprzez umieszczenie wew. routera jak najwyzej zawsze odbywa się kosztem sieci WiFi a w twoim wypadku także umieszczeniem sprzętu z kartą WiFi 7 w miejscu poza centralnym punktem w domu gdzie schodza sie tez kable Ethernet. To jest jedna strona tego rozwiązania, na dodatek bez pokazania parametrów sygnału na G5 ULTRA. Do odbioru sygnału 5G/LTE na poddaszu wystarczy zew. CPE 5G/LTE za 650 zł na X65 a nie za zadne ponad 1000 zł, nie musi być wystawiony na zewnatrz, tak samo jak G51F za 900 zł czyli tak jak G5 ULTRA na T830 za 300-400 zł wiecej.
    Zaoszczędzone pieniadze wykorzystuje się do zakupu sprzetu z k,v,r do sieci lokalnej. Podałem jaki sprzet i za ile, alternatywą w podobnej cenie może być Mercusys czyli budzetowa marka TP-linka. CUDY czy TP-Link /Mercusys maja sprawdzone i dobre rozwiązania MESH z backhaul po Ethernet lub po WiFi.
    Dlatego rozwiązanie typu zew. CPE 5G/LTE na poddaszu gdzie zalezy ci też na sygnale wpięty do WAN Cudy/Mercusys i od niego LAN do kolejnego tym kablem do na parteru który zapewni ci WiFi na parterze a dodatkowo też ma switch z 4 wolnymi portami do spięcia pozostałych pomieszczeń z gniazdami Ethernet jest rozwiązaniem w podobnej cenie a nawet taniej niż G5ULTRA+Z1320.
    A to ze Z1320 jest tańszy czyli za około 180 zł to nie dziwi bo posiada 3x GE i AX3000 , nie ma portu 2.5GE . No i skoro twierdzisz ze realizuje backhaul po Ethernet to się sam przekonaj, skad masz informacje o obsłudze szybkiego roamingu po sieci Ethernet?
    ZTE w temacie MESH jest słaby, piszę to jako uzytkownik ZTE od wielu lat, w tej kwestii odstają od Cudy czy TP-linka który potrafi tworzyć sieć MESH nawet w oparciu o tryb AP . Mercusys to jego marka budzetowa ale softowo to to samo.
    Stąd sam u siebie mam jako żródło internetu routery 5G/LTE lub zew. CPE 5G/LTE od ZTE/ZYXELA/Zowee a sieć lokalną opieram o innych producentów.
    Aktualnie korzystam z Netgeara RBRE960+3XRBSE , to sprzęt z 3 pasmami WiFi z dedykowanym pasmem tylko do backhaul po WiFi oraz po Ethernet.
    Pomogłem? Kup mi kawę.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy wyboru sprzętu do domowego internetu 5G Orange przy bardzo dobrych warunkach radiowych dla pasma n78, około 300 m od stacji bazowej, oraz optymalnej topologii sieci w domu z trzema kondygnacjami i okablowaniem RJ45 schodzącym do centralnego punktu na parterze. Rozważano router wewnętrzny ZTE G5 Ultra ustawiony na poddaszu jako główne źródło internetu, z dystrybucją sygnału po Ethernet do pozostałych pomieszczeń, zamiast zewnętrznego CPE 5G/LTE. W toku rozmowy pojawiły się testy na telefonie z aplikacjami NetMonster i Network Cell Info Lite oraz pomiary prędkości od około 200 do 800 Mb/s, potwierdzające stabilność połączenia. Spór dotyczył też sensu użycia sprzętu ZTE w układzie mesh i backhaul po Ethernet; wskazywano, że część urządzeń ZTE nie obsługuje pełnego mesh po kablu, a lepszym rozwiązaniem dla sieci lokalnej mogą być routery z obsługą k,v,r, portem WAN 2.5 GbE i ewentualnie dodatkowym switchem. W praktyce użytkownik pozostał przy ZTE G5 Ultra na poddaszu, z rozprowadzaniem internetu po istniejącej instalacji RJ45 i planem dołożenia kolejnych punktów dostępowych.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA