logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

5G: brać router zewnętrzny czy anteny? ZTE MC889A Pro

teofilkot 25 Mar 2026 11:24 372 4
REKLAMA
  • #1 21870109
    teofilkot
    Poziom 2  
    Dzień dobry wszystkim, jestem tu nowy, proszę wybaczyć ewentualne gafy.
    Szukam rozwiązania mobilnego do starszego domu. Całkiem blisko (ok. 450 metrów) mam dwie stacje, trzech operatorów, nieprzesłonięte, bardzo dobrze widoczne z dachu domu.

Trzy zrzuty tabel z danymi stacji bazowych: Orange, T‑Mobile i Play, z pasmami GSM/LTE/UMTS.

Obecnie testuję TP-LINK NE211 zarówno w Playu, jak i T-Mobile, i nie jestem przekonany... średnio ok. 100 Mb/s, w porywach 140 Mb/s (speedtest.net), spodziewałem się lepszych wyników.
    Czy zmiana na inny router np. ZTE MC889A Pro albo ZTE G5 Max poprawi wyniki?
    A może, skoro w domu i na działce ma już TP-LINK Deco, to inna opcja: Deco X50-5G anteny zewnętrzne np. TRANS-DATA 5G KYZ 10/10 z kablami 5-10 m?

Z góry dziękuję za podpowiedzi.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21870428
    gulki81
    Poziom 20  
    Ocena: 38
    Szału nie ma, bo na tych stacjach bazowych nie ma 5G w pasmie 3x00. Najbliższe stacje z 5G w pasmie 3x00 masz w Iławie. Tylko problem w tym, że pewnie przez ten las stacje w Iławie nie mają sektora bezpośrednio na Wikielec. Ustaw CPE na Iławę, może wtedy złapiesz jakieś szczątki 5G z Playa lub Orange/T-Mobile.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 21870455
    matek451
    Poziom 43  
    Ocena: 5746
    Problemem w Iławie jest to ze najblizsze BTS-y Play i NetWorks z N78 są niskie, na budynkach lub nie swiecą na Wiekielec, ta dla Orange/T-mobile na kościele św.Alberta ma sektor na 200 stopni a dla Play na Sobieskiego ma akurat sektor na 250 i z nią bym próbował. Tak samo jak Orange/T-mobile z Jagielończyka.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #4 21888827
    teofilkot
    Poziom 2  
    Dziękuję za podpowiedzi. Wróciłem na działkę i zacznę testy z Iławą. Jeśli możecie, to jeszcze sugestia wyboru sprzętu: lepiej router na maszcie np. ZTE MC889A Pro albo ZTE G5 Max, czy anteny zewnętrzne kierunkowe i router wewnętrzny? W drugim wypadku na pewno Deco X50-5G, bo mam inne Deco, a antena np. Signaflex Dual T2 5G, kable 5-10 m (bliżej 5 m)? Za pierwszym rozwiązaniem przemawia fakt, że skrętkę do masztu mam już poprowadzoną (poprzedni właściciel).
  • #5 21888857
    gulki81
    Poziom 20  
    Ocena: 38
    Z analizy profilu terenu wynika, że ten las przed Iławą jest na dużym wzniesieniu, co blokuje sygnał i tłumaczy dlaczego te wszystkie stacje bazowe tam są na tak niskich wysokościach, abyś złapał sygnał stamtąd musiałbyś wynieść zewnętrzne CPE na wysokość ok. 30 m n.p.t. co jest realnie niewykonalne.

Pozostaje Ci korzystać z tych nadajników w pobliżu Ciebie i cieszyć się takimi prędkościami jakie osiągasz i zmiana na lepsze CPE nic tu moim zdaniem nie da. W Twoich warunkach wystarczyłby nawet wewnętrzny router, ewentualnie zewnętrzne CPE LTE za 200 zł.

Wykres profilu terenu z przeszkodą na trasie i strefą Fresnela dla łącza 3,2 km (3500 MHz)

Tak mniej więcej to wygląda u Ciebie z nadajnika PLAY w Iławie z Jana III Sobieskiego 43, mającego sektor na Wikielec.
REKLAMA