logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Przełącznik Aubess 16A Tuya EZB-WBZS1H16N-A_V1.0 BK7231N UART flashing

Hesham3mara 23 Maj 2026 18:32 555 5
REKLAMA
Treść została przetłumaczona angielski » polski Zobacz oryginalną wersję tematu
  • #1 21908791
    Hesham3mara
    Poziom 2  
    Jestem w tym noobem. Przepraszam, jeśli zadaję podstawowe pytania. Kupiłem inteligentny przełącznik Aubess z tego linku. Właśnie znalazłem to na AliExpress:
    16A Tuya Smart WiFi Switch, 2-way Mini Light Switch Power Metering Breaker, For Alexa, Google Home, Yandex Alice, Smart Life Control
    https://a.aliexpress.com/_EGkkTDU
    Inteligentny przełącznik nie działa teraz. Dioda LED włącza się, gdy zastosuję 220 V, ale nie ma odpowiedzi z przełącznika. Naciśnięcie przycisku nie zmienia stanu przełącznika, a urządzenie w aplikacji Tuya jest offline. Zmierzyłem napięcie na pinach MCU na zdjęciu
    Przełącznik Aubess 16A Tuya EZB-WBZS1H16N-A_V1.0 BK7231N UART flashing Zrzut ekranu z tabelą pinów zasilania i oczekiwanych napięć (np. VBAT, VSYS, VCCPLL)

A napięcie mieściło się w zakresie podanym przez ChatGPT. Myślę, że albo MCU jest martwy, albo firmware się zawiesił, więc chcę przeładować MCU, ale nie wiem, gdzie powinienem podłączyć piny modułu uploader USB-to-TTL UART na płytce drukowanej. Ponadto, czy potrzebuję zewnętrznego 3,3 V, czy mogę użyć 3,3 V modułu UART. To jest zdjęcie płytki PCB
    Zbliżenie zielonej płytki PCB z przyciskiem, układem scalonym i elementami SMD
    I czy muszę coś zrobić po flashowaniu, jeśli flashowanie się powiedzie, czy to wszystko? I na koniec, czy po flashowaniu firmware potrzebuję jakiegoś uwierzytelnienia, żeby mieć dostęp do chmury Tuya?
    Czy możesz opublikować dokładny model / wersję PCB i oznaczenia zapisane na głównym MCU i module WiFi (jeśli taki istnieje)?
    Ta wersja PCB EZB-WBZS1H16N-A_V1.0 i oznaczenie tego modułu MCU WiFi BK7231N
    Czy możesz przesłać wyraźne zdjęcia przedniej / tylnej płytki PCB lub wymienić etykiety w pobliżu padów / pinów i powiedzieć, czy już sprawdziłeś takie rzeczy, jak napięcie przekaźnika, ciągłość przycisków lub jakiekolwiek wyjście szeregowe UART podczas włączania zasilania?
    Sprawdziłem ciągłość przycisków, zasilanie na kondensatorach i LDO oraz na pinach MCU.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21909295
    p.kaczmarek2
    Moderator Smart Home
    Ocena: 12839
    Aby sflashować BK7231, należy znaleźć piny RX i TX. UART1 jest używany do flashowania. Dobre informacje na temat Bekena można znaleźć w naszym temacie dotyczącym arkusza danych Elektroda BK7231:
    https://www.elektroda.com/rtvforum/topic3951016.html
    Tutaj jest pinout:
    Teraz możesz dopasować pinout z karty katalogowej do swojego zdjęcia. Możesz użyć pozycji kryształu jako odniesienia:
    To wskazuje, że piny UART to P4 i P5. To trochę zaskakujące, bo czy nie powinny być oznaczone jako P10/P11? Tak czy inaczej, to właśnie tam lutuje się UART...

Ok, oprócz UART potrzebne jest jeszcze zasilanie. Uziemienie i VDD - albo podłączyć 5V do wejścia AMS, albo 3,3V do wyjścia:

Dodane po 5 [minutach]:

Hesham3mara napisał:
    Dodatkowo, czy potrzebuję zewnętrzne 3.3 V, czy mogę użyć 3.3 V z modułu UART. .

3.3 V bezpośrednio z konwertera USB na UART najprawdopodobniej nie zadziała, za mało prądu.

Dlatego zwykle lutuję 5 V do wejścia AMS1117 na płycie, aby uzyskać dobre 3,3 V na chipie WiFi.

Hesham3mara napisał:

I czy muszę coś robić po flashowaniu, jeśli flashowanie się powiedzie, czy to wszystko?

Jeśli chcesz korzystać z OBK:

Hesham3mara napisał:

I na koniec, jeśli flashuję firmware, czy potrzebuję jakiegoś uwierzytelnienia, aby uzyskać dostęp do chmury Tuya?

OpenBeken nie współpracuje z Tuya, służy do kontroli lokalnej. Musisz więc sam zdecydować, czy tego właśnie chcesz. Jeśli potrzebujesz Tuya, to OBK nie pomoże. Jeśli naprawdę chcesz dowiedzieć się, dlaczego firmware Tuya jest uszkodzony, powinieneś raczej pobrać logi z pinu UART2 (TX2), abyśmy mogli zbadać, gdzie się zawiesza. Jest to jednak również problematyczne - nigdy nie powinieneś tego robić przy podłączonym zasilaniu, więc musiałbyś zasilać urządzenie z 5 V...

Hesham3mara napisał:

Sprawdziłem ciągłość przycisków, zasilanie na kondensatorach i na LDO, oraz na pinach MCU.

A może kondensator jest uszkodzony? Czy jest wybrzuszony? To częsta usterka:
    https://www.elektroda.com/rtvforum/topic3898805.html

Ok, więc podsumowując - próbujemy flashować OBK czy najpierw próbujemy ratować Tuyę?
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #3 21909454
    Hesham3mara
    Poziom 2  
    >>21909295 Zmierzyłem kondensatory 470 µF napięcie jest w normie, daje prawidłowe napięcie do LDO i LDO daje prawidłowe napięcie do modułu WiFi. Chcę uratować Tuya, ponieważ cała moja automatyzacja jest w chmurze Tuya.
  • REKLAMA
  • #4 21910398
    p.kaczmarek2
    Moderator Smart Home
    Ocena: 12839
    Cóż, jeśli chcesz użyć Tuya, to nie ma zbyt wielu opcji. Mimo to spróbowałbym:
    - przełączyć urządzenie w tryb parowania i sparować ponownie - czy wtedy jest widziane przez aplikację Tuya?
    - sprawdzić logi na TX2 (ale najpierw odłącz zasilanie i zasilaj go w bezpieczny sposób z 5 V, ponieważ te zasilacze nie są izolowane, więc podłączenie go do komputera, gdy jest zasilany z sieci, jest bardzo niebezpieczne i może uszkodzić zarówno urządzenie, jak i komputer)
    - dla pewności spróbuj zasilić go podłączając 5V do wejścia LDO (tak, aby moduł WiFi nadal otrzymywał 3,3V zgodnie z oczekiwaniami). To tylko po to, aby upewnić się, że to nie zasilacz

Spróbuj również wykonać kopię zapasową flash 2 MB.

@divadiow Nie wiem, jak działają wewnętrzne klucze tuya, czy mógłby flashować kopię zapasową z drugiej części do tej i sprawić, by działała? Prawdopodobnie wymagałoby to przeszczepu sekcji kluczy / wartości tuya?
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #5 21910443
    divadiow
    Poziom 38  
    Ocena: 913
    p.kaczmarek2 napisał:
    Czy mógłby flashować kopię zapasową z drugiej części do tej i sprawić, by działała? Prawdopodobnie wymagałoby to przeszczepienia sekcji kluczy / wartości tuya?

jeśli KV jest w porządku, to powinno to być możliwe. prawdopodobnie mamy już kopię zapasową firmware'u tego mini przełącznika. lokalizacje padów testowych są znane
  • #6 21912140
    Hesham3mara
    Poziom 2  
    >>21910443 Bardzo przepraszam, ale jestem naprawdę noobem. Czy możesz dać mi uproszczone kroki, jak flashować oprogramowanie układowe, jednocześnie będąc w stanie połączyć się z chmurą Tuya. Jeśli muszę wykonać kopię zapasową i odzyskać klucz Tuya oraz kroki, aby to zrobić, dziękuję za poświęcony czas.
REKLAMA