logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] YIZHAN 4K 60MP z 0.5x czy Andonstar AD210 do lutowania elektroniki?

Zozek1 24 Maj 2026 22:25 366 21
  • #1 21909509
    Zozek1
    Poziom 8  
    Cześć,

Planuję zakup mikroskopu cyfrowego, który będzie wykorzystywany głównie do lutowania elektroniki. Chcę założyć ten wątek, aby podpytać o opinie użytkowników, którzy mają już doświadczenie z tego typu sprzętem. Budżet, jakim dysponuję, to około 700 - 1000 zł.

Zastanawiam się nad dwoma kierunkami. Pierwszy to typowy mikroskop z kamerą HDMI na statyw kolumnowy z platformy AliExpress, a drugi to bardziej kompaktowy, zintegrowany Andonstar.

Moje typy to:

1. YIZHAN 60MP 4K HDMI/USB - wersja podstawowa. Czarna, płaska obudowa kamery, obiektyw o zmiennej ogniskowej C-Mount (standardowy model 1-150X bez dodatkowych szkieł). Koszt ok. 720 zł.

2. YIZHAN 4K 60MP Plus Set - ten sam model płaskiej czarnej kamery, ale w bogatszym zestawie z dodatkowymi optycznymi soczewkami Barlowa nakręcanymi na obiektyw (0.5x oraz 2x) oraz lepszym podświetleniem LED i statywem kolumnowym. Koszt ok. 920 zł.

3. Andonstar AD210 - alternatywa z Allegro, czyli gotowy zestaw z własnym ekranem 7-calowym i mniejszą podstawą. Kosztuje zauważalnie mniej.

Mam do Was, jako praktyków, kilka pytań:

1. Czy warto dopłacać do zestawu YIZHAN z dodatkowymi soczewkami 0.5x oraz 2x? Czy w codziennym lutowaniu te soczewki, szczególnie Barlowa 0.5x, robią dużą różnicę w komforcie pracy?

2. Jak to jest z odległością roboczą? W opisie YIZHAN widnieje informacja, że mikroskop może pracować w odległości nawet do 1 metra nad stołem. Przyznam, że aż trudno mi w ten dystans uwierzyć przy zachowaniu sensownej ostrości i powiększenia. Jak ten obiektyw (C-Mount 1-150X) będzie się sprawował, jeżeli realny dystans nad stołem wyniesie u mnie około 40 cm? Da się wtedy komfortowo operować lutownicą i hot air?

3. Jak wygląda kwestia głębi ostrości w tych modelach? Zależy mi na tym, aby przy lutowaniu elementów o różnej wysokości, np. wysokich kondensatorów przewlekanych obok drobnego SMD, nie trzeba było bez przerwy kręcić regulacją ostrości. Jak pod tym względem wypada obiektyw C-Mount z YIZHAN w porównaniu do Andonstar? Czy soczewka 0.5x poprawia głębię ostrości?

4. Kierunek YIZHAN (kamera zewnętrzny monitor) czy Andonstar AD210? Warto iść w duży zestaw YIZHAN z kamerą 4K, czy do podstawowego lutowania lepiej zaoszczędzić parę złotych i kupić Andonstar z własnym, zintegrowanym ekranem? Jak wygląda kwestia lagów (opóźnienia obrazu) w tych modelach?

Będę bardzo wdzięczny za wszelkie opinie, wady i zalety, które zauważyliście podczas pracy z tymi modelami.

Pozdrawiam!
    Jakie prace chcesz pod nim wykonywać najczęściej: zwykłe THT/SMD, drobnica typu 0402/0201, rework hot-air, czy też bardziej inspekcja niż samo lutowanie?
    Jeśli chodzi o rodzaj prac, to będą one zróżnicowane - planuję lutować zarówno elementy przewlekane (THT), jak i drobniejsze elementy powierzchniowe (SMD). Będę też korzystał ze stacji hot-air, dlatego zależy mi na odpowiedniej przestrzeni pod obiektywem, aby swobodnie operować narzędziami.

Pod względem częstotliwości użytkowania: sprzęt będzie wykorzystywany typowo hobbystycznie/okazjonalnie. Jestem entuzjastą elektroniki, a nie profesjonalnym serwisem, który pracuje na tym 8 godzin dziennie. Niemniej jednak zależy mi na sprzęcie, który nie będzie frustrował i pozwoli na precyzyjną, komfortową pracę.

Czy masz już na stanowisku zewnętrzny monitor/TV pod HDMI i miejsce na większy statyw kolumnowy, czy zależy Ci raczej na możliwie kompaktowym zestawie?
    Tak, mam już zewnętrzny monitor/telewizor, który planuję wykorzystać do tego celu. Jest to stary model LG Flatron M2280DF.
    Ma on przekątną 21,5 cala i rozdzielczość Full HD (1920x1080), a sygnał z kamery YIZHAN będę podłączał bezpośrednio do niego przez przewód HDMI.

Mam wystarczająco dużo miejsca na rozwiązanie z wysięgnikiem przymocowanym od ściany. Myślę, że na system kolumnowy również znajdę miejsce, ale to będzie zależało od rozmiaru.
  • Pomocny post
    #2 21911148
    romarcin
    Poziom 20  
    Ocena: 80
    Nie pomogę wprost, ale miałem mikroskop zbudowany z kamery przemysłowej VGA i obiektywu x130, z Ali.
    Zalety:
    duża przestrzeń robocza,
    brak opóźnień (lub niewyczuwalne),
    b. dobra jakość obrazu.
    Wady:
    odblaski od metalicznych powierzchni uniemożliwiające inspekcję lutów,
    brak głębi ostrości.
    Rozważ zakup mikroskopu stereoskopowego optycznego (tylko samej tzw. "głowicy", ostatnio potaniały na Ali), do tego Barlow x0,5, zamontuj głowicę na statywie ze sprężyną gazową do monitorów komp., zmieścisz się w swoim budżecie.
    Do tego koniecznie naświetlacz polaryzacyjny MECHANIC LS6 (na Ali), te naświetlacze w zestawach do których dałeś linki są OK, ale ten LS6 to "kozak", polecam
  • #3 21911217
    zdzisiek1979
    Poziom 39  
    Ocena: 1251
    Mam ten naświetlacz Mechanic LS6, faktycznie miano kozak mu pasuje. To był świetny zakup.
  • #4 21911251
    Zozek1
    Poziom 8  
    Cześć, dzięki wielkie za odpowiedź i podzielenie się własnym doświadczeniem!

Właśnie obejrzałem na YouTube testy naświetlacza polaryzacyjnego Mechanic LS6, o którym wspomniałeś.
    Różnica jest wręcz niesamowita. Zdecydowanie dopisuję go do listy zakupów na Ali.
    W tym Mechanicu LS6 bardzo podoba mi się jeszcze jedna rzecz – ta wbudowana szklana/plastikowa osłonka, która w pewnie jakimś stopniu chroni optykę obiektywu.
    Oglądałem też materiał pokazujący różnicę między doświetlaniem prosto z góry a pod kątem, z boku – efekty i gra cieni też potrafią być bardzo pomocne.
    Po obejrzeniu tego filmiku, będę musiał się rozejrzeć za jakimś budżetowym rozwiązaniem.

Co do samej głowicy stereoskopowej i sprytnego patentu z ramieniem od monitora - prędzej czy później na pewno zainteresuję się tym kierunkiem.
    Chcę zacząć od czegoś prostszego żeby w ogóle wejść w temat. Myślę że, aparat cyfrowy i obiektyw o powiększeniu zbliżonym do Twojego dawnego zestawu powinny być pomocne.

Mam jeszcze do Ciebie jedno pytanie odnośnie braku głębi ostrości o którym pisałeś.
    Czy przy pracy z obiektywem z płynnym zoomem i z soczewką Barlowa 0.5x da się ten problem jakoś sensownie zniwelować pracując na mniejszym powiększeniu optycznym?
  • #5 21911335
    romarcin
    Poziom 20  
    Zozek1 napisał:
    Mam jeszcze do Ciebie jedno pytanie odnośnie braku głębi ostrości o którym pisałeś.
    Czy przy pracy z obiektywem z płynnym zoomem i z soczewką Barlowa 0.5x da się ten problem jakoś sensownie zniwelować pracując na mniejszym powiększeniu optycznym?

Wiele prób/doświadczeń z tym problemem nie robiłem, szybko się zniechęciłem do takiego rozwiązania mikroskopu (sprzedałem), najbardziej irytowały odblaski od lutów, nie wiedziałem wtedy o naświetlaczu polaryzacyjnym (albo jeszcze go nie było) bo być może on by zniwelował ten problem.
    Z mikroskopów elektronicznych to na pewno warto rozważyć Andonstary, filmy na YT pokazują dobrą głębię ostrości i raczej brak problemów z odblaskami.
    Ogromną przewagą mikroskopów elektronicznych nad optycznymi/okularowymi jest swobodna, niewymuszona pozycja przy pracy, dla mnie dłuższa praca z głową/ciałem "uwiązanym" do okularów, jest męcząca, dla tego interesują mnie takie wątki jak Twój, bo nadal rozważam zakup takiego np. Andonstara.
  • #6 21911362
    Zozek1
    Poziom 8  
    Dzięki za zwrócenie uwagi na kolejną niezwykle istotną sprawę.
    Masz całkowitą rację - ja też bardzo chcę uniknąć pracy z nosem przyklejonym do okularów.

Co do Andonstara - po głębszym przemyśleniu raczej skreślę go z listy zakupów.
    To fajny sprzęt, ale ma ograniczone możliwości późniejszej rozbudowy czy wymiany poszczególnych elementów.

Wyczytałem też w międzyczasie, że te budżetowe, ruchome ramiona ze sprężynami potrafią w praktyce mocno irytować. Obraz potrafi pływać i drgać przy mocniejszym oparciu się o stół, a największym problemem jest brak śruby mikrometrycznej do precyzyjnego ustawiania wysokości obiektywu.

Zostanę przy wybranym zestawie Yizhan. Na start dokupię do niego porządne oświetlenie boczne oraz naświetlacz polaryzacyjny Mechanic LS6.
    Wygląda na to, że trzeba będzie zacząć zbierać fundusze na kolejne "klocki LEGO" do rozbudowy tego zestawu, w zależności od potrzeb, jakie wyjdą w praniu.
  • Pomocny post
    #7 21911471
    romarcin
    Poziom 20  
    Daj znać jak kupisz, opisz czy występują te dwa problemy o których pisałem, czyli brak głębi ostrości i odblask od lutów.
    Jako statyw w moim mikroskopie stereoskopowym wykorzystuję uchwyt do monitorów komputerowych ze sprężyną gazową, sprawdza się, jest stabilny, ale w przypadku użycia kamery trzeba go dociążyć, bo minimalne obciążenie musi być ok. 2 kg.
  • #8 21916308
    Zozek1
    Poziom 8  
    Witam i dziękuję wszystkim za pomoc i sugestie.

Zestaw już do mnie dotarł i po krótkich testach zdecydowałem, że będę go zwracał. Da się na nim pracować, ale jest to jeszcze dalekie od komfortu, którego oczekiwałem.

Największym problemem okazał się bardzo wiotki wysięgnik kamery. Całość łatwo wpada w drgania, ustawienie kadru i ostrości wymaga sporo cierpliwości, a przed rozpoczęciem pracy trzeba poświęcić dużo czasu na odpowiednie ustawienie kamery. Sama jakość obrazu jest w porządku, jednak ergonomia pozostawia sporo do życzenia.

Na plus na pewno zasługuje dołączona soczewka Barlow 0.5x, która znacząco poprawia komfort pracy dzięki większej odległości roboczej.

Dodatkowo otrzymałem oświetlenie Mechanic LS6. Praca z lampą wyposażoną w filtr polaryzacyjny robi ogromną różnicę. Odczytywanie oznaczeń na układach scalonych jest znacznie łatwiejsze, a problem refleksów i odbić praktycznie znika. To akcesorium mogę zdecydowanie polecić każdemu, kto zajmuje się elektroniką i lutowaniem pod mikroskopem.

Załączam również dwa zdjęcia pokazujące różnicę w oświetleniu z użyciem filtra polaryzacyjnego i bez niego.

Zbliżenie płytki PCB z elementami SMD; widać odbicia światła na czarnym laminacie.
    Zdjęcie 1 – oświetlenie standardowe (bez polaryzacji)

Zbliżenie płytki PCB z przyciskami RST i BOOT, diodami LED oraz układem CH343P
    Zdjęcie 2 – oświetlenie z filtrem polaryzacyjnym (Mechanic LS6)

Po tych doświadczeniach dochodzę do wniosku, że chyba od początku powinienem był zainteresować się klasycznym mikroskopem stereoskopowym - mikroskopy Vevor oraz Kaisi wyglądają interesująco.

Myślę, że z mojej strony temat można już zamknąć.

Pozdrawiam.
  • #9 21916335
    meaverick
    Poziom 27  
    Ocena: 241
    YIZHAN 48MP Uczyłem się na nim. Możliwości są ogromne. Wszystko do ustawień w menu kamery ale całość robi obiektyw.
    TZM0745B-W075WTV050-A50 Cały mój komplet. Naprawiałem dyski twarde po mocowaniach i śrubokrętach pojechanych po płytce. Nawet naprawa wyrwanych pinów pod procesorem. Wideo: https://youtu.be/6Nn2R-1NFFM
    Sprawdziła się, sorka za drgania ręki, wiek swoje robi. :)
    link: https://youtu.be/yDX8DqX_naw

Na całość wydałem około 380 zł stojak i mocowanie dobierałem osobno, aaaa wszystko kupiłem na temu. Opłaciło się. :)
  • #10 21916370
    zdzisiek1979
    Poziom 39  
    Ocena: 1251
    Mam Amscop czy jakoś tak na wysięgniku z rurek. Jest w nim wada jedna bo to stary typ i ma przełącznik lewego toru optycznego na kamerę.
    Myślałem o Vevor ale o łamanym wysięgniku sprężynowym i się rozmyśliłem.
    Mam to klasyczne rozwiązanie ciężka podstawa i suwadła czy jak to nazwać.

Stabilne draństwo.

Ja za swój dałem jakoś chyba niecały 1kzł i do tego soczewka B. i oświetlacz mechanic . Dużo w SMD nie robię a kupiłem troszkę z prewencji by mieć na wszelki wypadek. Jedno wiem trzeba się nauczyć patrzenia przez niego.

Możesz wrzucić fotkę tego co kupiłeś?

Co do Vevor to właśnie miałem go brać jak pisałem ale teraz myślę o jakiejś Vevora myjce ultradźwiękowej. Nie wiem czy Vevor produkuje czy tylko branduje.
  • #11 21916385
    meaverick
    Poziom 27  
    Dwie lutownice groty C-245 + C-210 co do grotów trzeba uważać, są podróbki łatwo poznać. lewa to HS-02B i groty C-210 ten bardziej czarny to podróbka. Po prawej HS-02A groty C-245. Co prawda sporadycznie tego używam, ale daje radę z większości. Wyrwane gniazdo w HDD przenośny, CB Radio po saperze i grubych palcach. A zapomniałem oświetlacz też jakiś tani, ale ja dodatkowo wyciąłem z matowej folii przysłonę, efekt od razu widoczny. Skończyły się odbłyski na lutach.
    Załączniki:
    • YIZHAN 4K 60MP z 0.5x czy Andonstar AD210 do lutowania elektroniki? IMG_20260606_092452.jpg (2.46 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • YIZHAN 4K 60MP z 0.5x czy Andonstar AD210 do lutowania elektroniki? IMG_20260606_092431.jpg (1.72 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • YIZHAN 4K 60MP z 0.5x czy Andonstar AD210 do lutowania elektroniki? IMG_20260606_092412.jpg (2.34 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • YIZHAN 4K 60MP z 0.5x czy Andonstar AD210 do lutowania elektroniki? IMG_20260606_091919.jpg (2.13 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • YIZHAN 4K 60MP z 0.5x czy Andonstar AD210 do lutowania elektroniki? IMG_20260606_092001.jpg (2.18 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • YIZHAN 4K 60MP z 0.5x czy Andonstar AD210 do lutowania elektroniki? IMG_20260606_090929.jpg (2.48 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • YIZHAN 4K 60MP z 0.5x czy Andonstar AD210 do lutowania elektroniki? IMG_20260606_090918.jpg (2.51 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • YIZHAN 4K 60MP z 0.5x czy Andonstar AD210 do lutowania elektroniki? IMG_20260606_090905.jpg (2.45 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #12 21916420
    meaverick
    Poziom 27  
    Zrobiłem jeszcze zdjęcia z ekranu monitora Sorka za jakość od rana słońce daje po oknach. to grube przy USB nano to końcówka grota C-245, C210 połowę cieńsza by była, można włączyć wyobraźnię. Zdjęcia są robione bez pośrednio z kamery poprzez HDMI sterowanie pilotem IR widoczne na zdjęciu leży na oświetlaczu. Szału nie ma, ale do tego co hobbystycznie dłubię. Wystarczy, w laptopach lutowałem sobie gniazda USB po wyłamaniu. w słuchawkach wtyki od mikrofonu. dawało radę. CB radio ALAN 42 multi. trochę tego sobie naprawiłem.
    Załączniki:
    • YIZHAN 4K 60MP z 0.5x czy Andonstar AD210 do lutowania elektroniki? IMG_20260606_104848.jpg (4.18 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • YIZHAN 4K 60MP z 0.5x czy Andonstar AD210 do lutowania elektroniki? IMG_20260606_104511.jpg (2.32 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • YIZHAN 4K 60MP z 0.5x czy Andonstar AD210 do lutowania elektroniki? IMG_20260606_104429.jpg (3.22 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • YIZHAN 4K 60MP z 0.5x czy Andonstar AD210 do lutowania elektroniki? IMG_20260606_104315.jpg (2.91 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • YIZHAN 4K 60MP z 0.5x czy Andonstar AD210 do lutowania elektroniki? IMG_20260606_104103.jpg (3.04 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • YIZHAN 4K 60MP z 0.5x czy Andonstar AD210 do lutowania elektroniki? IMG_20260606_104041.jpg (1.72 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #13 21916428
    meaverick
    Poziom 27  
    Jeszcze zdjęcia bezpośrednio z karty pamięci kamery. Pojemność do 128 GB jakość ocenicie sami. I dwie końcówki grotów C-245 u góry, C-210 na dole na tle nóżek procesora ALANA 42 multi. Ciemniejsze zdjęcia, wyłączony oświetlacz, oczywiście też tryb czarno-biały.

Jak to mówią szukajcie aż znajdziecie. link: https://pl.aliexpress.com/item/10050047209664...MIs7WstafylAMVp0-RBR1GwxNCEAQYECABEgJN7PD_BwE
    Załączniki:
    • YIZHAN 4K 60MP z 0.5x czy Andonstar AD210 do lutowania elektroniki? 000086.jpg (3.29 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • YIZHAN 4K 60MP z 0.5x czy Andonstar AD210 do lutowania elektroniki? 000085.jpg (3.15 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • YIZHAN 4K 60MP z 0.5x czy Andonstar AD210 do lutowania elektroniki? 000084.jpg (3.43 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • YIZHAN 4K 60MP z 0.5x czy Andonstar AD210 do lutowania elektroniki? 000083.jpg (2.47 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • YIZHAN 4K 60MP z 0.5x czy Andonstar AD210 do lutowania elektroniki? 000082.jpg (2.99 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • YIZHAN 4K 60MP z 0.5x czy Andonstar AD210 do lutowania elektroniki? 000081.jpg (1.95 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • YIZHAN 4K 60MP z 0.5x czy Andonstar AD210 do lutowania elektroniki? 000080.jpg (1.98 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • YIZHAN 4K 60MP z 0.5x czy Andonstar AD210 do lutowania elektroniki? 000079.jpg (2.03 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • YIZHAN 4K 60MP z 0.5x czy Andonstar AD210 do lutowania elektroniki? 000078.jpg (3.09 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • YIZHAN 4K 60MP z 0.5x czy Andonstar AD210 do lutowania elektroniki? 000077.jpg (2.79 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • YIZHAN 4K 60MP z 0.5x czy Andonstar AD210 do lutowania elektroniki? 000076.jpg (2.47 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • YIZHAN 4K 60MP z 0.5x czy Andonstar AD210 do lutowania elektroniki? 000075.jpg (1.71 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #14 21916451
    Zozek1
    Poziom 8  
    Dziękuję za zdjęcia i dodatkowe informacje.

Im dłużej się temu przyglądam, tym bardziej dochodzę do wniosku, że być może zbyt szybko skreśliłem mój zestaw.
    Bez dwóch zdań spełnia ona swoje podstawowe zadanie, czyli zapewnia duże powiększenie i znacząco ułatwia lutowanie oraz inspekcję elementów - to działa, jak już to sobie ustawię i wykadruję.

Coraz bardziej wygląda na to, że moim głównym problemem nie jest sama optyka czy jakość obrazu, ale bardzo wiotki wysięgnik dołączony do zestawu. To właśnie on najbardziej przeszkadza z powodu trudności z ustawieniem kadru oraz wysokości.

Zanim pójdę dalej w koszty i zacznę rozglądać się za stereoskopem lub gotowym statywem, spróbuję jeszcze zbudować statyw DIY. Powinienem znaleźć w garażu trochę materiałów i części, więc postaram się zrobić coś na ciężkiej podstawie i sprawdzić, co z tego wyjdzie w praktyce.

Być może wtedy okaże się, że sama kamera jednak zostanie ze mną na dłużej 🙂
  • #15 21916491
    meaverick
    Poziom 27  
    Jest tego trochę, teleskop też mam w komplecie był. Pierwszy statyczny to miałem taki 208 drugi to kupiłem podstawę i kupiłem coś podobnego.803Na necie znalazłem to : https://www.temu.com/pl/aluminiowy-stojak-do-...6047765_y67w4e5npc&_x_sessn_id=lcibjrkiow

trochę droższy: https://www.temu.com/pl/mechanic-m6-obrotowy-...;refer_page_id=10009_1780746047765_y67w4e5npc
    Załączniki:
    • YIZHAN 4K 60MP z 0.5x czy Andonstar AD210 do lutowania elektroniki? IMG_20260606_133803.jpg (1.64 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • YIZHAN 4K 60MP z 0.5x czy Andonstar AD210 do lutowania elektroniki? IMG_20260606_134208.jpg (2.35 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #16 21916496
    Zozek1
    Poziom 8  
    Dzięki za zdjęcia 🙂

Ja niestety mam obecnie taki statyw na przegubowym ramieniu, trochę podobny do lampki kreślarskiej. W teorii wygląda to dobrze, ale w praktyce właśnie ten wysięgnik okazał się najsłabszym elementem całego zestawu. Przy ustawianiu kadru i ostrości wszystko wpada w drgania i trzeba chwilę odczekać, aż obraz się uspokoi.

Czarne przegubowe ramię z trzema segmentami leży na białej piance na podłodze.

Im więcej oglądam różnych rozwiązań, tym bardziej wydaje mi się, że docelowo najlepszym rozwiązaniem będzie jednak statyw z kolumną i regulacją wysokości na pokrętło. Może nie jest tak uniwersalny jak wysięgnik, ale powinien zapewnić znacznie większą sztywność i komfort pracy.
  • #18 21916578
    romarcin
    Poziom 20  
    Zozek1 napisał:
    Zanim pójdę dalej w koszty i zacznę rozglądać się za stereoskopem lub gotowym statywem, spróbuję jeszcze zbudować statyw DIY. Powinienem znaleźć w garażu trochę materiałów i części, więc postaram się zrobić coś na ciężkiej podstawie i sprawdzić, co z tego wyjdzie w praktyce.

Jak już pisałem, wykorzystuję statyw do monitora komputerowego, poprzednio miałem na nim kamerę, teraz głowicę stereoskopową. Przykręciłem ten statyw w głębi blatu roboczego (śrubą przez blat), i jak nie używam, jest przesunięty pod ścianę, nie przeszkadza.
    Taki model statywu:
    https://allegro.pl/produkt/uchwyt-do-monitora...ad-42b5-8d41-b46c788aad7a?offerId=18254022646
    YIZHAN 4K 60MP z 0.5x czy Andonstar AD210 do lutowania elektroniki?
    Jak widać na zdjęciach, montaż na statywie do monitora ma zaletę, bo można głowicę pochylić lepiej dopasowując do twarzy, a także wzmacniając efekt 3D, ta możliwość pochylenia mocowania sprawdzała się również przy kamerze.
  • #21 21916734
    meaverick
    Poziom 27  
    Pisząc analogowy miałem na myśli coś takiego np.V640

Dodano po 15 [minuty]:

W swojej stajni mam Wspomniany v640, jakiś ruski miernik analogowy. No i nowość na rynku w fazie testów Fnirsi DST-210
    i DSO-TC4 też w fazie testów
    YIZHAN 4K 60MP z 0.5x czy Andonstar AD210 do lutowania elektroniki? YIZHAN 4K 60MP z 0.5x czy Andonstar AD210 do lutowania elektroniki?

No i u-nit kilka modeli od najbardziej debilo odporny UNI-T UT15C dla odpornych na wiedzę i trudnych do reformacji. Jeszcze kilku używam w firmie.
    Też prywatne.
  • #22 21925724
    Zozek1
    Poziom 8  
    Wracam do tematu, aby go ostatecznie podsumować i zamknąć.

Po przeanalizowaniu opcji zdecydowałem się na zakup mikroskopu stereoskopowego Kaisi TX-350 (z okularami WF10X/23) i soczewką Barlow 0.5x w zestawie oraz dodatkowo naświetlacz Mechanic LS6.
    Z perspektywy czasu i testów na warsztacie - był to absolutny strzał w dziesiątkę.

Główne wnioski:
    - Brak opóźnień i stabilność obrazu - sprzęt działa fajnie - "out of the box". Dobry statyw całkowicie eliminuje problem irytującego trzęsienia się obrazu tak jak w moim pierwszym rozwiązaniu.
    - Optyka bije na głowę cyfrę - jakość, ostrość oraz - co najważniejsze - trójwymiarowa głębia ostrości widoczna bezpośrednio przez szkła mikroskopu są nieporównywalnie lepsze niż jakikolwiek obraz wyświetlany na monitorze.
    - No i faktycznie LS6 to kozak i robi robotę.

Dla wszystkich osób stojących przed podobnym wyborem do domowego warsztatu - jeśli budżet na to pozwala, warto od razu zainwestować w mikroskop optyczny, to zupełnie inna klasa narzędzia.

Dziękuję wszystkim za dyskusję i cenne wskazówki. Temat uważam za zamknięty.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy wyboru mikroskopu do lutowania elektroniki w budżecie 700–1000 zł, porównując cyfrowe zestawy YIZHAN z kamerą HDMI/USB oraz Andonstar AD210. W toku rozmowy pojawiają się kluczowe problemy mikroskopów cyfrowych: odblaski od lutów, ograniczona głębia ostrości, drgania obrazu i niewygodna ergonomia pracy. Z doświadczeń uczestników wynika, że naświetlacz polaryzacyjny Mechanic LS6 znacząco redukuje refleksy i poprawia czytelność oznaczeń, a soczewka Barlow 0.5x zwiększa odległość roboczą. Ostatecznie odradzono lekkie, wiotkie wysięgniki i rozwiązania zintegrowane jako mniej rozbudowywalne; preferowanym kierunkiem okazał się mikroskop stereoskopowy optyczny na sztywnym statywie z regulacją wysokości. Finalnie wybrano Kaisi TX-350 z okularami WF10X/23, soczewką Barlow 0.5x i LS6, uznając to za lepsze rozwiązanie do warsztatu niż mikroskop cyfrowy.
REKLAMA