logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Listwa przepięciowa do 100/200zł - przepięcia w bloku

deringer 30 Maj 2026 19:48 993 37
Najlepsze odpowiedzi

Czy tani listwa przeciwprzepięciowa do 100–200 zł ochroni komputer przed spadkami i wzrostami napięcia w starej instalacji w bloku?

Nie — tanie listwy nie zabezpieczą realnie przed spadkami ani wzrostami napięcia, a w Twojej sytuacji lepszym rozwiązaniem jest UPS, najlepiej używany APC Back-UPS ES lub podobny model z funkcją stabilizacji napięcia [#21912711][#21912874] Taki UPS może pracować w zakresie wejściowym 180–266 V, przełącza się w około 6 ms i na wyjściu utrzymuje 230 V z tolerancją kilku procent, więc lepiej chroni PC przed zapadami, skokami i krótkimi przerwami zasilania [#21912874] Sama listwa ACAR najpewniej nie uszkodziła się od „przepięć”, tylko od przeciążenia, zwarcia albo zużycia mechanicznego; czerwony okrągły przycisk to reset bezpiecznika automatycznego, a nie „indikator przeciwprzepięciowy” [#21912794][#21912710] Podczas burzy najbezpieczniej odłączyć wszystko wcześniej, łącznie z Ethernetem i zasilaniem sprzętu [#21912710] Warto też sprawdzić instalację, bo UPS może tylko maskować problem, a nie usuwać jego przyczyny [#21912874][#21912710]
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA
  • #31 21913927
    deringer
    Poziom 10  
    >>21913655
    3f
    Możemy uznać, że nie miałem dokładnej diagnostyki mojej instalacji i będę mieć to na uwadze.
    Na stan mojej minimalnej wiedzy uważam, że upaliło/nadpaliło się zero/N w piwnicy.

Nie wiem, czy miałem wzrost napięcia - urządzenia zachowywały się, jakby niedomagały, więc nazwałbym to niedoborem napięcia, natomiast z tego, co rozumiem, to w takiej sytuacji urządzenie samo z siebie próbuje podnieść swoją moc i przy powrocie normalnego napięcia właśnie dochodzi do uszkodzenia wskutek "odbicia" - nie chce tutaj się wypowiadać, bo nie znam technicznej terminologii :)

Zasilacze pc zawsze miałem markowe 80+, a i tak padały po 3 latach użytkowania w tym mieszkaniu, obecnie nowy MSI MAG A650BN 650W 80+ Bronze.

Doczytałem też, że te stabilizatory napięcia to już się nie stosuje, bo zasilacz spełnia taką funkcję.

Przy okazji, przez zakupem UPS pomyślałem o zakupie watomierza - czy te z allegro za 30 zł będą przyzwoite, jako tako?
    Link
    Zrzut ekranu z Allegro z listą watomierzy do gniazdka i cenami oraz ocenami
  • REKLAMA
  • #32 21914023
    Mobali
    Poziom 43  
    Ocena: 3830
    deringer napisał:
    ...czy te z allegro za 30zł będą przyzwoite jako tako?
    Si zyskania orientacyjnej wiedzy na temat poboru energii przez urządzenia na pewno wystarczą. Na Elektrodzie znajdziesz zresztą dokładny opis i recenzję takiego urządzenia.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #33 21914059
    zbich70
    Poziom 43  
    Ocena: 6617
    deringer napisał:
    pomyślałem o zakupie watomierza - czy te z allegro za 30zł będą przyzwoite jako tako?
    Tak, mam taki jak ten z pierwszego linku (z zielonymi przyciskami).
    Testowałem go, jako wzorzec przyjmując licznik elektroniczny OSD Sagecom S214.
    Przy obciążeniach powyżej 1 kW (rezystancyjne - grzejnik, bojler, czajnik), watomierz naliczał dokładnie to samo co licznik.
    Przy zasilaniu tylko odbiorników o mocy rzędu kilku watów (charakter pojemnościowy - zasilacze impulsowe, oświetlenie LED) watomierz odrobinę zaniżał wskazania, ale błąd był tak niewielki, że nie wart zainteresowania.
  • REKLAMA
  • #34 21914115
    CYRUS2
    Poziom 43  
    Ocena: 3487
    deringer napisał:
    Na stan mojej minimalnej wiedzy uważam, że upaliło/nadpaliło się zero/N w piwnicy.
    Dobrze pomyslałeś.
    deringer napisał:
    w takiej sytuacji urządzenie samo z siebie próbuje podnieść swoją moc i przy powrocie normalnego napięcia właśnie dochodzi do uszkodzenia wskutek "odbicia"
    Nie.
    Urządzenie psuje się wtedy jak jest za duże napięcie.
    deringer napisał:
    Doczytałem też, że te stabilizatory napięcia to już się nie stosuje, bo zasilacz spełnia taką funkcję.
    Źle zrozumiałeś.
    Tylko w niektóre zasilacze wytrzymują zwiększone napięcie, ale nie wszystkie.
  • REKLAMA
  • #35 21914141
    sq3evp
    Poziom 39  
    Ocena: 869
    CYRUS2 napisał:

Tylko w niektóre zasilacze wytrzymują zwiększone napięcie, ale nie wszystkie.

We wspomnianych wczesniej postach było opisane jaki typ UPS może pracować jako stabilizator napięcia.
  • #36 21914629
    deringer
    Poziom 10  
    Jeszcze trafiłem na jeden gadżet "tester napięcia", ma on mieszane opinie jak przejrzałem forum i recenzje, natomiast w tej ofercie pisze, że jest dostosowany do polskich gniazdek "przystosowany do fazy w lewym otworze gniazdka":
    Link

Czy zrobię z tego użytek, mając minimalną wiedzę? Chciałbym sprawdzić przede wszystkim, które gniazdka u mnie są uziemione, natomiast fajnie, gdyby to pokazało więcej informacji. Co powiecie?

A propos listew... rozumiem, że standardem jest, żeby wszystkie listwy były podłączone do uziemionego gniazda i same posiadały uziemione sloty? Wtedy bym wymienił wszystkie bez bolca.
  • #37 21914668
    r103
    Poziom 37  
    Ocena: 942
    No "uziemione" to są /powinny/ być te z bolcem - tu nie trzeba tajemniczego "testera"...
    Do zmierzenia IPZ to to nie jest to, tak bez przyrządu to można sprawdzić czy jest rzeczywiście fizycznie "bolec" przyłączony do "zera"

Ten tajemniczy "tester" ma mierzyć czy działa RCD - ale takowych nie masz tak że niepotrzebny, napięcie w gniazdku łatwiej zmierzyć multimetrem...
  • #38 21914684
    Ktoś_tam
    Poziom 40  
    Ocena: 2863
    deringer napisał:
    Czy zrobię z tego użytek, mając minimalną wiedzę? Chciałbym sprawdzić przede wszystkim, które gniazdka u mnie są uziemione, natomiast fajnie, gdyby to pokazało więcej informacji. Co powiecie?

A na jakim poziomie jest twoja wiedza minimalna do oceny i pomiarów instalacji? Z której strony gniazda powinna być faza?

Do sprawdzenia jakości instalacji potrzeby jest miernik do pomiarów instalacji. Kosztuje on dużo więcej niż przegląd przez osobę która go posiada. Taka osoba posiada również odpowiednie papiery do wykonywania takich przeglądów. Koszt ich zdobycia to ok 1000 zł (bez szkolenia). Ważne są one 5 lat. To tyle ile ważny jest przegląd. W pakiecie dostajesz dokument z przeglądu, może on się przydać przy odszkodowaniu z ubezpieczenia.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy ochrony komputera w starej instalacji blokowej z podejrzeniem spadków, wahań i możliwych przepięć napięcia oraz skutków dla sprzętu PC. Ustalono, że zwykła listwa przeciwprzepięciowa nie rozwiąże problemu niestabilnego zasilania ani nie zastąpi naprawy instalacji, a czerwony przycisk w listwie ACAR to reset bezpiecznika automatycznego po przeciążeniu lub zwarciu. Jako praktyczniejsze rozwiązanie wskazano używany UPS, najlepiej APC Back-UPS / Back-UPS ES, który może podtrzymać zasilanie, ograniczyć skutki zapadów i krótkich przerw oraz w pewnym zakresie stabilizować napięcie wyjściowe. Omówiono też konieczność sprawdzenia instalacji przez elektryka, znaczenie uziemienia i zerowania, sens użycia watomierza do orientacyjnego pomiaru poboru oraz potrzebę odłączania sprzętu od sieci i Ethernetu podczas burzy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA