logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Młody elektronik 5 Telpod

_ACeK_ 01 Cze 2026 11:05 2511 31

TL;DR LABEL_AI_GENERATED

• Przywraca zestaw „Młody elektronik 5 Telpol” jako prezent z okazji Dnia Dziecka dla osób, które nie mogły go kupić w latach 80.
  • Udostępnia oryginalne PCB znalezione w sieci oraz załączniki z płytką PCB, częściami i opisem.
  • Dotyczy wersji „5” zestawu Telpol i zawiera PDF przygotowany do wykonania metodą termotransferu.
  • Na oryginalnym PCB kondensatory C9 i C10 są wlutowane w złym miejscu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
Słuchaj:
  • #31 21925691
    kombo
    Poziom 14  
    Ocena: 40
    >>21916162 żelazawy to nie to samo co żelazowy. A żelazowego (tego do trawienia) w ten sposób nie otrzymasz.
    Dla ścisłości powinno się na to mówić trójchlorek żelaza. FeCl3
  • #32 21946391
    Sredni74
    Poziom 12  
    Ocena: 30
    Dzięki za płytkę, tzn rysunek. Przed chwilą odpaliłem pdfa na kompie i wszystko jest OK. Wcześniej na komórce, na andku była sieczka. Mam identyczny laminat jak ten w oryginale no i komplet części, także jak ukończę całość to dam znać. Problem ,że nie do końca wiem jak zrobić opis na warstwie TOP. Białą farbę utwardzalną UV mam, ale pomysłu jak to przenieść, już nie. Może ktoś z Was ma doświadczenie w tym temacie ?
Słuchaj:

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy zestawu edukacyjnego „Młody elektronik 5” firmy Telpod, wspominanego jako drogi i trudno dostępny w latach 80. Uczestnicy przywołują ceny z pudełka i artykułu z „Młodego Technika” (m.in. 600 zł, 1300 zł, 1600 zł), porównują je z ówczesnymi zarobkami oraz inflacją, a także wspominają zdobywanie części przez makulaturę, butelki i znajomości. Omawiane są doświadczenia z montażu i uruchamiania układów TTL 74, pierwsze lutowanie, samodzielne wykonywanie płytek PCB metodą termotransferu i trawienia chemicznego, a także domowe eksperymenty z chlorkiem żelaza, kwasem solnym, nadsiarczanem i lakierem do paznokci. Wskazano też błędy w dokumentacji i na płytce, m.in. nieprawidłowe podłączenie układu 7400 do masy oraz źle wlutowane kondensatory C9 i C10. Wątek ma silnie nostalgiczny charakter i zawiera skany, zdjęcia oraz odniesienia do numeru MT 10/1984.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA