logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Modernizacja PV (wymiana falownika, magazyn, zmiana taryfy)

ja_pizgam 02 Cze 2026 20:20 294 12
  • #1 21914487
    ja_pizgam
    Poziom 10  
    Ocena: 7
    Witam, znajomy planuje modernizację instalacji PV o dodanie magazynu energii, ale chce to zrobić "samemu" (czyli ja mu to będę musiał zamontować i skonfigurować xD) zamiast wybrać jakąś firmę bo przedstawicieli to ma ze 3 dziennie. Przedstawiłem mu kilka propozycji poniżej, ale doszły kolejne wytyczne co do których nie jestem pewien dlatego piszę o poradę. Na początek przedstawię obecne elementy instalacji:
    - panele: 8x 470Wp (3760Wp, Jinko Solar JKM470N-60HL4-(V); pochylenie 10°, kierunek 177°)
    - falownik: FoxESS S3300-G2 (jednofazowy 4,5kW)

tutaj opcje jakie mu zaproponowałem:

Opcja 1: Falownik 3 fazowy 5kW + gotowy magazyn 12kWh
    - 1x Deye SUN-5K-SG04LP3-EU (falownik 5kW; ~8000zł brutto)
    - 2x Deye RW-M6.1 (2 moduły 6,14kWh; 2x ~5800zł = ~11600zł brutto)
    Razem ok 20000zł brutto

Opcja 2: Falownik 3 fazowy 5kW + gotowy magazyn 10kWh
    - 1x GoodWe ET G2 Plus 5 kW (falownik 5kW; ~5800zł brutto)
    - 2x GoodWe Lynx D5.0-10 (2 moduły 5kWh; 2x ~6200zł = ~12400zł brutto)
    Razem ok 18200zł brutto

Opcja 3: Falownik 3 fazowy 5kW + gotowy magazyn 10kWh
    - 1x Sungrow SH5.0RT 5kW (falownik 5kW; ~5000zł brutto)
    - 1x Sungrow SBH100 10kW (zestaw 2 modułów; ~18600zł brutto)
    Razem ok 23600zł brutto

Opcja 4: AIO (wszystko w jednym), falownik 5kW wbudowany na magazyn energii 10kWh
    - Deye AI-W5.1-10P3-EU
    Ciężko znaleźć cenę bez wysłania zapytania, ale wersja z falownikiem 12kW i magazynem 20kWh kosztuje ok 38000zł brutto więc wersja twoja będzie kosztowała możliwe że koło 20000zł brutto.

No i pojawiły się dodatkowe wytyczne, znajomy kupił w grudniu 2025 jakiegoś mercedesa hybrydę (akumulator ~13,5kWh) więc wzrosły mu rachunki przez to że go ładuje (średnio 10x na miesiąc), ale teraz przeszedł na ładowanie w dzień jak PV produkuje najwięcej (ładowarkę ma 1 fazową na 230V, więc przerobiłem mu gniazdko pod tą fazę w którą wpięty jest falownik), ale planuje w przyszłości przejść na jakiegoś pełnego elektryka (ale to może być raczej za np. 5 lat, ale jakieś plany są), ale teraz chciałby mieć lepszą możliwość ładowania tego auta (np. w nocy) więc ten magazyn chce dostawić. Obecnie jest na taryfie G11 (ale jest już net-billingu), ale przedstawiciele mu naopowiadali o tych taryfach dynamicznych więc myśli coś o ładowaniu magazynu w tanich godzinach i rozładowywaniu go jak najwięcej płacą więc tutaj pojawia się pytanie czy przedstawione przeze mnie falowniki obsługują już to automatyczne pobieranie cen z neta i stosowanie harmonogramu? Szukałem o tym w necie i niby Deye oraz Sungrow mają już to dostępne, a GoodWe ma to wprowadzić w aktualizacji, tylko czy na pewno te modele wymienione wyżej to będą obsługiwały? Jeśli jednak nie obsługują to jakie urządzenie by trzeba dokupić i jak to podpiąć? Ogólnie falownik z magazynem będzie zamontowany w garażu, a główna rozdzielnia jest po drugiej stronie domu więc nie ma możliwości poprowadzenia przewodów (dlatego odpadła też opcja zasilenia całej chaty w przypadku braku zasilania z sieci), no może jeszcze można by na około domu na zewnątrz iść, ale to może ze 20m wyjść. Co do tych taryf dynamicznych to według wyliczeń przedstawicieli wyjdzie mu to opłacalniej niż obecna taryfa, jeszcze mu podpowiedziałem że można zmienić operatora na np. Pstryk bo z tego co widzę w necie to wychodzi najkorzystniej niż ci głowni operatorzy (można opłacić całą fakturę z tego wirtualnego portfela a nie tylko za samą energię a dystrybucji już nie). Załączam fakturę za miesiąc kwiecień jakby ktoś do czegoś potrzebował.
    Jest jeszcze jedna kwestia, dofinansowanie. Znajomy dostał już dofinansowanie z Mój Prąd 4.0 na tą instalację PV, ale przedstawiciele twierdzili że może ubiegać się o kolejne z tego MP na ten magazyn, niestety ja nie wiem nic na ten temat więc mógłby ktoś coś więcej napisać? Jedyne co wiem to musiałby mieć magazyn jakieś firmy a nie DIY (też mu taką opcję proponowałem bo wyjdzie o wiele taniej, ale to dofinansowanie to wyeliminowało). Rozumiem że też musiałby wtedy zgłosić ten magazyn energii do dystrybutora energii? Bo obecnie jedynie zgłosiłoby się rozbudowę PV (wymiana falownika na 3 fazowy) bo z tego co widziałem w necie nie trzeba zgłaszać magazynu (ma on przyłącze 16kW).
    Jeszcze informacja co do rozbudowy samych paneli to niestety 8 to max jaki może mieć ze względu ma miejsce na dachu, opcjonalnie mógłby zrobić na balkonie balustradę z 4 paneli (2 na południu, 2 na zachodzie), ale z tego co widziałem to raczej nie da się tego podpiąć pod żaden falownik bo parametrów pracy nie osiągną więc by jedynie z mikroinwerterami mogły być).

Prosiłbym o ocenę moich propozycji, czy może coś zmienić, może inne marki też wziąć pod uwagę? Czy ogólnie ma sens ta modernizacja?
    Zrzut faktury za energię elektryczną: tabela odczytów licznika, rozliczenie poboru i wprowadzenia energii.
  • #2 21914634
    kmarkot
    Poziom 31  
    Ocena: 359
    Przy tak małej instalacji PV skupił bym się na auto konsumpcji, ładowanie auta ,pranie ,zmywanie...to rozsądny wybór.
    Wstaw dla znajomych licznik energii dwukierunkowy niech sprawdzą ile faktycznie tej energii elektrycznej wysyłają do sieci. Ile falownik hybrydowy pobiera z sieci na własne potrzeby.
    Wymiana falownika bez dołożenia paneli może nie mieć sensu.
    Pobierz aplikację kompas energetyczny sprawdź ceny energii elektrycznej w miesiącach zimowych . To 0,5-1,2pln za kWh bez dystrybucji. Jak nie masz prądu za darmo z PV lub wiatru to sprzedaż w godzinach szczytu może słabo się opłacać.Magazyn kosztuje i ma też ograniczoną żywotność.
  • #3 21916322
    dzidek1968
    Poziom 28  
    Ocena: 397
    ja_pizgam napisał:

Opcja 1: Falownik 3 fazowy 5kW + gotowy magazyn 12kWh
    - 1x Deye SUN-5K-SG04LP3-EU (falownik 5kW; ~8000zł brutto)
    - 2x Deye RW-M6.1 (2 moduły 6,14kWh; 2x ~5800zł = ~11600zł brutto)
    Razem ok 20000zł brutto

Skąd wziąłeś te ceny?
  • #4 21916323
    ja_pizgam
    Poziom 10  
    Z Internetu a co to ma za związek z pytaniami w 1 poście?
  • #5 21916324
    dzidek1968
    Poziom 28  
    ja_pizgam napisał:
    ... myśli coś o ładowaniu magazynu w tanich godzinach i rozładowywaniu go jak najwięcej płacą

Według mnie nie ma to żadnego sensu. Straty na przetwarzaniu energii są na poziomie kilkunastu procent, więc gra nie jest warta świeczki. Znacznie lepiej dostosować pojemność magazynu do swoich potrzeb i samemu wykorzystywać zmagazynowaną energię. Straty będą niby takie same, ale nie inwestujesz w za duży magazyn tylko po to, żeby zadowalać ZE ;-)

Dodano po 1 [minuty]:

ja_pizgam napisał:
    Z Internetu a co to ma za związek z pytaniami w 1 poście?

Ma dość poważny, bo decyduje o opłacalności inwestycji :-)
  • #6 21916326
    ja_pizgam
    Poziom 10  
    Ceny są podane orientacyjne, chce brać fakturę na to oraz dofinansowanie, ale ma możliwość załatwienia od kuzyna z anglii też sprzęt po kosztach (tyle że bez faktury), ma też duże zniżki w hurtowni elektrycznej. Ceny były podane tylko, aby mniej więcej mógł rozeznać się jak one wyglądają, dopiero musi się zdecydować na coś i wtedy będzie szukał dokładnie gdzie taniej.
  • #7 21916327
    dzidek1968
    Poziom 28  
    ja_pizgam napisał:

Jest jeszcze jedna kwestia, dofinansowanie. Znajomy dostał już dofinansowanie z Mój Prąd 4.0 na tą instalację PV, ale przedstawiciele twierdzili że może ubiegać się o kolejne z tego MP na ten magazyn, niestety ja nie wiem nic na ten temat więc mógłby ktoś coś więcej napisać?

Póki co chyba nikt nie napisze, bo nie ogłoszono jeszcze programu. Ale może tak być że uda się uzyskać dofinansowanie na rozbudowę PV o magazyn energii. Jeśli byłoby to jak wcześniej, do 50%, to warto powalczyć. Ale w takim przypadku chyba lepiej pomyśleć o firmie, która to założy. Firma wystawi fakturę z VAT-em 8 % i raczej bez problemu przerzuci część wartości falownika na magazyn energii :-).
  • #8 21916328
    ja_pizgam
    Poziom 10  
    Tylko firma weźmie 2-2,5x więcej niż to warte, na pewno nie w okolicy 20k, ostatnie oferty jakie dostawał to 50 i 60k za taką modernizację z magazynem 10-12kWh
  • #9 21916329
    dzidek1968
    Poziom 28  
    ja_pizgam napisał:
    Tylko firma weźmie 2-2,5x więcej niż to warte, na pewno nie w okolicy 20k, ostatnie oferty jakie dostawał to 50 i 60k za taką modernizację z magazynem 10-12kWh

Wiesz co? To pogoń taką firmę na cztery wiatry :-). Ja miesiąc temu robiłem instalację 6 kW, z falownikiem DEYE 12 kW i magazynem 16 kWh. Za 36.500 netto ;-). Cała instalacja, a nie tylko wymiana falownika...
  • #10 21916334
    ja_pizgam
    Poziom 10  
    To ile byś zaproponował za taką modernizację jako firma?
  • #11 21917255
    dzidek1968
    Poziom 28  
    ja_pizgam napisał:
    To ile byś zaproponował za taką modernizację jako firma?

Falownik DEYE 5 kW, magazyn 16 kWh plus robota to jakieś 17-19.000 netto (nie znam dzisiejszych cen sprzętu, zmieniają się co chwilę). Oczywiście jak nie dojdą jakieś dodatkowe roboty typu ciąganie kabelków, przepinanie obwodów w rozdzielnicy itp., tylko montaż falownika i magazynu plus konfiguracja.
    Ceny innych firm nie znam, ostatnio robię DEYE. Ale można wybrać np. SOLIS, chyba będzie trochę taniej.
  • #12 21917265
    ja_pizgam
    Poziom 10  
    No to wychodzi gdzieś z 23000zł brutto tyle że trochę większy magazyn więc nie wiem czemu było takie zdziwienie tych zaproponowanych cen. No i raczej cena nie zmienia się co godzinę czy 1 dzień więc nie wiem jak można pisać "nie znam dzisiejszych cen sprzętu", jeśli montujesz to to powinieneś dokładnie znać te ceny bo raczej zmienią się co miesiąc lub trochę częściej ale raczej też nie nagle o 2000 czy więcej...
  • #13 21917342
    dzidek1968
    Poziom 28  
    Załóżmy te 18.000 netto, to daje ok. 19.500 brutto.
    Zdziwienie było cenami, bo zaproponowałeś sam materiał.
    Uwierz mi że ceny zmieniają się z każdą dostawą. Różnie, raz w górę, raz w dół. Ostatnia cena magazynu jaką pamiętam to 7.200 netto. Falownik 12 kW - ok. 6.000 netto. Do tego dochodzi koszt transportu, z reguły jakieś 300-350 netto

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy modernizacji małej instalacji PV o mocy 3,76 kWp poprzez dodanie magazynu energii i ewentualną wymianę jednofazowego falownika na trójfazowy hybrydowy. Rozważane są dwie konfiguracje: Deye SUN-5K-SG04LP3-EU z magazynem Deye RW-M6.1 oraz GoodWe ET G2 Plus z magazynem GoodWe Lynx D5.0-10. Pojawia się wątpliwość, czy przy tak małej instalacji wymiana falownika ma sens bez zwiększenia liczby paneli, a także czy inwestycja w magazyn będzie opłacalna ze względu na straty konwersji, ograniczoną żywotność akumulatorów i koszty zakupu. Wskazywana jest potrzeba analizy autokonsumpcji, rzeczywistego eksportu energii do sieci, poboru własnego falownika oraz wpływu taryfy i cen energii. Poruszany jest też temat możliwego dofinansowania do rozbudowy PV o magazyn oraz różnic cenowych między samodzielnym montażem a ofertami firm instalacyjnych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA