logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sansui AU-X711 - trzeszczący potencjometr 4-sekcyjny, czym zastąpić ?

DarekRz4 12 Cze 2026 13:57 300 17
REKLAMA
  • #1 21919916
    DarekRz4
    Poziom 24  
    Ocena: 163
    Posiadam na stole Sansui AU-X711. Wzmacniacz gra prawidłowo, jednak jego potencjometr to dramat. Trzeszczy tak, że przy każdym poruszeniu uszy więdną. Po zdemontowaniu płyty czołowej moim oczom ukazał się potencjometr długi na 4 sekcje po 3 piny każda. Oczywiście takiego poczwórnego potencjometra nie dostane nigdzie. Widać po nim, że ktoś już rozbrajał potencjometr (był nitowany w oryginale) ktoś rozwiercił nity, żeby go rozebrać i wyczyścić, potem wsadził w miejsce nitów drut i go wygiął, żeby wszystko się nie rozpadło. Nie wygląda to fachowo, jednak faktem jest, że żadne czyszczenie i smarowanie nie pomaga. Trzeba by go wymienić. Czy ktoś z kolegów robił tak przeszczep, żeby odłączyć dwie sekcje odpowiedzialne za regulacje siły głosu a kontur zostawić (tak mi się wydaje, że te dwie dodatkowe sekcje to chyba jest kontur ) i wstawić jakąś drabinkę czy jakiś lepszej klasy potencjometr ? Tak sobie wymyśliłem że gdyby ustawić ten oryginalny potencjometr na środek zakresu i gdzieś go przymocować w środku a pod zdemontowane trzeszczące sekcje regulacji siły głosu podłączyć dobrej klasy drabinkę lub potencjometr klasyczny. Czy to mogłoby się udać ?? Do końca jednak nie wiem, do czego służą te dwie dodatkowe sekcje. Potencjometr ma napisane tak 2x100k , 4x5k
  • REKLAMA
  • #2 21919954
    Uzytkowinik19
    Poziom 38  
    Ocena: 343
    Wyczyścić odpowiednio, złożyć i nie ma możliwości aby nadal trzeszczał.
  • #3 21920064
    SlawekKedra
    Poziom 43  
    Ocena: 1935
    DarekRz4 napisał:
    Do końca jednak nie wiem, do czego służą te dwie dodatkowe sekcje. Potencjometr ma napisane tak 2x100k , 4x5k

To wklej schemat. Bez niego to rozmowa o niczym
  • REKLAMA
  • #5 21921867
    SlawekKedra
    Poziom 43  
    DarekRz4 napisał:
    potencjometr długi na 4 sekcje

Rysunek płytki wskazuje że sekcji jest sześć a nie cztery. Ten potencjometr masz oryginalny?
    Wklej zdjęcie tego potencjometru i zdjęcia z obu stron płytki na której się znajduje
  • REKLAMA
  • #6 21921878
    Uzytkowinik19
    Poziom 38  
    Potencjometr ma 6 sekcji i wszystkie biorą czynny udział w regulacji, jest to Alps RK18, potencjometr jest nitowany
  • #7 21921884
    SlawekKedra
    Poziom 43  
    Uzytkowinik19 napisał:
    Potencjometr ma 6 sekcji

Oryginalnie ma 6 sekcji ale autor pisze o czterech z jakichś powodów.
  • #8 21922031
    DarekRz4
    Poziom 24  
    Płytki z potencjometrem nie wyciągałem. Po odkręceniu frontu i odchyleniu go trochę mogłem zobaczyć dupkę potencjometru który był rozbierany przez kogoś. Widziałem (niezbyt komfortowo) resztę potencjometru jak mi się wydawało 4 sekcyjnego . Być może jest ich 6. Jutro wyjmę płytkę z potencjometrem i zrobię zdjęcia. Ja przy nim nic nie robiłem. Znajomy który mi to przywiózł a mieszka na drugim końcu Polski twierdzi że nosił wzmacniacz już 2razy do kogoś w swoim mieście i podobno myli go i smarowali i nic to nie dawało. Oni go też rozwiercili .Mając taką informację o historii sprzętu pomyślałem że jedynym sensownym rozwiązaniem które usunie problem na lata była by wymiana na inny bo przecież oryginału nie dostanę. Pytanie czy to w ogóle będzie możliwe skoro jest aż 6sekcji.
  • #9 21922033
    Uzytkowinik19
    Poziom 38  
    Tak jak wspomniałem dobrze wyczyszczony nie będzie trzeszczał przez wiele lat.

Zrobiłem tysiące potencjometrów, tutaj np. Potencjometr z Sansui AU-9900

Do RK18 trzeba dorobić śrubki aby go ponownie zmontować (lub nity jesli ktoś ma możliwość) ja preferuje skręcane połączenie

• #10 21922066
    SlawekKedra
    Poziom 43  
    Gałka potencjometru głośnoiści jest podzielona na dwie części. Jak to konkretnie działa? Co robi główna gałka a co robi ten kołnierz?
  • #11 21922265
    DarekRz4
    Poziom 24  
    Sławku, gałka nie jest podzielona na 2 części.

• #12 21922410
    SlawekKedra
    Poziom 43  
    DarekRz4 napisał:
    Sławku, gałka nie jest podzielona na 2 części.

Ok, spróbuj może go jednak wyczyścić, może kolega Użytkownik19 byłby uprzejmy ci coś podpowiedzieć jak to konkretnie zrobić Jeśli by się to nie udało, w ostateczności będzie można wstawić dzielniki oporowe zamiast czterech sekcji i ewentualnie wymienić pozostałe dwie sekcje na podwójny potencjometr z odczepem jeśli te dwie sekcje oryginalnego będą trzeszczeć. Należy to jednak traktować jako ostateczność, ze względu na pewne negatywne skutki takiego rozwiązania.
  • REKLAMA
  • #13 21922537
    kris8888
    Poziom 41  
    Ocena: 1891
    Uzytkowinik19 napisał:
    Tak jak wspomniałem dobrze wyczyszczony nie będzie trzeszczał przez wiele lat.

Zgadza się wyczyścić się da, trzeszczeć na pewno nie będzie, ale co z współbieżnością, da się to tam jakoś wyregulować?

Bo nie sądzę żeby po tylu latach była ona zachowana na akceptowalnym poziomie.
  • #14 21922542
    Uzytkowinik19
    Poziom 38  
    Oczywiście że sie da, po każdorazowym rozebraniu trzeba go skalibrować, kazda sekcja ma jeden slizgacz osadzony na sztywno, a drugi ma możliwość kilku stopniowego przemieszczenia, otwory w obudowie służą do wsadzenia sztywnego pręcika który przytrzyma/przesunie ślizgacz.

Do kalibracji potrzebny jest jakikolwiek generator i oscyloskop.
  • #15 21922546
    Jacekj
    Poziom 23  
    Ocena: 55
    Wygląda na precyzyjny, nie wie, czy go się rozbierze. Pewnie wytarła się ścieżka węglowa z powodu długiego używania.
    Pozdrawiam
  • #16 21922554
    kris8888
    Poziom 41  
    Ocena: 1891
    Uzytkowinik19 napisał:
    Oczywiście że sie da, po każdorazowym rozebraniu trzeba go skalibrować, kazda sekcja ma jeden slizgacz osadzony na sztywno, a drugi ma możliwość kilku stopniowego przemieszczenia

Jeśli tak to ok, choć w ten sposób skalibrujesz tylko stały offset pomiędzy sekcjami ale już zmiennego błędu w funkcji obrotu potencjometru nie da się w ten sposób poprawić. Tylko w jednym lub góra kilku punktach ustawienia będą wtedy współbieżne.
  • #17 21922556
    Uzytkowinik19
    Poziom 38  
    Widać ze był rozbierany, wytarta ścieżka skutkować bedzie nierownomiernoscia wzmocnienia (co i tak bardzo rzadko sie zdarza, ostatnio miałem tak w McIntoshu MC28, a wcześniej przez 2 lata nic)

Potencjometr trzeszczy z powodu oksydacji metalowego ślizgacza i pantografu wlasnie na styku tych 2 elementów.

To ze był czyszczony nie znaczy ze zostało to zrobione dobrze, znam takich którzy np czyszcza elementy w środku argentum, pozniej taki elementów bez dokładnego umycia pokrywa sie takim białym nalotem ktory dziala jak izolator.

Ja takie elementy czyszcze valvoline contact cleanerem i bardzo miekkim pędzelkiem z włókna szklanego, ścieżki węglowe tez tym samym środkiem tylko juz na waciku do czyszczenia uszu.

Sciezke węglową po czyszczeniu zostawiam na sucho, natomiast styk ślizgacza z pantografem zabezpieczam smarem SGB35SL od Electrolube

Dodano po 16 [minuty]:

https://youtu.be/U5s8pVDcAGA?is=wQvwPyECFHl1KKha
    Tutaj pokazałem budowę tego modelu potencjometru ale w wersji 2 sekcyjnej

https://youtu.be/Z9bMgPb5DdE?is=9pHMXZJbvcZZJtW-
    Tutaj proces czyszczenia i kalibracji, ale na potrzeby pewnego forum nagrywałem to z komentarzem w j. Angielskim
  • #18 21922665
    DarekRz4
    Poziom 24  
    Ok, wydaje mi się, że temat wyczerpaliśmy. Dziękuję wszystkim za udział w dyskusji, i cenne informacje. Dam znać czy czyszczenie pomogło jeśli kolega wyrazi na to zgodę.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy trzeszczącego potencjometru w wzmacniaczu Sansui AU-X711 i możliwości jego wymiany lub regeneracji. Początkowo rozważano zastąpienie go innym rozwiązaniem, np. drabinką rezystorową lub potencjometrem lepszej klasy, z odłączeniem części sekcji odpowiedzialnych za regulację głośności i pozostawieniem konturu. Po udostępnieniu schematu i zdjęć ustalono, że oryginalny element ma 6 sekcji, a nie 4, i jest to nitowany potencjometr Alps RK18, w którym wszystkie sekcje biorą udział w regulacji. Padła opinia, że po prawidłowym czyszczeniu i złożeniu nie powinien już trzeszczeć przez długi czas, a w razie potrzeby można go ponownie skręcić śrubkami zamiast nitów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA