logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaka antena dookólna 2xSMA do Huawei B535-232 na dach przyczepy kempingowej?

militarius 13 Cze 2026 09:15 210 14
REKLAMA
  • #1 21920302
    militarius
    Poziom 10  
    Ocena: 5
    Witam.
    Poszukuję anteny dookólnej (lub innego sprawdzonego rozwiązania, nie-kierunkowego) dla routera Huawei b535-232, do montażu na dachu przyczepy kempingowej (bez znaczenia czy magnes czy montaż inwazyjny). Długość przewodów byłaby 2-3m, wtyk 2xSMA. Będzie potrzebna tam gdzie sam smartfon nie daje rady i potrzebne jest wzmocnienie zasięgu ze względu na pracę na laptopie. Budżet raczej z tych mniejszych, ale dobrze by było, żeby jednak taki zestaw coś poprawiał w stosunku do internetu ze smartfona.
  • REKLAMA
  • #2 21920327
    dontonico
    Poziom 24  
    Ocena: 121
    Zrób na dachu puszkę i chowaj tam router, nic lepszego nie uzyskasz dokładając jakieś patyki. Router ma przynajmniej anteny przeznaczone na pasma, które odbiera i ktoś to testował, a patyki to losowo przycięty kawałek drutu. Bardziej pomyśl o inwestycji w lepszy router, najlepiej zewnętrzny. Jeżeli do LTE to Nokia, jeżeli chcesz mieć coś co może zmienić "Twoje życie" to coś typu ZTE MC889, MC889A Pro.
  • REKLAMA
  • #3 21920389
    militarius
    Poziom 10  
    Router zostaje, bo ma to być rozwiązanie budżetowe, a urządzenie już mam, które notabene sprawdza się i nie potrzebuje lepszego. Niestety obecnie podłączone w domu z anteną dualną kierunkową, dlatego szukam czegokolwiek dookólnego, co mogę wpiąć do niego.
  • REKLAMA
  • #4 21920406
    dontonico
    Poziom 24  
    Odpowiedź już padła, żadne popierdółki nie będą lepsze od urządzenia wyciągniętego na zewnątrz. I jak chcesz ten skansen utrzymywać i mieć 1/100 tego co oferują operatorzy to Twój problem.
  • #5 21920411
    sq3evp
    Poziom 39  
    Ocena: 872
    Nie jest taki zły router, anten najlepiej kierunkowa. Znajdziesz sobie w terenie porządny bts i będzie śmigać.
  • #6 21920413
    militarius
    Poziom 10  
    dontonico napisał:
    Odpowiedź już padła, żadne popierdółki nie będą lepsze od urządzenia wyciągniętego na zewnątrz. I jak chcesz ten skansen utrzymywać i mieć 1/100 tego co oferują operatorzy to Twój problem.

Tym skansenem podniosłem transfery z 6Mb/s do 50-60Mb/s, więc takie rady możesz zachować dla siebie.

sq3evp napisał:
    Nie jest taki zły router, anten najlepiej kierunkowa. Znajdziesz sobie w terenie porządny bts i będzie śmigać.

Ciężko będzie za każdym razem ładować się na dach przyczepy i zmieniać kierunek bądź przestawiać całą przyczepę... Dlatego szukam jakiegoś kompromisu, który podbije prędkość chociaż o 10-15Mb/s względem smartfona.
  • #8 21920427
    militarius
    Poziom 10  
    Zapraszam do mnie, jak zrobisz 300/100 to będziesz bogiem, a tymczasem żegnam
  • REKLAMA
  • #9 21920433
    matek451
    Poziom 43  
    Ocena: 5769
    Ale to ze osiagasz na B535-232 50-60Mb/s to nie zasługa tego routera tylko zew. anteny kierunkowej Dual LTE i optymalizacji parametrów sygnału, ten router agreguje 2 pasma LTE w QAM64 czyli technicznie to przecietny sprzet . Do okazjonalnego korzystania wystarczy ale głównym problemem jest znalezienie skutecznych anten dookólnych o duzym zysku na wyższych pasmach a takich raczej nie ma na rynku.
    Zew. CPE LTE mozna kupić już od 150 zł z modemem 6 kat. LTE , 12 kat. LTE nieco powyzej 200 zł czyli ogólnie w cenach zblizonych do jakiś anten zew. Stąd warto rozwazyć zakup zew. CPE LTE za 220 zł do agregacji 3 pasm LTE w QAM256.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #10 21920439
    dontonico
    Poziom 24  
    militarius napisał:
    Tym skansenem podniosłem transfery z 6Mb/s do 50-60Mb/s, więc takie rady możesz zachować dla siebie.

Kolego, to jest skansen. Tak wygląda internet mobilny w 2026.

• #11 21920445
    militarius
    Poziom 10  
    dontonico napisał:
    militarius napisał:

Kolego, to jest skansen. Tak wygląda internet mobilny w 2026.

Zapraszam do mnie, jak z tego zrobisz twoje 800/100 to będziesz mistrzem:

Lista danych komórkowych z reklamą Epson EcoTank na górze ekranu.
    Zrzut ekranu aplikacji z informacjami o sieci komórkowej, z reklamą drukarki Epson EcoTank u góry.
    Zrzut ekranu aplikacji z informacjami o połączeniu 4G LTE.
    Zrzut ekranu z danymi o sygnale telefonii komórkowej.
    Wykresy sygnału sieci komórkowej Orange 4G
  • #12 21920462
    dontonico
    Poziom 24  
    Mówisz o jakimś kamperze, więc na taki kamper montuje się CPE 5G i zapomina o sprawie, bo ma dobre dookólne anteny LTE i kierunkowe, ale nie aż tak bardzo, anteny 5G i można w różnych miejscach, np. bywam kamperem w Świnoujściu, wykręcać bardzo zacne wyniki. W tym samym miejscu kieszonkowy router wyciąga 10x mniej. Patyki nie działają i ja wiem, że ty chcesz, bo tanio i nie przyjmujesz do wiadomości, że będzie jeszcze gorzej niż na samym routerze, ale patyki na szczęście zazwyczaj kosztują tyle co nic, bo taka jest ich wartość. Kup i sprawdź, wszystkie działają podobnie. Koniecznie potem zrób im sekcję i po rozcięciu powiedz czy było warto.
  • #14 21920504
    militarius
    Poziom 10  
    dontonico napisał:
    Mówisz o jakimś kamperze, więc na taki kamper montuje się CPE 5G i zapomina o sprawie, bo ma dobre dookólne anteny LTE i kierunkowe, ale nie aż tak bardzo, anteny 5G i można w różnych miejscach, np. bywam kamperem w Świnoujściu, wykręcać bardzo zacne wyniki. W tym samym miejscu kieszonkowy router wyciąga 10x mniej. Patyki nie działają i ja wiem, że ty chcesz, bo tanio i nie przyjmujesz do wiadomości, że będzie jeszcze gorzej niż na samym routerze, ale patyki na szczęście zazwyczaj kosztują tyle co nic, bo taka jest ich wartość. Kup i sprawdź, wszystkie działają podobnie. Koniecznie potem zrób im sekcję i po rozcięciu powiedz czy było warto.

Jakie konkretnie masz to urządzenie? Marka, model.

Podsumowanie tematu

✨ Poszukiwana jest niedroga antena dookólna lub inne sprawdzone rozwiązanie niekierunkowe do routera Huawei B535-232, przeznaczone do montażu na dachu przyczepy kempingowej. Wymagane są dwa złącza SMA i przewody o długości około 2–3 m, a montaż może być magnetyczny lub inwazyjny. Zestaw ma poprawić odbiór w miejscu, gdzie sam smartfon nie zapewnia wystarczającego zasięgu, tak aby internet był użyteczny do pracy na laptopie.
REKLAMA