logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak przerobić radio Taraban na... głośnik bluetooth.

bsw 03 Sty 2025 21:01 5898 54

TL;DR LABEL_AI_GENERATED

• Taraban 2 DMP-602 z Unitry przerobiono na kuchenny głośnik Bluetooth, zachowując oryginalną obudowę, skalę podświetlaną żarówkami i charakterystyczne brzmienie.
  • Sygnał Bluetooth podano bezpośrednio na przełącznik isostat, omijając rezystor z gniazda DIN, a kanały L i R zwarciem zamieniono w mono.
  • Moduł zasilono z 6,3 V AC pobranego z żaróweczek skali; napięcie wyprostowano i ustabilizowano na małej płytce bazowej.
  • Złącza wsuwane na pin isostatu i kołek masowy pozwoliły zamontować moduł wewnątrz bez ingerencji w konstrukcję odbiornika.
  • Radio działa jako głośnik znakomicie i pozwala słuchać ze smartfona muzyki oraz radia internetowego.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA
Słuchaj:
  • Wnętrze radioodbiornika pokazujące modyfikację z modułem Bluetooth.

W mojej kuchni od zawsze stoi na lodówce stare radio Unitra Diora Taraban 2 DMP-602. Słuchałem go zarówno rano, jak i wieczorem, a w weekendy również przez cały dzień. Niestety treści emitowane w radiu w ostatnim czasie (a szczególnie od roku) odstręczają mnie od słuchania. Już od dawna zbyt dużo czasu antenowego zajmują krzykliwe, prostackie reklamy, ale teraz do tego doszła prymitywna, ideologiczna indoktrynacja. Nie mogę dłużej tego znieść. Instytucja Polskie Radio upadła. Zresztą od roku i tak znajduje się w stanie likwidacji...

Zatem nie ma na co czekać. Skoro już ciężko tego słuchać, a niebawem fizycznie może się nie da, to czas na zmiany :-)

Wspomniany odbiornik Taraban ma dla mnie wartość sentymentalną. Składają się nie tylko wysłuchane audycje (w starych dobrych czasach), ale również klimat towarzyszący ich słuchaniu. Meblowa obudowa odbiornika i podświetlana żarówkami skala tworzą niepowtarzalny nastrój. Istotne jest również oryginalne brzmienie odbiornika, za które odpowiada drewniana skrzynka i papierowy, eliptyczny głośnik. Niech się schowają tandetne kuchenne radiobudziki czy płaskobrzmiące głośniczki Bluetooth.

Więcej o budowie tego odbiornika można poczytać w wątku:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3858558.html

Wnętrze radia Unitra Diora Taraban 2 z zamontowanym modułem Bluetooth.

Zatem radio w kuchni musi zostać, ale skoro w mojej wiosce na falach eteru nic rozsądnego nie ma, to trzeba słuchać z neta. Postanowiłem "przestroić" odbiornik tak, aby odbierał "pasmo Bluetooth" ;-) Modyfikację postanowiłem zrobić w jak najmniej inwazyjny sposób. Użyłem gotowego modułu Bluetooth, jaki można zakupić za kilka złotych. Jakość jego dźwięku jest wystarczająco dobra. Taraban ma wejście - gniazdo DIN (a nawet dwa), na które można podać sygnał z zewnętrznego źródła. Jednak źródło to podłączone jest poprzez rezystor. Postanowiłem sygnał podać bezpośrednio na przełącznik isostat. Oba kanały (L i R) zwarłem - radio jest wszak monofoniczne.

Schematu elektronicznego starego radia Unitra Diora Taraban 2 DMP-602 z zaznaczonymi punktami podłączenia modułu Bluetooth.

Do zasilania modułu użyłem napięcia "podkradzionego" z żaróweczek podświetlających skalę. Jest to napięcie przemienne 6,3 V i co ważne, pochodzi z osobnego uzwojenia transformatora, zatem jest galwanicznie oddzielone od masy odbiornika radiowego - a to jeden z warunków poprawnego działania modułu Bluetooth (masy zasilania i wyjścia nie mogą się łączyć).

Schemat zasilania modułu Bluetooth z AC na DC.

Oczywiście do jego zasilania napięcie przemienne trzeba wyprostować i poddać stabilizacji. Układ zasilania zmontowałem na małej płytce, która stanowi też bazę dla samego modułu Bluetooth.

Moduł Bluetooth z kondensatorami i przewodami

Moduł ten zamontowałem we wnętrzu odbiornika, a sygnały wyjściowe są podłączone za pomocą złączek wsuwanych na pin isostatu oraz kołka masowego płyty głównej radioodbiornika, zatem bez żadnej ingerencji w budowę radioodbiornika.

Wnętrze radia Unitra Diora Taraban 2 DMP-602 z modułem Bluetooth.

Radio w roli głośnika funkcjonuje znakomicie. Mogę słuchać ze smartfona zarówno muzyki, jak i audycji radia internetowego, które w odróżnieniu od tego z eteru, wolne są od nachalnych reklam i mdłej politycznej poprawności.

Fajne? Ranking DIY
    Pomogłem? Kup mi kawę.
    O autorze
    bsw
    Poziom 22  
  • REKLAMA
  • #3 21376160
    bestboy21
    Poziom 40  
    Ocena: 782
    Po przeczytaniu tytułu zapaliły mi się diabełki w oczach i już myślałem że jakiś znudzony absolwent technikum wyrżnął dziurę w Tarabanku i wsadził ten szajs. :lol:. (przyznać się kto jeszcze tak pomyślał ;p)
    Panel czołowy modułu odtwarzacza MP3 z wyświetlaczem 98.0 FM i złączami USB oraz AUX.. Chociaż na przeróbkę "wieży" z komunii to w sumie dobry myk...

No ale trzeba uderzyć się w pierś :)... zwłaszcza po przeczytaniu daty dołączenia kolegi do forum :D, więc się uderzam.
  • #4 21376639
    bsw
    Poziom 22  
    Ocena: 732
    bestboy21 napisał:
    już myślałem że jakiś znudzony absolwent technikum wyrżnął dziurę w Tarabanku i wsadził ten szajs

Hehe - tytuł celowo jest prowokacyjny.
    Chociaż liczyłem na głosy w obronie klasycznej idei radia...
    BTW. Kiedyś popełniłem taki "wynalazek" i oberwało mi się za niego - oj oberwało:
    https://e-bsw.blogspot.com/2020/02/oldtimeplayerkontrowersje.html
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #5 21376657
    bestboy21
    Poziom 40  
    bsw napisał:
    Chociaż liczyłem na głosy w obronie klasycznej idei radia...

Oczywiście, że bronię klasycznej idei, akurat wbrew wszelkim opiniom "dzierżoniowskie klocki" brzmiały bardzo dobrze, dobry głośnik i dosyć pojemna drewniana obudowa raczej niejednemu zostały w pamięci po tym, co potrafiły zrobić swoimi marnymi 2 W. :)
  • #6 21376682
    GGK
    Poziom 13  
    Ocena: 18
    >>21375637 Bardzo ciekawa modyfikacja. Ten moduł „gada” po podłączeniu telefonu? Szukam takiego, który nie ma tego „bajeru”, bo to ryczy na cały głos :)
  • REKLAMA
  • #7 21377024
    bsw
    Poziom 22  
    Ten czerwony użyty w projekcie nie gada.
    Niestety, przy tych modułach to kwestia przypadku. Na fotografii poniżej dwa, wydawałoby się identyczne moduły, tyle że czarne:

Dwa czarne moduły elektroniczne leżące obok siebie na białym tle, różniące się drobnymi szczegółami.

Można ich użyć w zagadce "znajdź trzy różnice". Bo niestety nie są identyczne - ten z lewej niestety "gada", ten z prawej nie.
    Tylna strona ukazuje dużo więcej różnic:

Dwa czarne moduły elektroniczne pokazane od tyłu, z widocznymi różnicami w układzie ścieżek.

Jaki z tego wniosek? Chińczyk podrabia sam siebie... Ale konsument ma problem - bo który od którego "zrzynał"...
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #8 21377079
    bestboy21
    Poziom 40  
    Niejaki Pan "ELEKTRON" kiedyś rozpracował takie moduły (z dodatkową pamięcią szeregową), takie jak ten np...
    Moduł elektroniczny z dodatkowymi komponentami na płytce drukowanej.

Cały pic polega na tym że lektoring jest nagrany w pamięci jako wstawki plików MP3 (connect, bat low i inne bzdety). Przy odrobinie zaparcia można by to sobie poprzerabiać.
  • #9 21377106
    DJ_KLIMA
    Poziom 25  
    Ocena: 222
    Tak, miałem ten moduł, z francuskim akcentem :) Nawet nie najgorzej, a poszedł do jakiegoś ONKYO na AM :>
  • REKLAMA
  • #10 21378369
    cyruss
    Poziom 31  
    Ocena: 238
    Taraban ma bardzo solidną regulację barwy tonu i regulację głośności z korekcją (kontur, loudness...) - jak na owe czasy to sprzęt prawie audiofilski, tyle że mono.
    "Marnymi 2 W" - no wiesz, UL1481 to wyciśnie 4-5 W, są tacy, co twierdzą, że i 10 W, ale to raczej bajki. Gorzej z głośnikiem, choć ten licencyjny ma te 5 W. Tylko te zniekształcenia harmoniczne ponad 10%...
    Co do słuchalności PR to Trójka już przestaje być Trujką, wracają starzy i ulubieni redaktorzy, są wspaniałe reportaże - teraz z dodatkowymi treściami po, no tylko reklam nie da się pozbyć. W porównaniu ze stacjami komercyjnymi, które męczą przez cały dzionek 4-5 utworów i podbijają głośność na reklamach, to jest różnica. Innych programów PR i tak nie słucham.
    Więc chwała Ci za zachowanie funkcji radia jako radia.
  • #11 21378460
    modziul
    Poziom 33  
    Ocena: 454
    Osobiście od dawna nie słucham radia i nie oglądam TV. Może wreszcie nadawcy wpadną na pomysł, że trzeba się dzielić zyskami z reklam, jak już dawno temu wpadły na ten pomysł inne branże. Chyba bym miał coś z głową, gdybym opłacał np. kablówkę czy abonament RTV. To oni muszą to opłacić, bym ja oglądał reklamy. Zresztą, jak słyszę, to nade mną jak pod nikt tego nie ogląda ani nie słucha. Nie słyszę też Netfliksa ani HBO itp. z ich patologicznymi serialami. Kiedyś miałem w kablówce ileś tam HBO, ale w związku z nikłą oglądalnością zostało to wyłączone.

Moderowany przez ArturAVS:

3.1.14. Publikowanie wpisów niezgodnych z tematyką danego działu forum lub wątku dyskusji.

• #12 21378471
    LEDówki
    Poziom 43  
    Ocena: 2600
    Może się młodzi technicy domyślą, że to taka przeróbka, że zostało dołączone zewnętrzne źródło dźwięku i tylko zasilanie wyciągnięte ze środka. Równie dobrze można tak dołączyć magnetofon, odtwarzacz MP3, może nawet telefon. Przypomina mi się kolega, który "modernizował" komputer poprzez wymianę wszystkiego poza obudową, kablami zewnętrznymi i klawiaturą oraz myszą.
  • #13 21378487
    szeryf3
    Poziom 30  
    Ocena: 674
    Ciekawy pomysł.
    Dobrze, że nie zmasakrowaleś tego radia jak pokazano w poście #3.
    Chyba pójdę w twoim kierunku i zrobię to samo z radiem Taraban, który stoi na kominie w kuchni.
    Co prawda mam małe radio w kuchni z FM, DAB i WiFi, ale nie raz można posłuchać Tarabana.
  • #14 21378504
    DJ MHz
    Poziom 26  
    Ocena: 254
    bestboy21 napisał:
    wsadził ten szajs. :lol:. (przyznać się kto jeszcze tak pomyślał ;p)

Czemu szajs? Wsadziłem to w stare głośniki komputerowe 2.1 po wybraniu rock z eq calkiem znośnie gra. Czasami tylko potrafi się rozłaczyć. Aktualnie używane jako tani zamiennik soundbara pod tv xiaomi do czasu zakupu czegoś lepszego ;)
  • #15 21378515
    szeryf3
    Poziom 30  
    Ocena: 674
    Moduł z postu #3 mam w pracy jako zastępcze radio i nie tylko i naprawdę super gra.
  • #16 21378535
    LEDówki
    Poziom 43  
    Ocena: 2600
    Z zewnątrz można podłączyć cokolwiek i to bez przeróbek. Po to jest gniazdo.
  • #17 21378645
    Wszechelektronik
    Poziom 13  
    Ocena: 157
    Ciekawy efekt można uzyskać generując własny sygnał FM na UKF i puszczając nagraną dawną audycję.
    Tak było, niestety nie udało się w ten sposób powstrzymać upływu czasu, magia głośnika w drewnianym pudełku gdzieś się ulotniła razem z taśmami.
    Z jednej strony szkoda, ale zamiast tego jest medium nieporównanie potężniejsze. Nie do pomyślenia kiedyś, że można mieć dostęp niemal darmo do tysięcy stacji radiowych z całego świata. Bez szumów, bez strojenia, bez biegania po dachach z jakimiś drutami... :)
  • #18 21378904
    Pan.Kropa
    Poziom 35  
    Ocena: 1179
    A ja bym zrobił prosty nadajnik FM, i jako źródło dźwięku używał telefonu poprzez gniazdko słuchawkowe. Mnie osobiście nie podoba się dźwięk przesyłany poprzez bluetooth. Jest taki makaronowaty.
  • REKLAMA
  • #19 21379067
    brofran
    Poziom 41  
    Ocena: 1408
    Pan.Kropa napisał:
    A ja bym zrobił prosty nadajnik FM
    Ale Taraban nie ma chyba zakresu UKF, więc byłby problem z odbiorem.
  • #20 21379073
    miniu1
    Poziom 24  
    Ocena: 68
    brofran napisał:
    Pan.Kropa napisał:

Ma UKF.
  • #21 21379167
    Pan.Kropa
    Poziom 35  
    brofran napisał:
    Pan.Kropa napisał:

Tarabany miały zakres UKF.
  • #22 21379316
    thereminator
    Warunkowo odblokowany
    Ocena: 657
    >>21378904

Nie trzeba nawet budować samodzielnie nadajnika - można użyć gotowy chiński moduł nadajnika FM

Moduł nadajnika FM z wyświetlaczem LCD i przyciskami sterującymi.

Zaletą takiego, alternatywnego dla opisanego w temacie rozwiązania, jest brak konieczności jakiejkolwiek ingerencji we wnętrze radioodbiornika.
  • #23 21380070
    bsw
    Poziom 22  
    Jak pokazałem w moim rozwiązaniu, ingerencja jest minimalna i w 100% demontowalna. Wadą nadajnika jest konieczność łączenia ze źródłem (na ogół smartfonem) kablem oraz osobnego zasilania modułu. Do tego jakaś obudowa, cena samego modułu też wyższa. No i odbiornik trzeba nastroić. Zatem docelowo więcej zabawy przy chęci użycia...
    A u mnie wszystko na dosłowny "pstryk" :-)
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #24 21380667
    brofran
    Poziom 41  
    Ocena: 1408
    bsw napisał:
    Użyłem gotowego modułu Bluetooth
    Napisz dla laika w kilku słowach jak to działa. Opisałeś że podłącza się zasilanie 3,3V i wyjście audio modułu do wzmacniacza radia. No ale trzeba zgrać częstotliwościowo np. telefon i moduł, trzeba dopasować poziomy sygnałów mcz, trzeba sterować poziomem dźwięku . Jak to ogarnąć ???.
  • #25 21380730
    bsw
    Poziom 22  
    1. Nic nie trzeba "zgrywać ani dopasowywać". Moduł ma dwa gniazda - zasilania 5V - microUSB oraz wyjście audio - jack stereo.
    2. Moduł można zasilić z zasilacza sieciowego wtyczkowego. Ale ja zrobiłem prosty adapter zasilania, który podbiera napięcie z żaróweczek podświetlających skalę radioodbiornika (AC 6,3V), prostuje je i stabilizuje do DC 5V.
    3. Radioodbiornik ma z tyłu gniazdo wejściowe sygnału audio (w standardzie DIN), na które można podać sygnał z dowolnego źródła - również z tego modułu, ale trzeba mieć kabelek jack -> DIN. Ja podałem sygnał z modułu bezpośrednio na płytkę radioodbiornika.
    4. Telefon wykrywa moduł od strzała jako urządzenie Bluetooth Audio (tak jak np. słuchawki). Aby radio grało z Bluetooth, trzeba nacisnąć na nim przycisk "magnetofon/gramofon". Regulacja głośności gałką radioodbiornika i/lub w telefonie. Aby słuchać z powrotem radia, naciskamy przycisk UKF (lub inny zakres).

Trochę więcej niż 4 zdania ale myślę że opis już jest jasny.

Dostałem jeszcze pytanie na priv dot. jak słuchać radia internetowego na telefonie. Odpowiem tutaj bo może to zainteresuje więcej osób. Wiele stacji (również klasycznych) ma swoje strony internetowe - można słuchać bezpośrednio z nich. Ale zdecydowanie łatwiej zainstalować jakąś apkę z GooglePlay których jest multum. Ja polecam Radio Online Polska.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #26 21380760
    plmetal
    Poziom 12  
    Ocena: 9
    Według mnie idealnym rozwiązaniem, jeżeli nie chce się słuchać publicznych stacji, jest radio internetowe. Sam takie posiadam. Wybór programów jest praktycznie nieograniczony. Moje jest również w drewnianej obudowie, bardzo ładnie brzmi.
    P.S. Ja w przeciwieństwie do autora tego wątku, od roku zacząłem słuchać kilku stacji publicznych :-)
  • #27 21381535
    sq3evp
    Poziom 39  
    Ocena: 901
    Bardzo dobry pomysł - kiedyś w Śnieżniku R502 (niestety dawno na złom poszedł :( ) dokładałem tuner FM od Sony na zachodnie pasmo i działało wyśmienicie (nie dało się przestroić - płytka uszkodzonona w oklicy głowicy FM).
    Przyciski pamięci do FM działały - podebrałem sterowanie napięciowe diod z płytki OR do dodatkowej płytki.
  • #28 21381558
    James596
    Poziom 30  
    Ocena: 575
    Nie bardzo wiem jaki sens ma używanie nadajnika FM. Podwójna konwersja sygnału - z telefonu przez bluetooth do nadajnika i z nadajnika do radia przez UKF.
    A na pewno nie zabrzmi to lepiej niż bezpośrednio bluetooth do wzmacniacza w Tarabanie.

Jeśli chodzi o aplikacje obsługujące radia internetowe, bardzo mocno polecam "VRadio" na Androida. Aplikacja lekka, przyjemna i nie przeładowana bajerami.
    Przyznam też, że aktualna Trójka jest bardzo miła do słuchania i poziomem bije na głowę stacje komercyjne.
  • #29 21381564
    Pan.Kropa
    Poziom 35  
    James596 napisał:
    Nie bardzo wiem jaki sens ma używanie nadajnika FM. Podwójna konwersja sygnału - z telefonu przez bluetooth do nadajnika i z nadajnika do radia przez UKF.
    Nikt tu nie proponował takiej konwersji. Ja proponowałem nadajnik FM. Ale sygnał audio miał pochodzić z wyjścia słuchawkowego telefonu wprost do nadajnika FM.
  • #30 21381570
    bestboy21
    Poziom 40  
    James596 napisał:
    Nie bardzo wiem jaki sens ma używanie nadajnika FM

Dla samego Tarabana sensu nie ma, ALE..
    Jeśli transmiter FM ma koder stereo to preemfaza która jest potrzebna do nadania pilota stereo mocno poprawia samą transmisję wysokich tonów i tak może powstać subiektywne odczucie że to jakoś lepiej brzmi.
Słuchaj:

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik poszukuje sposobu na przerobienie starego radia Unitra Diora Taraban 2 DMP-602 na głośnik Bluetooth, z powodu niezadowolenia z treści emitowanych przez radio. W dyskusji poruszane są różne metody modyfikacji, w tym podłączenie modułów Bluetooth, które mogą być zasilane z wnętrza radia lub zewnętrznie. Uczestnicy wymieniają doświadczenia z różnymi modułami, podkreślając znaczenie jakości dźwięku oraz problemów z zakłóceniami. Wskazują na możliwość użycia gotowych modułów nadajników FM oraz adapterów Bluetooth, które nie emitują niepożądanych dźwięków. Wspomniano również o sentymentalnej wartości radia oraz o jego solidnej konstrukcji audiofilskiej.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA