logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak skrócić czas działania czujnika podczerwieni z 30 s do 1 s?

wolfram9 01 Lip 2026 20:24 309 14
REKLAMA
  • #1 21931121
    wolfram9
    Poziom 8  
    Ocena: 1
    Witam forumowiczów

Mam taki czujniczek podczerwieni, działa on jakieś 30 sekund od aktywacji, a później się dezaktywuje. Chciałbym jakoś skrócić czas jego działania, najlepiej do paru sekund albo nawet jednej sekundy. Istnieje jakaś prosta opcja, aby uzyskać taki efekt, da się go może jakoś przerobić albo może podłączyć coś pomiędzy czujnikiem a "odbiornikiem", co spowoduje, że będzie on zasilał "impulsowo", a nie przez całe 30 sekund. A może są jakieś inne czujniki, które zasilają króciutko po aktywacji, a nie przez całe 30 sekund?

• REKLAMA
  • #2 21931193
    tzok
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6531
    Po pierwsze, to nie jest czujnik podczerwieni, tylko czujnik ruchu PIR, a po drugie, to nie jest sam czujnik ruchu, tylko kompletny sterownik oświetlenia z czujnikiem ruchu. Jest cała masa różnych czujników ruchu. Te z zewnętrznym modułem sterującym zwykle mają regulowany czas świecenia po wyzwoleniu.
  • Pomocny post
    #3 21931515
    CYRUS2
    Poziom 43  
    Ocena: 3521
    wolfram9 napisał:
    działa on jakieś 30 sekund od aktywacji, a później się dezaktywuje. Chciałbym jakoś skrócić czas jego działania, najlepiej do paru sekund albo nawet jednej sekundy.
    wolfram9 napisał:
    podłączyć coś pomiędzy czujnikiem a "odbiornikiem", co spowoduje, że będzie on zasilał "impulsowo", a nie przez całe 30 sekund.

Sygnał z wyjścia czujnika podawać dalej przez sterownik z przekaźnikiem.
    Przekaźnik zablokuje podawanie sygnału.
  • Pomocny post
    #4 21931526
    Itong
    Poziom 12  
    Ocena: 16
    Że co, że jak? Przekaźnik będzie tylko repetytorem sygnału - co najwyżej będzie można wysterować lampę o dużo większej mocy.
    Jeżeli chodzi natomiast o przekaźnik czasowy - to przy pierwszym pobudzeniu PIR układ zadziała zgodnie z intencją, ale pozostały czas do 30 s będzie czasem martwym - przy następnych pobudzeniach lampa w międzyczasie już nie zaświeci, aż sygnał z czujnika nie wróci do stanu zasadniczego (spoczynkowego).

Chyba że Autora zadowala takie rozwiązanie: aktywacja PIR - 1 błysk (nastawiany czas) - następny błysk możliwy po 30 s i ponownej aktywacji PIR.
  • REKLAMA
  • #5 21931648
    CYRUS2
    Poziom 43  
    wolfram9 napisał:
    co spowoduje, że będzie on zasilał "impulsowo", a nie przez całe 30 sekund.
  • REKLAMA
  • #6 21931657
    wolfram9
    Poziom 8  
    Dzięki za szybką pomoc, to by mi odpowiadało. Myślałem, aby tak to zrobić. Nie poknociłem czegoś?

Schemat okablowania modułu przekaźnika czasowego z czujnikiem i zasilaniem 3–24 V DC
  • #8 21931748
    CYRUS2
    Poziom 43  
    wolfram9 napisał:
    Dzięki za szybką pomoc, to by mi odpowiadało. Myślałem, aby tak to zrobić. Nie poknociłem czegoś?
    Schemat okablowania modułu przekaźnika czasowego z czujnikiem i zasilaniem 3–24 V DC
    Jest źle.
    Czujnik wymaga zasilania 230V AC.
    Z czujnika wychodzi 230V AC.
  • REKLAMA
  • #9 21931757
    wolfram9
    Poziom 8  
    Ale on mi już dobrze działa na 6-ciu woltach, wszystko jest OK. Tylko chodzi o to skrócenie czasu działania.
  • #11 21931861
    CYRUS2
    Poziom 43  
    wolfram9 napisał:
    Ale on mi już dobrze działa na 6-ciu woltach, wszystko jest OK. Tylko chodzi o to skrócenie czasu działania.
    Na schemacie jest 230V AC i lampa.
    Co to jest działanie czujnika wg. wolfram9 - nie wiadomo.

wolfram9 - podaj dokładnie co ten czujnik ma robić.
    Podaj z wartościami napięć.
  • #12 21931873
    ta_tar
    Poziom 41  
    Ocena: 2052
    Prawdopodobnie autorowi pomyliły się rysunki (może dla niego to wszystko jedno).
    Może miał być ten fragment:

Schemat okablowania czujnika: biała kopułka i przewody czerwony oraz czarny z opisami po angielsku
  • #13 21932693
    gklub
    Poziom 34  
    Ocena: 766
    Pewnie poszukałbym gotowej czujki z regulacją czasu, ale gdy nie ma...
    Taki monoflop z przerzutnika Schmitta.
    Przy tych elementach działa 1s.
    Impuls wejściowy dowolnej długości zboczem narastającym przez C1 wyzwala przerzutnik.
    Po upływie 1s wraca do stanu początkowego.
    Możliwe różne konfiguracje zboczem narastającym, opadającym, impulsem dodatnim, ujemnym itd.
    To zależy od rodzaju wyjścia czujnika.
    Tu założyłem stan aktywny 5V.
    R6 - przekaźnik, transoptor itp.
  • #15 21933846
    wolfram9
    Poziom 8  
    Już działa, ten przekaźnik ma sporo trybów, ustawiłem tak, że jak czujka się aktywuje, to przekazuje napięcie przez 1 sekundę, a potem nie przekazuje. Działa dokładnie tak, jak chciałem. Ten rysunek czujnika to faktycznie błędny, omyłkowo dałem ten powinien być. Dzięki jeszcze raz za pomoc.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy skrócenia czasu aktywacji czujnika PIR z około 30 s do 1 s. Wyjaśniono, że nie jest to sam czujnik podczerwieni, lecz kompletny sterownik oświetlenia z czujnikiem ruchu, zwykle z regulacją czasu świecenia. Zaproponowano rozwiązania zewnętrzne: sterownik z przekaźnikiem, przekaźnik czasowy, monoflop na przerzutniku Schmitta lub układ na NE555, który po impulsie z PIR generuje krótki impuls wyjściowy. Zwrócono też uwagę na konieczność dopasowania do rodzaju wyjścia czujnika oraz na możliwe problemy z odłączaniem zasilania i zasilaniem 230 V AC vs 6 V.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA