logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Maxgate - DP3 ON zamyka bramę od razu zamiast po 1 min, jak ustawić?

ISchake6 12 Lip 2026 12:35 123 6
REKLAMA
  • #1 21936989
    ISchake6
    Poziom 7  
    Pomoc w napędzie firmy Maxgate potrzebuje zaprogramować automatycznie zamykanie bramy po np. 1 minucie, ale niestety jak włączę DP. 3 na ON, to brama zamyka się automatycznie od razu po otwarciu drzwi. Czym może być problem?
    Jaki dokładnie model napędu albo centrali Maxgate masz? Najlepiej podaj oznaczenie z płytki sterownika albo wrzuć zdjęcie centrali i przełączników DIP.
    Pisze Maxgate BW-LS, lec instrukcji nigdzie nie mogę znaleźć.
    Jak są ustawione pozostałe przełączniki DP/DIP i czy masz podłączone fotokomórki oraz krańcówki? Czy brama po pełnym otwarciu zatrzymuje się normalnie, czy od razu dostaje komendę zamykania?
    Nie mam fotokomórek ani żadnej zworki założonej.
    Brama od razu po pełnym otwarciu się zamyka sama.
  • REKLAMA
  • #2 21937037
    rokbok
    Poziom 40  
    Ocena: 1023
    ISchake6 napisał:
    w napędzie firmy Maxgate potrzebuje zaprogramować automatycznie zamykanie bramy po np. 1 minucie

Zazwyczaj w tych napędach są centrale HB5, jeżeli taką masz to samo ustawienie mikroprzełącznika automatycznego zamykania na ON powoduje zastosowanie ustawienia domyślnego, które to jest 1 sekundowe, aby to zmienić to w logice centrali musisz zmienić parametr P6, daje on możliwość ustawienia autozamykania od 01 do 99 sek.

To dotyczy jak napisałem powyższej centrali, jak masz inną napisz jaką to będziemy myśleć ;).
  • REKLAMA
  • #3 21937104
    ISchake6
    Poziom 7  
    Płytka sterownika automatyki bramy z potencjometrami i przełącznikami DIP w obudowie

Mam taką centralnie i z tego, co wyczytałem, to potencjometrem normal time reguluje się czas, ale nic nie reaguje na większy czas reakcji.
  • REKLAMA
  • #4 21937136
    rokbok
    Poziom 40  
    To co udało mi się znaleźć, bliźniacza centrala, co prawda jest tam 8 przełączników, ale może to w ustawieniu czasu zamknięcia nie mieć znaczenia, pokombinuj, przycisk F zaznaczyłem na Twojej centrali.

Maxgate - DP3 ON zamyka bramę od razu zamiast po 1 min, jak ustawić? Maxgate - DP3 ON zamyka bramę od razu zamiast po 1 min, jak ustawić? Maxgate - DP3 ON zamyka bramę od razu zamiast po 1 min, jak ustawić?
  • #5 21937397
    kotbury
    specjalista -automatyka bramowa
    Ocena: 3624
    @ISchake6, możesz zeskanować lub zrobić zdjęcia całej instrukcji? Przydałby się i tu i innym.
    Co prawda autozamykanie włącza się switchem 3 ( i 6 jako tryb programowania) ale czas pauzy reguluje sie przyciskiem F sądząc ze zdjec przedmówcy ( u autora jest pewnie czas minimum bo jeszcze nie ustawiony) i tu trzeba instrukcji. Chyba że w niej nic więcej poza "naciśnięciem F klik/sekunda" (i co dalej...? Chińska zwięzłość...) nie ma. Tylko eksperymentować...
    Normal time na kręciołku to pewnie czas całkowitego otwarcia.
  • #6 21937519
    rokbok
    Poziom 40  
    kotbury napisał:
    Chyba że w niej nic więcej poza "naciśnięciem F klik/sekunda" (i co dalej...? Chińska zwięzłość...)

Może by spróbował ilością sekundowych kliknięć przycisku F, każde kliknięcie być może wydłuża czas, nie wiem, zgaduję, dlatego napisałem żeby pokombinował.

Dodano po 25 [minuty]:

kotbury napisał:
    Normal time na kręciołku to pewnie czas całkowitego otwarcia.

W instrukcji jest że to regulacja momentu obrotowego.

Maxgate - DP3 ON zamyka bramę od razu zamiast po 1 min, jak ustawić? Maxgate - DP3 ON zamyka bramę od razu zamiast po 1 min, jak ustawić?
  • REKLAMA
  • #7 21937788
    kotbury
    specjalista -automatyka bramowa
    Ocena: 3624
    Co do nazewnictwa tych kręciołków - niewykluczone ze chińczyk na płytce zamiast Trimer (a dokładniej ang. Trimmer) czyli regulator napisał Timer. I toby się zgadzało - Normal - moment obrotowy w biegu normalnym, Slow - na zwolnieniu. Cóż.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy napędu bramy Maxgate BW-LS, w którym po ustawieniu przełącznika DP3 na ON brama zamiast zamykać się automatycznie po zadanym czasie, zamyka się natychmiast po pełnym otwarciu. W dyskusji wskazano potrzebę sprawdzenia modelu centrali, ustawień pozostałych DIP/DP oraz obecności fotokomórek i zworek. Ustalono, że nie ma podłączonych fotokomórek ani żadnej zworki, a brama po otwarciu od razu przechodzi do zamykania, co sugeruje problem z konfiguracją wejść bezpieczeństwa lub trybem automatycznego zamykania.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA