Witam,
smutekh1 napisał: jeżeli mam typ instalacji TN-C, to mogę zamontować różnicówkę według rysunku
NIE!
Tobie autorze, jako laikowi wystarczy taka odpowiedź.
I po kilku twoich ostatnich postach, odpowiedź na twoje pytanie: - "Czy mogę podłączyć u siebie jacuzzi i zrobić do niego uziemienie"?" będzie:
KATEGORYCZNIE NIE!
I nie wykręcaj się tym kolego, że kiedyś miałeś "uprawnienia SEP", bo takiego czegoś nie ma, jest Świadectwo Kwalifikacji, które całe szczęście, że miałeś.
Dlaczego?
Ponieważ twoja odpowiedź, że sam modernizowałeś instalację 10 lat temu wykonując ją ponownie dwuprzewodowo świadczy o brakach w wiedzy.
Mając w tej chwili 60 lat, już od połowy twojego życia obowiązuje PRAWNIE, czyli ustawowo, przy modernizacji instalacji 1 fazowych praktyka kładzenia przewodów trzyżyłowych, w rozdzielnicach montażu co najmniej 1-go aparatu różnicowo-prądowego, rozłącznika izolacyjnego oraz w niektórych przypadkach aparatu przeciwprzepięciowego.
Do starszych osób mam szacunek, ale nie do takich, którzy pozjadali wszystkie rozumy i twierdzą, że jeśli kiedyś coś robili, to nadal tak się robi. Nie, nie robi się, ponieważ zmieniły się przepisy oraz technologie, które non stop idą do przodu.
Teraz zawodowo nie masz nic do czynienia z elektryką, więc jesteś laikiem i porada, abyś skorzystał z usług czynnego zawodowo elektryka jest na miejscu i prawidłowym postępowaniem - on po przejrzeniu na miejscu wszystkiego wyda zgodę lub nie, na podłączenie tego jacuzzi.
Zaprawdę powiadam ci kolego - nie znać się na czymś, to nie jest wstyd, wstyd to będzie, kiedy przez twoje postępowanie ktoś zginie.
Wiem, że nadal pokutuje w pokoleniu 60+ doktryna, że jak facet czegoś nie umie, to jest dupa, a nie facet, ale czasy się zmieniają - teraz, w czasie, kiedy fachowiec wykonuje dla mnie usługę, ja w tym samym czasie zarobię w swojej pracy na jego wynagrodzenie za tę usługę.
I nie ma się co złościć i narzekać, trzeba znać swoje miejsce położenia i zrozumieć, że nie wszystko jest białe i czarne, zwłaszcza w dzisiejszej elektryce.
Pozdrawiam