logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zrobić uziemienie bednarką pod jacuzzi przy instalacji 1-fazowej 2-przewodowej?

smutekh1 14 Lip 2026 15:18 615 27
  • #1 21938237
    smutekh1
    Poziom 4  
    Ocena: 1
    Witam. Mam stary dom jednorodzinny z instalacją jednofazową, dwuprzewodową. Obok domu w ogrodzie instaluję małe jakuzi. Chcę zrobić do niego jedno gniazdo zabezpieczone różnicówką. Zmajomy elektryk dał mi taki schemat. Czy to uziemienie mogę zrobić bednarką?
    Jak zrobić uziemienie bednarką pod jacuzzi przy instalacji 1-fazowej 2-przewodowej?

AI: Jaki masz układ sieci/zasilania budynku - TN-C, TT, TN-S? Czy do domu dochodzi przewód PEN, czy masz gdzieś rozdział PEN na PE i N oraz istniejące uziemienie?
    Ze słupa do domu są tylko dwa przewody.
  • #2 21938252
    trojan 12
    Poziom 40  
    Ocena: 1122
    Kolego daj transformator separacyjny.
  • #3 21938278
    Ktoś_tam
    Poziom 40  
    Ocena: 2890
    smutekh1 napisał:
    Zmajomy elektryk dał mi taki schemat.Czy to uziemienie mogę zrobić bednarką?

Pytaj się w takim razie znajomego elektryka. Elektryk jest pewniejszym źródłem informacji niż przypadkowe osoby z internetu, tu nie trzeba być elektrykiem aby dawać komuś rady związane z prądem.
  • #4 21938337
    Madrik
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1188
    Kolega Trojan dał najbardziej sensowną radę.
    Znajomy elektryk raczej ma poziom wiedzy typowy dla montera.
    Niestety mamy za mało informacji.

Musiałbyś np. podać jaki masz układ sieciowy - powinien być wpisany w umowę o dostawę energii i warunki przyłączenia do sieci.

Dopiero znając to, można się wypowiadać czy można założyć różnicówkę, czy nie. Czy warto zakładać uziemienie, czy nie.
    A jeżeli nie masz tych informacji, to zrobienie odseparowanej wyspy zasilania jest najbezpieczniejszą opcją.
    Jeszcze lepiej by było, gdyby jacuzzi było niskonapięciowe to wtedy transformator separacyjny na niskie napięcie - tzw. transformator bezpieczeństwa, byłby najlepszym wyborem.
  • #5 21938449
    smutekh1
    Poziom 4  
    >>21938337 Niestety przestudiowałem umowę i nigdzie nie znalazłem typu instalacji. Warunków nie mam, bo dom ma 50 lat..... Nie wiem, gdzie uzyskać info. Ostatecznie zrobię tak, jak panowie radzą. To znaczy z tym trafem. Tylko gdzie takie trafo kupić, bo w google wychodzą różne cuda...
  • #6 21938484
    trojan 12
    Poziom 40  
    Trzeba zacząć od napięcia sterownika, pompy i mocy grzałek.
  • #7 21938523
    zbich70
    Poziom 43  
    Ocena: 6654
    smutekh1 napisał:
    Obok domu w ogrodzie instaluję małe jakuzi.
    Jednego nie rozumiem - twoja instalacja być może pamięta czasy pralki "Frani", czyli czasy Gierka lub nawet Gomułki, a ty tam zamierzasz jaccuzi montować?
    Doprowadź najpierw instalację do obecnych standardów, potem możesz myśleć o przyłączaniu współczesnych odbiorników.
  • #8 21938632
    smutekh1
    Poziom 4  
    >>21938523 W rejonie energetycznym dowiedziałem się, że u nas jest TN-C. Pokazałem im rysunek i powiedzieli, że mogę tak zrobić. Co panowie na to?
  • #9 21938650
    CYRUS2
    Poziom 43  
    Ocena: 3521
    smutekh1 napisał:
    Witam. Mam stary dom jednorodzinny z instalacją jednofazową, dwuprzewodową. Obok domu w ogrodzie instaluję małe jakuzi. Chcę zrobić do niego jedno gniazdo zabezpieczone różnicówką. Zmajomy elektryk dał mi taki schemat.
    smutekh1 napisał:
    Co panowie na to? Czy to uziemienie mogę zrobić bednarką?
    Nie.
    smutekh1 - to nie jest lampka z dwoma kwadratami na tabliczce znamionowej.
    Tego się nie robi "na wkrętak".
    Powinien to zrobić fachowiec - nie smutekh1.
  • #10 21938655
    smutekh1
    Poziom 4  
    >>21938337 TN-C.Elektrycy w rejonie powiedzieli, że według tego rysunku mogę zrobić.
  • #11 21938657
    karwo
    Poziom 31  
    Ocena: 364
    smutekh1 napisał:
    Mam stary dom jednorodzinny z instalacją jednofazową, dwuprzewodową. Obok domu w ogrodzie instaluję małe jakuzi

Zamiast zastanawiać się czy i jak robić "bednarkę" należy zacząć od parametrów elektrycznych tego jakuzzi - jaka moc przyłączeniowa i czy obecna instalacja elektryczna na obiekcie pozwala na podłączenie tego urządzenia?
    Jakie masz przewody (oby jeszcze nie aluminiowe), zabezpieczenia i ogólny stan instalacji?
    smutekh1 napisał:
    >>21938337 TN-C.Elektrycy w rejonie powiedzieli że według tego rysunku mogę zrobić.

Byli i widzieli stan instalacji? Czy tak zdalnie zaocznie powiedzieli?
  • #12 21938661
    smutekh1
    Poziom 4  
    >>21938337 TN-C. Elektrycy w rejonie powiedzieli, że według tego rysunku mogę zrobić.
    >>21938650 Dobra rada. Dziękuję. Całkowitym laikiem nie jestem, bo kiedyś miałem uprawnienia SEP do 1 kV. Więc nie znam powodu, dla jakiego nie mogę tego zrobić. Zapytałem na tym forum nie w celu uzyskania morałów, tylko technicznych porad od fachowców. Do większości rad się zastosuję, lecz do twojej na pewno nie. Wyremontowałem już kilka instalacji domowych i jeszcze żyję, a dobiegam 60.

Dodano po 10 [minuty]:

>>21938657 Ale co mieli widzieć? Instalacja standardowa dwuprzewodowa, cała nowa, wymieniona na nową 10 lat temu w miedzi 2x2,5. Wszystko w domu działa idealnie. W moim problemie chodzi o sposób montażu różnicówki na jedno dodatkowe gniazdo. Koledzy tutaj pytali o typ instalacji, więc dowiedziałem się, że TN-C. Więc kwestią jest tylko, czy mogę to zrobić według załączonego rysunku i tylko to.
  • #13 21938693
    r103
    Poziom 37  
    Ocena: 965
    Nie żebym się czepiał ale ktoś kto 10 lat temu wymienił instalację na dwu-przewodową to raczej nie powinien się brać za dalsze modernizacje samodzielnie 🤡
  • #14 21938705
    smutekh1
    Poziom 4  
    >>21938693 To proponuję, żeby się nie czepiać. Kupiłem stary dom, wyrwałem instalację ze ścian i włożyłem nową na wzór starej. Modernizacji żadnej nie robiłem. Dołożenie gniazda to żadna modernizacja. Jakieś konstruktywne rady poproszę albo.....
  • #15 21938711
    Ktoś_tam
    Poziom 40  
    Hmm... Elektryk powiedział, jak masz zrobić, panowie z rejonu potwierdzili, zakładam że to byli fachowcy, a ty dalej pytasz się w większości amatorów na forum. Podwójne potwierdzenie specjalistów tobie nie wystarczy? Chociaż mam pewne wątpliwości, czy faktycznie pytałeś się tych osób.

Instalację u ciebie kto wymieniał i wg jakich/czyich wytycznych?
  • #16 21938738
    CYRUS2
    Poziom 43  
    smutekh1 napisał:
    Całkowitym laikiem nie jestem, bo kiedyś miałem uprawnienia SEP do 1 kV.
    smutekh1 napisał:
    wyrwałem instalację ze ścian
    włożyłem nową na wzór starej.
    Modernizacji żadnej nie robiłem.
    Ps.wymieniłem plombę na plombę z amalgamatu bo zębie była taka plomba.
  • #17 21938798
    smutekh1
    Poziom 4  
    >>21938711 Nie wiem, jak mam udowodnić, że byłem w rejonie i pytałem..... Wątpliwości mam właśnie z powodu waszych odpowiedzi. Jeden pisze, że montaż zależy od systemu, w jakim jest przyłącz z sieci. Jakieś TT, TN, TNC. Przy jednym można, przy innym nie można montować różnicówki...... Zrobił mi się gąmatias. A drążę temat, bo od tego zależy życie. A pytam tu, bo myślałem, że głos zabiorą rzeczywiście fachowcy. Chyba to był błąd....
  • #18 21938837
    Ktoś_tam
    Poziom 40  
    smutekh1 napisał:
    Kupiłem stary dom, wyrwałem instalację ze ścian i włożyłem nową na wzór starej. Modernizacji żadnej nie robiłem. Dołożenie gniazda to żadna modernizacja. Jakieś konstruktywne rady poproszę albo.....

Myślę że jeśli w taki sposób wymieniasz instalację to za inne rzeczy związane z bezpieczeństwem użytkowania urządzeń elektrycznych nie powinieneś się zabierać. Może tego nie zrozumiesz trudno. Gdybyś zrobił wszystko tak jak przepisy mówią nie zakładał byś teraz tematu bo nie było by problemu. Instalację wymieniłeś z pominięciem wszelkich zasad współczesnego bezpieczeństwa. Część tych współczesnych przepisów dotyczących bezpieczeństwa sięga końcówki zeszłego tysiąclecia.
  • #19 21938844
    CYRUS2
    Poziom 43  
    smutekh1 napisał:
    A drązę temat bo od tego zależy życie.
    Przy dolegliwościach nie uczysz się medycyny - zlecasz to lekarzowi.
    Dlatego bezpieczeństwo w elektryce zleć fachowcowi.
    smutekh1 napisał:
    A pytam tu bo myślałem że głos zabiorą rzeczywiście fachowcy.Chyba to był błąd....
    Nie,fachowcy dobrze piszą.
    smutekh1 napisał:
    Jakieś TT,TN,TNC.Przy jednym można,przy innym nie można montować różnicówki ......Zrobił mi się ganimatias.
    Jak osoba nie ogarnia TT, TN, TN-C to potrzeba wiele godzin godzin nauki.
    Kilka postów nie nauczy elektryki od "0".
  • #20 21938865
    Strumien swiadomosci swia
    Poziom 43  
    Ocena: 6418
    Nie pochwaliłeś się, jakie masz zabezpieczenia obwodów w rozdzielnicy.
  • #21 21938909
    smutekh1
    Poziom 4  
    >>21938844 Nie możesz, znawco, odpowiedzieć prosto? Musisz wykazać swoją wyższość? Dobra, wykazałeś, że jesteś mądry, więc napisz tylko, czy jeżeli mam typ instalacji TN-C, to mogę zamontować różnicówkę według rysunku, który załączyłam. Większej wiedzy nie wymagam od tak mądrego człowieka.

Moderowany przez ArturAVS:

3.1.9. Rozpowszechnianie treści ironizujących, prześmiewczych lub złośliwych, stanowiących przejaw braku szacunku do innych Użytkowników lub osób trzecich.

• #22 21938936
    zbich70
    Poziom 43  
    Ocena: 6654
    smutekh1 napisał:
    Instalacja standardowa dwuprzewodowa, cała nowa, wymieniona na nową 10 lat temu w miedzi 2x2,5.
    To jedno zdanie wystarczy, aby pogonić tych partaczy w piz.. gdzieś.
    Instalacje z rozdzielonymi żyłami N i PE wykonuje się od 1995 roku, czyli od ponad trzydziestu lat.
    A ty masz instalację 10-letnią...
    Zatem uważasz, że jest ona wykonana prawidłowo?
  • #23 21939251
    clubber84
    Poziom 39  
    Ocena: 1738
    Witam,
    smutekh1 napisał:
    jeżeli mam typ instalacji TN-C, to mogę zamontować różnicówkę według rysunku

NIE!
    Tobie autorze, jako laikowi wystarczy taka odpowiedź.
    I po kilku twoich ostatnich postach, odpowiedź na twoje pytanie: - "Czy mogę podłączyć u siebie jacuzzi i zrobić do niego uziemienie"?" będzie:
    KATEGORYCZNIE NIE!

I nie wykręcaj się tym kolego, że kiedyś miałeś "uprawnienia SEP", bo takiego czegoś nie ma, jest Świadectwo Kwalifikacji, które całe szczęście, że miałeś.
    Dlaczego?
    Ponieważ twoja odpowiedź, że sam modernizowałeś instalację 10 lat temu wykonując ją ponownie dwuprzewodowo świadczy o brakach w wiedzy.
    Mając w tej chwili 60 lat, już od połowy twojego życia obowiązuje PRAWNIE, czyli ustawowo, przy modernizacji instalacji 1 fazowych praktyka kładzenia przewodów trzyżyłowych, w rozdzielnicach montażu co najmniej 1-go aparatu różnicowo-prądowego, rozłącznika izolacyjnego oraz w niektórych przypadkach aparatu przeciwprzepięciowego.

Do starszych osób mam szacunek, ale nie do takich, którzy pozjadali wszystkie rozumy i twierdzą, że jeśli kiedyś coś robili, to nadal tak się robi. Nie, nie robi się, ponieważ zmieniły się przepisy oraz technologie, które non stop idą do przodu.

Teraz zawodowo nie masz nic do czynienia z elektryką, więc jesteś laikiem i porada, abyś skorzystał z usług czynnego zawodowo elektryka jest na miejscu i prawidłowym postępowaniem - on po przejrzeniu na miejscu wszystkiego wyda zgodę lub nie, na podłączenie tego jacuzzi.

Zaprawdę powiadam ci kolego - nie znać się na czymś, to nie jest wstyd, wstyd to będzie, kiedy przez twoje postępowanie ktoś zginie.
    Wiem, że nadal pokutuje w pokoleniu 60+ doktryna, że jak facet czegoś nie umie, to jest dupa, a nie facet, ale czasy się zmieniają - teraz, w czasie, kiedy fachowiec wykonuje dla mnie usługę, ja w tym samym czasie zarobię w swojej pracy na jego wynagrodzenie za tę usługę.

I nie ma się co złościć i narzekać, trzeba znać swoje miejsce położenia i zrozumieć, że nie wszystko jest białe i czarne, zwłaszcza w dzisiejszej elektryce.

Pozdrawiam
  • #24 21939285
    trojan 12
    Poziom 40  
    Kolego @clubber84 trochę się mylisz z tymi uprawnieniami SEP.
    Wpisz w szukajkę Google uprawnienia SEP.
    Nie wspominając o ogłoszeniach firm ogłaszających się prowadzeniem kursów.

To jest odpowiedź AL.
    Uprawnienia SEP (świadectwa kwalifikacyjne) to państwowe uprawnienia wymagane do pracy przy urządzeniach, instalacjach i sieciach elektroenergetycznych (G1), cieplnych (G2) oraz gazowych (G3). Dzielą się na kategorię E (eksploatacja, np. montaż, konserwacja) oraz D (dozór, np. kierowanie pracą, pomiary). Aby je zdobyć, musisz mieć ukończone 18 lat i minimum wykształcenie podstawowe. Proces wygląda następująco:
  • #25 21939326
    fred_onizuka
    Poziom 20  
    Ocena: 104
    trojan 12 napisał:
    Aby je zdobyć, musisz mieć ukończone 18 lat i minimum wykształcenie podstawowe.

Z tego, co mi wiadomo, to w 2022 zostały zmienione przepisy i wymagania co do wykształcenia są większe.

Ciekawe, czy ja, mając ukończone Technikum Mechaniczne, specjalność Budowa Maszyn, mógłbym je zrobić, bo przepisy tego dokładnie nie precyzują i zależy to od interpretacji sformułowania: "świadectwo ukończenia szkoły prowadzącej kształcenie w zawodzie, które obejmuje treści nauczania związane z eksploatacją urządzeń, instalacji i sieci". Czy, np. przedmiot "elektrotechnika" spełnia to wymaganie.

Tego nie lubię w prawie, że czasem zależy ono od tego, jak ktoś sobie zdefiniuje jakieś niejednoznaczne sformułowanie.
  • #26 21939350
    karwo
    Poziom 31  
    Ocena: 364
    Z strony NOT-u:
    Cytat:
    Do wniosku zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Klimatu i Środowiska z dnia 1 lipca 2022r. Dz. U. Poz. 1392 należy dołączyć dokument potwierdzający posiadanie wiedzy w wnioskowanym zakresie oraz potwierdzenie uiszczenia opłaty.

I. Dokumentami potwierdzającymi posiadanie wiedzy są:

1) świadectwo lub dyplom potwierdzające uzyskanie tytułu zawodowego,

2) świadectwo potwierdzające kwalifikację w zawodzie lub dyplom potwierdzający kwalifikacje zawodowe,

3) certyfikat kwalifikacji zawodowej lub dyplom zawodowy,

4) świadectwo czeladnicze lub dyplom mistrzowski – w zawodach, w których nauczanie obejmuje treści związane z eksploatacją urządzeń, instalacji i sieci.

II. Posiadanie wiedzy, mogą również potwierdzać:

1) świadectwo ukończenia szkoły prowadzącej kształcenie w zawodzie, które obejmuje treści nauczania związane z eksploatacją urządzeń, instalacji i sieci;

2) zaświadczenie o przebiegu nauczania wydane przez szkołę, o której mowa w pkt 1, zgodnie z przepisami wydanymi na podstawie art. 11 ust. 2 ustawy z dnia 7 września 1991 r. o systemie oświaty (Dz. U. z 2021 r. poz. 1915 oraz z 2022 r. poz. 583 i 1116), potwierdzające kształcenie w zawodzie, które obejmuje treści nauczania związane z eksploatacją urządzeń, instalacji i sieci;

3) zaświadczenie wystawione przez pracodawcę, potwierdzające doświadczenie zawodowe i staż pracy umożliwiające nabycie umiejętności związanych z wykonywaniem prac eksploatacyjnych urządzeń, instalacji i sieci
  • #27 21939374
    r103
    Poziom 37  
    Ocena: 965
    Aż do czasu kiedy krytycznie braknie osób z świadectwami /no pracodawcy pewnie się będą starali z zaświadczeniami ale mogą się nie wyrobić/ - wtedy znowu obetnie się wymagania :-)
  • #28 21939467
    Strumien swiadomosci swia
    Poziom 43  
    Ocena: 6418
    Fakt jest jednoznaczny nie rozdzielimy skutecznie i bezpiecznie przewodu niefazowego na PE i N . Jest to instalacja pozaklasowa.
    Jest Zastosować trafo 230/230V i zakończyć temat.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy wykonania ochrony przeciwporażeniowej dla małego jacuzzi w starym domu z jednofazową instalacją dwuprzewodową, gdzie zasilanie dochodzi tylko dwoma przewodami ze słupa. Pojawia się pytanie, czy uziemienie można wykonać bednarką oraz jak poprawnie zasilić jedno gniazdo zabezpieczone wyłącznikiem różnicowoprądowym. Kluczowym zagadnieniem jest ustalenie układu sieci i sposobu rozdziału przewodu PEN na PE i N oraz wykonanie skutecznego uziemienia dla obwodu zewnętrznego.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA