Dzień dobry wszystkim,
Cześć,
proszę o pomoc w ocenie sytuacji dotyczącej planowanego montażu magazynu energii. Nie jestem elektrykiem, dlatego zależy mi na praktycznej ocenie poprawności całego układu, a nie tylko na ogólnym stwierdzeniu, że dane rozwiązanie jest teoretycznie możliwe.
Chodzi o ustalenie:
czy planowane rozwiązania są poprawne technicznie;
czy poszczególne urządzenia będą prawidłowo ze sobą współpracować;
jak powinny być fizycznie połączone falowniki, przewody AC i magazyn;
czy potrzebny jest Gateway, PCS albo inne dodatkowe urządzenie;
czy istnieje prostsze i tańsze rozwiązanie;
oraz jakie konkretne modele falowników i urządzeń można zastosować.
Moja sytuacja
Posiadam istniejącą instalację fotowoltaiczną o mocy około 5,2 kWp, wykonaną w ramach wcześniejszego projektu. Instalacja posiada falownik Afore.
W uproszczeniu:
PANELE PV
│
│ DC
▼
AFORE
│
│ AC
▼
INSTALACJA ELEKTRYCZNA BUDYNKU
Istniejąca instalacja Afore jest nietykalna.
Nie mogę wymienić falownika, przebudować istniejącej instalacji DC ani ingerować w dotowany układ.
W ramach obecnego projektu grantowego planowany jest montaż:
magazynu energii;
pompy ciepła.
Pompa ciepła zwiększy przyszłe zużycie energii elektrycznej budynku.
Rozważam także wykonanie dodatkowej instalacji PV o mocy około 4,5 kWp, finansowanej w całości prywatnie.
Ważne: na etapie składania wniosku o grant nie planowałem budowy dodatkowej prywatnej instalacji PV. Jest to późniejsza koncepcja wynikająca przede wszystkim z planowanego montażu pompy ciepła i zwiększenia zużycia energii.
Jednocześnie rozważam wariant, w którym nie będzie dodatkowej instalacji PV i zostanie zamontowany wyłącznie magazyn energii współpracujący z istniejącą instalacją Afore.
Stanowisko Gminy
Zwróciłem się do Gminy z pytaniami dotyczącymi możliwości połączenia istniejącej instalacji z nowym magazynem oraz ewentualnej dodatkowej prywatnej instalacji PV.
Gmina odpowiedziała:
1. Dodatkowa prywatna instalacja PV
Wykonanie dodatkowej, w pełni prywatnej instalacji fotowoltaicznej na tym samym Punkcie Poboru Energii (PPE) jest dopuszczalne i nie stanowi naruszenia Regulaminu. Moment jej wykonania (przed, w trakcie, czy po wypłacie dotacji) nie ma znaczenia, pod warunkiem bezwzględnego zachowania zasady nieprzewymiarowania instalacji. W oparciu o dokument „Pytania i odpowiedzi OZE” z dnia 12.05.2026 r., rozbudowa instalacji niedotowanej przy użyciu niezależnych podzespołów jest dozwolona, jednak wszystkie urządzenia na jednym PPE podlegają rygorowi limitu zużycia energii.
2. Łączna produkcja z obu instalacji
Sama fizyczna obecność drugiej instalacji PV pod tym samym PPE nie łamie warunków umowy. Zgodnie z Rozdziałem „Definicje” Regulaminu (pojęcie: „Nie przewymiarowaniu instalacji fotowoltaicznej”), decydujące znaczenie ma wyłącznie łączna produkcja energii ze wszystkich instalacji (niezależnie od źródła ich finansowania) w stosunku do rocznego zużycia energii w budynku.
Planowany przez Pana montaż pompy ciepła zmienia wartość prognozowanego zużycia prądu. W takim przypadku limit obliczany jest w oparciu o nowe, wyższe zapotrzebowanie budynku. Łączna produkcja z istniejącej instalacji (5,2 kWp) oraz planowanej instalacji prywatnej (4,5 kWp) nie może przekroczyć tego zapotrzebowania, a ewentualny incydentalny bilans oddanej do pobranej energii nie może przekroczyć 120% w skali roku.
3. Magazyn obsługujący więcej niż jedną instalację PV
W przypadku chęci obsługi przez magazyn energii więcej niż jednej instalacji PV albo chęci późniejszej rozbudowy o kolejny układ fotowoltaiczny, należy zastosować magazyn energii podłączany po stronie sieci AC budynku.
Z technicznego punktu widzenia magazyn podłączony po stronie AC jest wpięty w ogólną rozdzielnię elektryczną budynku. Posiada on niezależny licznik (tzw. smart meter), który w momencie wykrycia nadwyżki energii w wewnętrznej sieci domowej (niezależnie od tego, czy pochodzi z instalacji dotowanej, czy prywatnej) ładuje baterię.
Pozwala to na pełne wykorzystanie potencjału wytwórczego budynku.
Ponieważ sprzęt dotowany i prywatny nie są fizycznie ze sobą połączone po stronie stałoprądowej (DC), rozwiązanie takie nie łamie warunków dofinansowania.
Nie dopuszcza się, aby magazyn z projektu grantowego był podłączany bezpośrednio pod nową (przyszłą) instalację PV, co wynika m.in. z zakazu łączenia strumieni dofinansowania i wydatków.
4. Magazyn około 16 kWh
Montaż magazynu energii o pojemności około 16 kWh jest dopuszczalny. Na podstawie § 5 ust. 2 Regulaminu oraz Załącznika nr 1, określono wymóg instalacji magazynu „nie mniejszego niż 10 kWh”. Górna granica pojemności uwarunkowana jest wyłącznie doborem wykonawcy w oparciu o specyfikę Pana systemu.
Główna wątpliwość techniczna
Z odpowiedzi Gminy wynika, że magazyn powinien być urządzeniem niezależnym od istniejących i ewentualnych przyszłych falowników PV, podłączonym po stronie AC budynku i wyposażonym we własny układ pomiarowy.
W uproszczeniu rozumiem to tak:
ISTNIEJĄCE PANELE
│
▼
AFORE
│ AC
│
├──────────────┐
│ │
│ ▼
│ INSTALACJA AC
│ BUDYNKU
│ ▲
│ │
NOWE PANELE │
│ │
▼ │
NOWY FALOWNIK ───────┘
│
SMART METER
│
▼
FALOWNIK MAGAZYNU
│ DC
▼
MAGAZYN ENERGII
Ale nie wiem, czy powyższe rozumienie jest prawidłowe.
Dlatego proszę o ocenę całej architektury, a nie tylko pojedynczego połączenia.
Wariant A — istniejący Afore + sam magazyn energii
Bez dodatkowej prywatnej instalacji PV.
Czy układ powinien wyglądać mniej więcej tak:
PANELE PV
│ DC
▼
AFORE
│ AC
▼
ROZDZIELNIA AC BUDYNKU
│
▼
SMART METER
│
▼
FALOWNIK MAGAZYNU
│ DC
▼
MAGAZYN ENERGII
Czy w takim układzie:
energia z Afore zasila najpierw bieżące odbiory;
Smart Meter wykrywa nadwyżkę;
falownik magazynu pobiera energię AC;
przekształca ją na DC;
ładuje magazyn;
a następnie może oddawać energię z magazynu do instalacji budynku?
Czy jest to prawidłowe rozwiązanie typu AC-coupling?
Czy potrzebny jest:
zwykły falownik/ładowarka AC;
falownik hybrydowy;
PCS;
Gateway;
dodatkowy kontroler?
Proszę o podanie konkretnych modeli urządzeń, które rzeczywiście mogą pracować z istniejącym falownikiem Afore w takim układzie.
Wariant B — istniejący Afore + dodatkowa prywatna PV + magazyn
ISTNIEJĄCE PANELE
│
▼
AFORE
│ AC
│
├──────────────┐
│ │
│ ▼
│ ROZDZIELNIA AC
│ ▲
│ │
NOWE PANELE │
│ │
▼ │
NOWY FALOWNIK ────────┘
│
SMART METER
│
▼
FALOWNIK MAGAZYNU
│ DC
▼
MAGAZYN ENERGII
Czy taki układ jest poprawny?
Czy magazyn podłączony po stronie AC może wykorzystywać nadwyżkę energii pochodzącą jednocześnie z:
istniejącej instalacji Afore;
nowej prywatnej instalacji PV?
Czy w takim przypadku wystarczy, że Smart Meter mierzy przepływ energii w głównej rozdzielni budynku?
Czy falownik magazynu musi mieć specjalną funkcję AC-coupling?
Czy potrzebny jest dodatkowy Gateway albo PCS?
Proszę o wskazanie konkretnych modeli urządzeń, które prawidłowo obsłużą taki układ.
Wariant C — prywatna instalacja PV na falowniku hybrydowym + magazyn oraz Afore po AC
To rozwiązanie wydaje się najbardziej funkcjonalne, ale nie wiem, czy jest zgodne z wymaganiami projektu i czy technicznie działa tak, jak rozumiem.
NOWE PANELE PV
│ DC
▼
FALOWNIK HYBRYDOWY
│ DC
▼
MAGAZYN ENERGII
Istniejący Afore byłby dołączony do tego systemu po stronie AC:
STARE PANELE
│ DC
▼
AFORE
│ AC
▼
AC-COUPLING / STRONA AC
FALOWNIKA HYBRYDOWEGO
Czyli:
NOWE PANELE ── DC ──► FALOWNIK HYBRYDOWY
│
│ DC
▼
MAGAZYN ENERGII
AFORE ──────────────── AC ──► FALOWNIK HYBRYDOWY
Czy falownik hybrydowy może jednocześnie:
obsługiwać własne panele PV po stronie DC;
ładować i rozładowywać magazyn;
przyjmować energię AC z Afore;
wykorzystywać energię z Afore do ładowania magazynu?
Czy takie połączenie nie narusza stanowiska Gminy, zgodnie z którym sprzęt dotowany i prywatny nie powinien być fizycznie połączony po stronie DC?
Czy w tym przypadku prywatna instalacja PV i magazyn są jednak rozdzielone po stronie DC, a energia z Afore jest tylko źródłem AC?
Jeżeli jest to możliwe, proszę o podanie konkretnych modeli falowników, które rzeczywiście mogą pracować w takim układzie.
Wariant D — Afore podłączony do wejścia GEN falownika hybrydowego
Jeden z instalatorów zaproponował rozwiązanie, w którym przewód AC wychodzący z Afore byłby podłączony bezpośrednio do odpowiedniego wejścia falownika hybrydowego, np. GEN.
PANELE PV
│ DC
▼
AFORE
│ AC
▼
WEJŚCIE GEN / AC
FALOWNIKA HYBRYDOWEGO
│
▼
FALOWNIK HYBRYDOWY
│ DC
▼
MAGAZYN ENERGII
Czy takie podłączenie jest prawidłowe?
Czy wejście GEN może być wykorzystane do współpracy z istniejącym falownikiem PV Afore?
Czy jest to właściwe wejście do AC-coupling, czy GEN służy do czegoś innego?
Czy w takim układzie falownik hybrydowy może:
odbierać energię z Afore;
zasilać nią odbiory;
ładować magazyn;
rozładowywać magazyn;
sterować eksportem energii?
Proszę o ocenę konkretnego rozwiązania, a nie tylko samej nazwy „GEN”.
Dodatkowe urządzenia — Gateway / PCS
Gmina w swojej odpowiedzi wskazuje na możliwość zastosowania magazynu po stronie AC i wspomina o rozwiązaniach typu AC-coupling.
W materiałach dotyczących projektu pojawia się również koncepcja Gatewaya.
Proszę o wyjaśnienie:
czy Gateway jest w mojej sytuacji rzeczywiście potrzebny;
czy może go zastąpić odpowiednio skonfigurowany falownik magazynu;
czy potrzebny jest PCS;
czy Smart Meter wbudowany w falownik jest wystarczający;
gdzie dokładnie fizycznie podłącza się przewody AC z Afore.
Najważniejsze pytanie brzmi:
Czy wystarczy podłączyć przewód AC wychodzący z Afore do odpowiedniej części instalacji AC, a falownik magazynu wyposażony w Smart Meter sam będzie zarządzał przepływem energii?
Czy też potrzebny jest dodatkowy układ sterowania?
Pompa ciepła
W każdym wariancie należy uwzględnić, że w ramach projektu będzie montowana pompa ciepła.
Czy wpływa to na:
dobór mocy falownika magazynu;
dobór mocy PCS;
możliwość zasilania awaryjnego;
sposób wykonania backupu;
konieczność wydzielenia określonych obwodów?
Czy pełne zasilanie awaryjne całego budynku wraz z pompą ciepła jest realne i ekonomicznie uzasadnione?
Prośba o konkretną rekomendację
Nie chodzi mi o wybór jednego rozwiązania „na papierze”. Chciałbym, aby osoby mające doświadczenie z takimi instalacjami oceniły:
1. Czy poprawnie rozumiem stanowisko Gminy?
2. Czy poprawnie rozumiem techniczną zasadę AC-coupling?
3. Które z przedstawionych koncepcji są faktycznie poprawne?
4. Które rozwiązania są niepoprawne albo wymagają dodatkowych urządzeń?
5. Czy istnieje prostszy i tańszy wariant?
6. Jakie konkretne urządzenia można zastosować?
Szczególnie proszę o wskazanie konkretnych modeli:
falownika/ładowarki AC dla wariantu Afore + sam magazyn;
falownika dla wariantu Afore + prywatna PV + magazyn;
falownika hybrydowego dla wariantu prywatna PV + magazyn + Afore po stronie AC;
ewentualnego Gatewaya;
ewentualnego PCS.
Nie szukam rozwiązania teoretycznego. Instalacja ma być zgodna z realnymi wymaganiami projektu, istniejący Afore nie może być zmieniony, w budynku będzie pompa ciepła, a dodatkowo rozwiązanie musi być ekonomicznie uzasadnione.
Dlatego najbardziej zależy mi na odpowiedzi w stylu:
„Wariant X jest poprawny. Przewód AC z Afore podłączasz w miejscu Y, falownik magazynu to konkretnie model Z, magazyn podłączasz do niego po stronie DC/AC, a Smart Meter montujesz w punkcie Z. Wariant A nie zadziała, ponieważ...”
Takiej właśnie oceny potrzebuję przed ostatecznym wyborem instalatora i urządzeń.
Dla jasności dodam, że całe powyższe zapytanie zbudował GPT w oparciu o moją konwersację z UG jak i instalatorami. Niestety, ale stanowisko gminy robi spory zamęt i stąd prośba o wyrozumiałość i wskazanie rozwiązania mojego problemu.
Cześć,
proszę o pomoc w ocenie sytuacji dotyczącej planowanego montażu magazynu energii. Nie jestem elektrykiem, dlatego zależy mi na praktycznej ocenie poprawności całego układu, a nie tylko na ogólnym stwierdzeniu, że dane rozwiązanie jest teoretycznie możliwe.
Chodzi o ustalenie:
czy planowane rozwiązania są poprawne technicznie;
czy poszczególne urządzenia będą prawidłowo ze sobą współpracować;
jak powinny być fizycznie połączone falowniki, przewody AC i magazyn;
czy potrzebny jest Gateway, PCS albo inne dodatkowe urządzenie;
czy istnieje prostsze i tańsze rozwiązanie;
oraz jakie konkretne modele falowników i urządzeń można zastosować.
Moja sytuacja
Posiadam istniejącą instalację fotowoltaiczną o mocy około 5,2 kWp, wykonaną w ramach wcześniejszego projektu. Instalacja posiada falownik Afore.
W uproszczeniu:
PANELE PV
│
│ DC
▼
AFORE
│
│ AC
▼
INSTALACJA ELEKTRYCZNA BUDYNKU
Istniejąca instalacja Afore jest nietykalna.
Nie mogę wymienić falownika, przebudować istniejącej instalacji DC ani ingerować w dotowany układ.
W ramach obecnego projektu grantowego planowany jest montaż:
magazynu energii;
pompy ciepła.
Pompa ciepła zwiększy przyszłe zużycie energii elektrycznej budynku.
Rozważam także wykonanie dodatkowej instalacji PV o mocy około 4,5 kWp, finansowanej w całości prywatnie.
Ważne: na etapie składania wniosku o grant nie planowałem budowy dodatkowej prywatnej instalacji PV. Jest to późniejsza koncepcja wynikająca przede wszystkim z planowanego montażu pompy ciepła i zwiększenia zużycia energii.
Jednocześnie rozważam wariant, w którym nie będzie dodatkowej instalacji PV i zostanie zamontowany wyłącznie magazyn energii współpracujący z istniejącą instalacją Afore.
Stanowisko Gminy
Zwróciłem się do Gminy z pytaniami dotyczącymi możliwości połączenia istniejącej instalacji z nowym magazynem oraz ewentualnej dodatkowej prywatnej instalacji PV.
Gmina odpowiedziała:
1. Dodatkowa prywatna instalacja PV
Wykonanie dodatkowej, w pełni prywatnej instalacji fotowoltaicznej na tym samym Punkcie Poboru Energii (PPE) jest dopuszczalne i nie stanowi naruszenia Regulaminu. Moment jej wykonania (przed, w trakcie, czy po wypłacie dotacji) nie ma znaczenia, pod warunkiem bezwzględnego zachowania zasady nieprzewymiarowania instalacji. W oparciu o dokument „Pytania i odpowiedzi OZE” z dnia 12.05.2026 r., rozbudowa instalacji niedotowanej przy użyciu niezależnych podzespołów jest dozwolona, jednak wszystkie urządzenia na jednym PPE podlegają rygorowi limitu zużycia energii.
2. Łączna produkcja z obu instalacji
Sama fizyczna obecność drugiej instalacji PV pod tym samym PPE nie łamie warunków umowy. Zgodnie z Rozdziałem „Definicje” Regulaminu (pojęcie: „Nie przewymiarowaniu instalacji fotowoltaicznej”), decydujące znaczenie ma wyłącznie łączna produkcja energii ze wszystkich instalacji (niezależnie od źródła ich finansowania) w stosunku do rocznego zużycia energii w budynku.
Planowany przez Pana montaż pompy ciepła zmienia wartość prognozowanego zużycia prądu. W takim przypadku limit obliczany jest w oparciu o nowe, wyższe zapotrzebowanie budynku. Łączna produkcja z istniejącej instalacji (5,2 kWp) oraz planowanej instalacji prywatnej (4,5 kWp) nie może przekroczyć tego zapotrzebowania, a ewentualny incydentalny bilans oddanej do pobranej energii nie może przekroczyć 120% w skali roku.
3. Magazyn obsługujący więcej niż jedną instalację PV
W przypadku chęci obsługi przez magazyn energii więcej niż jednej instalacji PV albo chęci późniejszej rozbudowy o kolejny układ fotowoltaiczny, należy zastosować magazyn energii podłączany po stronie sieci AC budynku.
Z technicznego punktu widzenia magazyn podłączony po stronie AC jest wpięty w ogólną rozdzielnię elektryczną budynku. Posiada on niezależny licznik (tzw. smart meter), który w momencie wykrycia nadwyżki energii w wewnętrznej sieci domowej (niezależnie od tego, czy pochodzi z instalacji dotowanej, czy prywatnej) ładuje baterię.
Pozwala to na pełne wykorzystanie potencjału wytwórczego budynku.
Ponieważ sprzęt dotowany i prywatny nie są fizycznie ze sobą połączone po stronie stałoprądowej (DC), rozwiązanie takie nie łamie warunków dofinansowania.
Nie dopuszcza się, aby magazyn z projektu grantowego był podłączany bezpośrednio pod nową (przyszłą) instalację PV, co wynika m.in. z zakazu łączenia strumieni dofinansowania i wydatków.
4. Magazyn około 16 kWh
Montaż magazynu energii o pojemności około 16 kWh jest dopuszczalny. Na podstawie § 5 ust. 2 Regulaminu oraz Załącznika nr 1, określono wymóg instalacji magazynu „nie mniejszego niż 10 kWh”. Górna granica pojemności uwarunkowana jest wyłącznie doborem wykonawcy w oparciu o specyfikę Pana systemu.
Główna wątpliwość techniczna
Z odpowiedzi Gminy wynika, że magazyn powinien być urządzeniem niezależnym od istniejących i ewentualnych przyszłych falowników PV, podłączonym po stronie AC budynku i wyposażonym we własny układ pomiarowy.
W uproszczeniu rozumiem to tak:
ISTNIEJĄCE PANELE
│
▼
AFORE
│ AC
│
├──────────────┐
│ │
│ ▼
│ INSTALACJA AC
│ BUDYNKU
│ ▲
│ │
NOWE PANELE │
│ │
▼ │
NOWY FALOWNIK ───────┘
│
SMART METER
│
▼
FALOWNIK MAGAZYNU
│ DC
▼
MAGAZYN ENERGII
Ale nie wiem, czy powyższe rozumienie jest prawidłowe.
Dlatego proszę o ocenę całej architektury, a nie tylko pojedynczego połączenia.
Wariant A — istniejący Afore + sam magazyn energii
Bez dodatkowej prywatnej instalacji PV.
Czy układ powinien wyglądać mniej więcej tak:
PANELE PV
│ DC
▼
AFORE
│ AC
▼
ROZDZIELNIA AC BUDYNKU
│
▼
SMART METER
│
▼
FALOWNIK MAGAZYNU
│ DC
▼
MAGAZYN ENERGII
Czy w takim układzie:
energia z Afore zasila najpierw bieżące odbiory;
Smart Meter wykrywa nadwyżkę;
falownik magazynu pobiera energię AC;
przekształca ją na DC;
ładuje magazyn;
a następnie może oddawać energię z magazynu do instalacji budynku?
Czy jest to prawidłowe rozwiązanie typu AC-coupling?
Czy potrzebny jest:
zwykły falownik/ładowarka AC;
falownik hybrydowy;
PCS;
Gateway;
dodatkowy kontroler?
Proszę o podanie konkretnych modeli urządzeń, które rzeczywiście mogą pracować z istniejącym falownikiem Afore w takim układzie.
Wariant B — istniejący Afore + dodatkowa prywatna PV + magazyn
ISTNIEJĄCE PANELE
│
▼
AFORE
│ AC
│
├──────────────┐
│ │
│ ▼
│ ROZDZIELNIA AC
│ ▲
│ │
NOWE PANELE │
│ │
▼ │
NOWY FALOWNIK ────────┘
│
SMART METER
│
▼
FALOWNIK MAGAZYNU
│ DC
▼
MAGAZYN ENERGII
Czy taki układ jest poprawny?
Czy magazyn podłączony po stronie AC może wykorzystywać nadwyżkę energii pochodzącą jednocześnie z:
istniejącej instalacji Afore;
nowej prywatnej instalacji PV?
Czy w takim przypadku wystarczy, że Smart Meter mierzy przepływ energii w głównej rozdzielni budynku?
Czy falownik magazynu musi mieć specjalną funkcję AC-coupling?
Czy potrzebny jest dodatkowy Gateway albo PCS?
Proszę o wskazanie konkretnych modeli urządzeń, które prawidłowo obsłużą taki układ.
Wariant C — prywatna instalacja PV na falowniku hybrydowym + magazyn oraz Afore po AC
To rozwiązanie wydaje się najbardziej funkcjonalne, ale nie wiem, czy jest zgodne z wymaganiami projektu i czy technicznie działa tak, jak rozumiem.
NOWE PANELE PV
│ DC
▼
FALOWNIK HYBRYDOWY
│ DC
▼
MAGAZYN ENERGII
Istniejący Afore byłby dołączony do tego systemu po stronie AC:
STARE PANELE
│ DC
▼
AFORE
│ AC
▼
AC-COUPLING / STRONA AC
FALOWNIKA HYBRYDOWEGO
Czyli:
NOWE PANELE ── DC ──► FALOWNIK HYBRYDOWY
│
│ DC
▼
MAGAZYN ENERGII
AFORE ──────────────── AC ──► FALOWNIK HYBRYDOWY
Czy falownik hybrydowy może jednocześnie:
obsługiwać własne panele PV po stronie DC;
ładować i rozładowywać magazyn;
przyjmować energię AC z Afore;
wykorzystywać energię z Afore do ładowania magazynu?
Czy takie połączenie nie narusza stanowiska Gminy, zgodnie z którym sprzęt dotowany i prywatny nie powinien być fizycznie połączony po stronie DC?
Czy w tym przypadku prywatna instalacja PV i magazyn są jednak rozdzielone po stronie DC, a energia z Afore jest tylko źródłem AC?
Jeżeli jest to możliwe, proszę o podanie konkretnych modeli falowników, które rzeczywiście mogą pracować w takim układzie.
Wariant D — Afore podłączony do wejścia GEN falownika hybrydowego
Jeden z instalatorów zaproponował rozwiązanie, w którym przewód AC wychodzący z Afore byłby podłączony bezpośrednio do odpowiedniego wejścia falownika hybrydowego, np. GEN.
PANELE PV
│ DC
▼
AFORE
│ AC
▼
WEJŚCIE GEN / AC
FALOWNIKA HYBRYDOWEGO
│
▼
FALOWNIK HYBRYDOWY
│ DC
▼
MAGAZYN ENERGII
Czy takie podłączenie jest prawidłowe?
Czy wejście GEN może być wykorzystane do współpracy z istniejącym falownikiem PV Afore?
Czy jest to właściwe wejście do AC-coupling, czy GEN służy do czegoś innego?
Czy w takim układzie falownik hybrydowy może:
odbierać energię z Afore;
zasilać nią odbiory;
ładować magazyn;
rozładowywać magazyn;
sterować eksportem energii?
Proszę o ocenę konkretnego rozwiązania, a nie tylko samej nazwy „GEN”.
Dodatkowe urządzenia — Gateway / PCS
Gmina w swojej odpowiedzi wskazuje na możliwość zastosowania magazynu po stronie AC i wspomina o rozwiązaniach typu AC-coupling.
W materiałach dotyczących projektu pojawia się również koncepcja Gatewaya.
Proszę o wyjaśnienie:
czy Gateway jest w mojej sytuacji rzeczywiście potrzebny;
czy może go zastąpić odpowiednio skonfigurowany falownik magazynu;
czy potrzebny jest PCS;
czy Smart Meter wbudowany w falownik jest wystarczający;
gdzie dokładnie fizycznie podłącza się przewody AC z Afore.
Najważniejsze pytanie brzmi:
Czy wystarczy podłączyć przewód AC wychodzący z Afore do odpowiedniej części instalacji AC, a falownik magazynu wyposażony w Smart Meter sam będzie zarządzał przepływem energii?
Czy też potrzebny jest dodatkowy układ sterowania?
Pompa ciepła
W każdym wariancie należy uwzględnić, że w ramach projektu będzie montowana pompa ciepła.
Czy wpływa to na:
dobór mocy falownika magazynu;
dobór mocy PCS;
możliwość zasilania awaryjnego;
sposób wykonania backupu;
konieczność wydzielenia określonych obwodów?
Czy pełne zasilanie awaryjne całego budynku wraz z pompą ciepła jest realne i ekonomicznie uzasadnione?
Prośba o konkretną rekomendację
Nie chodzi mi o wybór jednego rozwiązania „na papierze”. Chciałbym, aby osoby mające doświadczenie z takimi instalacjami oceniły:
1. Czy poprawnie rozumiem stanowisko Gminy?
2. Czy poprawnie rozumiem techniczną zasadę AC-coupling?
3. Które z przedstawionych koncepcji są faktycznie poprawne?
4. Które rozwiązania są niepoprawne albo wymagają dodatkowych urządzeń?
5. Czy istnieje prostszy i tańszy wariant?
6. Jakie konkretne urządzenia można zastosować?
Szczególnie proszę o wskazanie konkretnych modeli:
falownika/ładowarki AC dla wariantu Afore + sam magazyn;
falownika dla wariantu Afore + prywatna PV + magazyn;
falownika hybrydowego dla wariantu prywatna PV + magazyn + Afore po stronie AC;
ewentualnego Gatewaya;
ewentualnego PCS.
Nie szukam rozwiązania teoretycznego. Instalacja ma być zgodna z realnymi wymaganiami projektu, istniejący Afore nie może być zmieniony, w budynku będzie pompa ciepła, a dodatkowo rozwiązanie musi być ekonomicznie uzasadnione.
Dlatego najbardziej zależy mi na odpowiedzi w stylu:
„Wariant X jest poprawny. Przewód AC z Afore podłączasz w miejscu Y, falownik magazynu to konkretnie model Z, magazyn podłączasz do niego po stronie DC/AC, a Smart Meter montujesz w punkcie Z. Wariant A nie zadziała, ponieważ...”
Takiej właśnie oceny potrzebuję przed ostatecznym wyborem instalatora i urządzeń.
Dla jasności dodam, że całe powyższe zapytanie zbudował GPT w oparciu o moją konwersację z UG jak i instalatorami. Niestety, ale stanowisko gminy robi spory zamęt i stąd prośba o wyrozumiałość i wskazanie rozwiązania mojego problemu.