logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Magazyn energii do PV Afore 5,2 kWp - Gateway, PCS i dodatkowe PV 4,5 kWp?

czonek 26 Lip 2026 07:46 297 11
  • #1 21944951
    czonek
    Poziom 12  
    Ocena: 4
    Dzień dobry wszystkim,

Cześć,
    proszę o pomoc w ocenie sytuacji dotyczącej planowanego montażu magazynu energii. Nie jestem elektrykiem, dlatego zależy mi na praktycznej ocenie poprawności całego układu, a nie tylko na ogólnym stwierdzeniu, że dane rozwiązanie jest teoretycznie możliwe.
    Chodzi o ustalenie:
    czy planowane rozwiązania są poprawne technicznie;
    czy poszczególne urządzenia będą prawidłowo ze sobą współpracować;
    jak powinny być fizycznie połączone falowniki, przewody AC i magazyn;
    czy potrzebny jest Gateway, PCS albo inne dodatkowe urządzenie;
    czy istnieje prostsze i tańsze rozwiązanie;
    oraz jakie konkretne modele falowników i urządzeń można zastosować.
    Moja sytuacja
    Posiadam istniejącą instalację fotowoltaiczną o mocy około 5,2 kWp, wykonaną w ramach wcześniejszego projektu. Instalacja posiada falownik Afore.
    W uproszczeniu:
    PANELE PV

│ DC

AFORE

│ AC

INSTALACJA ELEKTRYCZNA BUDYNKU
    Istniejąca instalacja Afore jest nietykalna.
    Nie mogę wymienić falownika, przebudować istniejącej instalacji DC ani ingerować w dotowany układ.
    W ramach obecnego projektu grantowego planowany jest montaż:
    magazynu energii;
    pompy ciepła.
    Pompa ciepła zwiększy przyszłe zużycie energii elektrycznej budynku.
    Rozważam także wykonanie dodatkowej instalacji PV o mocy około 4,5 kWp, finansowanej w całości prywatnie.
    Ważne: na etapie składania wniosku o grant nie planowałem budowy dodatkowej prywatnej instalacji PV. Jest to późniejsza koncepcja wynikająca przede wszystkim z planowanego montażu pompy ciepła i zwiększenia zużycia energii.
    Jednocześnie rozważam wariant, w którym nie będzie dodatkowej instalacji PV i zostanie zamontowany wyłącznie magazyn energii współpracujący z istniejącą instalacją Afore.
    Stanowisko Gminy
    Zwróciłem się do Gminy z pytaniami dotyczącymi możliwości połączenia istniejącej instalacji z nowym magazynem oraz ewentualnej dodatkowej prywatnej instalacji PV.
    Gmina odpowiedziała:
    1. Dodatkowa prywatna instalacja PV
    Wykonanie dodatkowej, w pełni prywatnej instalacji fotowoltaicznej na tym samym Punkcie Poboru Energii (PPE) jest dopuszczalne i nie stanowi naruszenia Regulaminu. Moment jej wykonania (przed, w trakcie, czy po wypłacie dotacji) nie ma znaczenia, pod warunkiem bezwzględnego zachowania zasady nieprzewymiarowania instalacji. W oparciu o dokument „Pytania i odpowiedzi OZE” z dnia 12.05.2026 r., rozbudowa instalacji niedotowanej przy użyciu niezależnych podzespołów jest dozwolona, jednak wszystkie urządzenia na jednym PPE podlegają rygorowi limitu zużycia energii.
    2. Łączna produkcja z obu instalacji
    Sama fizyczna obecność drugiej instalacji PV pod tym samym PPE nie łamie warunków umowy. Zgodnie z Rozdziałem „Definicje” Regulaminu (pojęcie: „Nie przewymiarowaniu instalacji fotowoltaicznej”), decydujące znaczenie ma wyłącznie łączna produkcja energii ze wszystkich instalacji (niezależnie od źródła ich finansowania) w stosunku do rocznego zużycia energii w budynku.
    Planowany przez Pana montaż pompy ciepła zmienia wartość prognozowanego zużycia prądu. W takim przypadku limit obliczany jest w oparciu o nowe, wyższe zapotrzebowanie budynku. Łączna produkcja z istniejącej instalacji (5,2 kWp) oraz planowanej instalacji prywatnej (4,5 kWp) nie może przekroczyć tego zapotrzebowania, a ewentualny incydentalny bilans oddanej do pobranej energii nie może przekroczyć 120% w skali roku.
    3. Magazyn obsługujący więcej niż jedną instalację PV
    W przypadku chęci obsługi przez magazyn energii więcej niż jednej instalacji PV albo chęci późniejszej rozbudowy o kolejny układ fotowoltaiczny, należy zastosować magazyn energii podłączany po stronie sieci AC budynku.
    Z technicznego punktu widzenia magazyn podłączony po stronie AC jest wpięty w ogólną rozdzielnię elektryczną budynku. Posiada on niezależny licznik (tzw. smart meter), który w momencie wykrycia nadwyżki energii w wewnętrznej sieci domowej (niezależnie od tego, czy pochodzi z instalacji dotowanej, czy prywatnej) ładuje baterię.
    Pozwala to na pełne wykorzystanie potencjału wytwórczego budynku.
    Ponieważ sprzęt dotowany i prywatny nie są fizycznie ze sobą połączone po stronie stałoprądowej (DC), rozwiązanie takie nie łamie warunków dofinansowania.
    Nie dopuszcza się, aby magazyn z projektu grantowego był podłączany bezpośrednio pod nową (przyszłą) instalację PV, co wynika m.in. z zakazu łączenia strumieni dofinansowania i wydatków.
    4. Magazyn około 16 kWh
    Montaż magazynu energii o pojemności około 16 kWh jest dopuszczalny. Na podstawie § 5 ust. 2 Regulaminu oraz Załącznika nr 1, określono wymóg instalacji magazynu „nie mniejszego niż 10 kWh”. Górna granica pojemności uwarunkowana jest wyłącznie doborem wykonawcy w oparciu o specyfikę Pana systemu.
    Główna wątpliwość techniczna
    Z odpowiedzi Gminy wynika, że magazyn powinien być urządzeniem niezależnym od istniejących i ewentualnych przyszłych falowników PV, podłączonym po stronie AC budynku i wyposażonym we własny układ pomiarowy.
    W uproszczeniu rozumiem to tak:
    ISTNIEJĄCE PANELE

AFORE
    │ AC

├──────────────┐
    │ │
    │ ▼
    │ INSTALACJA AC
    │ BUDYNKU
    │ ▲
    │ │
    NOWE PANELE │
    │ │
    ▼ │
    NOWY FALOWNIK ───────┘

SMART METER

FALOWNIK MAGAZYNU
    │ DC

MAGAZYN ENERGII
    Ale nie wiem, czy powyższe rozumienie jest prawidłowe.
    Dlatego proszę o ocenę całej architektury, a nie tylko pojedynczego połączenia.
    Wariant A — istniejący Afore + sam magazyn energii
    Bez dodatkowej prywatnej instalacji PV.
    Czy układ powinien wyglądać mniej więcej tak:
    PANELE PV
    │ DC

AFORE
    │ AC

ROZDZIELNIA AC BUDYNKU

SMART METER

FALOWNIK MAGAZYNU
    │ DC

MAGAZYN ENERGII
    Czy w takim układzie:
    energia z Afore zasila najpierw bieżące odbiory;
    Smart Meter wykrywa nadwyżkę;
    falownik magazynu pobiera energię AC;
    przekształca ją na DC;
    ładuje magazyn;
    a następnie może oddawać energię z magazynu do instalacji budynku?
    Czy jest to prawidłowe rozwiązanie typu AC-coupling?
    Czy potrzebny jest:
    zwykły falownik/ładowarka AC;
    falownik hybrydowy;
    PCS;
    Gateway;
    dodatkowy kontroler?
    Proszę o podanie konkretnych modeli urządzeń, które rzeczywiście mogą pracować z istniejącym falownikiem Afore w takim układzie.
    Wariant B — istniejący Afore + dodatkowa prywatna PV + magazyn
    ISTNIEJĄCE PANELE

AFORE
    │ AC

├──────────────┐
    │ │
    │ ▼
    │ ROZDZIELNIA AC
    │ ▲
    │ │
    NOWE PANELE │
    │ │
    ▼ │
    NOWY FALOWNIK ────────┘

SMART METER

FALOWNIK MAGAZYNU
    │ DC

MAGAZYN ENERGII
    Czy taki układ jest poprawny?
    Czy magazyn podłączony po stronie AC może wykorzystywać nadwyżkę energii pochodzącą jednocześnie z:
    istniejącej instalacji Afore;
    nowej prywatnej instalacji PV?
    Czy w takim przypadku wystarczy, że Smart Meter mierzy przepływ energii w głównej rozdzielni budynku?
    Czy falownik magazynu musi mieć specjalną funkcję AC-coupling?
    Czy potrzebny jest dodatkowy Gateway albo PCS?
    Proszę o wskazanie konkretnych modeli urządzeń, które prawidłowo obsłużą taki układ.
    Wariant C — prywatna instalacja PV na falowniku hybrydowym + magazyn oraz Afore po AC
    To rozwiązanie wydaje się najbardziej funkcjonalne, ale nie wiem, czy jest zgodne z wymaganiami projektu i czy technicznie działa tak, jak rozumiem.
    NOWE PANELE PV
    │ DC

FALOWNIK HYBRYDOWY
    │ DC

MAGAZYN ENERGII
    Istniejący Afore byłby dołączony do tego systemu po stronie AC:
    STARE PANELE
    │ DC

AFORE
    │ AC

AC-COUPLING / STRONA AC
    FALOWNIKA HYBRYDOWEGO
    Czyli:
    NOWE PANELE ── DC ──► FALOWNIK HYBRYDOWY

│ DC

MAGAZYN ENERGII

AFORE ──────────────── AC ──► FALOWNIK HYBRYDOWY
    Czy falownik hybrydowy może jednocześnie:
    obsługiwać własne panele PV po stronie DC;
    ładować i rozładowywać magazyn;
    przyjmować energię AC z Afore;
    wykorzystywać energię z Afore do ładowania magazynu?
    Czy takie połączenie nie narusza stanowiska Gminy, zgodnie z którym sprzęt dotowany i prywatny nie powinien być fizycznie połączony po stronie DC?
    Czy w tym przypadku prywatna instalacja PV i magazyn są jednak rozdzielone po stronie DC, a energia z Afore jest tylko źródłem AC?
    Jeżeli jest to możliwe, proszę o podanie konkretnych modeli falowników, które rzeczywiście mogą pracować w takim układzie.
    Wariant D — Afore podłączony do wejścia GEN falownika hybrydowego
    Jeden z instalatorów zaproponował rozwiązanie, w którym przewód AC wychodzący z Afore byłby podłączony bezpośrednio do odpowiedniego wejścia falownika hybrydowego, np. GEN.
    PANELE PV
    │ DC

AFORE
    │ AC

WEJŚCIE GEN / AC
    FALOWNIKA HYBRYDOWEGO

FALOWNIK HYBRYDOWY
    │ DC

MAGAZYN ENERGII
    Czy takie podłączenie jest prawidłowe?
    Czy wejście GEN może być wykorzystane do współpracy z istniejącym falownikiem PV Afore?
    Czy jest to właściwe wejście do AC-coupling, czy GEN służy do czegoś innego?
    Czy w takim układzie falownik hybrydowy może:
    odbierać energię z Afore;
    zasilać nią odbiory;
    ładować magazyn;
    rozładowywać magazyn;
    sterować eksportem energii?
    Proszę o ocenę konkretnego rozwiązania, a nie tylko samej nazwy „GEN”.
    Dodatkowe urządzenia — Gateway / PCS
    Gmina w swojej odpowiedzi wskazuje na możliwość zastosowania magazynu po stronie AC i wspomina o rozwiązaniach typu AC-coupling.
    W materiałach dotyczących projektu pojawia się również koncepcja Gatewaya.
    Proszę o wyjaśnienie:
    czy Gateway jest w mojej sytuacji rzeczywiście potrzebny;
    czy może go zastąpić odpowiednio skonfigurowany falownik magazynu;
    czy potrzebny jest PCS;
    czy Smart Meter wbudowany w falownik jest wystarczający;
    gdzie dokładnie fizycznie podłącza się przewody AC z Afore.
    Najważniejsze pytanie brzmi:
    Czy wystarczy podłączyć przewód AC wychodzący z Afore do odpowiedniej części instalacji AC, a falownik magazynu wyposażony w Smart Meter sam będzie zarządzał przepływem energii?
    Czy też potrzebny jest dodatkowy układ sterowania?
    Pompa ciepła
    W każdym wariancie należy uwzględnić, że w ramach projektu będzie montowana pompa ciepła.
    Czy wpływa to na:
    dobór mocy falownika magazynu;
    dobór mocy PCS;
    możliwość zasilania awaryjnego;
    sposób wykonania backupu;
    konieczność wydzielenia określonych obwodów?
    Czy pełne zasilanie awaryjne całego budynku wraz z pompą ciepła jest realne i ekonomicznie uzasadnione?
    Prośba o konkretną rekomendację
    Nie chodzi mi o wybór jednego rozwiązania „na papierze”. Chciałbym, aby osoby mające doświadczenie z takimi instalacjami oceniły:
    1. Czy poprawnie rozumiem stanowisko Gminy?
    2. Czy poprawnie rozumiem techniczną zasadę AC-coupling?
    3. Które z przedstawionych koncepcji są faktycznie poprawne?
    4. Które rozwiązania są niepoprawne albo wymagają dodatkowych urządzeń?
    5. Czy istnieje prostszy i tańszy wariant?
    6. Jakie konkretne urządzenia można zastosować?
    Szczególnie proszę o wskazanie konkretnych modeli:
    falownika/ładowarki AC dla wariantu Afore + sam magazyn;
    falownika dla wariantu Afore + prywatna PV + magazyn;
    falownika hybrydowego dla wariantu prywatna PV + magazyn + Afore po stronie AC;
    ewentualnego Gatewaya;
    ewentualnego PCS.
    Nie szukam rozwiązania teoretycznego. Instalacja ma być zgodna z realnymi wymaganiami projektu, istniejący Afore nie może być zmieniony, w budynku będzie pompa ciepła, a dodatkowo rozwiązanie musi być ekonomicznie uzasadnione.
    Dlatego najbardziej zależy mi na odpowiedzi w stylu:
    „Wariant X jest poprawny. Przewód AC z Afore podłączasz w miejscu Y, falownik magazynu to konkretnie model Z, magazyn podłączasz do niego po stronie DC/AC, a Smart Meter montujesz w punkcie Z. Wariant A nie zadziała, ponieważ...”
    Takiej właśnie oceny potrzebuję przed ostatecznym wyborem instalatora i urządzeń.

Dla jasności dodam, że całe powyższe zapytanie zbudował GPT w oparciu o moją konwersację z UG jak i instalatorami. Niestety, ale stanowisko gminy robi spory zamęt i stąd prośba o wyrozumiałość i wskazanie rozwiązania mojego problemu.
  • #2 21944970
    techlock
    Poziom 34  
    Ocena: 530
    Kolego, chcesz uzyskać precyzyjną odpowiedź, a nie podałeś podstawowych parametrów posiadanej instalacji PV.
    Moc przyłączeniowa umowna ?
    Rodzaj instalacji 3F czy 1F ?
    Moc zainstalowana PV ?
    Model falownika konkretnie, link do instrukcji ?

Planowany zakup magazynu z dofinansowaniem prawdopodonie zgodnie z umową uniemożliwi wszelką ingerencję w układ.

Sam magazyn to będzie jakieś urządzenie wszystko w jednym, podaj jakie i schemat planowanej instalacji w połączeniu z dotychczasową.

Dopiero wówczas można planować jakiekolwiek rozwiązanie z dodatkową instalacją finansowaną prywatnie.

Pomijając cały aspekt zagadnienia przelicz czy zakup magazynu z dofinansowaniem jest ekonomicznie uzasadniony.
    Pompa ciepła ma wysokie zapotrzebowanie na energię w okresach zimowych, w których to energii z PV praktycznie nie ma.
    Sprawdź ile energii obecna instalacja wygenerowała w grudniu i policz. 16kWh wystarczy na kilka godzin przy PC. Naładowanie będzie trwać w grudniu kilka do kilkunastu dni.

Korzystanie z 1 magazynu przez 2 urządzenia w tym samym czasie nie będzie możliwe. Można jedynie przełączać sekwencyjnie, albo urządzenie n1 albo nr 2.

Przykład integracji AC z falownikiem hybrydowym i magazynem 1F.

• #3 21944994
    michal.zd
    Poziom 31  
    Ocena: 276
    czonek napisał:
    Posiadam istniejącą instalację fotowoltaiczną

Najważniejsze pytanie: jak jesteś rozliczany? Net-metering czy net-billing?
    W pierwszym przypadku myśli o magazynie nie mają podstawy ekonomicznej.
    czonek napisał:
    W ramach obecnego projektu grantowego planowany jest montaż:
    ...pompy ciepła.

Zdajesz sobie sprawę, że w okresie użytkowania owej pompy ciepła energia z paneli jest znikoma i w zasadzie wieksza większość zużyje właśnie ona. Tak od listopada do końca stycznia, a nawet u mnie od połowy października do połowy lutego, nie będzie z czego ładować akumulatorów.

Dodano po 51 [sekundy]:

Toteż:
    techlock napisał:
    Pomijając cały aspekt zagadnienia przelicz czy zakup magazynu z dofinansowaniem jest ekonomicznie uzasadniony.

Dodano po 8 [minuty]:

czonek napisał:
    Czy pełne zasilanie awaryjne całego budynku wraz z pompą ciepła jest realne i ekonomicznie uzasadnione?

Wg mnie nie. Właśnie z powodu nikłej generacji energii w okresie, gdy tej energii najwięcej potrzeba.
    Bez pompy ciepła, energii wystarczy na pokrycie zapotrzebowania, ale nie z ogrzewaniem.
    Musiałbyś mocno przewymiarować instalacje pv, wówczas już nie może być ongrid ze względu na przekroczenie mocy przyłączeniowej. Pozostaje offgrid, a koszty instalacji offgrid trójfazowego nie są dofinansowane.
  • #4 21945092
    czonek
    Poziom 12  
    Na wstępie dziękuję za szybką reakcję na moje zapytanie. We wniosku o grant wskazałem chęć montażu PC i ME. Dofinansowanie jest rzędu 90% , więc stąd ta decyzja. W obecnej sytuacji nie ma możliwości zmiany wyboru, gdyż poskutkowało by to utratą pozycji, czyli na koniec kolejki, a to już lista rezerwowa. Biorę wszystko albo nic. Zdaję sobie sprawę z zapotrzebowania na energię elektryczną i tym samym magazyn energii będzie większej pojemności. Myślę tutaj o zmianie taryfy, żeby ładować magazyn z sieci, kiedy to jest tańszy prąd. Zostawmy aspekt ekonomiczny i rozważmy problem samej instalacji. Gmina ma swój punkt widzenia, co w oczach instalatorów rodzi problem i trzeba go jakoś rozwiązać. Na obecną chwilę nie mam możliwości weryfikacji mocy przyłącza, ale jak tylko wrócę do domu, to postaram się na to pytanie odpowiedzieć. Instalacja trójfazowa, falownik afore BNT005KTL. Proszę o ocenę wariantów przedstawionych w moim zapytaniu.
    Raz jeszcze z góry dziękuję.
  • #5 21945118
    kmarkot
    Poziom 31  
    Ocena: 362
    michal.zd napisał:
    czonek napisał:
    Posiadam istniejącą instalację fotowoltaiczną

Najważniejsze pytanie: jak jesteś rozliczany? Net-metering czy net-billing?
    W pierwszym przypadku myśli o magazynie nie mają podstawy ekonomicznej.

W punkt

Dodano po 1 [minuty]:

czonek napisał:
    We wniosku o grant wskazałem chęć montażu PC i ME. Dofinansowanie jest rzędu 90% , więc stąd ta decyzja
  • #6 21945124
    techlock
    Poziom 34  
    >>21945092
    W takiej sytuacji nic nie możesz. Możesz jedynie podpisać z gminą umowę i zapłacić za usługę.
    To gmina będzie podpisywać umowę z wykonawcą, a wykonawca będzie stosować się do umowy z gminą.
    Dopiero potem możesz planować własną instalację.

Praktycznie, zimą będziesz płacić rachunki za energię z sieci, zwłaszcza przy T = -20C.
    Najlepsze pompy mają COP przy -20C w granicach 1,4-2.0 i to przy podłogowym ogrzewaniu i dobrej izolacji budynku.
    PC pobierze na dobę około kilkadziesiąt kWh energii.
    Policz ile do tej pory płaciłeś za energię do ogrzewania i podgrzania c.w.u. rocznie niezależnie od źródła (gaz, pelet, olej, czy węgiel). Potem porównaj z przewidywanymi kosztami energii PC. Nawet jak zapłacisz tyle samo to i tak plus.
    Średnio PV o mocy 10kWp wygeneruje w grudniu około 70kWh energii (przez cały miesiąc). Ty masz 5,2, c o wynika z tematu, czyli w grudniu będzie około 40kWp przez cały grudzień. Czyli praca pompy na 1 dzień.
    Magazyn nie zapewni bilansowania kosztów, zimą duże różnice w cenie energii są rzadkie, choć zdarzają się na poziomie ujemnym.
    Przykładowy pobór energii przez PC w styczniu tego roku przy temperaturach na poziomie minus 15C.
    Dom nowy, około 100m2 o standardowej kubaturze z podłogówką, rekuperacją i dobrą izolacją termiczną.

Podstawą do obliczeń i porównań jest zapotrzebowanie energetyczne budynku.
    Dopytaj w gminie jakie urządzenia planuje montować wykonawca. Gmina będzie wybierać firmę w przetargu, tzw. najlepsza oferta. Oferent będzie ciąć koszty, mało prawdopodobne, że w ofercie znajdzie się PC firmy Kołton czy Panasonic.
  • #7 21945208
    czonek
    Poziom 12  
    Mylisz się. To ja zlecam montaż wybranego urządzenia. Moc PC musi być taka, jak wyszło z zapotrzebowania energii cieplnej budynku. Marka i instalator według mojego uznania. Tak samo z magazynem. Urządzenia muszą spełniać pewne wymagania. Za wszystko płacę z własnej kieszeni, a po odbiorze następuje zwrot na moje konto.
    Tym samym nie chcę sytuacji, że coś łamie regulamin i wówczas totalna klapa.
  • #8 21945209
    techlock
    Poziom 34  
    To powinieneś zamontować falownik hybrydowy z podłączonym PV i magazynem energii i wpiąć w już istniejącą instalację. PC o mocy dostosowanej do zapotrzebowania.
    Podajesz ogólniki, a oczekujesz szczegółów.
    Schemat instalacji jak w poście wyżej rozbudowany do 3F, tak ogólnie.
  • #9 21945214
    czonek
    Poziom 12  
    Stanowisko gminy -
    "W przypadku chęci obsługi przez magazyn energii więcej niż jednej instalacji PV albo chęci późniejszej rozbudowy o kolejny układ fotowoltaiczny, należy zastosować magazyn energii podłączany po stronie sieci AC budynku.
    Z technicznego punktu widzenia magazyn podłączony po stronie AC jest wpięty w ogólną rozdzielnię elektryczną budynku. Posiada on niezależny licznik (tzw. smart meter), który w momencie wykrycia nadwyżki energii w wewnętrznej sieci domowej (niezależnie od tego, czy pochodzi z instalacji dotowanej, czy prywatnej) ładuje baterię.
    Pozwala to na pełne wykorzystanie potencjału wytwórczego budynku.
    Ponieważ sprzęt dotowany i prywatny nie są fizycznie ze sobą połączone po stronie stałoprądowej (DC), rozwiązanie takie nie łamie warunków dofinansowania.
    Nie dopuszcza się, aby magazyn z projektu grantowego był podłączany bezpośrednio pod nową (przyszłą) instalację PV, co wynika m.in. z zakazu łączenia strumieni dofinansowania i wydatków. "
  • #10 21945219
    techlock
    Poziom 34  
    Więc w domyśle dotowany jest tylko sam magazyn, co nie jest optymalnym rozwiązaniem.
    To musi być magazyn z urządzeniem zdolnym do 2 stronnej konwersji energii DC/AC AC/DC, tzw. AC-coupled. Finalnie są większe straty, gdyż:
    energia z PV jest zamieniana na AC
    z AC na DC do ładowania magazynu ewentualnie z sieci po zmierzchu
    i z DC na AC do zasilania odbiorników w przypadku braku energii z PV.

Reasumując jak już firma zamontuje AC-coupled to kolejnym etapem będzie rozbudowa o falownik hybrydowy zasilany z PV i sieci (pośrednio z tego urządzenia), ewentualnie z kolejnym magazynem.
    Schemat 1F, do rozbudowy w wersji 3F

• #11 21945293
    czonek
    Poziom 12  
    Pięknie dziękuję za schemat. Proszę jeszcze mi wytłumaczyć, czy Afore powinien wejść do zwykłej szyny AC, specjalnego wejścia AC-coupling, czy GEN?
    Gdybyś przyjacielu był wykonawcą, to na których urządzeniach byś się tutaj opierał?
    Jeżeli w rzeczywistości trudnisz się takimi instalacjami, to chętnie poznam wycenę (może być na priv)
    Mieszkam w okolicy Tychów. Z niecierpliwością czekam na odpowiedź.

Pozdrawiam
  • #12 21945521
    techlock
    Poziom 34  
    To jedynie schemat koncepcyjny, wszystko zależy od możliwości technicznych instalowanych urządzeń i jaką mają pełnić funkcję w systemie, zadania typu wysyłanie do sieci, zero export, zero export do CT. Od tego zależy jak to wszystko połączyć.
    Szukaj falownika o odpowiedniej mocy z funkcją AC Couple, wówczas nie potrzebny będzie dodatkowy falownik hybrydowy oraz będziesz mieć większe możliwości w zarządzaniu energią oraz rozbudową o kolejne moduły bateryjne.

Wszystko zależy jakie warunki techniczne stawia gmina do grantu. Jak twierdzisz to tylko magazyn AC Couple, to jak pisałem wcześniej nieekonomiczna koncepcja, bo i tak dodatkowo będziesz instalować falownik hybrydowy wg konsepcji rozbudowy.
    Gdybym miał wykonać dla siebie.

Warunki opisane przez ciebie, odradzam taką strukturę, ale jak gmina zwraca to czemu nie.

Jeśli gmina zwraca
    czonek napisał:
    Dofinansowanie jest rzędu 90%
    inwestycji bez limitu kosztów kwalifikowanych to wybieraj sprzęt z górnej półki. Wydasz 100k dostaniesz 90k zwrotu.

Nie zadawaj pytań typu
    czonek napisał:
    czy Afore powinien wejść do zwykłej szyny AC, specjalnego wejścia AC-coupling, czy GEN?

bo nikt nie wie jak przebiega obecna instalacja elektryczna oraz wszystko zależy od możliwości technicznych urządzeń obecnych, czy też planowanych. Tak samo w zależności od pożądanych funkcji zależy miejsce umieszczenia przekładników prądowych CT.
    Konkretnymi rozwiązaniami zajmuje się instalator.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy doboru i poprawnego włączenia magazynu energii do istniejącej instalacji PV 5,2 kWp z falownikiem Afore oraz planowanego dodatkowego źródła PV 4,5 kWp. Rozważane są warianty współpracy falowników, sposób połączenia po stronie AC i DC, konieczność zastosowania Gateway, PCS lub innych urządzeń pośredniczących oraz ocena, czy istnieje prostsze i tańsze rozwiązanie. Główny problem obejmuje praktyczną weryfikację kompatybilności urządzeń, topologii układu i doboru konkretnych modeli falowników oraz elementów systemu magazynowania energii.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA