logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Napęd do bramy Force V400 LS - problem z fotokomórkami

MechaShelf 29 Lip 2026 17:57 189 7
  • #1 21946931
    MechaShelf
    Poziom 2  
    Posiadam napęd do bramy Force V400 LS.
    Mam 2 małe problemiki.
    Pierwszy problem to sprawa podłączenia tych kabelków, które są luźno dołączone do obudów siłowników. Dostałem centralę już z zasilaczem HXS-4-7W (wyjście 12-25V/250mA) wpiętym do punktów 22-23 w centrali, więc pewnie wystarczy wpiąć tam te kabelki od obudów i powinno zagrać, czyli świecić przy otwieraniu/zamykaniu, ale pewny nie jestem.
    Drugi problem to problem z fotokomórkami, zostały podłączone zgodnie z instrukcją. Centrala została zaprogramowana (na początku ręcznie poprzez wpisywanie wszystkich czasów, bo człowiek nie wiedział, co i jak, włącznie z czasami opóźnień, a potem poprzez funkcję Lt -> procedura ręcznego zapamiętywania czasu pracy siłowników). Działa na logice At - logika z automatycznym zamknięciem oraz możliwością zatrzymania bramy w każdej fazie pracy. Wyciągnięcie zworki J1 (zgodnie z instrukcją, bo wtedy fotokomórki mają działać) powoduje, że wyświetlacz pokazujący statusy stanu urządzenia wyświetla Pc (wejście FOTKOMÓRKI aktywne, natomiast ze zworką J1 są dwie poziome kreski, czyli chyba prawidłowo) i mogę normalnie otworzyć bramę, ale potem już koniec, nie ma automatycznego zamykania, przyciski pilota również nie powodują żadnego efektu, wyświetlacz cały czas pokazuje Pc, przyciśnięcie przycisku pilota wskazuje na 01 lub 02 (czyli nr pilota). Również nie świecą, a powinny, nie wiem, jak i co ustawić/podłączyć, aby one działały, no i świeciły podczas otwierania i zamykania.
    Ustawienie w menu: Funkcja SF (menu trybów zabezpieczeń dla wejścia PS/DT) -> PS - tryb photostop (NC).

Instrukcja niczego mi nie podpowiada w tej kwestii. Mógłby ktoś coś podpowiedzieć? Z góry dzięki.
  • #2 21946985
    kotbury
    specjalista -automatyka bramowa
    Ocena: 3631
    Ze zworką prawidłowo zamyka? Jeśli na wyświetlaczu jest -- to pewnie tak.
    Moze użyłeś wyjścia fotek NO (lub takich całych fotek). Do tej centrali powinny być fotki NC, czyli w spoczynku przewody wyjścia fotek maja być zwarte, a rozwierać sie po zasłonięciu.
    A co do kabelków - opisz albo daj zdjęcie z którymi masz problem.
  • #3 21947005
    rokbok
    Poziom 40  
    Ocena: 1035
    MechaShelf napisał:
    problem z fotokomórkami, zostały podłączone zgodnie z instrukcją.

To znaczy jak, napisz jak chłop krowie na rowie jakie zaciski fotokomórki podłączyłeś pod jakie zaciski w centrali ;).

Po za tym dla prawidłowego działania zworka J1 ma być usunięta, wtedy po przecięciu wiązki przy zamykaniu brama się zatrzymuje, po zdjęciu przeszkody brama zmienia kierunek i otwiera się, przy otwieraniu, przecięcie wiązki ją zatrzymuje, po usunięciu przeszkody kontynuuje otwieranie.

Napęd do bramy Force V400 LS - problem z fotokomórkami

Jeżeli masz wszystko dobrze ustawione i połączone tak to ma działać przy założeniu zastosowania ustawień i fotokomórki dla styków NC.

Dodano po 19 [minuty]:

Po za tym znalazłem w instrukcji małą nieścisłość, pisze w niej o impulsie na wejściu PS/DT (7), a na schemacie podłączenia fotokomórki jest ona podłączona pod wejście PC (6), jak to się ma do rzeczywistości należało by sprawdzić podłączając kabelek z fotokomórki nie w/g schematu pod PC tylko pod PS/DT, może w instrukcji jest błąd.

Napęd do bramy Force V400 LS - problem z fotokomórkamiNapęd do bramy Force V400 LS - problem z fotokomórkami
  • #4 21947331
    MechaShelf
    Poziom 2  
    Sprawa nr 1
    Było tak, jak pisałem, co więcej, przepiąłem zasilacz pod piny 20-21, mam podświetlenie pulsujące, na 22-23 świeciło cały czas podczas cyklu pracy.

Sprawa nr 2
    Podłączenie jest tak, jak w instrukcji oraz załączonym tutaj przez Ciebie obrazku. Zdjęcie zworki J1 daje efekt opisany przeze mnie w pierwszym poście. Fotokomórka RX ma na płytce 3 piny ze zworką do wyboru NO lub NC (zwarte było NO, przepinanie na NC nic nie dawało, żadnych efektów). Zmiana wejścia z 6 na 7 również daje ten sam efekt, tj. Pc na wyświetlaczu i możliwość otworzenia bramy, potem koniec (wpięcie zworki J1 pozwala na kontynuowanie pracy). Fotokomórki przepinałem sobie nawet na ten zasilacz, bo chciałem zobaczyć, czy chociaż świeciłyby. Brak efektów świetlnych.

Pomysły mi się skończyły.
  • #5 21947386
    kotbury
    specjalista -automatyka bramowa
    Ocena: 3631
    Cytat:
    Było tak, jak pisałem, co więcej, przepiąłem zasilacz pod piny 20-21, mam podświetlenie pulsujące, na 22-23 świeciło cały czas podczas cyklu pracy.

Owszem - 20,21 to wyjście koguta, wyjscie 22,23 to światło usługowe - świecące sie podczas ruchu bramy.
  • #6 21947393
    rokbok
    Poziom 40  
    MechaShelf napisał:
    Fotokomórka RX ma na płytce 3 piny ze zworką do wyboru NO lub NC (zwarte było NO, przepinanie na NC nic nie dawało,

W stanie spoczynku fotokomórka powinna mieć NO rozwarte z COM, NC zwarte z COM, każda inna opcja jest nieprawidłowa.

Jeżeli podłączysz zasilanie pod RX i TX, ustawisz je na przeciwko siebie tak żeby się widziały to COM i NC powinny być zwarte, jak zasłonisz dłonią wiązkę wtedy COM i NC się rozwiera, a zwiera się COM i NO.

Takie działanie jest prawidłowe, każde inne to błąd.
  • #7 21947504
    MechaShelf
    Poziom 2  
    Dzięki za odpowiedzi, ale chyba się nie rozumiemy.
    Kombinacji jest niewiele, sprawdziłem chyba wszystko, co mogłem. No i NC na fotokomórce również. Zdjęcia podłączeń poniżej, wraz z zworką J1 oraz po jej usunięciu, co mi wskazuje wyświetlacz.
    Napęd do bramy Force V400 LS - problem z fotokomórkami Napęd do bramy Force V400 LS - problem z fotokomórkami Napęd do bramy Force V400 LS - problem z fotokomórkami

• #8 21947524
    rokbok
    Poziom 40  
    Widzę że Twoja foto RX ma dwa zaciski wykonawcze i w zależności od ustawienia w niej zworki są to styki NO lub NC, ustaw w niej zworkę żeby zaciski były NC.
    Nic więcej nie można wymyśleć, jeżeli w centralce jest ustawione tak jak powinno, w foto RX tak samo, podłączona jest prawidłowo i nie działa to jakieś cuda się dzieją ;).

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy napędu do bramy Force V400 LS i dwóch problemów instalacyjnych: podłączenia luźnych przewodów od obudów siłowników oraz nieprawidłowego działania fotokomórek. W centrali zastosowano zasilacz HXS-4-7W podłączony do zacisków 22–23, a użytkownik zakłada, że te przewody powinny zasilać oświetlenie obudów podczas pracy bramy. Fotokomórki zostały podłączone zgodnie z instrukcją, a centralę zaprogramowano ręcznie oraz przez procedurę Lt do zapamiętania czasu pracy siłowników. Napęd pracuje w logice At z automatycznym zamknięciem i możliwością zatrzymania w dowolnej fazie, jednak po wyjęciu zworki J1, która ma aktywować fotokomórki, pojawia się problem ze stanami sygnalizowanymi przez wyświetlacz centrali.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA