logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Podłączenie napędu bramy przesuwnej Force 760 K329E

maciekdom123 28 Lip 2022 09:25 33909 65
Najlepsze odpowiedzi

Jak podłączyć napęd bramy przesuwnej Force 760 K329E do fotokomórek, lampy z anteną i wideodomofonu Hikvision?

Wideodomofon Hikvision podłącz do wejścia sterującego bramy COM + NO2, czyli do zacisków ONE + COM; jeśli chcesz tylko otwieranie i automatyczne zamykanie, użyj OP + COM [#20120001] [#20120059] Fotokomórki podłącz tak jak w schemacie centrali [#20120001] Lampę ostrzegawczą 230 V podłącz do złącza nr 10 opisanego w instrukcji / do zacisków w prawym górnym rogu panelu [#20120001] Jeśli chodzi o antenę odbiornika, w centrali K329 podłącza się ją do punktu ANT1, a oplot do GND [#21336991] Gdy pracuje fabryczny „świński ogonek”, można go rozprostować i ustawić na ok. 17 cm, co często poprawia zasięg [#21337230]
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA
  • #1 20119438
    maciekdom123
    Poziom 4  
    Ocena: 7
    Witam
    Może temat już był ale nie potrafię odnaleźć może już wiek. Pytanie jak w temacie jak podłączyć to chińskie pieroństwo. Schemat niby jest w załączeniu ale nie chce popełnić jakiegoś głupstwa. Do podpięcia czujki ruchu, sygnalizator z anteną i wideodomofon hikvision.
    Zbliżenie na chiński panel elektroniczny z widocznymi okablowaniem i złączami.

Co do czego? Jak ktoś ma chwilę to proszę o pomoc.
    Schemat podłączeń urządzeń z opisem łączy i złączy.
  • REKLAMA
  • #2 20119816
    sisko
    Poziom 34  
    Ocena: 526
    Przecież wszystko masz opisane w instrukcji. Nikt tego zdalnie za Ciebie nie podłączy, jeżeli nie chcesz wezwać fachowca.
  • #3 20119881
    Darek0026
    Poziom 31  
    Ocena: 377
    To zdaje się jest napęd podróbka FAAC, jak sobie nie radzisz to wezwij fachowca
  • REKLAMA
  • #4 20119908
    maciekdom123
    Poziom 4  
    Już trochę mi się w głowie przejaśniło i jakoś sobie poradzę. Jesli znajdzie się osoba która mnie utwierdzi w moim przekonaniu to super. Ale dzięki z pomysł "fachowiec" super mi pomogliście.
  • #5 20119929
    sisko
    Poziom 34  
    maciekdom123 napisał:
    Jesli znajdzie się osoba która mnie utwierdzi w moim przekonaniu to super.

Ale dalej nie napisałeś, nie wstawiłeś zdjęć, w jaki sposób chcesz to wszystko podłączyć i do czego.
    Przedstaw schemat jak chcesz to wszystko podłączyć a napiszę Ci czy jest dobrze.
  • #6 20119969
    maciekdom123
    Poziom 4  
    Może nie profesjonalnie ale opiszę jak umiem
    Podpiecie
    Wideodomofon NO2+COM-brama ONE + COM
    Fotokomórki jak w schemacie
    Lampa - złączki w prawym górnym rogu panelu bramowego ( zdjecie ) ?? z dwoma w lampie.
    Jeśli jest ok to Wideodomofon NO2 z ONE bramy i COM z COM ??
  • #7 20120001
    sisko
    Poziom 34  
    Jeżeli nie będziesz wykorzystywał funkcji automatycznego zamykania i :
    maciekdom123 napisał:
    Wideodomofon NO2+COM

to wyjście sterujące z domofonu (bo dalej nie wiemy jaki model domofonu masz), to podłączając pod zaciski ONE + COM. Jest to wejście do sterowania sekwencyjnego (otwórz, stop, zamknij), czyli pierwszy impuls sterujący z domofonu otworzy bramę, drugi zatrzyma ją a trzeci zamknie.
    Podłączając wyjście domofonu do zacisków OP + COM, każdorazowy impuls sterujący tylko otwiera bramę. Wtedy uaktywniasz funkcje automatycznego zamykania.

Fotokomórki jak będą podpięte tak jak na schemacie to będzie dobrze.

Złącze lampy ostrzegawczej 230V masz zaznaczone w instrukcji pod nr.10, na obrazku "interfejs panelu sterowania i funkcji".
    Prawdopodobnie dobrze przypuszczasz że, jest to:
    Cytat:
    Lampa - złączki w prawym górnym rogu panelu bramowego ( zdjecie ) ?? z dwoma w lampie.
  • REKLAMA
  • #8 20120033
    maciekdom123
    Poziom 4  
    Wielkie dzięki.

Domofon hikvision DS-KIS703-P
    Schemat podłączenia domofonu Hikvision DS-KIS703-P z elektro zaczepem.

Myślisz że ok podłączenie?
  • #9 20120059
    sisko
    Poziom 34  
    Tutaj Link, na stronie firmy Ivel masz schemat jak podłączyć. Czyli sterowanie bramy COM + NO2.
  • #10 20120066
    maciekdom123
    Poziom 4  
    Dzięki jeszcze raz
  • #11 20511399
    kolejkrzysztof
    Poziom 7  
    >>20119438
    Witam masz napęd force 760 pytanie mam czy działa ci system antyzgnieceniowy .
  • #12 20516292
    kolejkrzysztof
    Poziom 7  
    Witam a dział u ciebie system antyzgnieceniowy
  • #13 20526534
    kolejkrzysztof
    Poziom 7  
    Witam pytanie mam czy działa u ciebie system antyzgnieceniowy dip 7
  • #14 20645078
    bartoszzarychta
    Poziom 1  
    Ocena: 3
    Załączam instrukcje, której nie znajdzie się w zestawie, schematy jak krowie na rowie. Powodzenia
    Załączniki:
    • Instrukcja_obsugi_napdu_do_bram_przesuwnych_z_serii_FORCE_centrala_K329E_MK.2.pdf (450.41 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #15 20711858
    wtweety
    Poziom 11  
    Ocena: 5
    >>20526534
    U mnie nie działa system antyzgnieceniowy.
    Mimo, że brama nie chodzi jakoś wyjątkowo ciężko to podczas zamykania wykrywa tak jakby przeciążenie i otwiera bramę.
  • REKLAMA
  • #16 20721431
    dak_m
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    U mnie też nie działa system przeciążenia. Od początku nie działał. A teraz po 4 miesiącach użytkowania nagle wyłącza się po otwarciu ok połowy bramy. Jak by czas zabezpieczenia silnika się skrócił. Wyczytałem, że domyślnie w tej centrali K329E wynosi on 90s a u mnie po ok 13s pracy centrala wyłącza silnik nie ważne w jakiej mozycji się znajduje brama. Zaobserwowałem również, że po wyłączeniu zasilania i ponownym włąsczeniu jeden cykl otwarcia i zamknięcia bramy wykonuje się całkowicie, tzn bez wyłączania, tak jakby cos z adaptacją funkcji spowalniania było nie tam. Czy ktoś z was może pomóc jak sprawdzić co mogło się stać z tym napędem.
  • #17 20726944
    wtweety
    Poziom 11  

Podczas spowalniania (i pewnie podczas funkcji przeciążenia) bierze udział tyrystor BTA24 i optotriak MOC3051, ja bym zaczął od tych elementów.
  • #18 20836902
    Arkaine650
    Poziom 2  
    Witam!
    U mnie to samo z tą centralą, wszystko działało jak trzeba jeden dzień po czym silnik pracuje tylko 16s nie ważne z jakiej pozycji. Po odłączeniu zasilania przez jedną sekwencję było dobrze i znowu 16s pracy, masakra. Ponowne wciśnięcie przycisku napędza na kolejne 16s. Nic nie ma ten temat tej chińszczyzny.
  • #19 20858587
    Dżozer
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Witam czy wie ktoś jak można zresetować sterownik w napędzie Force 760?
  • #20 20859441
    sisko
    Poziom 34  
    @Dżozer. Co chcesz restartować w tym sterowniku? Wszystkie funkcje ustawiasz na mikroprzełączniku DIP. Instrukcja do sterownika jest zamieszczona w poście #14.
  • #21 20859819
    Dżozer
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Chodzi o to że zatrzymuje się brama ok 130 cm przed końcem zamknięcia i tak samo przy otwieraniu zatrzymuje się w tej samej odległości nie dojeżdża do magnesów które powinny one wyłączyć napęd zapamiętała jakiś tryb pracy który nie wiem jak wyłączyć. Usunąłem piloty i jeszcze raz je programowałem i nic nie pomogło. I chciałbym zrestartować sterownik napędu do ustawień fabrycznych i nie wiem jaka jest kombinacja przycisków? Czy jmozna jakoś inaczej to zrobić.?
  • #22 20859846
    Arkaine650
    Poziom 2  
    Hej! Jak już pisałem u mnie było podobnie z czasem pracy 16sekund i tyle i wydaje mi się że ta Centrala nie ma jakiejś możliwości resetu przez użytkownika. Pozostaje tylko ustawienie mikroprzełączników na OFF. Zgłosiłem się do sprzedawcy i przysłał mi nową Centralę w ramach gwarancji, czyli uszkodzenie nie było z mojej winy;) no i wszystko teraz działa jak powinno:) Pozdrawiam!
  • #23 21058404
    kamilwarych122
    Poziom 5  
    Ocena: 11

Witam. U mnie problem jest taki, że brama raz startuje, raz nie, a napęd chodzi w jedną stronę - otwiera, ale nie zamyka. Przycisk ręczny na płycie raz działa, raz nie. Piloty programowałem, wszystko podłączone jest jak się należy. Jaki może być problem? Dodam, że napęd jest nowy.
  • #24 21059065
    kotbury
    specjalista -automatyka bramowa
    Ocena: 3584
    Albo masz źle podłączone/niesprawne fotki - zmostkuj i wtedy testuj.
    Albo nie działa przekaźnik kierunku tudzież jego sterowanie, albo krańcówka na zamknięciu. Ale przy nowym napędzie każde dłubanie w nim może doprowadzić do utraty gwarancji więc patrz dwa posty wyżej.
  • #25 21123681
    menart1966
    Poziom 2  
    Witam zainteresowanych napędem bramy Foce 760. Właśnie zamontowałem go do bramy i super działa. Jest cichy. Zajęło mi to dwa dni z programowaniem. Trochę się męczyłem, gdyż otrzymałem nowy model z płytka na sensorach, a nie z mikro-włącznikami i potencjometrami. Instrukcji ustawień nie było, ale udało się pozyskać nową instrukcję obsługi. Podaję załącznik.
    Załączniki:
    • Podłączenie napędu bramy przesuwnej Force 760 K329E płytka bramy.jpg (2.76 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • FORCE 760-2000 WIFI TUYA mk.1.pdf (1.33 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #26 21154791
    toomkk
    Poziom 11  
    Witam
    Czy problem z systemem antyzgniecenowym udało się komuś rozwiązać? Myślałem, że nie umiem tego ustawić. Ale widzę, że to częsty problem w tych napędach.
  • #27 21154923
    menart1966
    Poziom 2  
    Witam, też próbowałem ustawić funkcję zgniecenia enkoder i wydaje mi się, że zależy to ustawienie od ciężaru bramy i oporu, jaki się przesuwa. Raz działało dobrze, a raz cofała się sama przy zamykaniu, tak jakby widziała przeszkodę. W ustawieniach ustawiłem poniżej 50 procent i działa jak chce. Też nie mogłem sobie z tym poradzić i ustawiłem bez enkodera.
  • #28 21155086
    kotbury
    specjalista -automatyka bramowa
    Ocena: 3584
    Podobny problem jest z "doroślejszymi" niż to Force napędami od Faac i pochodnymi. Coby zestaw z enkoderem działał poprawnie , brama musi być idealnie wyważona i jeździć jak po maśle - bez żadnych oporów (a dokładniej, bez szarpnięć - bez zmian prędkości). Rzecz w niedopracowaniu firmware. Zresztą u Faaca ten enkoder sprawia wrażenie protezy dodanej na siłę - na zwolnieniach reaguje przesadnie, opcje ustawienia enkodera też robią wrażenie prowizorycznych - zamiast reagować na znaczne zwolnienie, zmiana ustawień "czułości" zmienia tylko czas reakcji na zwolnienie - w rezultacie przy ustawionej małej czułości na reakcję napędu na przeszkodę trzeba czekać wieki....
    Więc skoro konstruktorom z Włoch, robiacych napędy od pół wieku słabo się udało to co się dziwić chińczykowi.. .
  • #29 21173285
    darok
    Poziom 2  
    Ocena: 2
    Witam wszystkich. Pozwolę sobie dołączyć z problemem z fotokomórką w tym napędzie. Mianowicie gdy skrzydło jest nieruchome, podczerwień steruje wbudowanym przekaźnikiem, lecz gdy brama jest w ruchu, czujka RX sygnalizuje diodą przeszkodę, lecz przekaźnik nie zatrzymuje napędu. Podpowiedzcie proszę, czy coś mogłem poplątać, czy podczerwień RX jest uszkodzona? Ja podejrzewam to drugie.
  • #30 21214309
    szczepantom75
    Poziom 11  
    Ocena: 17
    Miałem podobny problem... jeśli masz miernik, to zmierz napięcie na kostce, gdzie podłączone są fotki, powinno być około 12-15V. U mnie podczas uruchomienia bramy spadek napięcia nawet był do 7,5V i fotki świrowały. Zgłosiłem to w ramach gwarancji i otrzymałem od sprzedawcy inny zestaw fotokomórek mniej wrażliwych na spadki napięcia, za dużo to nie pomogło. Jedynym rozwiązaniem oddzielny mały hermetyczny zasilacz na 12V i podłączenie fotek pod to zasilanie, a nie pod płytę główną bramy. Po tym zabiegu problemy z bramą się skończyły i wszystko śmiga.... dodam, że mam dwa zestawy fotokomórek. PS. zasilacz nie musi być dużej mocy, oby się zmieścił w obudowie napędu.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy podłączenia i konfiguracji napędu bramy przesuwnej Force 760 z centralą K329E, w tym integracji z wideodomofonem Hikvision DS-KIS703-P, fotokomórkami, lampą ostrzegawczą oraz systemem antyzgnieceniowym. Użytkownicy omawiają schematy połączeń, zwracając uwagę na prawidłowe podłączenie zacisków COM i NO2 do sterowania bramą z domofonu oraz znaczenie wejść OP i ONE dla funkcji automatycznego zamykania. Poruszono problem niestabilnej pracy systemu antyzgnieceniowego, który często nie działa prawidłowo, co może wynikać z niedopracowanego firmware lub uszkodzeń elementów takich jak tyrystor BTA24 i optotriak MOC3051. Wskazano na konieczność odpowiedniego zasilania fotokomórek (np. z osobnego zasilacza 12V) dla stabilnej pracy. Omówiono także kwestie anteny radiowej w lampie sygnalizacyjnej, gdzie zaleca się podłączenie przewodu koncentrycznego do punktu ANT1 na płytce radia oraz masy do GND, a także poprawę odbioru przez rozprostowanie fabrycznej spiralki antenowej do długości 17 cm. Poruszono temat resetu sterownika, który nie posiada funkcji resetu fabrycznego dostępnej dla użytkownika, a problemy z czasem pracy silnika (np. zatrzymanie po 16 sekundach) mogą wymagać wymiany centrali w ramach gwarancji. Wskazano, że wejście STOP służy do natychmiastowego zatrzymania ruchu bramy poprzez zwarcie odpowiednich styków. Użytkownicy dzielą się doświadczeniami dotyczącymi problemów z działaniem napędu w niskich temperaturach, możliwymi uszkodzeniami kondensatora silnikowego oraz konfiguracją czujników kontaktronowych do monitorowania pozycji bramy. Porady dotyczą również podłączenia przycisku dzwonkowego do otwierania bramy bez pilota oraz integracji sterownika WiFi z napędem, który zasila się z tego samego źródła 230V. Całość uzupełniają liczne schematy i zdjęcia ilustrujące podłączenia oraz wskazówki montażowe.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA