logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nissan Qashqai J10 2.0 dCi 2009 nie odpala, problem z immo

kamisobolak 31 Lip 2026 12:51 114 6
REKLAMA
  • #1 21947915
    kamisobolak
    Poziom 6  
    Qashqai J10 2.0 dCi 2009 r.

Witajcie, mam duży problem z wyżej wymienionym kaszkiem. Parę dni temu auto nie chciało odpalić, ale jak pilot dałem bliżej stacyjki, to odpalił (keyless). Pojechałem do magika wyprogramować DPF i EGR i koniec. Auto nie umie odpalić. Świeci ikona auta z kluczykiem (ewidentnie coś z immo).

Co zrobił tuner:

"...to nie kwestia klucza, bo po otwarciu sterownika wyszło, że wlutowany już miał ten wóz emulator immobilizera i prawdopodobnie zmieniony kiedyś sterownik bez dopisanego numeru VIN. Więc po wrzuceniu pliku fabrycznego z serwera immo od nowa jest zablokowane. Cały szkopuł w tym, aby teraz dopisać do zablokowanego sterownika numer VIN i immo bez emulatora".

"Ecu „wyzerowane” i dopisane, błędów zero. Ale jak nie palił, tak nie pali. Mi się pomysły skończyły, bo po prostu ktoś tu kiedyś zdrowo w nim nakombinował i któryś z elementów, czyli moduł BCM, sterownik lub stacyjka, była zmieniana i nie zgadza się VIN. Ja kluczami i immobilizerami się nie zajmuję, więc ile mogłem, to sprawdziłem, ale też nie mam jak dopisać wszystkich elementów online. Na razie więcej pomysłów nie mam..."

Co więcej można zrobić? Jakieś pomysły?

Nie wiem, czy on coś namieszał, czy to zbieg okoliczności, że akurat wtedy się uszkodziło na amen.
  • REKLAMA
  • #2 21947962
    RebellionArts
    Poziom 23  
    Ocena: 153
    Nie szukaj już przyczyn mechanicznych (to na 100% elektronika/immo po ingerencji w soft). Poszukaj w okolicy zakładu zajmującego się elektroniką pojazdową i immobilizerami. Laweta do takiego specjalisty i kompleksowe zrobienie porządku z linią immo (ECU <-> BCM <-> Klucze) to jedyna droga, żeby Qashqai ożył
  • REKLAMA
  • #3 21947967
    kamisobolak
    Poziom 6  
    Przed wyzerowaniem softu auto chociaż kręciło, a teraz byłem i auto nawet nie kręci. Ewidentnie coś popieprzone z immo, teraz nie tydzień mnie będzie.
    Mam nadzieję, że gość ma jakiegoś znajomego, co się tym zajmuje i to ogarnie, bo auto stoi 40 km ode mnie.
  • #4 21948022
    CameR

Moderator Zabezpieczeń Pojazdów
    Ocena: 3277
    kamisobolak napisał:
    Mam nadzieję, że gość ma jakiegoś znajomego, co się tym zajmuje i to ogarnie

W takim razie nie ma sensu kombinować...

kamisobolak napisał:
    Mi się pomysły skończyły, bo po prostu ktoś tu kiedyś zdrowo w nim nakombinował i któryś z elementów, czyli moduł BCM, sterownik lub stacyjka, była zmieniana i nie zgadza się VIN

Jeżeli chcesz to naprawić samodzielnie, to kup "zestaw startowy" do tego modelu silnika i wymień "wszystko".
    Konto firmowe:
    ABC KOM
    Barcelońska 77, Katowice, 40-683 | Tel.: 601XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://www.auto-alarm.com.pl
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #5 21951476
    kamisobolak
    Poziom 6  
    A po wymianie zestawu startowego nie trzeba będzie nic kodować itp.?
  • REKLAMA
  • #6 21954552
    kamisobolak
    Poziom 6  
    Kupione łącznie 3 różne sterowniki, zrobione 2 nowe klucze, dopisywane na tysiąc sposobów już przez 3 różnych ludzi. Każdy jednoznacznie stwierdza, że w tym wozie już kiedyś było namieszane i dopisywanie kluczy nie przechodzi etapu komunikacji z modułem BCM. Już żeby mieć spokój i się tej miny pozbyć z placu, to już bym wydał te 1500 na cały zestaw startowy z licznikiem, stacyjką, modułami, wsadził to i zapomniał, ale nie ma ani jednego zestawu na Allegro z dostępem bezkluczykowym, same na zwykły mechaniczny kluczyk.

Chętnie bym wymienił, ale nie ma zestawów z keyless 🤦
  • #7 21954772
    kamisobolak
    Poziom 6  
    Czy chcąc kupić i założyć zestaw startowy bez keyless (nigdzie nie ma) na zwykły kluczyk i stacyjkę, ma to rację bytu i będzie działać? Czy coś jak zwykle będzie nie tak i lipa z tym będzie?

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Nissan Qashqai J10 2.0 dCi z 2009 roku nie odpala. Początkowo uruchamiał się po przyłożeniu pilota bliżej stacyjki w systemie keyless, lecz po wizycie u tunera, który miał wyprogramować DPF i EGR, przestał odpalać, a następnie przestał nawet kręcić rozrusznikiem. Świeci ikona auta z kluczykiem, wskazująca na blokadę immobilizera. Po otwarciu ECU znaleziono wcześniej wlutowany emulator immobilizera, a sterownik prawdopodobnie był kiedyś wymieniany bez dopisanego numeru VIN. Wgranie pliku fabrycznego z serwera ponownie zablokowało immobilizer. ECU zostało „wyzerowane” i dopisane, lecz nie zapisano błędów i samochód nadal nie uruchamia się. Podejrzewana jest niezgodność pomiędzy BCM, ECU, stacyjką, kluczami i numerem VIN. Kupiono trzy różne sterowniki, wykonano dwa nowe klucze i wielokrotnie próbowano je dopisywać, ale komunikacja z BCM nie przechodzi. Rozważano specjalistyczną naprawę całej linii immobilizera albo wymianę zestawu startowego. Ostatni stan obejmuje brak rozruchu i brak kręcenia, a wybór zestawu bez keyless pozostaje otwarty.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA