Po kolei - w tym samym tonie, jak tak przewrotnie chcecie się wypowiadać w moim temacie.
zbich70 napisał: Zapytam przewrotnie i niechcący przypadkiem - skąd Autor wie, że układ sieciowy to TN i tam w ogóle jest PEN.
Proszę się trzymać tematu wątku, wysłałem pismo do ZE bo w warunkach przyłączenia nie było informacji na temat układu sieci i otrzymałem stosowną odpowiedź. Co to ma do rzeczy i jak wpływa na czytelność tematu.
zbich70 napisał: Pytanie drugie: kiedy instalacja została wykonana (a dokładniej oddana do eksploatacji)?
Od kiedy najpierw wykonuje się instalację, a potem robi schemat/projekt? Chyba, że kolega ma takie zapędy to nie wnikam, sugeruję odwrócić kolejność i ponownie zwrócę uwagę, że pytanie nie związane z tematem, choć wyczuwam lekką zaczepkę w tym wszystkim.
Może porozmawiamy co tam u kolegi, jak tam, masz przewód PEN? A może masz układ sieci TT? Obyś nie zrobił podziału PEN w układzie sieci TT, bo go tam nie ma, nie spełnia wymogów. Mówię Ci bo się znam, a Ty pewnie nie.
zbich70 napisał: Wariant 3 - to ta instalacja fizycznie nie istnieje, a powstała jedynie w głowie autora i na arkuszu jego programu graficznego,
Po pierwsze, trzeba się nauczyć liczyć, żeby był wariant 3 to warto opisać 1 i 2. Po drugie zdanie kończy się kropką, a nie przecinkiem.
Piszesz bardzo niechlujnie, to już dużo o Tobie mówi.
CYRUS2 napisał: To nie jest schemat tablicy.
Pytałem o część mieszkaniową, bo tylko ją poprawiłem. Czego nie zrozumiałeś? Proste pytanie, o schemat tablicy mieszkaniowej, która jest częścią całego schematu.
CYRUS2 napisał: Poradniki nie zastępują Świadectwa Kwalifikacji i lektury norm.
Nie będę świecił numerami uprawnień, ale normy warto znać, jak najbardziej, a czy gdzieś wspomniałem w ogóle o normach?
Temat dotyczy tylko ładnego graficznego przedstawienia użytych w późniejszym etapie elementów.
Także tak, proszę nie siać fermentu, bo nie mam czerwonego paska i podpisu ELEKTRYK od 60 lat i trzymać się tematu. Chyba tyle potraficie, czy to za skomplikowane?
Swoją drogą, całkiem możliwe, że pokuszę się o uprawnienia budowlane do projektowania instalacji elektrycznych, czego panowie wyżej na pewno nie posiadacie.