logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy montaż NOS w silnikach Diesla jest możliwy i efektywny?

panmechanik 29 Gru 2005 22:40 26745 36
REKLAMA
  • #31 2143885
    colin_2b
    Poziom 14  
    Ocena: 5
    sampler napisał:
    Rajdowa Fabia 1.9 TDi Tomasza Placzka miala zdecydowanie mniej a ciezko jej bylo. Moze za malo katujecie auto ;)

Eee poprostu kto inny robi program - zreszta trzeba sie umiec zabezpieczyc :P

Placzkowi najpierw robil "polski mtm" a potem firma na jedna z ostatnich liter alfabetu, ktorej nazwy nie wymienie bo szkoda klawiatury :D Wiec nie ma sie czemu dziwic...
  • REKLAMA
  • #32 2258585
    mariofranko
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    colin nie żebym sie czepiał ale od kiedy maksymalny moc=ment obrotowy i maksymalną moc mierzy sie w km/h,oj chyba malowane te pomiary
  • REKLAMA
  • #33 2264697
    colin_2b
    Poziom 14  
    Ocena: 5
    mariofranko napisał:
    colin nie żebym sie czepiał ale od kiedy maksymalny moc=ment obrotowy i maksymalną moc mierzy sie w km/h,oj chyba malowane te pomiary

Hmm maluja pomiary to w vtechu, a ten byl na obcej hamowni, poza tym mnie nauczono czytac po polsku w przedszkolu i do dzisiaj umiem - problemow z odczytaniem co jest w km/h raczej nie mam :D
  • REKLAMA
  • #34 2269298
    mendelmax
    Poziom 15  
    Ocena: 24
    Ja mam tylko inne pytanie- po co komu nitro? W benzyniakach się je stosuje lepiej, bo strzał się robi tylko przy wysokich prędkościach obrotowych, a benzyniak ma ich spory zakres i można chwilę pociągnąc, diesel nie.
    Zresztą nie obraźcie się, ale uważam, że nitro to jest system dla amerykańskich debili dla których przełamanie bariery 50 KM z litra pojemności graniczy z cudem, bo w ich najlepszych konstrukcjach można odnaleźć popychacze, dwa zawory na cylinder itd.
    Nitro w dieslu nie stanowi problemu, bo i czemu miałoby stanowić, ale pojawia się tylko pytanie o sensowność tego rozwiązania. Poza tym to de facto jak na użytkowość sakramencko drogie i niepraktyczne rozwiązanie.
  • REKLAMA
  • #35 6523112
    wyga1
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    doładowanie diesla nosem jest realne ale bzdurne trak go szlafi po pierwszym starcie a kto jeszcze oblicz wszystkie parametry doładowania bo inaczej spalisz głowice i tłoki.
  • #36 6605572
    bzik!
    Poziom 8  
    Podtlenek azotu w dieslu jest jak najbardziej możliwy. Można wprowadzić jeszcze jedną innowację. W którymś z odcinków McGywera widziałem dołączoną do dacu auta rakietę. Po odpaleniu prędkość była zawrotna.. Jaskiniowcy używali nóg. Wystarczy się szybko odpychać i dodatkowo zaprząc pasażerów.... Wyobraźcie sobie taką jazdę po powiedzmy kilku kilometrach. Wszyscy zjednoczeni w nienawiści do kierowcy....
  • #37 11529068
    sharpshuter
    Poziom 12  
    Ocena: 14
    Hello, odgrzeję kotleta jako że ostatnio mnie nurtuje temat usprawniania spalania oleju napędowego :) Mam tutaj http://leonclub.pl/forum/viewtopic.php?t=1491 udokumentowany przykład wpompowania propanu w dolot diesla :) Casto-partyzantka ale jak widać działa a potwierdzone jest to nie tzw "dupo-hamownią" tylko pomiarem na hamowni obciążeniowej. Noszę się od dłuższego czasu z zamiarem sprawdzenia tego na własnej skórze ale nie mam zamiaru inwestować 1000 albo więcej zł na instalację. Chciałbym zrobić kilka prób, zasilając układ z ogólnodostępnych w sprzedaży kartuszy
    http://www.led-shop.pl/relax/gas6.jpg
    wolałbym jednak nie zaczynać na zasadzie prób i błędów więc chętnie wysłucham porad i sugestii ;) Kupując palnik np taki za 120zł mamy w standardzie dwa zawory.
    http://www.oxyturbo.it/images/img-products/oxybrico-oxyflex_01.jpg
    Jak wiadomo wariaci odpalają niedomagające diesle plakiem w dolot. Trzeba by się obronić przed spalaniem detonacyjnym i do układu dołączyć elektrozawór który otwiera się dopiero w momencie wciśnięcia pedału gazu. Co można załatwić przełącznikiem stykowym opartym o dźwignię gazu na pompie. Mam rację? ;)

Podsumowanie tematu

✨ Montaż układu podtlenku azotu (NOS) w silnikach Diesla jest technicznie możliwy, zarówno w silnikach wolnossących, jak i turbodoładowanych, jednak wiąże się z ryzykiem uszkodzenia elementów silnika, zwłaszcza głowicy i tłoków, przy nieodpowiednim doborze dawki i czasu działania. Podtlenek azotu w dieslach wymaga zwiększenia dawki paliwa, aby uniknąć nadmiernego dymienia i uszkodzeń. Alternatywnie stosuje się wtrysk propanu, który wspomaga spalanie i jest bezpieczniejszy dla silnika, umożliwiając stałą jazdę z umiarkowanym wzrostem mocy (ok. 10-15 KM). Silniki Diesla charakteryzują się wyższym stopniem sprężania i większą wytrzymałością mechaniczną niż benzynowe, co pozwala na stosowanie takich modyfikacji, choć ich efektywność i trwałość zależą od konstrukcji i sposobu eksploatacji. W sporcie motorowym diesle są używane głównie tam, gdzie liczy się oszczędność paliwa i moment obrotowy, a nie maksymalna moc chwilowa. Przykłady sportowych silników Diesla to m.in. VW 2,5 TDI z rajdu Dakar oraz modyfikacje silników 1.9 TDI. Montaż standardowych zestawów NOS z benzyniaków do diesli wymaga dodatkowych modyfikacji, a krótkotrwałe doładowanie podtlenkiem (do 10 sekund) jest możliwe, ale wymaga precyzyjnego sterowania. W dyskusji pojawiły się linki do forów i przykładów instalacji propanu oraz uwagi o kosztach i bezpieczeństwie takich rozwiązań.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA