logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Daewoo AKF-4235RDS - radio nie działa po wymianie diod, grzejący się radiator

Mytrik 31 Gru 2005 19:43 1764 7
REKLAMA
  • #1 2134754
    Mytrik
    Poziom 13  
    Ocena: 6
    Chciałem dobrze i narobiłem... Może ktoś pomoże... Dostałem radyjko od kumpla bo w samochodzie niet, a i kaski mało.. Próbowałem wziąść się za diody, powymieniać je... no i teraz radyjko nie działa... Prawdopodobnie przykładając panel do styków {zaznaczone na czerwono} przepąłem styki o jeden chyba w lewą stronę... Uniósł się malutki dymek, ledwo zauważalny, ale niestety nie wiem skąd... Zauważyłem że radiator {zaznaczony na żółto} dość mocno się grzeje... Może ktoś miał podobny problem, albo wie o co chodzi... Jestem nowicjuszem jeżeli chodzi o elektronikę, niemniej próbuję łapać mniej więcej o co biega... Pomóżcie plis .

Ps. Szczęśliwego nowego roku wszystkim elektroczytelnikom ;
    Załączniki:
    • Daewoo AKF-4235RDS - radio nie działa po wymianie diod, grzejący się radiator radyjo2.JPG (153.35 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 2137623
    Mytrik
    Poziom 13  
    do radiatorka przyklejony jest układzik TDA 3602. załączam zdjątko tego układziku. Zgadza się , chciałem wymienić diody od podświetlania panelu, i podłączyłem żeby sprawdzić gdzie są + i -... Taka dioda czerwona która znajduje się pod panelem , i która miga po ściągnięciu go też wymagała wymiany. Miała oberwaną stopkę. Wymieniłem również ją, i póki co miga sobie. Jak na razie nie ruszam radyjka żeby czegoś głupszego nie zrobić... Ale szkoda by było żebym musiał go wyrzucić...
    Załączniki:
    • Daewoo AKF-4235RDS - radio nie działa po wymianie diod, grzejący się radiator tda.jpg (23.25 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #4 2138157
    SlaweK
    Poziom 43  
    Ocena: 914
    ten scalak to typowy układ zasilacza, stabilizuje napięcia i je włącza. Znajdź aplikację i pomierz go według niej, pewnie padł ale nigdy nie sam, zwykle jest coś jeszcze tylko musisz do tego dojść i tu właśnie kłania się doświadczenie serwisowe. i dlatego nigdy nie ma prostego przepisu na każdą naprawę, do usterki trzeba dojść z miernikiem.

SławeK
  • REKLAMA
  • #5 2139428
    Mytrik
    Poziom 13  
    więc mógł paść w chwili gdy próbowałem podpiąć panel... kiedy przesunąłem niechcący piny w gnieździe. wydaje mi się że to było powodem... przed rozkręceniem radyjko działało dobrze... Będę próbował i uczył się :cry: może się uda...

ps. taką aplikację czy opis tego układziku gdzie można zassać??
  • REKLAMA
  • #7 2140770
    Mytrik
    Poziom 13  
    dzięki... już zassałem.
    trochę to skomplikowane , no ale... jakoś dam radę . Dzięki za pomoc.
    A jeszcze mam pytanko; czy często się zdarza że przy spięciu idzie parę innych elementów? Na mój rozum raczej pójdzie ten najsłabszy i najdelikatniejszy, ale nie wiem dokładnie... Może jeszcze trzeba zwrócić uwagę na coś...?
  • #8 2147528
    Mytrik
    Poziom 13  
    Radyjko poszło pod młotek:cry:
    Temat zamknięty...

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W radiu samochodowym Daewoo AKF-4235RDS użytkownik wymieniał diody podświetlenia panelu, w tym czerwoną diodę migającą pod panelem. Podczas podłączania panelu doszło do przesunięcia pinów w gnieździe, co spowodowało iskrzenie i niewielki dym. Po tym zdarzeniu radio przestało działać, a radiator układu scalonego TDA3602 zaczął się mocno grzać. Układ TDA3602 pełni funkcję stabilizatora napięcia i zasilacza. Zalecane jest sprawdzenie układu według dokumentacji aplikacyjnej i pomiary multimetrem, gdyż uszkodzeniu mogą ulec również inne elementy w wyniku zwarcia. Użytkownik pobrał dokumentację z serwisu elenota.pl, jednak ostatecznie nie udało się naprawić radia i zdecydowano się na jego złomowanie.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA